Evroliga

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Српске екипе су оставиле изванредан утисак на полуфиалном турниру АНГТ јуниорске ЕЛ. Освојена су прва три мјеста у јакој конкуренции. Мега прва, Звезда друга и Партизан трећи.

Партизан је изгубио у одлучујућем мечу у групи од Звезде, али су оставили јако добар утисак. На крају су у одличној утакмици за 3.место побиједили ипак фаворизовану Будужност са 79:67. Треба напоменути да су двојица далеко најперспективнијих јуниора Партизана мало помогли, Никола Радовановић одиграо је тек једну утакмицу и плеј Михаило Петровић тек двије, ову против Звезде када се и повредио.
Од јуниора поред Црногорца Ђорћија Јовановића, добар турнир су одиграли Видан Дроњак и Марко Вукчевић. Против Будућности пријатно је изненадио стамени центар Матија Вучић, иако очигледно технички још неформиран, има чврстину, у том мечу је више него добро парирао Томиславу Ивишићу (216 цм) једном од најперспективнијих европских играча у годишту 2003.

Јуниори Звезде су оставили изванредан утисак, посебно што су имали (четворица годиште 2004. и тројица год.2005.) најмлађу екипу на турниру. Читав турнир су одиграли на високом нивоу, јака одбрана, у нападу за разлику од других екипа оријентација је на колективној игри. Водили су у финалу прптив Меге читав меч са 10ак и више разлике, да би у самом финишу пали.
Од играча треба поменути центра Филипа Бранковића, висок кошаркашки IQ, дибро се позиционира, на жалост фали му висине, тек 203 цм. Те поливалентне играче Николу Шарановића и Огњена Матовића, има ту материјала, ако буде ишао развој како треба, биће ту у будућности врсних играча.

Мега има два бисера српске кошарке, Николу Јовића и годину млађег Николу Ђуришића. И један и други морају поправити шут, све друго имају. Никола Јовић је у кадетским данима био пројектован за бека, али изгледа да је нагло израстао, тренутно је на 208 цм, будућност му је на "четворци". Његова статистика је импресивна, у финалном мечу он је наравно преокренуо утакмицу, 32 поена, 12 скокова и 7 асистенциа, предоминантан је међу вршњацима, изузетно потентан, атракривна закуцавања, једино како написах мора шут поправити.
Никола Ђуришић се мучио са шутом читав турнир, али ту се таленат види из авиона. Ова два клинца очигледно добро напредују, ако их повреде не омету, српска кошарка би могла добити два изузетна играча.

Оно што је најважније и што је турнир показао, у српским клубовима се, и поред беспарице и силних проблема, и даље веома добро ради са млађим узрастима. Сада остаје тежи део, од тих јуниора избрусити врсне сениорске играче.

Al' je Radonja, utegao odbranu, svaka mu cast!
1617138267830.png

Pa generalno skoro svi nasi igraci u Evroligi dobro igraju ove sezone, recimo Vasa Micic je odlican u Efesu, Nemanja Nedovic isto igra odlicno za PAO, Marko Guduric igra vrlo dobro od kako se vratio u Fener iz Memfisa, Lucic isto igra veoma dobro u Bajernu, Nikola Milutinov je isto igrao odlicno u CSKA dok se nije povredio, Nikola Kalinic pruza standardno dobre ol'round partije u Valensije, Micov isto, mozda ne briljira toliko ucinkom ali je standardan i igra, cak i Vanja Marinkovic poceo polako da dobije neke minute u Valensiji, mislim da sve u svemu nasi igraci generalno su u dobroj formi ove sezone sto se tice Evrolige, sto je po meni dobar znak pred onaj pred-olimpijski turnir i nadajmo se olimpijadu u Tokiju.

1. Barselona/CSKA - Zenit/Valensija
2. Barselona/CSKA - Fenerbahce
3. Efes - Real
4. Milano - Bajern

Cenim da Efes sigurno prolazi dalje, Barsa/CSKA ne moze biti srecan sa Fenerom, a Milano jeste konacno poceo da igra u skladu sa novcem koji ulazu godinama, ali to su tunjavci koje Bajern moze uvuci u krljazu od kosarke i eventualno eliminisati. Mada je zanimljivo da su ih dobili oba puta ove sezone, ako se dobro secam.

Poslednja izmena:

Овај је, чини ми се *ебао и ове наше несрећнике пре месец-два у Пиониру.
Njih nije 'ebo samo onaj kome se bas zurilo.
Nesto kontam, navijao sam iz sve snage za Zenit da zaebe Valenciju u EL.
Time je vec sad Monaco u EL sledece sezone, ko god da im bude protivnik u finalu.
Sad bi bilo super, ako bi prekosutra braca Tatari ( UNICS ) dobili Virtus i sebi obezbedili EL sledece sezone, a da onaj Katalonac dodeli wildecard Virtusu ( ne bi bilo nezasluzeno ).
Cigani ne mogu dobiti Buducnost ni u snu, pa bi ovako sledece sezone mogli zajedno sa Grobarima da igraju FIBA CL, gde realno i pripadaju...
:mrgreen:
Bilo bi tu jos najmanje dva derbija u sezoni kao bonus poklon.

Sad na stranu ko sta misli o Zvezdi ali mislim da bi bas bilo sramota i lose za kosarku da jedna Srbija koja je oduvek vazila za velesilu u kosarci i verovatno najvecu i najuspesniju kosarkasku naciju u Evropi ostane bez ijednog predstavnika u EL a da recimo jedna tamo Nemacka za koju smo oduvek bili pojam sto se tice kosarke ima 2 predstavnika i da recimo jedna Rusija koja vec dugo vremena tavori u nekom sivilu prosecnosti i koja je vec dugo vremena u najboljem slucaju neki evropski prosek ima 3 ili 4 predstavnika.
Mislim da bilo koja zemlja koja ima dugu i uspesnu kosarkasku tradiciju i koja vazi za neku kosarkasku naciju (gde svakako i mi spadamo, i to ne da spadamo vec....razbijamo) mora da ima makar jednog predstavnika u Evroligi.

Takodje bilo bi lepo da se jedan takav velikan evropske kosarke i klub sa takvom tradicijom kao sto je Virtus iz Bolonje napokon vrati u EL nakon toliko godina.

Inace po meni ono sto definitivno fali EL i evropskoj kosarci su par jakih italijanskih timova, kao recimo 90-ih sto je bila velika trojke Kinder, TimSistem i Beneton kao sto su 80-ih bili ne znam Skavolini, Olimpia Milano, Kantu, Roma, Kaserta, kao sto je 2000-ih bio Montepaski Siena , itd.
Definitivno se vidi odustvo Italijana koji su na neki nacin oduvek bili pojam u Evropi kad je u pitanju klupska kosarka i mislim da od kako nema vise jakih italijanskih klubova od tad evropska kosarka zapada u krizu (ne kazem da je samo to uzrok ali po meni odsustvo jakih italijanskih klubova je dosta doprineo tome i definitivno se vidi i oseca njihovo odsustvo).

Poslednja izmena:
Njih nije 'ebo samo onaj kome se bas zurilo.
Nesto kontam, navijao sam iz sve snage za Zenit da zaebe Valenciju u EL.
Time je vec sad Monaco u EL sledece sezone, ko god da im bude protivnik u finalu.
Sad bi bilo super, ako bi prekosutra braca Tatari ( UNICS ) dobili Virtus i sebi obezbedili EL sledece sezone, a da onaj Katalonac dodeli wildecard Virtusu ( ne bi bilo nezasluzeno ).
Cigani ne mogu dobiti Buducnost ni u snu, pa bi ovako sledece sezone mogli zajedno sa Grobarima da igraju FIBA CL, gde realno i pripadaju...
:mrgreen:
Bilo bi tu jos najmanje dva derbija u sezoni kao bonus poklon.

Ако је тако бољ' да заједно рипе у 'ладну Мораву нег' да тамо играју.

A jbga Virtusu nije bilo dovoljno ni to sto su Teodosic i Belinali postigli kombinovano 50 poena iliti po 25 svaki , jer slabo ko je imao da ih prati , ono Hanter je ajde dao 13, Rici 8, Vims 8, Markovic tanak u napadu sa samo 3 poena ,Alibegovic 6, Avudu Abas samo 2, Gambl 1.
Generalno mislim da problem Virtusa nije ni Djordjevic, ni slaba odbrana, ni losa taktika ni ne znam ja sta vec jednostavno nemaju dovoljno sirok roster i to je to i to ih je kostala plasmana u finale i u EL naredne sezone.

Mislim doveli su dve iskusne velike zvezde evropske kosarke Teodosica i Belinelija i imaju jos nekolicinu solidnih igraca koji su dobri u odredjenim zadacima kao sto je Stefan Markovic, Avudu Abas, itd ali to je ocigledno premalo da se nesto ozbiljnije napravi u Evropi, ono to je mozda dovoljno jak tim za italijansku ligu i za timove kao sto su tipa Kremona, Trento, Trevizo, Trst, Bresa i slicni ali za neki top evropski nivo to ocigledno nije dovoljno i trebala bi im bar jos 2,3 igraca klase Teodosica i Belinelija da bi se ravnopravno nosili sa najjacim evropskim timovima i bili konkurentni u EL.

Virtus ima roster koji je skuplji od donjeg doma EL. Naravno da je problem u onome ko je nakrcao i Teodosica, i Belinelija, i Stefana Markovica, bolje da su prosirili sastav dobrim igracima umesto sto igraju na kos vise sa Teodosicem i Belinelijem.

Al' to je ocito opustencija od kluba, idemo, rokamo.

Virtus ima roster koji je skuplji od donjeg doma EL. Naravno da je problem u onome ko je nakrcao i Teodosica, i Belinelija, i Stefana Markovica, bolje da su prosirili sastav dobrim igracima umesto sto igraju na kos vise sa Teodosicem i Belinelijem.

Al' to je ocito opustencija od kluba, idemo, rokamo.

Pa ono kad pogledas osim Teodosica i Belinelija koga imaju , ostali uglavnom neki prosek, imaju Stefana Markovica koji je ofanzivno onako relativno limitiran igrac, imaju nekolicinu nekih Amera koji onako generalno nisu losi igraci ali su opet manje-vise neki mediokritet i igraci kakvih je puna Evropa i vec preplavljeno kosarkasko trziste i kakve manje-vise svi imaju ako ne i bolje od njih , takodje imaju onog mladog Bosanca Alibegovica, imaju i nekolicinu domacih igraca kao sto su Avudu Abas, Gampaolo Rici , Amadeo Tesitori koji takodje nisu losi igraci ali opet koji su na ovaj ili onaj nacin limitirani, tako da osim Teodosica i Belinelija ono to sve generalno nisu losi igraci ali nisu to igraci koji prave razliku na nekom bas vrhunskom ili top nivou (bilo klupskom ili reprezentativnom).

Mislim setimo se tamo krajem 90-ih i pocetkom 2000-ih kada je Virtus odnosno Kinder harao Evropom kakav su tim imali i ko je sve igrao tamo u tom periodu tipa Sasa Danilovic, Zoran Savic, Manu Djinobili, Ugo Sokonokini, Antoan Rigodo, Saulius Strombergas, Marko Jaric, Nikos Ikonomu, Arjan Komazec, Alesandro Abio, Alesandro Frosini, pokojni Orlando Vulridz (svojevremena i ozbiljna NBA zvezda), Rasard Grifit, Dejvid Andersen, Rasa Nesterovic, Sani Becirovic, itd , ono kad vidis ko je sve igrao za taj klub dok su oni bili top ono sve imena da se smrznes, maltene retko i koja NBA ekipa je imala tako kvalitetan i sirok roster kao oni u to vreme , a ovo sad kad pogledas Virtus i poredis jasno je da su svetlosnim godinama daleko od tog nekog makar pribliznog nivoa i da je prosto neumesno i porediti.
Doduse istina da je i u ono vreme evropska kosarka bila jaca i konkurentnija, da evropski igraci jos uvek nisu tako masovno odlazili u NBA kao u poslednjih 15-ak godina i kao danas, da su evropski klubovi bili malo stabilniji, nije bilo tih prepucavanja na relaciji FIBA-ULEB ili FIBA - Evroliga ili vec ko, itd i da je onda trebao ipak malo veci kvalitet da se dodje do nekog evropskog vrha nego danas ali opet Virtus i dalje nema dovoljan kvalitet za tako nesto i realno trebaju im bar jos jedno 2,3 igraca klase kao Teodosic i Belineli da bi nesto ozbiljnije predstavljali u Evropi i bili koliko-toliko konkurentni najjacim evropskim timovima kao sto su recimo Barsa, Real, CSKA, Efes, Fener, Baskonija, Valensija, Zalgiris, Olimpijakos, PAO, Makabi , itd

Interesantna je ideja da se finale EK igra zajedno sa F4 EL, da se zameni beznacajna utakmica za trece mesto. Ali, F4 je uvek koliko-toliko zanimljiv, bolje da misle kako da im bude zanimljiv regularni deo takmicenja.

Efes ocekivano porazbijao muceni Real, a Bajern je propustio veliku priliku. Nadam se da ce se vratiti pobedom, ali mnogo je kvalitetniji Milano. Lose je sto nisu materijalizovali sto su celu utakmicu bolje igrali, a Mesina je spremio sjajan specijal za pobedu u poslednjoj sekundi.

Sad ce biti interesantno jer su i CSKA i Fenjer oslabljeni. CSKA bez Dzejmsa i Milutinova nije favorit, ali procitao sam da Fenjer dolazi pod virusom.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back