krauterbox
Iskusan
- Poruka
- 5.492
Nisam se mislio sprdati matere mi.Duh Sekire - Па није лепо друже. Ја се нисам спрдао са твојим надахнутим "Ако нема Европе нема ни мене"... или како беше. После тога тешко је да тврдиш да и сам ниси субјективан.
Kada sam post htio postaviti vidio sam da na to nisam odgovorio, a žena stoji iznada mene (stvarno je strpljiva bila) i čeka da pogleda neki sajt o pravljenju nekakvih «kanapea» (eto vidiš Ti šta ja moram trpiti).
Ona stoji, a ja blokir'o i eto posljedica bi ono «volim sve što vole mladi» .
Glupost, priznajem – izvini.
Znam da nije, zato sam i dodao ono o transponovanju. Sabornost na koju se danas rekoh svi pozivaju ima dva ishodišta prvi je to što je pravoslavna teologija, kada je u pitanju spasenje, u svoje učenje više unijela Klimenta i Origena, nego sumornog i antropopesimističnog Augustina.Не. Није овде реч о саборима карактеристичним за почетак хришћанства.
Tako da se u pravoslavnoj teologiji, za razliku od katoličke, mnogo manje govori o ličnom spasenju, u žiži njezinog interesovanja je kosmičko, odnosno opšte spasenje.
Primivši vizintijski obrazac (i to krajnje nekritično) Rusi će taj njegov segment vrlo lako spojiti sa već postojećom sabornošću (skupnošću), koja je proizašla iz nužde zajedničkog (skupnog) nastupa prema surovoj prirodi.
Kasnije će se uz prirodu pojaviti i još surovija država i skupnost u nastupu prema državi ili boljaru, kome je država dala pravo da zemlju koristi, je tako i dalje ostala imperativ.
Ta seoska sabornost koja se u nauci naziva komunalizam, živjeće sve do ukidanja feudalizma u drugoj polovini XIX v. No i prije toga narodnjaci su u tom ruskom obliku komunalizma vidjeli ozbiljnu opciju spasa od užasa liberalnog kapitalizma Zapadne Evrope, a nakon ukidanja kmetstva i prodora privatne svojine na selo, od njega je napravljena svetinja nad svetinjama.
Prava občine su zavisila od vremena i rejona, ali nikada nisu prelazila više od kompentencija na dodjelu zemlje za obradu pojedinim članovima, suđenje za prestupe na teritoriji občine i prikupljanje rente direktno za kneza (ako se radilo o tzv. crnim zemljama) ili boljara, kao korisnika zemlje.
Kada su ruski intelektualci govorili o narodnoj duši (ili kao Berđajev o ruskoj duši) onda je najviše karakteristika te duše proizilazilo iz komunalizma ruskog seljaka.
Drevnost občine i svih ostalih manifestacija narodnog života je posljedica drevnosti konzerviranog društvenog sistema, a ne nekih občini imanentnih kvaliteta.
Njezin kvalitete je u tome da je ona bila samo provjeren oblik organizacije, koji je pružao nužan minimum za opstanak u uslovima koje je nametnuo sistem.
Njezina nepromjenljivost nema uzrok u izdržavanju novih izazova, već u jednostavnom faktu da novih izazova nije bilo.
Ruska istorija poznaje i tzv. zemske sabore, prvi je sazvao vjerovatno najveći samodržac od svih ruskih vladara Ivan IV, a zadnji je održan negdje u 17v. Na njima je bilo svega i svačega, ali seljaka bilo nije, tako da se i u njima sabornost, u današnjem shvatanju, tražiti ne može.
Ja sam precizno naveo na koje kolektivizme mislim.Колективизам ти је иначе веома широк појам.
U sprdnji smo 1:1.Колективизам је што сам економски приморан да седим у фирми, а радије бих негде ладио ј... Колективизам је што сам морао да возим у колони до посла, а неко се гужвао у бусу
Fino, jasno, stilski dotjerano, koncizno.Есеј о слободи
Nemam šta dodati – potpisujem.