Ja bi pre dao blagu prednost Grcima, iako je to baš pravi derbi i šanse su tu 50-50, mislim da je Janis ipak malo bolji i iskusniji igrač od Alperina (barem još uvek) i dok je Alperin već svakako ozbiljna NBA zvezda, najbolji igrač svoje ekipe, Ol Star igrač, itd ipak nije (barem ne još) baš na tom MVP nivou (kao recimo Jokić, Janis, Luka ili Šej) , dok kad pogledamo i ostatak tima Grčke ne znam Sloukas, Dorsi, Papanikolau, Larencakis, druga dva brata Antetokumpo pogotovo Kostas koji baš strašan posao radi u odbrani, itd ono ništa sad Turci nemaju nešto da kažeš bolji tim, ono sasvim poredivo, znači i jedni i drugi imaju momentum i obe ekipe su tu negde otprilike sličnog kvaliteta, plus je to i pravi derbi i ono sve ukazuje da će to biti prava ludnica i pravi rat na terenu i da će utakmica biti na jednu loptu.
Inače prođoše Finci do polufinala, ko bi reko a , inače iako sam navijao za Gruzijce ono Finci su definitivno bili bolji danas i zasluženo prošli, očigledno smo ih mi potcenili malo (ne samo mi već svi) i očigledno su sjajno pripremljeni došli na ovo prvenstvo, istorijski rezultat za Fince definitivno i Finci definitivno totalni hit ovog prvenstva kao recimo Makedonci što su bili 2013. , da sad ne kažem Grci 2005. ili Rusi 2007. ili Slovenci 2017. pa čak i mi 2009. jer to ipak se radi o ekipama koje itekako imaju bogatu košarkašku tradiciju, slavnu prošlost i minule rezultate , pogotovo mi , pa i Rusi i Grci u izvesnoj meri , ok Slovenci možda manje ali ipak su imali taj pakleni bekovski duo Dragić - Dončić kao i još nekoliko veoma dobrih igrača kao i isto neke svoje legende (počevši od Ive Daneua pa nadalje) i neku košarkašku tradiciju dok Finci ono nemaju apsolutno nikakvu košarkašku tradiciju i kulturu, pa čak manju nego i Makedonci koji ipak donekle vuku ponešto iz SFRJ, ovi su došli ovde kao ono totalna košarkaška gologuzija, u svojoj istoriji igrali su na samo dva SP (2014. i 2023.) kada su zauzeli 22. i 21. mesto kao i na samo jednom olimpijskom turniru i to 1952. u Helsinkiju kad su bili domaćini, znači ono totalna boranija, iako ajde i na prošlom EP su bili prijatno iznenađenje, izbacili Hrvate u 1/8 finala da bi onda u 1/4 pružili jak otpor i namučili buduće prvake Špance, tako možda su još i na prošlom pokazali neki nagoveštaj nečega.
Recimo sad već imamo red tih ekipa kao što su recimo Gruzija, Finska, Poljska,Izrael, Letonija i možda recimo Crna Gora, Bosna i Hercegovina i te neke iz ex-YU ekipe koje recimo na SP ili OI teško da mogu da naprave neki rezultat i da se probiju pored ne znam Amerike, Kanade, Australije, ne znam još Argentine, Brazila, Portorika, Dominikane kao i tih nekih recimo 6,7 najjačih evropskih ekipa kao što su recimo Srbija, Francuska, Nemačka, Litvanija, Grčka, Turska, pa možda i Slovenija i Italija ali na EP mogu nečemu da se nadaju i uz malo sreće mogu da urade nešto.
Slično otprilike kao što i u fudbali već imamo red tih nekih reprezentacija kao što su Češka, Austrija, Rumunija, Slovenija, Mađarska, Gruzija, Albanija i slične koje mogu i plasiraju se na EP ali se već dosta teže plasiraju i na SP, pa tako Evropska prvenstva uglavnom igraju dok Svetska već dosta ređe ili ne uopšte, tako da nešto mi se čini da se slično sad dešava i u košarci i da se stvorio taj red ekipa koje na EP još i mogu nešto da urade ali na SP ili OI ne mogu.