Inače po meni jedno vrlo dosadno prvenstvo, ono intenzitet i kvalitet fudbala su u redu, prosek golova je isto u redu ali po meni fali tu uzbudjenja, fali iznenadjenja, fali heroja odnosno igrača koji postaju heroji i zvezde na ovakvim prvenstvima, recimo eto imali smo tu Gruziju koja je dobila Portugal, Slovence koji su odigrali dobro, Austrijance koji su završili kao prvi u grupi ispred Francuske i Holandije , Slovake koji su u prvom kolu dobili Belgiji i juče ih sekunde delile od senzacije protiv Engleske ali opet sve je to nekako na kašičicu i kratkog daha.
Mislim ok ono gledamo utakmice, malo kratimo ove vrućine i ubijamo vreme ali generalno ovo je jedno od onih prvenstava koje verovatno ni po čemu posebnom nećemo upamtiti i koje čim prodje momentalno ćemo zaboraviti na njega.
Mada recimo i ubedljivo najdosadnije Svetsko prvenstvo ikad (barem od kad sam ja gledao, a to je od SP 1994. u SAD pa na ovamo) je bilo ono 2006. u Nemačkoj (iako mi je drago što su Italijani osvojili), ono bilo je baš jezivo dosadno i nezanimljivo prvenstvo, pa eto možda nekako po pravilu kad se prvenstvo održava u Nemačkoj predodredjeno je da bude dosadno, nezanimljivo i za zaborav.
Recimo najzanimljive EP u novijoj istoriji je bilo ono 2004. u Portugalu koje je bilo vrlo specifično i posebno, recimo od ovih novijih ono 2016. u Francuskoj (kao sto je i ono SP 1998. u Francuskoj bilo isto vrlo zanimljivo i za pamćenje, pa moguće da je bilo i najjače i najbolje prvenstvo dosad, bilo je baš pregršt gotivnih i pre svega izuzetno jakih ekipa prepunih zvezda) je isto bilo zanimljivo gde smo imali dosta dobrih utakmica i dosta iznenadjenja i gde smo imali ekipe kao što je Island koji je pobedio Engleze u 1/8 finala, pa imali smo i tada sjajni Vels (isto kao i Island tada debitant na EP) koji je stigao čak i do 1/2 finala pobedivši u 1/4 finala tada vrlo moćnu Belgiju sa 3:1 (Belgiju koja je tada bila na nekom svom vrhuncu kao reprezentacija i mozda i glavni favorit na tom prvenstvu), pa onda i Madjari koji su odigrali sjajno u grupi (pobedili Austriju 2:0, odigrali sa Islandom 1:1 i odigrali onu ludu utakmicu sa Portugalcima 3:3) i prosli kao prvi u grupi, pa i Hrvati koji su odigrali odlično u grupi, pobedili Tursku, odigrali zanimljiv meč sa Češkom 2:2 i pobedili Špance sa 2:1 u poslednjem kolu, da bi onda eto u 1/8 finala uprkos boljoj igri i dosta promašenih šansi ispali od Portugala (golom Rikarda Kvarežme pred kraj drugog produžetka kad su već svi bili spremni za penale) koji je kasnije i osvojio to prvenstvo a Hrvati svojom igrom i kvalitetom možda i nagovestili ono što su kasnije uradili u Rusiji pa u Kataru , pa i onaj gol Edera u finalu , u produzetku za titulu koji ga je proslavio, iako se očekivalo početak njegove slave desilo se skroz suprotno i nekako zagubio se nakon tog prvenstva i mozda malo prerano i neprimetno okončao karijeru, kao i recimo onaj mali sa dredovima Renato Sančez tada klinac od 18,19 godina koji je bio glavna mlada zvezda tog prvenstva i nagoveštavao čuda, delovalo je da bi mogao da bude novi Mesi ali eto nista od toga, nakon tog prvenstva presao je u Bajern gde se bas nije proslavio, posle je promenio par klubova, bio malo i na pozajmicama, eto i proslu sezonu je proveo na pozajmici u Romi za koju bas i nije bio standardan i za koju je odigrao samo 12 utakmica za celu sezonu i eto već sad sa samo 26 godina već ima status samo bivšeg reprezentativca) , pa eto ni proslo EP nije bilo loše (iako je zbog kovida odigrano malo u čudnim okolnostima).
Eto hajde malo i njega da se podsetimo (da ne ispadne sad kako samo kukako za nekim starim vremenima i šta je bilo pre 20 godina) , imali smo odličnu Dansku koja je bila hit i dosla do 1/2 finala, pa recimo Čehe koji su u 1/8 finala pobedili Holandiju (koja je u grupi imala 9 bodova uz gol razliku 8:2) sa 2:0 i onda u 1/4 ispali baš od Danske, pa onda i Švajcarce koji u 1/8 finala izbacili Francusku posle penala, pa eto i Ukrajinu koja je stigla do 1/4 finala, pa onda opet hrabre Madjare koji su u “grupi smrti” sa Francuskom, Nemačkom i Portugalom skupo prodali svoju kožu i osvojili 2 boda odigravši 1:1 sa Francuskom i 2:2 sa Nemačkom (i to beše Nemci nesto pred kraj dali gol za 2:2 i tako za dlaku ostavili Madjare bez nokaut faze ponovo), pa onda i ona luda utakmica u 1/8 finala Hrvatska - Španija i oni produžeci kada je bilo 3:3 u regularnom delu, pa na kraju eto Italija kojoj niko nije davao šanse osvojila na kraju, totalno ono mimo svih očekivanja.
E to je ono što mi fali na ovom prvenstvu, fali mi više uzbudljivih i ludih utakmica punih preokreta, fali mi više momenata za pamćenje, fale mi u nokaut fazi ekipe kao što su bili Island, Vels ili Madjarska 2016. ili Danska ili Češka na prošlom EP, fali mi jedna uzbudljiva ekipa kao Hrvatska koja uvek donosi uzbudjenje i daje poseban štimung i šmek tim velikim takmičenjima.
Mislim sad ono iako ima toga sve je to nekako na kašičicu i ono formalno ok je ono intentitet fudbala, prosek golova, sve je ono u granicama korektnog ali nekako sve je to ono u biti za zaborav i trlababalan i ubijanje vremena i nekako nije to ono nista specijalno i neki praznik za fudbalske sladokusce i fudbalske gurmane i nešto što smo mogli samo da poželimo i kao što rekoh kako prodje ovo prvenstvo tako će pasti u zaborav.