Евролига 2023-24.

Khal Drogo

Veoma poznat
Poruka
12.085
Данас почиње нова сезона евролиге. Па да се напише која.
Ако погледамо саставе 18 тимова учесника (овдје), евролига ће у новој сезони бити квалитетнија него претходне, већина тимова се значајно појачала.
Истина, двојица играча који су у претходне 3 године понијела МВП признање, Васа Мицић и Саша Вазенков су отишли пут ен-би-еја, зато су из ен-би-еја евролигашке тимове појачали Кемба Вокер, Серж Ибака, Џабари Паркер, Вили и Хуанчо Ернангомес, Нето који ће истина вјероватно пропуститим сезону и још 10ак кошаркаша.

Оно што је извјесно, лига ће бити изједначена, подоста је екипа које имају покриће за високе амбиције, повреде ће подоста одредити ток лиге, наравно тимови са највећим буџетима су формирали и моћне саставе, но и они који за евролигашке стандарде имају скромније буџете су формирали више него респектабилне саставе.
У наставку ћу дати неки мој осврт на евролигашке тимове, по некој мојој процјени који би тимови могли имати важнију улогу. Пуцам.

Монако је тим који је претходне сезоне одлично изгледао, доживјели су фрустрирајући пораз у 1/2Ф, ове сезоне су задржали буквално комплетан састав и опасно се појачали. Довели су Кембу Вокера, четворострукок ол-стара у ен-би-еју. На унутрашњим позицијама Корнелија и Жаитеа, те репрезентативца Француске Тарпија. Већ имају ширину, ту је прво име Џејмс и редом играчи доказане вриједности, Џордан Лој, Окобо, Диало, Донте Хал, Мотиејунас, на свакој позицији имају по три опције, провјерена играча, јаки су, прејаки, остаје да се види како ће заједно функционисати Вокер-Џејмс, ако се ту посложи, урадиће велике ствари ове сезоне.

Армани је други тим који је задржао окосницу тима и опасно се појачао. Нове аквизиције Миротић, Маодо Ло, атлетски опасно потентни Појтрис, Флакадари, француски перспективни центар Камегејт, уз старосједиоце, понајбољу „тројку“ ЕЛ Шилдса, Пенгоса, Берона, Мелија, Девона Хала, Фохтмана, Хајнса, Тонута, опасно изгледају. Они баш имају ширину, као и Монако на свакој позицији по 3 добра рјешења, а на унутрашњим позицијама 4-5, нагомилали су чак 8 играча, остаје мистерија како ће ту уопште распоредити минутажу.
Претходних сезона имали су проблема са повредама важних играча, ако их заобиђу, тим су за велике ствари но и пуно зависи од Пенгоса.

Барселона је наводно скресала буџет, но осим Миротића, Шанлија за којег нисам сигуран да је играч за Барсу те Хигинса који и није имао толико битну улогу, задржала је све важне играче из претходне сезоне, сумњам да је било који пристао на мању плату. Зато су се баш опасно појачали, Вили Ернангомес, Џабари Паркер те шпански репрезентативци Бризела и Пара.
Осим Мироте, окосница тима је остала, Јокубаитис, Саторански, Абрињењс, Калинић, Весели, Лапровитола, атлетски потентни Да Силва, јаки су, добро посложени, баш опасно јаки. Од шпанских великана, сви некако дају предност Реалу, но по мени, Барса је опаснија. Једини упитник је како ће се нови тренер снаћи, лично мислим да одласком Шараса нису на великом губитку.

Олимпијакос је остао без фантастичног Везенкова и Слукаса. Но и опасно су се појачали, Милутинов, Вилијамс-Гос, Браздеикис и Сикма који ће покушати колико толико замијенити сјајног Бугарина. Остали носиоци су остали, Вокап, МекКисик, огромни и јако покретљиви за своју висину Мустафа Фал ће бити добра бек-ап опција Милутинову, Кенан, Папа николау, Ларенцакис, више него добра екипа. И екипа која има игра, која је играла претходне сезоне и играће тимску кошарку, са одличним тренером Барцокасом, без обзира на одлазак најбољег играча у ен-би-еја имају свако покриће великим амбицијама.

Бајерн је екипа коју мало ко види међу кандидатима за Ф4, али екипа која се опасно појачала, Нови тренер Пабло Ласо је пажљиво бирао појачања, Серж Ибака, Девин Букер, Карсен Едвардс, Силван Франциско, Болмаро, Бранковић, Радончић уз атлетски потентног Бонгу који може покрити све спољне позиције, Илајаса Хериса, Лучића, Гилеспија, Вајлера-Баба и Обста, опасна и јако добро посложена екипа са подоста поливалентних играча. По мени легитимни кандидат за Ф4.

Фенербахче је имао лош финиш претходне сезоне, током љета бјеше пуно приче око довођења бројних играча, неке су довели, неке не, били су се одрекли Калатеса па га ипак задржали. Но Итудис је формирао опет моћну екипу. Појачања пажљиво бирана, Мадар, атипични Амер Шестина, центри Папајанис и Шанли. Уз играче из претходне сезоне, Гудурића, Вилбекина, Тајлера Дорсија, Хејс-Дејвиса, Мотлија, Пјера, неколико турских играча (Хазер, Бирсен, Махмуитоглу) који су ту јер морају имати играче за домаће првенство, добра је то екипа. Пореметила их је повреда Раула Нета који ће вјероватно пропустити цијелу сезону, зато су задржали Калатеса који може бити користан у систему због дефанзивне улоге.
 
Макаби је такође задржао окосницу тима, Болдвин, Лоренцо Браун, Колсон, Нибо, Соркин, довели су тандем у рекету из Валенсије, Риверо, Веб, плеја Тамира Блата и овог бека Кливленда, добра екипа али и по обичају превише американизована, играчи склони и необавезној кошарци и играти за статистику, но и играчи који су потврђена класа. Биће у трци за плеј-оф али сам скептик да могу на Ф4.

Реал сви сврставају у главног фаворита, но ја не дијелим то мишљење. Они су најмање мијењали, довели су тек. Имају и играче у добрим годинама, Хезоња, Дек, Муса, Таварес, Јабуселе, Порије, али су и даље овисни о ветеранима, Родригез, Љуљ, Руди, Козер, прошле године су им ти ветерани и Таварес донијели наслов, но послије чаше меда иде чаша жучи, ти времешни играчи су старији годину, и Таварес ће ове сезоне имати јаче ривале, неће бити то та доминација, скептик сам да ће Реал стићи и до Ф4.

Анадолу Ефес је остао без далеко најважнијег играча Васе Мицића, али су се баш опасно појачали, Сјајни Дариус Томпсон, Дерик Вилис, Тарик Џонс, млади њемачки плеј Холац, остали су Ларкин, Бубоа, Елџаја Брајант, Клајбурн, Жижић, Плајс, неколико турских играча које морају имати због домаћег првенства, респектабилна екипа, требали би добро изгледати, но видјећемо како ће се уклопити Томпсон и Ларкин,

Виртус се такође опасно појачао, центар Данстон, крилни центар Полонара, комбо бек Џејлен Смит, Добрић, задржали су окосницу из претходне сезоне, Шенгелија, Џордан Мики, Кординије, Хекет, Лундберг, Белинели, доста провјерених, доказаних играча, добра екипа, нови тренер Банки, но утисак је да се некако не види лидер, онај који ће повући када се ломи резултат. Но требали би добро изгледати.

Панатинаикос је далеко највећа непознаница, нови тренер Атаман и тотални ремонт екипе. Јанакопулос је одрешио кесу. Много су куповали, баш много, подобро и кеширали, Хуанчо Ернангомес, Слукас, Вилдоса, бековски пар Грент, Гај, центарски пар Балцеровски, Костас Адетокумбо, Митоглу, Папапетру, остао је Григонис којег су у једном моменту били отписали, респектабилна имена, но видјећемо како ће се то посложити. Могу урадити добре ствари, по именима имају тим и за Ф4, но могуће још једна разочаравајућа сезона. Иако је газда баш пуно уложио, некако сам ближе мишљењу да ће бити ово друго.

Валенсија је довела подоста играча који нису толико развикана имена, али су по мени урадили доста добар посао. Углавном су те нове аквизиције корисни и тимски играчи, Брендон Дејцвис, Оџелеје из Виртуса, Стефан Јовић, Дамијен Инглис, бивши Цибони центар центар Рејверс којег знамо из АБА лиге, задржали су Криса Џонса, Јереда Харпера, Касијуса Робертсона, Клавера, Прадиљу, Аростегуиа, имају добру екипу и имају ширину. Некако је Валенсија увијек у сјенци Барсе и Реала, тим са неколико пута мањим буџетом од поменутих великана, али добра је то екипа, утисак је да ће тешко ући у конкуренцију за Ф4, али могли би се борити за 1/4Ф.
 
Басконија је четврти шпански тим, све што важи за Валенсију, важи и за њих, некако у сјенци шпанских великана. И они пажљиво бирају играче које доводе, нису то никад прескупим играчи али увијек играчи који имају потенцијал, од нових аквизиција јако су занимљиви одлични Грк Рогавопулос који би могао бити откровљење сезоне, плеј Милер-МекАјнтер те још један млади плеј Италијан Менион. Из прошле сезоне ту је Маркус Хауард који се добрио снашао у европској кошарци, Холмс, веома захвални Мат Кастело, Маринковић, естзонски двојац, јако захвални центар Котсар и крило Рајесте те још један јако добар Литванац, крилни центар Седекерскис. По именима не толико звучна, али добра екипа. На Ф4 ће тешко, али ће се борити за плеј-ин.

Асвел је такође доста играча довео. Најзвучније појачање Парис Ли из Панатиннаикос, ту је бивши репрезентативац Француске Едвин Џексон, Френк Џексон, Мајк Скот, Луваву Кабаро, Борис Дало којег памтимо из Партизана, остали су Де Коло, Ловерњ, Јусуфа Фал и Лигти, по именима није то лоше, но и превише играча који су прешли зенит, понестајаће ту енергије за веће ствари. Тешко ће и до плеј-ина.

Алба такође (по обичају) није доводила звучна имена, ту је тек Мет Томас из Панатинаикоса, из ен-би-еја су довели епизодисте Стерлинга Брауна и Џастина Бина, као и перспективног плеја Спањола. Имају у екипи још некиолико занимљивих играча, Прочида, Тајман, Олинде, Шреидер. Тако, екипа која реално нема шансде за 1/4Ф, па и за плеј-ин, али загорчаче неком живот.

Жалгирис није довео играче веће репутације, изузев Димше то су редом играчи који ће у Жалгирису тражити афирмацију. Од оних који су остали ваља поменути Кинана Еванса, Кеваријуса Хејса, одличног центра Роландса Шмитса те Улановаса и Лекавичиуса. Објективно немају тим за 1/4Ф али на домаћем паркету биће неугодни.

Која ријеч о српским евролигашима.
Партизан је остао без четворице, довео је четворицу. И задржао окосницу тима. Код нових аквизиција постоје непознанице, за Лесора нема одговарајуће замјене, видјећемо да ли Доужер може бити оно што је био Егзум прошле сезоне. Највећа добит за Пасртизан је останак Пантера, Ледеја и Нанелија. Довођењем Понитке могли би такође профитирати, иако ће многи предност дати Папапетруу, Понитка је играч пом мом укусу, борац који ће играти све што се тражи од њега и који ће сваку утакмицу одиграти са великим жаром. Аврамовић иако има 29 и Смаилагић би ове сезоне требали значајно подићи ниво игара. Од осталих Партизан ће добити према очекивању, имају у саставу 13 играча, по мени оптимално. Жељко говори та вребају још једно појачање (није рекао плеј или центар) но то неће бити лако наћи на тржишту. Мада има неких занимљивих играча још без ен-буи-еј уговора, наравно питање је да ли је то то што Жоц тражи.
Парризан дјелује боље него претходне сезоне прије свега јер су неки млађи играчи годину старији, али ове сезоне је јача конкуренција у ЕЛ. Но некако вјерујем да би могли чак и до Ф4.

Звезда је довела чак десеторицу играча. И не допада ми се то што раде. Имају у саставу чак 16 играча, не рачунајући неке јуниоре који би током сезоне могли добити шансу. Неки оптималан по мени број за тим који игра ЕЛ је 13-14 играча, све преко тога неће донијети добро. Разумљиво је код турских тимова који имају 11-12 странаца и морају имати домаће играче за турско првенство, али у случају Звезде то баш и није оправдано, а нисам сигуран да је то Ивановићева жеља. Мантра "нека играча, од вишка глава не боли, да ускоче ако се ко повреди“ је инфантилна, код искусног играча ако га прикујете за клупу или изоставите са мечева, анемичност је неизбјежна појава, бескрвност, та летаргија се зна пренијети на друге. А Звезда је нагомилала пет центара. Добро, Симоновић ће играти вјероватно као Петрушев прошле године "четворку“ али опет је ту немогуће распоредити минутажу. На унутрашњим позицијама имају чак седморицу, ако додамо Давидовца који ће играти и споља и унутра, осморицу, биће тешко расподјелити улоге.
Од придошлица очекивати је добре партије од Нејпира, Ханге, Гиедраитиса и Тобија, уз наравно некако увијек поузданог Давидовца. Енигма је чиграсти бразилски плеј, одиграо је добро СП, могла би ово бити сезона његове афирмације, јако занимљив играч. Од старосједилаца, Лука Митровић ће увијек одиграти према очекивањима.
Надам се да би се Звезда могла укључити у борбу за 1/4Ф.
 
Poslednja izmena:
Послије само мјесец дана Немања Бјелица и Звезда (Kraj Crvene zvezde i Nemanje Bjelice) су прекинули сарадњу.
Немања је, по мени, учинио грешку 2022.године након титуле са Голден Стејтом што није наставио сарадњу, имао је понуђен уговор. Истина за "минималац" у ен-би-еју, но и то је нешто већа пара од оних коју је добио у Фенеру.
Био би као и у сезони 2021/22 осми, девети играч у ротацији ако би био здрав, имао би своју улогу. Иако је ен-би-еј најјача лига, ту је концентрација квалитета, ипак током регуларне сезоне за разлику од плеј-офа не игра се увијек са високим интензитетом, има и подоста необавезне кошарке и Немањи би, имајући у виду и времешност и ровитост, било лакше играти него у евролиги гдје се сваки меч игра са пуним интензитетом уз кудикамо јачи притисак који то прати. А и ако би био ровит ишао би на листу повријеђених што у ен-би-еју нема доживљај као у Европи гдје то прате изљеви малициозности.
Он се вјероватно надао да би у евролиги могао добити важнију улогу, ону коју је имао до 2015.године када је отишао у ен-би-еј но стање тијела и ровитост нису то дозволили, а у евролиги се нема стрпљења чркати играча да се врати на прави колосјек, још ако тим не оствари циљеве, цијену ће платити играчи. У Звезди се Немањино посртање наставило.
Истина добиће паре од уговора са Фенером за ову сезону (1,5 мил. евра, мањи % ће платити Звезда) но ипак је на изузетну каријеру бачена мрља која Немањи није требала.
 
:mrgreen:

https://x.com/mad_you_team/status/1720183813391679892?s=20

Ja ne mogu da verujem da su ovi panteri toliko fejk u svemu.

Veceras je bilo dosta neizvesnih utakmica, ali treba reci da je trenutno kvalitet kosarke jeziv. Ciglanje i kamena s ramenu svuda. Najveci kvalitet EL je postao sto je najujednacenija i najneizvesnija ikada, ali ostalo... Ne znam. A ovaj nesrecni Milano, sa sve Miroticem, poraz do poraza, isto kao i prosle sezone.
 
Квалитет евролиге је по мени дефинитивно већи него претходне сезоне. Иако су из евролиге пут ен-би-еја отишла двојица играча који су у претходне 3 године понијела МВП признање, Васа Мицић и Саша Вазенков, у обрнутом смјеру је дошло мноштво ен-би-еј играча (Кемба Вокер, Серж Ибака, Џабари Паркер, Вили и Хуанчо Ернангомес, ту је и двојац из Партизана Камински и Доужер и бројни други) који су појачали евролигашке тимове. А ту је и подоста играча који су се претходне сезоне доказали у "нижим" лигама и играма доказали да имају квалитет за евролигу. Уосталом, створио се поприличан јаз између евролигаша и других европских тимова. У свим јачим европским лигама, евролигашке тимови су или водећи или без правог конкзурента што је реално случај са грчком, АБА, турском, италијанском и француском лигом. Уз напомену да у рецимо турској или њемачкој лиги евролигашки тимови играју са ослабљеним саставима због лимита броја странаца који не постоји у евролиги.

Евролига је изузетно захтјевно такмичење, игра се у јаком ритму, игра високог интензитета, сви тимови су формирали добре саставе, сви имају ширину, сви су пажљиво бирали са селекцијиом, има ту доста не толико експонираних али зато су то јако захвални и корисни за тим играчи, ту се на паркету морате добро помучити за сваку побједу.
Још је рано за неки бољи утисак, Милано се за сада мучи, видјећемо да ли ће подићи ниво игара, видјећемо и судбину Макабија, гдје ће играти и колико ће их спутати што ће бити без подр+шке публике на домаћем паркету.
У сваком случају, и ових првих шест кола је потврдило да ће евролига ове сезоне бити изузетно квалитетно и занимљиво такмичење.
 
Kvalitet nije samo dovesti Kembu Vokera ili PJ Douzera, to je kvalitet na papiru. Da ne pominjemo da su to igraci ili na zalasku, ili iz povreda.
Ovo sto sada gledamo od EL je uglavnom zesca krljaza od kosarke. No, pocetak je sezone pa se da pretpostaviti da ce to izgledati bolje.
A zanimljivo ce svakako biti jer se u EL koncentrise otprilike sav kvalitet evropske kosarke. Zato vise niko ne prati Evrokup, osim lokalaca. Bas bi me zanimalo videti neku statistiku gledanosti toga...
 
:mrgreen:

https://x.com/mad_you_team/status/1720183813391679892?s=20

Ja ne mogu da verujem da su ovi panteri toliko fejk u svemu.

Veceras je bilo dosta neizvesnih utakmica, ali treba reci da je trenutno kvalitet kosarke jeziv. Ciglanje i kamena s ramenu svuda. Najveci kvalitet EL je postao sto je najujednacenija i najneizvesnija ikada, ali ostalo... Ne znam. A ovaj nesrecni Milano, sa sve Miroticem, poraz do poraza, isto kao i prosle sezone.
Kolko je tu sa poklonjenim sezonskim po sns liniji?
 

Efes i bez Larkina protiv Partizana​Košarkaši Efesa Šejn Larkin, Elajdža Brajant i Tibor Plajs propustiće zbog povreda meč desetog kola Evrolige protiv Partizana. Utakmica između Efesa i Partizana biće odigrana u petak od 18.30 časova u Istanbulu uz direktan prenos na Sport klubu 1.

Trener Efesa Erdem Džan je izjavio da bi trojica košarkaša zbog povreda mogla duže vreme da odsustvuju van terena.

„Dolazimo iz napornog rasporeda. Odigrali smo dve utakmice u gostima. Izgubili smo tri igrača zbog povreda. Larkin, Brajant i Plajs imaju ozbiljne povrede. Pokušaćemo da ovo prenesemo u Evroligu na pozitivan način, ali dok igramo ovde, trudićemo se da damo sve od sebe ne razmišljajući o ovim nedostacima“ rekao je Džan za turske medije.

Plajs se povredio pre nedelju dana na meču osmog kola Evrolige protiv Monaka (89:82), dok je Brajant već nekoliko nedelja van terena zbog problema sa stopalom. Brajant je ove sezone odigrao samo tri meča u Evroligi.

Pojedini turski mediji navode da je Larkin obnovio povredu šake i da bi zbog toga morao da bude operisan.
 
Najveće posete do sada Beogradski večiti u samom vrhu

1700661181580.png
 

Back
Top