Pozdrav svima, moje ime je Vladimir, još jedan novajlija ovde.
Već duže vreme pokušavam da nađem način da dođem do zaposlenja u inostranstvu, pa sam u tom procesu čuo za program Express Entry, i ovo je prva domaća tema na koju sam naleteo. Počeo sam da čitam temu sa velikim entuzijasmom, ali kako sam je iščitavao entuzijasam je padao... Letimično sam predhodno pročitao home page Express entry programa, i stekao utisak (naročito zbog imena programa) da se sve obavlja elektronski, za sat vremena, bez troškova... međutim sad vidim that
I could not be more wrong 
. Ono što me najviše smorilo je finansijki aspekt svega toga... Pa bi stoga molio ikog ko je prošao celu proceduru ako je vodio preciznu evidenciju o troškovima da je podeli sa nama. Pogotovo ovde mislim na člana Bosketa koji je malte ne sve odradio i koji je pred vratima Kanade (ovom prilikom mu čestitam). Dakle idealno bi bilo
ako bi neko mogao po stavkama, u sitna crevca, baš sve troškove taksativno da navede, ali baš sve

- dakle troškovi na fakultetu, kopiranje, IELTS, prevod, tumač, nostrifikacija, pa slanje fedExom u Kanadu, pa troškovi nostrifikacije toga u WES-u - i onda posebno troškovi kad se prođe draw i dobije ITA - lekarski pregledi, takse, obrada od strane ambasade,
one way avionske karte za Kanadu itd... Ako bi moglo sve u evrima bilo bi najbolje, da imamo realnu predstavu koliko je to dok čitamo, da ne mora svako copy - paste u google

. Mislim da bi ta informacija bila od velike koristi svakom ko se dvoumi da li da se upušta uopšte u to. Ja konkretno mislim da bi u mom slućaju sa platom od 350 evra a tekućim troškovima od 300 i bachelor diplomom to bilo bacanje para, mada bi svejedno voleo da znam tačnu cifru.
Pošto vidim da svi idete u paru ili sa porodicama, a koliko kapiram treba imati neku gotovinu na računu kao obezbeđenje... Da li znate kolika je ta cifra ako se ide sami? Znam da sve ovo piše negde, i izvinjavam se što sam lenj, ali imam otvorenih 50 tabova, sa job portalima i sličnim stranicama iz drugih zemalja (USA, Novi Zeland, Norveška, Švedska, Nemačka, Austrija, Australija...) a ograničeno vreme zbog posla i drugih obaveza da bunarim te informacije, pa ako neko zna napamet brojku neka mi odgovori

.
I još nešto... zašto ste se odlučili baš za Kanadu oni koji jesu ? Ja se premišljam ne znam zašta da se odlučim, sve ima dosta za i protiv. Najradije bi u neku zemlju gde može da se nađe posao i za mesec dana samo na osnovu ugovora dobije viza, kao što je moj drugar otišao u Katar...