Evro ide na 110 dinara!

Pa onda bi bio red i da objasnis kako, nama laicima.

evo ja cu da ti objasnim. tako sto ce zbog bankrota te banke gradjani da krenu masovno da povlace devize iz banaka i stvorice se ogroman pritisak na bankarski sektor, i vecina banaka nece imati toliki broj deviza da isplati sve stedise odjednom i samim tim ce se stvoriti jos veca panika. onda zbog nedostatka sredstava tj depozita nece moci da uzimaju nove kredite i izmiruju svoje obaveze prema inostranim bankama i tako i same dolaze na ivicu bankrota

evo ja cu da ti objasnim. tako sto ce zbog bankrota te banke gradjani da krenu masovno da povlace devize iz banaka i stvorice se ogroman pritisak na bankarski sektor, i vecina banaka nece imati toliki broj deviza da isplati sve stedise odjednom i samim tim ce se stvoriti jos veca panika. onda zbog nedostatka sredstava tj depozita nece moci da uzimaju nove kredite i izmiruju svoje obaveze prema inostranim bankama i tako i same dolaze na ivicu bankrota

Dobro, ali to je urusavanje bankarskog sistema.
Ostalo si malopre objasnio, shvatila sam.
Hvala.

Ajde i da ne bude taj scenario "zamrzavanje kursa" i krah celog sistema...
Bankrot jedne velike banke.
U četiri nedelje u oktobru iz zapisa NBS "izašlo" je 56 milijardi dinara, odnosno oko 670 miliona evra. U tom periodu dinar je depresirao oko 11% i u tom periodu se intervenisalo na međubankarskom tržištu sa 270 miliona evra. Da nisu intervenisali evro bi sada bio oko 90 dinara. Prepostavimo da banka bankrotira sutra i da ima depozite u vrednosti od 670 miliona evra. Obraćunaće vam po kursu donošenje rešenja - recimo 86 dinara za evro. Pare možete da podignete za mesec dana. U međuvremenu ostale banke prodaju zapise istim tempom kao i u oktobru - potražnja za još 670 miliona evra. Evro dogura do 100. Podižete pare posle mesec dana, već u panici jer ste izgubili više od 10%. Još 670 miliona evra "nestaje" na tržištu i jedan evro vredi već 110 dinara. I spirala je već otpočela - iako bi NBS u ovom scenariju morala da potroši pola milijarde evra, ali ne za vašu štednju, već za "održavanje" kursa.

Bolje bi bilo da ostave stari zakon - 3000 evra, ali u evrima i ljudi makar znaju na čemu su.

U ovo vreme na jačanje dinara su ranije uticali i gastrabajteri, zatim troškarenje rezervi za slave i proslave, jesenje kupovine i krediti, trinaeste plate... Verovatno će svega toga biti manje ove godine.

Poslednja izmena:
Sve to pod pretpostavkom da u međuvremenu ne nestane opšta panika i da jedna banka ne povuče drugu (ostale) za sobom.

Prihodi od privatizacije su prošle godine bili svega 420 miliona evra. Veći problem će biti ako se pogorša situacija na zapadu, pa dijaspora prestane da šalje devize u Srbiju.
Naredne godine nećemo moći (sve i da hoćemo) da napravimo deficit od 6 milijardi, kao ove - to je činjenica. Kako će da nastave da vode ekonomsku politiku nemam pojma. Moraće da se reže na svim stranama.

Poslednja izmena:
Sve to pod pretpostavkom da u međuvremenu ne nestane opšta panika i da jedna banka ne povuče drugu (ostale) za sobom.

Prihodi od privatizacije su prošle godine bili svega 420 miliona evra. Veći problem će biti ako se pogorša situacija na zapadu, pa dijaspora prestane da šalje devize u Srbiju.
Naredne godine nećemo moći (sve i da hoćemo) da napravimo deficit od 6 milijardi, kao ove - to je činjenica. Kako će da nastave da vode ekonomsku politiku nemam pojma. Moraće da se reže na svim stranama.

jos dodaj na to da drzava mora u 2009 da otplati 5-6 milijardi na ime kamata na ovih uzetih 20 milijardi kredita od 2000te do danas . tih para oni nemaju pa zato traze kredit od MMF-a novi za refinansiranje vec uzetih kredita.

tj iz bule nas guraju u jos vecu bulu

jos dodaj na to da drzava mora u 2009 da otplati 5-6 milijardi na ime kamata na ovih uzetih 20 milijardi kredita od 2000te do danas . tih para oni nemaju pa zato traze kredit od MMF-a novi za refinansiranje vec uzetih kredita.

tj iz bule nas guraju u jos vecu bulu

Djelic kaze da se necemo zaduzivati kod MMF-a, vec da se sklopi aranzman s njima kako bi drzava bila privlacnija za investitore.

Djelic kaze da se necemo zaduzivati kod MMF-a, vec da se sklopi aranzman s njima kako bi drzava bila privlacnija za investitore.
Aranžman? A šta aranžman u MMF-ovoj terminologiji podrazumeva nego "stendbaj" kredit?

Iz dijaspore??? Kako? Pa moj drugar kada se vracao iz svice... Pa svercuju wc solje lavaboe i cement odozgo autobusom breeeeee :hahaha: Oni devize da donesu??? Pa bre jedu macju ranu da kupe mercedes ili bemve da se pokazu celom selu :lol: :mrgreen:
Sam Jelašić procenjuje da u zemlju uđe "nelegalnim" kanalima preko dve milijarde godišnje (staroj majci za lekove i tako to). Plus penzije, dečji dodaci i slično. Tebi je smešno, ali nažalost i to je jedan od bitnijih elemenata naše "monetarne stabilnosti". Srbija je po nekim nezvaničnim podacima na jedanaestom mestu u svetu po količini para koja stiže iz dijaspore (Ih i da mi u nečemu budemo u vrhu). Zar se nikada nisi zapitao zašto ni jedna vlast, od Tileta na ovamo nije ni pokušavala da utiče na iseljavanje? Em manja nezaposlenost, em stiže keš.

Poslednja izmena:

:rotf:

djelic naravno laze ko pseto

MMF nije organizacija mladi za mlade nego svetska banka koja daje kredite drzavama.

sa MMF-om ako sklopis aranzman taj aranzman podrazumeva da uzajmis pare.

plus da bi uzeo pare od MMF-a mora da pristanes na 1000 uslova od kojih je 99% nepovoljno po tvoju privredu

Razumem ja da oni žele da zaplaše budžetske korisnike i da je najlakše reći da tako mora jer je MMF naredio. Nije mi smao jasno kako sami do sada nisu našli načina da budu fiskalno odgovorni.
Nije mi jasno što koriste reč aranžman - to je sinonim za sporazum. Ako se dogovaramo sa njima o nečemu onda svaka strana ima uslove. Ako su samo savetodavno došli, šta će im onda aranžman?

Sačekaćemo još nekoliko dana dok se dogovore...

Uzgred, ovakvi investitori što "samo leže u dinarima" i za to im se plaća kamata od skoro 18% nam ne trebaju...

Poslednja izmena:
Gostujući u emisiji “Poligraf” na TV B92, profesorka ekonomskog fakulteta Dana Popović rekla je da očekuje da će MMF Vladu Srbije primorati da manje troši, a više ulaže.

Dana Popović kaže da je sporazum sa MMF-om neophodan, i da ne sme biti ugrožen različitim stavovima članova Vlade o ovoj instituciji.

“Kada imate MMF na svojoj strani, otvorili ste mnoga vrata, reći MMF-u ‘ne’ je kao reći svetu ‘ne’”, kaže Popovićeva.

kakav idiot ova Danica Popovic :hahaha:

strasno ko je sve profesor :(

Back