Evroliga

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Efes ocekivano porazbijao muceni Real, a Bajern je propustio veliku priliku. Nadam se da ce se vratiti pobedom, ali mnogo je kvalitetniji Milano. Lose je sto nisu materijalizovali sto su celu utakmicu bolje igrali, a Mesina je spremio sjajan specijal za pobedu u poslednjoj sekundi.

Sad ce biti interesantno jer su i CSKA i Fenjer oslabljeni. CSKA bez Dzejmsa i Milutinova nije favorit, ali procitao sam da Fenjer dolazi pod virusom.

Ја ценим да ће Месина и Тринкијери играти пету утакмицу.

I isto tako razocaravajuc rezultat za Barsu. Zenit je solidna ekipa sa dobrim trenerom, i namucice zestoko ako ne i izbaciti jedan poprilicno ozbiljan i bogat projekat koji je bio dosta ubedljiv tokom regularnog dela sezone.

Meni je iznenadjenje metla za Fenjer, pre bih ocekivao da ce oni da izbace oslabljeni CSKA, ali Fenjer je na kraju usao u ove utakmice pod virusom, i CSKA se bas prosetao do F4.

Efes je najbolji tim EL kad posmatramo protekle 2 sezone, a Real je u padu. I opet i to ide u majstoricu.

Bajern je sam kriv sto nije vec na F4 jer su prokockali pobedu u prvoj utakmici. Armani se popravio u odnosu na prethodne sezone, ali svejedno je to i dalje tunjavi bogataski projekat.

Meni baš zanimljiv ove godine F8, jedino CSKA sad odmara dok se ovi bore za F4.
Suvišno je nešta prognozirati vodiš u 3/4 20 razlike i onda izgubiš ili vodiš u 1/4 15 koševa i do poluvremena gubiš s tom razlikom.
Nekako jedino se plašim da će sudije Zenit posrat u majstorici protiv Barse ovo ostalo totalno nepredvidivo
Inače navija se za Zenit!!

Ближи се ФФ ЕЛ, па да погледамо сезону из визуре српске кошарке. Српску кошарку је у текућој сезони представљало 19 играча, од којих 9 у Звезди и десеторица у иностраним клубовима.
Оставили су изванредан утисак, у бројним статистичким рубрикама су у врху, по валоризацији Србија има међу 10 најбољих чак тројицу, Владимир Лучић заузима 7.позицију, Никола Милутинв је 8. а Василије Мицић 10., јако добру сезону су имали још Немања Недовић и Никола Калинић.
Да погледамо учинак српских играча у регуларном дијелу сезоне ЕЛ.

Василије Мицић, Анадолу Ефес (овдје) је одиграо 37 мечева, у просјеку 16,2 поена, 4,8 асистенција,, 2,6 скокова, 1,2 освојена лопта за 29:47 минута. Шут за два 56,4%, за тројку 37,9%, пенали 85,9%. Импресивна Васина сезона.

Владимир Мицов, Армани (овдје) је одиграо 27 мечева, у просјеку 5,8 поена, 1,6 скокова, 1,0 асистенција, 0,6 освојених лопти за 18:41 минута. Шут за два 48,8%, за тројку 44,2%, пенали 71,4%.

Никола Милутинов, ЦСКА (овдје) је одиграо 20 мечева, у просјеку 9,8 поена, 8,6 скокова, 0,8 асистенција, 0,5 блокада 23:32 минута. Шут за два 68%, пенали 70,2%. Одлична Николина сезона, у моменту када је био у великом успону форме крајем јануара је доживио тешку повреду рамена.

Владимир Лучић, Бајерн (овдје) је одиграо 30 мечева, у просјеку 13,8 поена, 4,9 скокова, 1,3 асистенција, 1,1 освојена лопта за 31;07минута. Шут за два 57,8%, за тројку 45%, пенали 87%. Лучића одликују константност и одличне партије у континуитету, добар у оба правца, најзаслужнији што Бајерн ове сезоне тако добро изгледа.

Марко Гудурић, Фенербахче (овдје) је одиграо 21 меч, у просјеку 12,2 поена, 2,7 скокова, 2,3 асистенција, 0,8 освојених лопти за 25:46 минута. Шут за два 48,9%, за тројку 41,7%, пенали 84,4%. Више него добра сезона Гудурића, у плеј-офу је подигао ниво игара, на његову жалост Фенер је покосила корона и испадање 0:3 од ЦСКА.

Стефан Јовић, Химки (овдје), је одиграо тек 8 мечева,у просјеку 4,4 поена, 2 скока, 3,8 асистенција, 1 освојена лопта за 23:04 минута. Шут за двојку 40%, за тројку 53,8%.

Немања Недовић, Панатинаикос (овдје) је одиграо 25 мечева, у просјеку 16 поена, 1,9 скокова, 3,7 асистенција, 0,7 освојених лопти за 26:05 минута. Шут за два 51,2%, за тројку 37%, пенали 83,5%. И ове сезоне је Немања муку мучио са повредама, ипак више него добра сезона,.

Тристан Вукчевић, Реал, против Ефеса је добио шансу. Одиграо у плеј-офу 3 меча, у просјеку 2,3 поена и 1,7 скокова за 9 минута. У Ендеса лиги је добио више шанси, имао и неке запажене партије, за играча 2003.годиште сваки минут у ЕЛ је изванредно искуство.

Никола Калинић, Валенсија (овдје) је одиграо 34 меча, у просјеку 10,4 поена, 3,4 скока, 3,2 асистенција, 0,9 освојених лопти за 26;39 минута. Шут за два 60,5%, за тројку 33,3%, пенали 78,9%. Уз увијек огроман допринос у одбрани, изузетно добра сезона.

Вања Маринковић, Валенсија (овдје) је одиграо 15 мечева, у просјеку 6,3 поена, 1,3 скока, 0,6 асистенција за 14;29 минута. Шут за два 44,8%, за тројку 36,2%, пенали 85,2%.

Када су у питању српски играчи у Зведзди;
Дејан Давидовац (овдје) је одиграо 33 меча, у просјеку 7,2 поена, 2,8 скокова, 1,6 асистенција, 1,0 освојених лопти за 22;39 минута. Шут за два 56,6%, за тројку 37,8%, пенали 78%. Дејан је стандардно захвалан играч,покривао је више позиција од 1-4, константан, сасвим добра ЕЛ сезона.

Огњен Добрић (овдје) је одиграо 32 меча, у просјеку 8,3 поена, 2 скока, 0,8 асистенција, 0,9 освојених лопти за 18;37 минута. Шут за два 39,8%, за тројку 45,6%, пенали 85,7%. Неколико јако запажених партија, добра ЕЛ сезона.

Марко Јагодић Куриџа 32 меча, у просјеку 4,4 поена, 2,9 скокова, 1,1 асистенција за 18;42 минута. За два 38,2%, за три 35,1%, пенали 77,5%
Марко Симоновић, 23 меча, у просјеку 5,3 поена, 2,3 скока, 10,5 асистенција за 18;37 минута. Шут за два 37,1%, за тројку 45,8%, пенали 71,4%
Бранко Лазић, 33 меча, у просјеку 2,7 поена, 1,3 скока, 0,7 асистенција за 16;19 минута. Шут за два 38,5%, за тројку 35,4%, пенали 90,9%
Огњен Кузмић, 32 меча, у просјеку 3,8 поена, 3,9 скоковаза 13;55 минута. Шут за два 54,4%, пенали 64,1%
Алекса Ускоковић, 16 мечева, у просјеку 4,3 поена, 1,5 скокова, 2,1 асистенција за 14;47 минута. Шут за два 52,5%, за три 35,7%, пенали 80%
Алеса Раданов 16 мечева, у просјеку 29 поена, 1,4 скока за 11;23 минута. Шут за два 37,9%, за тројку 30%, пенали 83,3%
Бориша Симанић је имао скромнију минутажу.

Poslednja izmena:
Provukao se Efes, ali ipak, zasluzili su makar zbog prosle sezone. A i ne mogu navijati za mrtvi Real kom samo Rejes fali, i one njihove nastancovane Argentince.

Armani do poluvremena drzi stvari pod kontrolom, Bajern mora uci u hrkljus ako hoce do iznenadjenja. Dozvolili su celih 50 poena u prvom poluvremenu, dok Armani radi sta vec kvalitetom ima, sutira i pogadja.

Сјајна заједнички напад у другој утакмици прежаљеног Фенера уз спектакуларан завршетак младог Босанца.

Nazalost, sva tri neubedljiva favorita prosla na F4. Moglo je bar jedno iznenadjenje.

Generalno ja gotovo uvek navijam za autsajdere u svim sportovima ali generalno mislim da je bolje za kosarku, pogotovo evropsku kosarku da u zavrsnici Evrolige gledamo timove sa renomeom, imenom i bogatom tradicije kao sto su Barselona, Real Madrid, CSKA, Olimpia Milano, Olimpijakos, Panatinaikos, Zalgiris, Makabi, itd nego ekipe tipa Zenit, Bajern i slicni.
Mislim iako sam generalno uvek na strani autsajdera mislim opet svakako mi je draza jedna Barsa ili jedan Real za koji igraju neki legendarni igraci koji su na neki nacin obelezili ne deceniju vec ovaj vek u kosarkaskom smislu tipa Pau Gasol, Felipe Rejes, Fakundo Kampaco (koji je doduse sad otisao u NBA kao i Gabriel Dek), Nikola Mirotic, Serhio Ljulj, Rudi Fernandez, Nikolas Laprovitola, itd (igraci za koje znasda su ponikli u tom klubu, u tom klubu se afirmisali kao igraci i tu su im koreni) nego neki tamo instant klubovi neki tamo Bajerni, Turci i sta ja znam koji su mozda samo pri lovi pa pokupovali neke igrace i skupili ih s konca i konpca, ono i s brda i s dola tipa neke trecerazredni Ameri, neki Slovaci, Poljaci i sta ja znam i neki tako igraci koji ce mozda ostati sezonu ili dve u tom klubu a za 2,3 godine verovatno ih se vise niko nece ni secati ili ce negde zavrsiti tipa u Libanu, Kataru, Japanu, francuskoj drugoj ligi ili tako negde.
Mislim uvek bi radije gledao jednog Pau Gasola, Felipe Rejesa, Fakunda Kampaca, itd nego nekog Mateusa Ponitku (koji je doduse stvarno dobar igrac i igra dosta dobro u poslednje vreme) , Pola Cipsera ili neke trecerazredne anonimne Amere (bez ikakve namere sad da omalovazim nekog).

Uvek je dobro da se desi neko osvezenje, ovo je mnogo ustajalo. Pa ni ta Barselona nije bila neko veliko ime do pre 20-ak godina, a Milano je odavno u igrackoj buli (ne i novcanoj).

U svakom slucaju, na stranu simpatije, ali uvek je za kosarku najbolje da pobedi onaj ko je najbolje igra. I sada je to slucaj. Meni je samo zao sto su favoriti neuverljivi, a autsajderi (jos) nisu dozreli.

Pa ne bi se slozio da Barselona nije bila neko ime do pre 20-ak godina , mislim ako pogledas njihove rezultate u 20. veku recimo konkretno u periodu tokom 80-ih i 90-ih godina osvojili su 11 titula prvaka Spanije, nekih 6,7 titula u Kupu Spanije (a pre toga jos nekih 10-ak) , takodje u periodu 80-ih i 90-ih igrali su 6 puta finale Evrolige a 9 puta bili na F4.
Takodje osvojili su 2 nekadasnja Saporte Kupa , 2 Kupa Radivoja Koraca kao i 3 Super Kupa Evrope pa i 1 Interkontinentalni Kup na kome je igrala tada i Cibona kao prvak Evrope, ono prakticno falila im je samo ta titula u Evroligi koji su napokon uzeli sa Svetislavom Pesicem 2003. i sa Bodirogom, Jasikevicijusom, Navarom, De La Fuenteom, Nacho Rodrigezom, Duenjasom, Fuckom, Varezaom,Femerlingtom i ekipom, takodje upisali su i 4,5 pobeda i nad NBA ekipama izmedju ostalih i nad sampionom NBA lige LA Lejkersima 2010-te koje su predvodili pokojni Kobi i Pau Gasol.

Recimo tokom 80-ih i 90-ih isto za Barsu su igrala mnoga velika imena kao sto su San Epifanio popularni Epi, Nacho Solazabal, Andres Himenez, Rafael Djofreza, Sasa Djordjevic, Zoran Savic, Milan Gurovic, cuveni Argentinac Nikola Marselo ,Arturas Karnisovas, itd , tako da Barsa je definitivno bila ozbiljno ime u evropskoj kosarci i pre te titule u Evroligi 2003, samo sto je tad konkurencija u evropskoj kosarci bila dosta jaca nego danas, imao si italijanske klubove koji su u to vreme bili sjajni , takodje imao si ne znam Real Madrid, Huventud, pa imao si i Grke , osim Olimpijakosa i Panatanaikosa u to vreme recimo PAOK, Aris i AEK su isto bili veoma jaki, pa recimo Makabi ,pa onda Francuzi kao sto su bili Limoz i Rasing pa donekle i Asvel i Ortez , pa CSKA, Zalgiris , pa onda pojavili su se i Turci kao Efes i Ulker, pa i Nemci recimo Alba je jedno vreme bila dobra, itd, tako da bilo je dosta teze otici na F4 ili uzeti neki evropski trofej nego danas.

Eto Milano se plasirao na F4 prvi put nakon 29 godina, pa i to je isto neko osvezenje.

Inace sve zavisi i sve je to relativno, neki put je zaista dobro da osvoji neko ko mozda i ne igra najbolje ali eto na foru osvoji ili na neku borbenost, hemiju, timski duh,, jaku odbranu, itd i svima priraste za srce a nekad (pogotovo kad je evropska kosarka u relativno kriznim vremena) mozda je bolje da osvoji neka vrhunska ekipa sa renomeom.

Za mene bi recimo najvece osvezenje bilo kada bi se umesto tih instant ekipa nekada vrhunske evropske ekipe kao sto su recimo Virtus, Fortitudo, Beneton, Montepaski Sijena, Vareze, Partizan, Cibona, Split, Panatinaikos, AEK, PAOK, Aris, Makabi , Baskonija, Unikaha, Huventud, itd vratile u neki vrh ili relativni vrh evropske kosarke i ponovo bili ono (makar priblizno) sto su bili pre 15, 20 ili 30 godina.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back