Европско првенство у кошарци 2025.год.

Teško, GER i TUR dve najozbiljnije ekipe.
Турска имала гурњаву судија против Шведске да није било тога не би видели четвртфинале, два чиста фаула на штету Шведске нису свирали испод коша у финишу, добра је Турска али далеко од тога да је непобедива

Огромно изненађење је учинила Грузија побједом против Француске, 80:70 (стат. овдје)
Французи су остварили очекивано доминацију у скоку, имали 18 офензивних скокова, добро су играли и у пољу, имали само 7 изгубљених лопти, но имајући у виду квалитет бековске линије, није било довољно агресије на спољнј линији Грузијаца. Иако су имали 20+ посједа вишка, подоста нерезенскх исхитрених шутева, и очајни шут за три поена (6-36) су их коштали.
Грузија свјесна јако сужене ротације, игају практични само са 8 играча у ротацији, да играју константно са три виска у петорци, је максимално преко Болдвиа успорила игру, дуги, стрпљиви напади, наметнули су и играли своју игру.
Камар Болдвин је тај који је диктирао темпо који Грузији одговара, одлична контрола утакмице и 24 поена (шут из игре 8-10), Џикић је погодио са Американцем, наравно, он га и јесте изабрао. Помоћ е имао у Шангелији (24 поена и 8 скокова) и Мамукелашвилију (14 поена и 11 скокова).
Апсолутно аслужена побједа Грузије и пласман у четвртфинале. Даље ипак тешко да ће моћи, Финци имају квалитетнији састав, пуно бољу спољну линију и пуно већу ширину. Адути Грузије су понајвише Џикић, овај плеј Болдвин и тројка Шенгелија, Мамукелашвили и Битадзе. Но Шенгелија и Мамукелашвили ће тешко поновити утајмицу коју су пружили против Француза.

Словенија је учинила изненађење побједом против Италије 84:77 (стат. овдје)
Лука Дончић нестваран меч, 42 поена и 10 скокова. На њему су се измјењивали одлични дефанзивци Дијуф, Фонтекио, Нианг и Пајола, и поред сталног притиска Лука је пружио фантастину партију. Сви шутеви су били тешки, из контакта, преко руке. некад и ван баланса и невјероватно шта је погађао.
Не тако давно након меча у Арени имали смо бројне коментара кроз које се омаловажавала екипа Словенија. И на овом форуму, на овој теми. У стилу "ова Словенија мало јача од камилице". А ето Словенија је у четвртфиналу.

1000024062.jpg

Hmmm da li se to možda istorija ponavlja i da li ćemo možda opet gledati finale Grčka - Nemačka kao 2005. u Beogradu kada smo takođe bili glavni favorit prvenstva koje se odigralo u godini koje takođe završava brojem 5 ? : )

No u svakom slučaju mislim da će polufinale između Grčke i Turske biti baš prava ludnica i pravi rat na terenu, verovatno će to biti utakmica na jedan posed koja će možda otići i u produžetke.

Ja bi pre dao blagu prednost Grcima, iako je to baš pravi derbi i šanse su tu 50-50, mislim da je Janis ipak malo bolji i iskusniji igrač od Alperina (barem još uvek) i dok je Alperin već svakako ozbiljna NBA zvezda, najbolji igrač svoje ekipe, Ol Star igrač, itd ipak nije (barem ne još) baš na tom MVP nivou (kao recimo Jokić, Janis, Luka ili Šej) , dok kad pogledamo i ostatak tima Grčke ne znam Sloukas, Dorsi, Papanikolau, Larencakis, druga dva brata Antetokumpo pogotovo Kostas koji baš strašan posao radi u odbrani, itd ono ništa sad Turci nemaju nešto da kažeš bolji tim, ono sasvim poredivo, znači i jedni i drugi imaju momentum i obe ekipe su tu negde otprilike sličnog kvaliteta, plus je to i pravi derbi i ono sve ukazuje da će to biti prava ludnica i pravi rat na terenu i da će utakmica biti na jednu loptu.

Inače prođoše Finci do polufinala, ko bi reko a , inače iako sam navijao za Gruzijce ono Finci su definitivno bili bolji danas i zasluženo prošli, očigledno smo ih mi potcenili malo (ne samo mi već svi) i očigledno su sjajno pripremljeni došli na ovo prvenstvo, istorijski rezultat za Fince definitivno i Finci definitivno totalni hit ovog prvenstva kao recimo Makedonci što su bili 2013. , da sad ne kažem Grci 2005. ili Rusi 2007. ili Slovenci 2017. pa čak i mi 2009. jer to ipak se radi o ekipama koje itekako imaju bogatu košarkašku tradiciju, slavnu prošlost i minule rezultate , pogotovo mi , pa i Rusi i Grci u izvesnoj meri , ok Slovenci možda manje ali ipak su imali taj pakleni bekovski duo Dragić - Dončić kao i još nekoliko veoma dobrih igrača kao i isto neke svoje legende (počevši od Ive Daneua pa nadalje) i neku košarkašku tradiciju dok Finci ono nemaju apsolutno nikakvu košarkašku tradiciju i kulturu, pa čak manju nego i Makedonci koji ipak donekle vuku ponešto iz SFRJ, ovi su došli ovde kao ono totalna košarkaška gologuzija, u svojoj istoriji igrali su na samo dva SP (2014. i 2023.) kada su zauzeli 22. i 21. mesto kao i na samo jednom olimpijskom turniru i to 1952. u Helsinkiju kad su bili domaćini, znači ono totalna boranija, iako ajde i na prošlom EP su bili prijatno iznenađenje, izbacili Hrvate u 1/8 finala da bi onda u 1/4 pružili jak otpor i namučili buduće prvake Špance, tako možda su još i na prošlom pokazali neki nagoveštaj nečega.

Recimo sad već imamo red tih ekipa kao što su recimo Gruzija, Finska, Poljska,Izrael, Letonija i možda recimo Crna Gora, Bosna i Hercegovina i te neke iz ex-YU ekipe koje recimo na SP ili OI teško da mogu da naprave neki rezultat i da se probiju pored ne znam Amerike, Kanade, Australije, ne znam još Argentine, Brazila, Portorika, Dominikane kao i tih nekih recimo 6,7 najjačih evropskih ekipa kao što su recimo Srbija, Francuska, Nemačka, Litvanija, Grčka, Turska, pa možda i Slovenija i Italija ali na EP mogu nečemu da se nadaju i uz malo sreće mogu da urade nešto.
Slično otprilike kao što i u fudbali već imamo red tih nekih reprezentacija kao što su Češka, Austrija, Rumunija, Slovenija, Mađarska, Gruzija, Albanija i slične koje mogu i plasiraju se na EP ali se već dosta teže plasiraju i na SP, pa tako Evropska prvenstva uglavnom igraju dok Svetska već dosta ređe ili ne uopšte, tako da nešto mi se čini da se slično sad dešava i u košarci i da se stvorio taj red ekipa koje na EP još i mogu nešto da urade ali na SP ili OI ne mogu.

Šteta za Slovence, borili su se hrabri Slovenci, imali pozitivan rezultat i vodstvo gotovo 3/4 , Dončić ponovo neverovatan sa 39 poena,10 skokova i 7 asistencija, ostali su se isto svi borili koliko su mogli i gotovo svi pružili neki maksimum i mogu slobodno da kažem vrlo pozitivno iznenadili (kao recimo Nikolić, Omić, Krampelj,Radović sa onih par sjajnih zakucavanja iz tranzicije, ajde recimo od Prepelića i Hrovata se ipak to manje-više i očekivalo jer ipak važe za malo bolje igrače) ali ipak na kraju ta širina u rotaciji i znatno duža klupa Nemačke su presudili , kao verovatno i ona trojka Tristana Da Silve sa njegove polovine terena na kraju 3/4, da to nije ubacio i da su Slovenci sa +7 ušli u 4/4 pitanje šta bi bilo, ovako tih +4 su brzo Nemci nadoknadili, takođe šut Slovenije za 3 u 4/4 samo 1/8, verovatno im se na kraju malo ispraznile i baterije i malo su se i unervozili i brzo ušli u problem sa faulovima, Dončić je igrao sa 4 faulova mislim negde skoro od početka 3/4 i baš je morao da se pazi i igra u odbrani ko po jajima.

Inače ova utakmica me je pomalo podsetila na utakmicu 1/4 na SP 2023. kada su Slovenci na vrlo sličan način i vrlo sličnim rezultatom izgubili od isto veoma jake i kvalitetne Kanade sa Šejom, RJ Beretom, Bruksom, Dortom, Olinikom i ostalima, isto su se Slovenci hrabro borili, pružili dobar otpor pa su Kanađani prelomili u 4/4 i reklo bi se da je 1/4 nekog velikog takmičenja i ulazak među 8 neki njihov realan domet i maksimum, s obzirom da imaju samo Dončića i možda još eventualno 2,3 prosečna evroligaška igrača i 8,9 prosečnih ABA-ligaških igrača, čak su im rezultati još i sjajni, fali im još neko, definitivno im fali još jedan igrač top klase kao što je onda 2017. bio Goran Dragić ili neko ko može makar donekle da isprati Dončića, pritom treba imati u vidu da su na ovo prvenstvo došli i bez Jake Blažića koji im je uvek donosio tu neku energiju i bio vrlo bitan igrač, Vlatka Čančara, Džoša Niboa koji bi im verujem značio u reketu ili Majka Tobija, Zorana Dragića koji se nešto zakačio sa selektorom pa ga ovaj šutnuo iz tima, tako da ovo im je verovatno neki maksimum i krajnji domet, mogli su i da prođu danas i naprave senzaciju da su imali malo više sreće ali eto nije je bilo i to je to i kad uzmemo sve u obzir skroz Ok i korektan učinak za njih na ovom EP, sad moglo je da bude i više od toga i da bude još jedna bajka poput one iz 2017. pa donekle i one sa OI o Tokiju kada si stigli do polufinala ali eto na kraju falilo je malo i sreće kao i koncentracije.

Побједа Њемачке (99:91 стат.овдје) јесте очекивана, боља су екипа имају и квалитетније кошаркаше и много већу ширину. Дјелује чак као сигурна побједа, +8, но меч су одлучила два детаља. Непостојећа 4.лична у нападу Дончића почетком 3/4 (чисти улазак у путању кретања од стрсане Шредера, да буде грђе Шредерова гестикулација након личне бјеше бјеше у стилу " е јесам их заје*ао) и тројка са свог терена Тростана Де Силве на истеку 3/4 са звуком сирене. Словенци су до краја 3/4 контролисали меч, разлика се усталила између +7 и +9, а онда умјесто да на паузу оду са +7, имају +4, све се мијења, већ су у игри. Ако додамо да је Лука готово полувреме играо са 4 личне, гдје мора пазити на сваки покрет, да због тога није ни почео 4/4 гдје Њемци чине експресно 7:0, већ тада је било јасно да ће меч отићи на страну Њемаца. Како написах и већи квалитет и већа ширина.

Лука Дончић још једна изузетна партија, 39 поена, 10 скокова и 7 асистенција. Када људи који нису гледали меч и када виде шут 11-25, рећи ће, може и боље, но сви (осим једног када је добио добар повратни пас) ал сви шутевои су били ужасно тешки, под сталним притиском најбољег дефанзивца (у овом мечу је тај задатак углавном имао Бонга), из контакта, из кретње уназад и преко руке, не ријетко и ван баланса, промашаји увијек на истеку напада и због чињеницње да се нико од саиграча није успио отворити да му упути пас, те шутеве нико на планети не би погодио.
Лука је вукао свој тим, разигравао, погађао, са њим на паркету саиграчи добију више простора, остану често сами на озвореном шуту, некад и под обручем. Лукин утицај на игру је огроман. Да није било два поменута детаља врло могуће би у полуфинале.

њемци имају одличну екипу, иду у полуфинале гдје Финска има јако мале шансе. Мада, ово ЕП су већ обиљежила велика изненађења.

Najgore prvenstvo u istoriji
jbnih 100 reprezentacija, msm da samo Albanija, Vatikan i Norveška nisu igrali

suđenje katastrofa, publika, atmosfera.. očajno sve
čak i onaj parket s jbnim tufnicama ko da si u cirkusu

Dončić došao sa 11 panjeva i zamalo da uđu u polufinale
Finska u polufinalu?? ha ha

mi katastrofa odigrali, Litvanija očajna,
Francuska, Španija, Italija... šta je ono?

prvenstvo koje će se brzo zaboraviti

Екипа која на позицији левог сметала има маринковића нема чему да се нада. Пре ове утакмице гледао сам укупно 30 минута наших ЕП утакмица, и сваки пут сам видео да тај маринковић маши тројке. Такође и онај Тристан рупа у одбрани.
Данас можда нису играли пуно, али остали бољи играчи физички су неспремни да издрже 90 минута борбе против допингованих, тројкашких и не тако финих финаца.

Уз то било је и болесних вирусом. Хрватизани се радују неуспеху, због комплекса инфериорности од Србије, Звезде , Човића и политичких спинова, зарад небитног ЕП у односу на СП, ОИ и ЕЛ, пумпаног превише због политичких спинова. Али много гора карма ће их стићи врло брзо.

Pravo je pitanje KO je otrovao nasu reprezentaciju i pustio koronu samo u hotel nase reprezentacije ?!

...

Back