F ODELJENJCE

E, skoro sam u zurbi zaboravila da kupim pasulj gde ga i inace uzimam, dok su se sva zrna raskuvala, na kraju mi nije trebalo brasno za zaprsku, koliko je skroba izaslo iz zrna koja su se raspala, samo sam cediljkom pokupila opnice. :aha:

Sad nesto kontam, i kod nas je mama zaduzena za sarme, prebranac i sladak kupus a ja za musaku, corbast pasulj i kiseli kupus. Jeste da zivimo odvojeno ali serpe i serpice imaju kilometrazu samo takvu. Hoces, kad uzmem recept za sarmu, da ti posaljem? Pravi je skoro jednako dobro kao pokojna baba.
Naravno da treba da mi napišeš "recept" mada je to kod kuvanih jela uvek sve odokativno, prilagođeno ukusu i domaćice i ukućana. I zato svaka domaća kuhinja ima sopstveni šmek, koliko god da su nijanse u pitanju.
Ja nemam problem da improvizujem i završim nešto što bar otprilike znam kako se pravi. Pretpostavljam da bih se snašla i sa sarmom, ali moram od nečega da krenem... (mislim, znam ja "otprilike" šta ide unutra i kako bi to opet "odprilike" trebalo da se spremi, ali nisam nikad probala da pravim. Ne znam ni kako se zavijaju sarme :zcepanje:)

Evo ovo bilo na FB, sad će vika i povika na psa i na zaštitnike životinja
a majka debilka ostavila dete samo u dvorištu. Pritom, sigurno ne zna ništa
o psu a čuva ga.
http://www.blic.rs/Vesti/Vojvodina/413200/Pas-otkinuo-detetu-deo-lica

Ma zao mi tog jadnog komsije sto se stresirao. :( Nikad mi nece biti jasni ti ljudski "zecevi" sto ni o jednom ne mogu da brinu, a nakote ih 5-6... Neka sam i nacista, bre, masa ljudi ne zasluzuje ni lutku u obliku deteta!

Naravno da treba da mi napišeš "recept" mada je to kod kuvanih jela uvek sve odokativno, prilagođeno ukusu i domaćice i ukućana. I zato svaka domaća kuhinja ima sopstveni šmek, koliko god da su nijanse u pitanju.
Ja nemam problem da improvizujem i završim nešto što bar otprilike znam kako se pravi. Pretpostavljam da bih se snašla i sa sarmom, ali moram od nečega da krenem... (mislim, znam ja "otprilike" šta ide unutra i kako bi to opet "odprilike" trebalo da se spremi, ali nisam nikad probala da pravim. Ne znam ni kako se zavijaju sarme :zcepanje:)

Uf... Idu luk, mleveno, rendana sargarepa, ne secam se ide li sta od onog belog korenja... i pirinac i standardni zacini. Dinstas sasvim malo, da meso i luk "krenu". Motas, ne suvise cvrsto jer ce da nabubri, prvo odozdo na pero, pa urolas i onda utrpas odozgo. Redjas uspravno na poredjane listove, prekrivas listovima, nalivas vodom, ev. izmedju umetnes kobaje, slaninicu, lorber, biber u zrnu... i krckas, na jakom dok provri, pa smanjis. Pred kraj ubacis u ugrejanu rernu, spremis zaprsku i prelijes, vratis jos koji minut u rernu ako treba... To bi valjda bilo to, ako ima dopuna, javljam.

Ma zao mi tog jadnog komsije sto se stresirao. :( Nikad mi nece biti jasni ti ljudski "zecevi" sto ni o jednom ne mogu da brinu, a nakote ih 5-6... Neka sam i nacista, bre, masa ljudi ne zasluzuje ni lutku u obliku deteta!

Ma ovo nije sarma, ovo je da se ne jede, bre. Sangarepa......

Ukucaj ili idi na Serbian cafe,/ kuvar i dobit ces razlicite nacine spremanja sarme.

Potrebno je 300 grama junetine- Govedine, 300 grama Svinjsko, 50-100 gram a mesnate slanine-susene, dve glavice crnog luka biber, crvene aleve paprike belog luka cesnjaka ili dva. pola solje za kafu pirinca ( pirinac isprati nekoliko puta sa hladnom vodom)

Sitno iseckanog luka, proprziti, cim omeksa, stavljati prvo junece mleveno meso, pa posle Svinjsko i to stalno mesajuci, tj da se razbije meso, kada se sjedinila masa, sitno iseckana slanina se ubaci, mesa, dodaje se i crvena paprika, beli luk i na kraju pirinac.
Sve se to mesa, da se ne uhvati.....

Listove sarme , najbolji je Bjeljinski , skinuti korene sa vrhova listova, Kupus je trebao da se razlista i ostavi u hladnoj vodi , minimum 2 sata ranije, da se so, smanji u listovima....

Sarme se zavijaju na taj nacin sto se list stavi u saku, kasika ili dve smese i onda se pocne sa jednog kraja da se savija, pa zatim vrh ,lista ubaci u sredinu a ostatak sa donje strane se uvuce u sarmu.

U serpu ,ubaciti par listova, posloziti suva rebra, koja su bila prokuvana ( slanoca da se skine, pa opet listovi koji su preostali, slagati sarme a izmedju se postavljaju i komadi slanine, suvih rebara, i tako do vrha, na vrh se stavi preostali listovi ,iseckani i kuva se na laganoj vatri par sati.

moze se napraviti zaprska, ali sam izbegavao ...

Tako se pravila sarma i sve sam ranije prpremao za sarmu a bivsa je motala i uvek je bilo a zasto toliko suvog mesa.

Posto nije jela kupus, kao i naucila i mladjeg da ne jede kupus a iz sarme ,smazu, onda sam ja uzivao jeduci kiseli kupus sa suvim rebrima......

E bre ne zna cocek da igra, igra nesto ,mulja saa pozadinom i ostalo, al ma nije bre Ono.......

E ako ces da prezivis i da ne ovisis o zemskoj, onda bre da se nauci sve sto je potrebno za zivot, tako, peglanje, masine za pranje i vesa i sudja, popravkezemske i ostalo.....

mulja :cepanje:

pa muški to uglavnom savladaju kad moraju....jedni da ženi pomognu (kako i treba da se posao rapsodeli kad oboje rade) a drugi kad ostanu bez......hauzmajstorice :lol:

mulja :cepanje:

pa muški to uglavnom savladaju kad moraju....jedni da ženi pomognu (kako i treba da se posao rapsodeli kad oboje rade) a drugi kad ostanu bez......hauzmajstorice :lol:

E Ja sam sve to znae jos pre nego me je takog mladog, naivnog i neiskusnog odvela ,ma koj bre odvela, bre vukli i vukli bre do pred oltar......:rotf:

Bese moj tatko dobar, e sto nas je terao da sve bre znamo i kaze tukan ili na mars, ima da gi sve znate..........:per:

E Ja sam sve to znae jos pre nego me je takog mladog, naivnog i neiskusnog odvela ,ma koj bre odvela, bre vukli i vukli bre do pred oltar......:rotf:

Bese moj tatko dobar, e sto nas je terao da sve bre znamo i kaze tukan ili na mars, ima da gi sve znate..........:per:

pametan ti tatko bio.....tako i treba, a ne ko tutubani :lol:...doduše i njih odvuku na oltar :zcepanje:
i moji muški znaju baš dosta....tako da mogu i da odem :cepanje:

pametan ti tatko bio.....tako i treba, a ne ko tutubani :lol:...doduše i njih odvuku na oltar :zcepanje:
i moji muški znaju baš dosta....tako da mogu i da odem :cepanje:

E prodje jedna godina tj zima u Torontu,kupujes bre zimnicu u tegle, nemz skoro nista nase, Elem Ti ja slucajno provalim da imaju Kvantasku pijacu al se moze unutra samo oni koji imaju radnju za Voce i povrce.

I misledeli oni da ce da me sprece da ja fino ujdem unutra i bome kupih CRVENE PAPRIKE na ( Korpe ) tako oko 20 kila io jos drugi stvari,

Odemo na Jezero a tada su imali Rostilj za ljude koji dojdu na jezero, a nama tu kod vrata skoro... i ti ja prikupim drva a imaqlo bre iha ha, Viktora ., da se igra i bidne skupljac drva za Opstanak na Ostrvu, dete se igralo, moja da me ( da je moglo da se smrznes od pogled) i bi da se meso pece, kazem ja , skloni se sto dalje, Stavih neki ti lim, i Pecem Paprike, onako po srpski, te jos i mesa , i pivce i teraj a Mirise :heart:, ljudi prolaze , pitaju sta je , pa ono a VI STE Talijani, kazem bre Jok, kakvi zabari ,ovo su Juznjaci,,,,,:super:

Dojde i moja, pa hajde de da pomaze.....Dojdose i drugi, pa ti ja objasnjavam zasto se i kako se i koliko se.....

Pecene paprike stavismo ti lepo u kese, onako pecene, ohladjene ,pa u zamrzivac, A zima, a jede ti se Pindjur- napravis ga, a pecene paprike sas beli luk, , pa pohovane......

E sledece godinice, kaze . Jel bre ,kad ces da ides da kupis paprike, ima da nestane........:lol:

E jes , mora se ustati oko 5 ujutro....ali pecene paprike a i jos ljute.......:ok:

E prodje jedna godina tj zima u Torontu,kupujes bre zimnicu u tegle, nemz skoro nista nase, Elem Ti ja slucajno provalim da imaju Kvantasku pijacu al se moze unutra samo oni koji imaju radnju za Voce i povrce.

I misledeli oni da ce da me sprece da ja fino ujdem unutra i bome kupih CRVENE PAPRIKE na ( Korpe ) tako oko 20 kila io jos drugi stvari,

Odemo na Jezero a tada su imali Rostilj za ljude koji dojdu na jezero, a nama tu kod vrata skoro... i ti ja prikupim drva a imaqlo bre iha ha, Viktora ., da se igra i bidne skupljac drva za Opstanak na Ostrvu, dete se igralo, moja da me ( da je moglo da se smrznes od pogled) i bi da se meso pece, kazem ja , skloni se sto dalje, Stavih neki ti lim, i Pecem Paprike, onako po srpski, te jos i mesa , i pivce i teraj a Mirise :heart:, ljudi prolaze , pitaju sta je , pa ono a VI STE Talijani, kazem bre Jok, kakvi zabari ,ovo su Juznjaci,,,,,:super:

Dojde i moja, pa hajde de da pomaze.....Dojdose i drugi, pa ti ja objasnjavam zasto se i kako se i koliko se.....

Pecene paprike stavismo ti lepo u kese, onako pecene, ohladjene ,pa u zamrzivac, A zima, a jede ti se Pindjur- napravis ga, a pecene paprike sas beli luk, , pa pohovane......

E sledece godinice, kaze . Jel bre ,kad ces da ides da kupis paprike, ima da nestane........:lol:

E jes , mora se ustati oko 5 ujutro....ali pecene paprike a i jos ljute.......:ok:

:rotf::klap::klap: e što ti je zov zavičaja. Svaka čast.......mora da si tamo bio atrakcija, al terala te da i iduće godine ideš da kupiš paprike :lol:

Dobro vam jutro :kafa:
Juče spavah 2 sata popodne, legoh u 23 opet jer mi se spavalo.....jutros mi se spava....auuuuu.....ko da me ujela muva Ce-Ce :rotf:

Dobro jutro
Ja od sabajle šljakam po kući i igricama i orezala sam ruže, Ljiljo jel' ako sam?
A onu tzv. stablašicu ću uvit u kesu kao prošle godine, tako si mi rekla:)

Dobro jutro i na tebe :zag:

Pa ako je opalo lišće sa ruža, i nemaju cveta, ako si ih orezala. A i kod tebe je tamo hladnije nego ovde. Da, uvi stablašicu ali nemoj još, rano je i nije joj hladno....tamo kad počne prvi mraz. Moje još cvetaju tako da ih nisam dirala. Muškatle isto cvetaju baš lepo.....njih neću ni da unosim. Na proleće kupim nove i tačka.
Ja ništa nisam uradila......samo smo slatko od dunja napravili i dobili od komšija još jednu gajbu krcatu. E, to sad za vikend. I planiram da malo posredim kuču. :aha:

- - - - - - - - - -

Jutro :kafa: Dođoh do računara , sinoć nisam uspela :lol:

:uja:

I kod mene muškatle još cvetaju a i one što sam ih umnožila avgusta se
primile a gde ću ih pojima nemam. Žao mi, kako da dozvolim da se smrznu.

Ova mi Ada preslatka, mislim da će biti onako patuljasta :D

I kod mene muškatle još cvetaju a i one što sam ih umnožila avgusta se
primile a gde ću ih pojima nemam. Žao mi, kako da dozvolim da se smrznu.

Ova mi Ada preslatka, mislim da će biti onako patuljasta :D

Znaš šta, mi smo ostavljali u letnju kuhinju /nemam gde drugde, nemam podrum (šta će nam), pa ne možeš da udješ od saksija. I to nije problem da one većinom prežive, nego od 20-tak njih 2-3 dočekaju proleće...pa i kad ih posadim one lagano krenu, pa dok se razbujaju eto julske vrućinčine koja ih sprži koliko god se mi trudili desetkuje biljke u poslednje 2-3 godine. I zato smo rešili da ih ne ostavljamo, nego lepo na proleće kupim nove, već jake biljke, uživam bre u toj avliji od samog početka proleća.

Neka je dušica, nek je malena, samo da je dobra i zdrava :heart:

Back