Evro ide na 110 dinara!

Izgleda da ćemo mi, poput Crnogoraca, imati evro za valutu, iako se ne zna da li i kada ćemo ući u uniju. A jadni Mađari već godinama u EU, a još su na forinti.

Jelašić svakodnevno ubacuje toliko evra i povlači dinara, da će na kraju u opticaju ostati samo evri.

Zamislite sad šta će on sa tim silnim dinarima!
Ako ih uništi država je izgubila devizne rezerve, a ako ih vrati u opticaj... hebo '93. za ono šta će nas snaći.
Tada je plata bila 3DM, a sad bi mogla doći na čitavih 30 euro centi iliti 0.3 EUR.

Obrni okreni hebali smo ježa u leđa. Hvala bogu, odavno mojim klijentima naplaćujem u kešu u evrima.

Ako je u periodu od 2001 do 2008 inflacija narasla za 320 odsto a kurs za svega 40 odsto , to je najocigledniji indikator da nesto nije u redu . Otkud toliko narasli novcana masa i budzetski prihodi u tom periodu a GDP rastao u proseku 5 odsto godisnje ? Uostalom sve gradjani vide po svojim novcanicima , jednom recju kurs je precenjen .
Devizni kurs realno oznacava odnos snaga dve privrede , tacnije odnosom uvoz/izvoz , tj.trgovinski deficit ili suficit. U slucaju evra i dinara , ta dva partnera su EU i Srbija . Mi smo ti "srecnici" da imamo deficit , tacnije daleko vise uvozimo nego izvozimo . Kada uvozimo mi placanje vrsimo u evrima , da bi nabavili te evre mi ih kupujemo na trzistu , znaci raste traznja za tom valutom i ona je veca od ponude evra koji ovde dolaze izvozom , doznakama ili stranim direktnim investicijama , i sva ta tri faktora ne mogu da nadomeste zakuhtali izvoz i losu privredu . A spominjani gastarbajterti doznakama ce tesko spasiti kurs , jer su oni u uslovima recesije i velikog straha za egzistenciju , prinudjeni da i te kako stede , pa verujem da veliki deo njih i uopste nece ni pomisljati na odmor u rodnoj zemlji , a ako i dodju bice daleko obazriviji u trosenju .
Nek nam je sa srecom .

Vladimir Vučković kaže da "topljenje" deviznih rezervi za sada nije opasno.

"Deviznih rezervi ima, ali ovoliko smanjenje je apsolutno neodrživo na duži rok", rekao je Vučković.

"Ako pretpostavimo da tanjenje deviznih rezervi prati i ubrzanje kupovine strane valute, to znači da bi Narodna banka Srbije za nekoliko meseci, pola godine, ostala bez deviza iz deviznih rezervi i da bi onda kurs morao slobodno da se formira", kaže on.

Vučković dodaje da prethodno treba videti koja će biti strategija monetarne politike.

"Videti da li će da se brani veća oscilacija kursa jer je neodrživo na rok od nekoliko meseci da ovakva situacija opstane", kazao je on.
http://xs4.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=12&dd=03&nav_category=9&nav_id=331920

Sad je velika muka onima, koji su uzeli kredite u stranim valutama. Ja licno znam par takvih, rekao sam njima da se ovo moze dogoditi. Zaradis u dinarima a vracas u Evrima, katastrofa za njih, da ne pomislis sta ce ih snaci ako dinar zaista padne na realni kurs od oko 120 prema 1...

Sad je velika muka onima, koji su uzeli kredite u stranim valutama. Ja licno znam par takvih, rekao sam njima da se ovo moze dogoditi. Zaradis u dinarima a vracas u Evrima, katastrofa za njih, da ne pomislis sta ce ih snaci ako dinar zaista padne na realni kurs od oko 120 prema 1...

ko vam je rekao da je to realan kurs i na osnovu chega? realan trzhishni kurs mozhe da se formira tek posle prestanka odbrane veshtachkog kursa i niko ne mozhe da kazhe koji kurs bi to bio jer prosto niko ne mozhe da ima na raspolaganju sve bitne fakte koji bi uticali na formiranje realnog kursa. drugo je ako se kazhe da bi se taj kusr kretao u rasponu od-do.

ko vam je rekao da je to realan kurs i na osnovu chega? realan trzhishni kurs mozhe da se formira tek posle prestanka odbrane veshtachkog kursa i niko ne mozhe da kazhe koji kurs bi to bio jer prosto niko ne mozhe da ima na raspolaganju sve bitne fakte koji bi uticali na formiranje realnog kursa. drugo je ako se kazhe da bi se taj kusr kretao u rasponu od-do.

UPRAVO TAKO

tek kad ne bude recimo par meseci mesanja centralne banke na medjubankarskom trzistu i istovremeno taj kurs bude koliko toliko stabilan - znacemo daje to realan kurs.

a trenutno stanje:

10:58:42
92,5020

"gastabajteri"= u našim krajevima okarakterizirani kao uspješni poslovni ljudi koji na zapadu zarađuju puno novaca
u stvarnosti, naša sirotinja koja je iz bjede pobjegla na zapad i onako neuki radili sve i svašta (najgore poslove koje domačini nisu htjeli radit), kupili mercedese i opele i kad dođu u naše krajeve malo se razbacuju, da bi nakon 7-dnevnog odmora opet na zapad u kanale.

:lol: o Bože, koliko sam površno čitala. Da, da, kapiram, naravno... Misliš da će oni da POPRAVE "položaj" eura kod nas?!

Back