Не. Све си побркао. То што си навео нема везе са европским вредностима.
Европске вредности су мир и сарадња, владавина права, демократија, људска права, слобода и толеранција, солидарност и социјална правда.
Ове вредности, свакако, имају своје изазове. Али, увек морамо да тежимо идеалу.
Јасно је да на другој страни нема ничега од наведеног.
По томе се Европа разликује од неевропе.
Мир и сарадња, владавина права, демократија, људска права, слобода и толеранција, солидарност и социјална правда.
Толеранција? То ми се нешто не уклапа.
А шта је ЕУ спремна да толерише? Да ли се допушта да неко направи конзервативно друштво?
И жели ли се уопште равноправна сарадња са било ким? Турци, а ни Руси, се неће сагнути и покорити бриселократији. Зато и нису чланови ЕУ. Источноевропска боранија (што смо и ми, без разлике) је наврат-нанос потрпана унутра, иако неки од њих нису испуњавали оно што ми данас имамо, а нисмо чланови.
Социјална правца и слично... То је било много боље решено у социјализму / комунизму него у садашњим условима.
Мир? Не видим мир нигде. Видим само трпање милијарди и оружја Украјинцима, да би пуцали на Русе.
Да не желе да пуцају на Русе, не би добили ништа.
Ко то не види... није слеп код очију, него врши слепу пропаганду.
Граница Русије и Украјине је више постојала на карти света него у пракси. Путовало се слободно, привреде су сарађивале скоро као да границе ни нема. Два пуча касније, Украјинци су пожелили да се посвађају са Русима. Наравно, колико год да су неспособни и непромишљени, они то не би спровели да их нису са запада затрпали лажним обећањима.
О сарадњи... па то ми је тешко да коментаришем. Логика по којој се треба одвојити од јефтине енергије, тржишта и којечега још, зарад остваривања војних циљева који су пука машта - јер нико не може да покори нуклеарну силу, то је пут ка крају овог света...
"Сарадња" ЕУ са Русима се из Брисела види као покоравање Руса, окретање њих против Кинеза и изгибеније у рату са истим. Да не би Европљани гинули, него Руси.
Једнако како данас слепи Украјинци гину, и изгинуће до последњег, у сукобу са Русима који могу само да изгубе.
За толеранцију погледај у БРИКСУ - конзервативни православци, конзервативни будисти, хиндуисти, либерални католици, муслимани... Сви различити, свако на своју страну, а нема мешања, сољења памети, покоравања.
Док запад не уме ништа осим да покори. Да униформише на један стандард све. Једна култура, један стандард, један... рајх?