Evro ide na 110 dinara!

Evo cela vest:

Jelašić: Mere za jačanje dinara
11:33 | Izvor: B92
Beograd -- Guverner Radovan Jelašić najavio je da će Narodna banka Srbije povećati obavezni deo dinarskih rezervi banaka sa 20 na 40 odsto.

Odluku o povećanju rezervi doneće u ponedeljak Monetarni odbor, a time će se prema očekivanjima guvernera Jelašića u opticaj "osloboditi" oko 700 milona evra.

"Na međubankarskom tržištu mnogo je veća potražnja za evrima, pa bi oslobođena količina deviza trebalo da smanji pritisak na kurs dinara", rekao je Jelašić.

On je objasnio da će Narodna banka predvideti i instrumente koji bi trebalo da obezbede da banke zadrže novac u Srbiji, umesto da ga vraćaju centralama u inostranstvu.

Kao deo mera za bolju regulaciju kretanja na međubankarskom tržištu Jelašić će u toku dana organizovati "fiksing" sastanak za prodaju deviza, jer prema njegovim rečima nivo marži i obim trgovine nisu zadovoljavajući.

Na pitanje, kako ocenjuje stavove pojedinih privrednika da NBS kurs evra treba da "brani" na nivo od 83 do 84 dinara, Jelašić je rekao da se pokazalo da je bio u pravu kada je govorio da je jači dinar bolji za srpsku privredu. :hahaha: :hahaha:

Da vidimo link za tu vest. Ti prenes deo vesti,a ostatak dopises kako tebi odgovara.
Povecanje obavezne devizne rezerve ne znaci pustanje evra u opticaj ,nego smanjenje kolicine dinara u opticaju. Ovim povecanjem rezerve sa 20 na 40 % bice iz opticaja povuceno dinara u vrednosti od 700 miliona evra. Manje dinara u opticaju,manji pritisak na kurs evra. Ali znaci nije pusteno u promet 700 miliona evra.

Da vidimo link za tu vest. Ti prenes deo vesti,a ostatak dopises kako tebi odgovara.
Povecanje obavezne devizne rezerve ne znaci pustanje evra u opticaj ,nego smanjenje kolicine dinara u opticaju. Ovim povecanjem rezerve sa 20 na 40 % bice iz opticaja povuceno dinara u vrednosti od 700 miliona evra. Manje dinara u opticaju,manji pritisak na kurs evra. Ali znaci nije pusteno u promet 700 miliona evra.

pise ti lepo da je vest sa b92 a to sto je tebi muka da odes na b92 i sam vidis tu vest to je tvoj problem

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2008&mm=12&dd=04&nav_id=332364

nista nisam dopisao vec sam samo prepisao

iz opticaja nece biti povuceni nikakvi dinari, nemas pojma, vec su ovim aktom samo banke naterane da prodaju drzavi 700 miliona eura za dinare i tako puste taj novac na trziste. A banke ce taj gubitak da ispeglaju tako sto ce ovim ovcama sto imaju kredite za isti procenat da dignu rate.

Na kraju svima ce ad bude lepo sem ovima sto su u kreditima.

Njima ce banke da povecaju rate pa ce da ih tako prinude da prodaju svoje devize na stednji da bi placali rate.

Sve u svemu 700 miliona eura je uzeto od ljudi koji imaju kredite a ne od samih banaka jer su banke sve svoje kredite osigurale ugovorima tako da sve trzisne rizike snose sami korisnici kredita a ne same banke :klap:

No i pored svega ovo je privremena mera koja resava samo nedostatak deviza u tekucem mesecu decembru. Vec u januaru Jelasic ce morati da smislja novu prevaru jer ce do januara ovih 700 miliona vec da se potrosi :lol:

ovo ne resava bilo kakav problem - vec je u stvari klasicno presipanje iz supljeg u prazno

uzmes jednom das drugom

:dash:
"Na međubankarskom tržištu mnogo je veća potražnja za evrima, pa bi oslobođena količina deviza trebalo da smanji pritisak na kurs dinara", rekao je Jelašić.

evo reko ti big bang da nemas pojma :ok:

procitaj makar tekst koji sam postavio pre nego kreces u verbalni duel

ne smanjuje se kolicina dinara u opticaju vec se kroz povecanje obavezne rezerve dinari koje j jelasic otkupio za zadnja 2 meseca, prodaju bankama za evre pa se opet isti polazu u narodnu banku na ime depozita za postojece kreditne plasmane

znaci povecava se ponuda deviza na trzistu , dok dinarska novcana masa ostaje na istom nivou kao dosad.

inace jelasic je intervencijama u zadnja 2 meseca vec povukao toliko dinara, da je skoro izazvao dinarsku nelikvidnost na trzistu, recimo medju firmama danas slabo ko je imao dinare za placanje :lol:

Lepo kaze Carls Barkli - sto ulazis u frku kad si slabiji :rtfm:

A shta mislish da li ce Jelashic da dizhe obavezni depozit sa 40% na 100%?

u svim normalnim drzavama obavezna rezerva tj depozit je 10% . jelasic je kod nas vec bio digao isti na 20% pa sada na 40%.

pa vrlo je moguce da ce to da uradi.

to ili da ukrade stednju gradjana tj da objavi da se od danas recimo stednja devizna u bankama moze podizati samo u dinarskoj protivvrednosti po zvanicnom kursu.

mislim od ovoga sto je on uradio danas i toga prakticno skoro i da nema razlike.

stim sto sada ne krade bukvalno od svih vc od ovih koji imaju kredite.

inace najjace je sto je kriminalac jelasic pravdao dosadasnje intervencije tj trosenje deviznih rezervi time sto je navodno sprecavao prevelike dnevne oscijacije kursa. a sad trt, odradio je intervenciju kojom je kurs dinara spustio za 3 din samo za 1 dan :lol:

nece se povuci jer ce gubitak da prevale na korisnike tj ove ljude sto su u kreditima .

inace da im je fiksna kamatna stopa tj da ne mogu ovo da prebace na korisnike kredita, vrlo je moguce da bi se povukle i tuzile NBS medjunarodnim sudovima.

Izvini sto ovako upadam ali tama je bolna.
Ja sam jedan od glupaka koji je podigao kredit na stan prosle godine.
Da sam znao za ovako nesto pre bih se ubio :dash:
Zamisli kredit podignut na 130 eura kad je bio na 80 din pa je lepo pao a onda prc
pa na 93 din i ide gore.
I ko ce biti j***n u ovom s****u od politike koju sprovode ovi takozvani ,,Demokrate"

Zamisli kredit podignut na 130 eura kad je bio na 80 din pa je lepo pao a onda prc
pa na 93 din i ide gore.
I ko ce biti j***n u ovom s****u od politike koju sprovode ovi takozvani ,,Demokrate"

kolika ti je bila rata prosle godine a koliko poslednji mesec?

racunam da ce ti zbog ove zadnje jelasiceve mere rata od naredom meseca porasti poprilicno :( :think:

Pa dok je evro bio normalan tj.do pre 3 meseca od 9700 din pa spao na 9200 din eeeee
a sada je sa zadnjim povecanjem kamate 13000 din.
Mislim sta reci a kredit sam podigao kod brace Grka tj u Piraeus banci.
Mislim a cak mogu i da tvrdim da su zelenasi maciji kasalj za ove .....

Pa dok je evro bio normalan tj.do pre 3 meseca od 9700 din pa spao na 9200 din eeeee
a sada je sa zadnjim povecanjem kamate 13000 din.
Mislim sta reci a kredit sam podigao kod brace Grka tj u Piraeus banci.
Mislim a cak mogu i da tvrdim da su zelenasi maciji kasalj za ove .....

rata bila znaci 9700 pre ekonomske krize sada 13000 din e racunaj da ce zbog ove najnovije jelasiceve mere da poraste na 14-15.000 :(

Поскупеће кредити у динарима
Повећање обавезних резерви утицаће на смањење производње и продаје, страхују привредници и економисти. – Банкари се надају да ће нове рестриктивне мере допринети јачању националне валуте

Банке ће од понедељка, у складу са новом одлуком гувернера Радована Јелашића, од 100 динара, на пример, у кредите моћи да пласирају само 60, док ће преосталих 40 морати да депонују код Народне банке Србије на име обавезних резерви. Ова вест јуче је обесхрабрила домаће привреднике, јер људима из света бизниса је јасно да повећање обавезне резерве у динарима са 20 на 40 одсто за банкаре значи да поскупљује новац, а да предузетници могу само да се надају вишим каматама на позајмице у динарима.

Како је показала наша јучерашња анкета, исто мисле и економисти. Они додају да намера монетарних власти да повлачењем динара са тржишта покушају да смире раст евра неће дати резултате. Банкарисе, бар за сада, не усуђују да најаве поскупљење зајмова индексираних у националној валути, већ само констатују да ће нове рестриктивне мере утицати на јачање динара.

Према оцени Бошка Живковића, професора Економског факултета, повећањем обавезне динарске резерве смањиће се понуда кредита, повећати каматне стопе на зајмове у динарима, што ће се одразити и на смањење производње.

– Очигледно је да монетарне власти покушавају да смање тражњу девиза. Бојим се да НБС тиме неће ништа постићи, чак ће последице на дужи рок бити негативне, јер се у производњи последице рецесије већ осећају, а поскупљење извора финансирања само ће додатно отежати већ тешку ситуацију – уверен је Живковић.

Према његовим речима, преполовљена и такозвана отворена позиција банака, са досадашњих плус-минус 20 одсто капитала на 10 одсто, значи да ће се банке тако мање излагати девизном ризику. Јер, додаје он, способност банака да се задужују у иностранству биће смањена.

Стеван Аврамовић, председник Уније послодаваца, јуче је оштро критиковао нове рестриктивне мере централне банке. Како каже, финансијска криза се лечи упумпавањем новца на тржиште, а овде је реч о испумпавању динара.

– То ме чуди, јер смо пре два дана са премијером Мирком Цветковићем постигли договор да камате на кредите буду ниже, а десило се супротно. Како ћемо да вратимо зајмове које смо узели, шта ће нам остати кад држави платимо порез, одакле ћемо исплаћивати радницима зараде и како да не отпуштамо запослене, уопште ми није јасно – негодовао је Аврамовић.

Бојан Радун, извршни директор „Нектара”, са друге стране, ову вест је јуче доживео као охрабрење, јер ће, према његовој оцени, то стабилизовати курс динара.

– Наравно да ће се скупљи кредити одразити на пад продаје, али ће се мање куповати само трајна добра, као што су телевизори и бела техника. То се на продају робе краћег рока трајања, као што су сокови, неће одразити, јер се она не купује на кредит – уверен је Радун.

А како ће се ова одлука одразити на мала и средња предузећа, питали смо Васа Лекића, директора фирме „Фудленд”. Каже да је у последњих неколико дана размишљао да уместо кредита у еврима позајми онај индексиран у националној валути. Међутим, нова мера НБС потпуно му је пореметила планове. Јер, јасно му је да ће бити мање динара у оптицају, да ће поскупети кредити, што ће отежати финансирање производње.

– Прави се вештачка несташица динара, тренутно се чува курс и смирују инфлаторни притисци, али није добро што ће привредни сектор бити много погођен. Држава уопште не штитити произвођаче. Она их чак оваквим мерама дестимулише – тврди наш саговорник.

Соња Миладиновски, члан извршног одбора Сосијете женерал банке, јуче није коментарисала да ли нова мера истовремено значи и скупље динарске кредите.

– Несумњиво је да ће повећање обавезне резерве имати двоструки ефекат. Побољшаће се девизна ликвидност банака, али ће се и повећати понуда девиза на тржишту. То ће се, без сумње, одразити на јачање курса динара – истиче наша саговорница.

А. Николић
[објављено: 05/12/2008]

---------------

vidi se da je demokrata novi urednik :lol:

politika govori poluistinu. poskupece ne samo krediti u dinarima nego i u evrima i francima.

mislim "krediti u dinarima" :lol: smesno , ko se zaduzuje jos u dinarima kad je kamatna stopa na kredite u dinarima od 20% do cak 35% na godisnjem nivou kolika je kamata na dinarski gotovinski kredit kod cacanske banke ako uzimate kredit bez hipoteke i ziranta :lol:

znaci krediti i rate skacu a cenu svega kao i uvek placaju gradjani :)

kao sto pise u tekstu banka ako hoce u srbiji sada da plasira 100.000 eura u kreditima, morace u tu svrhu da obezbedi jos 40.000 evra preko te sume i te evre morace da razmeni u dinare i da deponuje u narodnoj banci da joj stoje sve dok traje kredit koji su izdali.

e sad zamislite situaciju banka dala kredit nekom na 5 godina za auto od 100.000 eura recimo i u tu svrhu morala je da obezbedi jos 40.000 eura preko te sume da te eure pretvori u dinare i da dinare stavi na 5 godina kod jelasica da stoje :lol:

e sad zamislite posle 5 godina koliko ce da vrede ti dinari. sigurno je da nece 40.000 eura nego mnogo manje :lol:

jasno je da je tu mnogo veci rizik za investiranje i to nijedna banka nece da prihvati tj samim rastom rizika investicije , rasce i kamatne stope i rate tako da mozete da zaboravite vise na kredite u srbiji.

dinarski su preskupi zbog prevelike kamatne stope a ovi evro i CHF ce uskoro da ih stignu zbog obaveze obezbedjivanja depozita od 40% :lol:

Стеван Аврамовић, председник Уније послодаваца, јуче је оштро критиковао нове рестриктивне мере централне банке. Како каже, финансијска криза се лечи упумпавањем новца на тржиште, а овде је реч о испумпавању динара.

То ме чуди, јер смо пре два дана са премијером Мирком Цветковићем постигли договор да камате на кредите буду ниже, а десило се супротно. Како ћемо да вратимо зајмове које смо узели, шта ће нам остати кад држави платимо порез, одакле ћемо исплаћивати радницима зараде и како да не отпуштамо запослене, уопште ми није јасно – негодовао је Аврамовић.

------------------------

u bankrot stevane u bankrot celu srpsku privredu jelasic tera u bankrot....

pa na 93 din i ide gore.

Ja licno nemam nikakvih kredita,ne samo sto nemam potrebe za tim,vec sam uvek bio protiv toga da zivim ''na pocek''.

Razumem ljude koji iz nuzde uzmu kredit,jer nemaju druge alternative,a pogotovo nekog ko pokusava da resi jedno od glavnih zivotnih pitanja,a to je stambeno pitanje.

Medjutim,ove pokondirene tikve,koje su olako hteli da prekopiraju zapadni stil zivota,koji su se nakupovali i dokopali novih kola,a do juce i bicikl im bio san snova,e njih ne da mi je zao,nego neka ih oderu dok ne vrisnu.
Jer,na kraju krajeva,ovcice su za sisanje.

I jos jedno zapazanje,nesto ne vidim mnogo ovih ''zutih eksperata'' na ovoj temi,mora da su zauzeti izracunavanjem rate za sledeci mesec:whistling::whistling:

То ме чуди, јер смо пре два дана са премијером Мирком Цветковићем постигли договор да камате на кредите буду ниже, а десило се супротно. Како ћемо да вратимо зајмове које смо узели, шта ће нам остати кад држави платимо порез, одакле ћемо исплаћивати радницима зараде и како да не отпуштамо запослене, уопште ми није јасно – негодовао је Аврамовић.

------------------------

u bankrot stevane u bankrot celu srpsku privredu jelasic tera u bankrot....

Понаша се као принудни управник коме је за циљ да што више уништи предузеће тј. државу да би лакше њоме владали :sad2:

Back