Evolucija vs Kreacija

Zdravo! :D

Objasni prijatelju Zazijavalo, kako to ocnjaci mogu da budu "fratarski"? Nisam bas upoznat sa tom vrstom ocnjaka? :roll:

"Ni onda ni danas Zemlju ne drži, a pogotovo je ne drži obešenu, a napose je ne drži obešenu ni o šta sila gravitacije.
Mada, istina je, i onda ja bilo, a očigledno ima i danas ljudi koji to ne mogu da razumeju. "

Sunceva gravitacija i Zemljina gravitacija uzajamno deluju drzeci planetu da bude "obesena ni na cem"? U to vreme se sigurno ovakav govor nije mogao razumeti, najjednostavije je bilo reci da je obesena "ni na cem". I sami znate da je to tako, ali posto vam ego ne dozvoljava da priznate ono sto je ocigledno, oko ovoga ne zelim vise da ulazim u prepirku.

Gospodine Zazijavalo, ja sam u svojoj osmoljetci imao mnogo losu ocenu iz prirodnih nauka, tako da vam ja i nisam bas kompetentan da vam nesto prigovaram vezano za tu temu.
Ja nisam rekao da paljenjem vodonika se ne moze dobiti voda, ja sam rekao da uopste nisam upoznat sa tim procesima, dakle nisam rekao da ne moze, vec da ne znam.

Ono sto sam hteo da pokazem je, da kroz pitanja vi meni objasnite, i pokazete ovde svima ostalima koliko je zapravo proces stvaranja cele planete Zemlje kompleksan, i da je mnogo mnogo mnogo mala verovatnoca da ona nastane jedom pukom slucajnoscu u ovoj beskrajnoj pustinji od Svemira.
Koliko je zapravo trebalo detalja da se poklopi jedan sa drugim, da bi nastao ovako savrsen zivot kao sto ga vidimo?

Pa opet, i da su na Zemlji vec bili pripremljeni elementi za zivot, morali su da budu tacno odredjeni uslovi.
To je otprilike kao kada bi ja uzeo sve sastojke za musaku, bacio u visinu, i cekao da mi padne gotova u ruke.

Ja verujem u jednog jedinog Boga, Stvoritelja, koji nas mnogo voli, i koji je jako lepo omogucio ovu planetu da zivimo na njoj, uzivamo u njenim carima, i ucimo od njega puno stvari, a da mi, ovakvi kakvi smo, nismo umeli (u proslosti) i ne umemo u sadasnjosti da cenimo zivot i Njegova dela, samim tim i naseg Oca. Ukoliko vas zanima neko pitanje u vezi naseg Stvoritelja, slobodno pitajte, jer cu vam rado odgovarati o svemu sto znam. :hvala:

O religiji kojoj ja pripadam, mozemo da pricamo na nekoj drugoj temi.

Veliki pozdrav! :bye:

Poslednja izmena:
Objasni prijatelju Zazijavalo, kako to ocnjaci mogu da budu "fratarski"? Nisam bas upoznat sa tom vrstom ocnjaka? :roll:
Nismo mi prijatelji. Nećemo ni biti.
Fratarski očnjaci (donji) probijaju kožu usana i nastavljaju da rastu savijajući se prema čelu gde vrše doživotni pritisak na čeone režnjeve mozga. Zbog toga takva osoba stalno pred očima ima prepreku koja je ometa da vidi ono što je pred njom pa se oslanja uglavnom na ono što čuje (od nekog sa strane). :kafa:

Sunceva gravitacija i Zemljina gravitacija uzajamno deluju drzeci planetu da bude "obesena ni na cem"? U to vreme se sigurno ovakav govor nije mogao razumeti, najjednostavije je bilo reci da je obesena "ni na cem".
Takav govor se i danas može razumeti samo kada znaš o kakvom fenomenu je reč pa vidiš gde "mudrac" koji daje takve definicije greši i šta je zapravo hteo reći, a nije mu uspelo i o čemu pri tome nije imao pojma.

E sad... Da li je taj nemušti i netačni opis najbolje što je mogao da smisli onaj nestašni Sveti Duh (isti koji je na vaseljenskom saboru nagovorio Deda Mraza da Ariju razbije nos)? Možda.
No, kako je dovoljno (i znatno tačnije reći) da Zemlja kruži oko Sunca, neko ko bi trebalo da zna o čemu je reč mogao je jednostavno napisati u Bibiliji da Zemlja kruži oko Sunca. Ako je baš bilo potrebno to i dočarati čobanima mogao je reći: "Zemlja kruži oko Sunca kao kamen u zaošijanoj praćki".

I sami znate da je to tako, ali posto vam ego ne dozvoljava da priznate ono sto je ocigledno, oko ovoga ne zelim vise da ulazim u prepirku.
Nije tako. Gravitacija ne dovodi sama do kruženja Zemlje oko Sunca, makar je nazvao nepostojećom uzicom kojom je zemlja okačena ni o šta.

Gospodine Zazijavalo, ja sam u svojoj osmoljetci imao mnogo losu ocenu iz prirodnih nauka, tako da vam ja i nisam bas kompetentan da vam nesto prigovaram vezano za tu temu.
Što te ne sprečava da ocenjuješ šta ja znam pa čak i da li mi ego dozvoljava da to priznam. :kafa:

Ja nisam rekao da paljenjem vodonika se ne moze dobiti voda, ja sam rekao da uopste nisam upoznat sa tim procesima, dakle nisam rekao da ne moze, vec da ne znam.
O, ti to jesi rekao, pa si čak i pitao zašto je naučnicima nemoguće dobiti vodu od vodonika. I to si pisao na više mesta. Idi sam pa pogledaj, ako meni ne veruješ.

Ono sto sam hteo da pokazem je, da kroz pitanja vi meni objasnite, i pokazete ovde svima ostalima koliko je zapravo proces stvaranja cele planete Zemlje kompleksan, i da je mnogo mnogo mnogo mala verovatnoca da ona nastane jedom pukom slucajnoscu u ovoj beskrajnoj pustinji od Svemira.
Koliko je zapravo trebalo detalja da se poklopi jedan sa drugim, da bi nastao ovako savrsen zivot kao sto ga vidimo?
Šta si ti hteo da pokažeš i šta si pokazao dve su različite stvari. Uspeo si da pokažeš da je krajnje mala verovatnoća da nastane još jedna ista ovakva Zemlja.
I to ti je uspelo. To ti niko i ne spori.
Takođe si pokazao da je krajnje neverovatno da Zemlja takva kakva je danas bude rezultat rada nekakvog Projektanta. Ni to ti niko ne spori.
I što se ondak džilitaš?

Pa opet, i da su na Zemlji vec bili pripremljeni elementi za zivot, morali su da budu tacno odredjeni uslovi.
A ko je to na Zemlji pripremao elemente za život? Sad si počeo da osporavaš... Projektanta? Odluči se već jednom.

To je otprilike kao kada bi ja uzeo sve sastojke za musaku, bacio u visinu, i cekao da mi padne gotova u ruke.
Od nekog ko do juče nije znao da vodonik može da gori, ni ovo nije za čuditi se.

Ja verujem u jednog jedinog Boga, Stvoritelja, koji nas mnogo voli, i koji je jako lepo omogucio ovu planetu da zivimo na njoj, uzivamo u njenim carima, i ucimo od njega puno stvari, a da mi, ovakvi kakvi smo, nismo umeli (u proslosti) i ne umemo u sadasnjosti da cenimo zivot i Njegova dela, samim tim i naseg Oca. Ukoliko vas zanima neko pitanje u vezi naseg Stvoritelja, slobodno pitajte, jer cu vam rado odgovarati o svemu sto znam. :hvala:
Polako. Prvo ti nauči da vodonik gori, a za dalje ćemo videti.

O religiji kojoj ja pripadam, mozemo da pricamo na nekoj drugoj temi.
Zabole me za tvoju religiju. :kafa:

Pozdrav! :bye:

"Takođe si pokazao da je krajnje neverovatno da Zemlja takva kakva je danas bude rezultat rada nekakvog Projektanta. Ni to ti niko ne spori.
I što se ondak džilitaš?" A kada sam ja to pokazao? :think:

"Pa opet, i da su na Zemlji vec bili pripremljeni elementi za zivot, morali su da budu tacno odredjeni uslovi.
A ko je to na Zemlji pripremao elemente za život? Sad si počeo da osporavaš... Projektanta? Odluči se već jednom. " - Projektant je poceo da sprema elemente i uslove za zivot na Zemlji :)

"Izbegavanje odgovora je pre tvoja specijalnost. Jerbo ni reč ne čusmo šta ti to veruješ" - Sami ste pitali ono u sta ja verujem.

Nema potrebe da se gicate i zestite, pobedili ste u raspravi (kakvu god je vi zamislili) ;)

Svako dobro vam zelim!

Poslednja izmena:
Ja to uvek napišem iz poštovanja prema mom sagovorniku. Ukoliko bi mi on napisao njegovo ime i prezime, takodje bih rado stavio isto. :D

Uraghan druže, ja kažem da ne znam ništa o tome, pošto sam zatupljeni vernik, pa zato i pitam, da bih se malo uputio.
Rekao sam da gledate na mene kao buzdovana, kome treba objasniti bajku, u koju verujete vi i vaše evolucionističke pristalice.

Posto si sam za sebe konstatovao da si glup i dajes eksplicitnu dozvolu da te takvim smatram ostaje mi samo da se slozim sa takvim zakljuckom.

Sve ovo pitam iz jednog prostog razloga, a to je da se i sam uverim koliko "slučajnih" stvari je trebalo da se desi, kao što i sami tvrdite, da bi nastao ovako savršen život na Zemlji, kakav je danas.

Nadam se da smo se razumeli :)

O slucajnim nastajanju Zemlje i izracunavanju sanse da se tako nesto dogodi iskljucivo govore kreacionisti koji potom tu pricu prodaju glupim ljudima poput tebe.

No, mene trenutno ne zanima teorija evolucije voleo bih da razgovaramo o tom inteligentnom tvorcu i savrsenoj kreaciji pa bi prvo pitanje bilo cemu sluzi slepo crevo?

Pozdrav!

Uraghan, pa kako bih ja to mogao znati? Ukoliko zelite, mogu vam iskljucivo dati odgovor iz Svetog Pisma o Tvorcu, buducnosti koju on planira za Zemlju, sta se desava sa umrlima, itd.
Da li bi mogli da mi objasnite kakve veze ima pitanje o Stvoritelju sa slepim crevom? Da li ti je to bitno za zivot na Zemlji da ti znas o slepom crevu i koja je njegova svrha?

Poslednja izmena:
No, mene trenutno ne zanima teorija evolucije voleo bih da razgovaramo o tom inteligentnom tvorcu i savrsenoj kreaciji pa bi prvo pitanje bilo cemu sluzi slepo crevo?
Zanimljivo pitanje iz te grupe tzv. "upitnih osobina čoveka" je takođe i zašto se čovek nekada naježi. Jasno je da ježenje kod čoveka nema neku očiglednu funkciju, međutim, evolutivna biologija to objašnjava - ježimo se iz istog razloga iz kog se ježe drugi sisari sa krznom - lučenje određenih hormona vezanih za jake emocije izaziva ježenje dlačica na koži, a to je i dan danas način na koji ugroženi sisari reaguju da bi izgledali strašnije i zaplašili protivnika, kao i da bi podigli krzno kada im je hladno. Čovek je zadržao taj gen, iako beskoristan - takođe se ježi na hladnoću, i u trenutku jakih emocija izazvanih lučenjem hormona dopamina.

katzenbuckel.jpg

Da li ima evolucionisticko objasnjenje postojanja slepog creva ?
Naravno... to je smanjeni ostatak cecuma (kesice) koja kod naših predaka biljojeda služila kao "rezervoar za bakterije" kojima su razlagali biljnu hranu. Naravno, kako je čovek prelazio polako sa biljne na hranu životinjskog porekla, tako se uloga cecum-a smanjivala, dok u današnjem obliku apendiks više praktično i nema tu prvobitnu funkciju - ostao samo taj mali crvuljak. Slično je i sa repnim pršljenom - mi nemamo rep, ali je naš repni pršljen zakržljali ostatak repa koji smo nekada imali.

Naravno... to je smanjeni ostatak cecuma (kesice) koja kod naših predaka biljojeda služila kao "rezervoar za bakterije" kojima su razlagali biljnu hranu. Naravno, kako je čovek prelazio polako sa biljne na hranu životinjskog porekla, tako se uloga cecum-a smanjivala, dok u današnjem obliku apendiks više praktično i nema tu prvobitnu funkciju - ostao samo taj mali crvuljak. Slično je i sa repnim pršljenom - mi nemamo rep, ali je naš repni pršljen zakržljali ostatak repa koji smo nekada imali.

To je pretpostavka ili činjenica ?

Posto si sam za sebe konstatovao da si glup i dajes eksplicitnu dozvolu da te takvim smatram ostaje mi samo da se slozim sa takvim zakljuckom.

O slucajnim nastajanju Zemlje i izracunavanju sanse da se tako nesto dogodi iskljucivo govore kreacionisti koji potom tu pricu prodaju glupim ljudima poput tebe.

само глуперда могла да сфати да се посни сматра глупим.
претпостављам да ти се омакло?
ил лајавац заразу шири?

sta mislis da li slepo crevo radi kod vegetarijanaca :think:

Imunitet
Limfociti su vrsta belih krvnih zrnaca koja neutralisu ili unistavaju bacile. Prilikom borbe protiv infekcije limfni cvorovi mogu oteci. Limfoidni organi obuhvataju kostanu srz i timus, kao i limfne cvorove, slezinu, krajnike i adenoide, slepo crevo i grupice limfoidnih tkiva u tankom crevu poznate kao Pejerove ploce.
Prosecno ljudsko telo sadrzi otprilike 1 do 2 litre limfne tecnosti.

Slezina - Slezina filtrira krv u potrazi za nepoznatim celijama i starim crvenim krvnim zrncima koje treba zameniti. To je organ velicine pesnice smesten u gornjem levom delu abdomena. Slezina sadrzi dva osnovna tipa tkiva: crvenu pulpu koja izbacuje stara krvna zrnca, i belu pulpu koja sadrzi limfoidno tkivo. Razliciti delovi slezine specijaliziraju se za razlicite vrste imunocelija. Kada mikroorganizmi putem krvi dospeju u crvenu pulpu, zarobljavaju ih imunocelije poznate kao makrofage.

Timus - Timus se nalazi u grudnom kosu, izmedju grudne kosti i srca. Odgovoran je za proizvodnju T - celija i vazan je za njihovo sazrevanje.

Bela krvna zrnca - Bela krvna zrnca veoma su vazan deo vaseg imunoloskog sistema. Ona zapravo predstavljaju veliku zbirku razlicitih celija koje medjusobno saradjuju u procesu unistavanja bakterija i virusa. Evo razlicitih vrsta, imena i klasifikacija belih krvnih zrnaca koje trenutno deluju u nasem telu: Leukociti, Limfociti, Monociti, Granulociti, B-celije, celije plazme, T-celije, T-celije pomagaci, T-celije ubice, T-celije ugusivaci, celije prirodne ubice, Neutrofili, Eozinofili, Bazofili, Fagociti, Makrofagi... Sva bela krvna zrnca poznata su kao leukociti. Ona se ponasaju kao zivi, nezavisni jednocelijski organizmi, krecu se poput ameba i sami hvataju stvari tako sto ih obuhvate.

Postoje tri vrste leukocita:

- Granulociti, koji obuhvataju 50 do 60 posto svih leukocita. Oni se dalje dele na tri vrste: neutrofile, eozinofile i bazofile. Granulociti su ime dobili po tome sto sadrze granule. U zavisnosti od vrste celije, granule sadrze razlicite hemikalije.
- Monociti, koji cine 7 posto svih leukocita. Monociti na kraju postaju makrofagi.
- Limfociti, koji obuhvataju 30 do 40 posto svih leukocita. To su bela krvna zrnca od kljucnog znacaja za imuni sistem. Postoji dve vrste limfocita - B limfociti (B celije) i T limfociti (T celije). Oni koji sazrevaju u kostanoj srzi zovu se B celije, a one koji sazrevaju u timusu T celije.
Vecina organa imunog sistema bavi se rastom, razvojem i distribucijom limfocita. Ti organi zovu se limfoidni organi. Limfociti putuju kroz krv u potrazi za stranim celijama. B celije koriste antitela da bi locirale bakteriju, dok se T celije zapravo bore protiv nje.

- B celije dejstvuju pomocu majusnih antitela. U svakom trenutku u krvi se nalazi na hiljade razlicitih B celija, i svaka je naoruzana antitelima protiv odredjenog bacila. Ali dok ne dodje do kontakta sa nekim bacilom njih ima samo nekoliko. Kada do kontakta konacno dodje, B celije se dramaticno brzo mnoze i oslobadjaju velike kolicine odgovarajucih antitela.
Proces funkcionise na sledeci nacin: kada bacil naleti na B celiju ona se razmnozava i formira svoje verzije, koje se zovu celije "plazme". Celije plazme stvaraju antitela koja napadaju bacile. Antitela lociraju odredjeni bacil da bi ga fagociti lakse pojeli. Neke B celije nastave da se razmnozavaju i nakon unistavanja bacila, jer ce u slucaju njegovog povratka antitela biti spremna.

- T celije funkcionisu malo drugacije. Posto se mnogi bacilli poput virusa i parazita kriju unutar celija, zadatak T celija je da identifikuju i uniste te celije. Postoji dve vrste T celija: celije "ubice" i celije "pomagaci". Celije pomagaci identifikuju celije u koje je prodrto i aktiviraju uzbunu. Zatim dolaze celije ubice i unistavaju napadace. Sve to se desava zato sto napadnute celije otkriju svoj polozaj pomocu abnormalnih proteina na povrsini. Kada se celija pomagac susretne sa abnormalnim proteinima, ona ispusta hemikalije koje se zovu limfokini i koje govore celijama ubicama da treba da se razmnozavaju. Celije ubice potom naciljaju abnormalnu celiju i uniste je. I bas kao B celije, neke celije ubice se zadrze u blizini, spremne da napadnu sve abnormalne celije na koje naidju. I to je najkrace moguce objasnjenje imunoloske reakcije.

Dok je imunitet nenarusen, ne razvija se ni AIDS, ni rak, ni bilo koja druga latentna bolest, poput herpesa ili bilo cega drugog sto postoji u svakom organizmu, na isti ili razlicit nacin, ali postoji kao jedna latentna opasnost. Najvaznije je da nateramo svoj imuni-sistem da efikasno funkcionise, i na taj nacin stvaramo velike sanse da, savrseno zdravi, zivimo jedan potpuno zdrav i kvalitetan nacin.

nego kazi mi ti zazi bato sta je prvo evoluiralo kokoska ili jaje?
Zavisi kako definišeš kokošku u evolutivnom nizu predaka današnje kokoške... ali kako god okreneš, mora biti jaje.
sta mislis da li slepo crevo radi kod vegetarijanaca :think:
Mislim da nema nikakvu značaju ulogu, čim vegetarijanci žive nesmetano sa njim i bez njega.
slepo crevo ima ulogu u imunom sistemu zato što između ostalog proizvodi B-limfocite, koji su vrlo važni u imunom odgovoru. Kada se odstrani, onda drugi organi koji čine imuni sistem povećaju kapacitet kako bi nadoknadili gubitak slepog creva.
Znači nema nikakvu bitnu ulogu, čim drugi organi u potpunosti mogu da nadoknade nedostatak. To je i bila početna pretpostavka, ako se ne varam.

Ok ako je prvo bilo jaje sizife otkud jaje i od cega je evoluiralo?
Jaje (čvrsto, kakvo ga danas znamo) je "evoluiralo" od mekših oblika opni u kojima su se rađali reptili i preci reptila (vodozemci pa ribe). Kao što i sam znaš, ikra ribe u suštini izgleda kao maleno jajašce meke opne. Kako su se menjale forme organizama, tako se menjalo i jaje. Problem je jedino u tome što je teško povući preciznu liniju između kokoške i njenog pretka, ali i on je svakako rađan u nekoj formi jajeta.

Jaje (čvrsto, kakvo ga danas znamo) je "evoluiralo" od mekših oblika opni u kojima su se rađali reptili i preci reptila (vodozemci pa ribe). Kao što i sam znaš, ikra ribe u suštini izgleda kao maleno jajašce meke opne. Kako su se menjale forme organizama, tako se menjalo i jaje. Problem je jedino u tome što je teško povući preciznu liniju između kokoške i njenog pretka, ali i on je svakako rađan u nekoj formi jajeta.

ne cekaj...kako je nastalo prvo jaje iz koga se izlegao prvi organizam bilo da je reptil ili kokoska ili riba?...u zacaranom si krugu....dakle ako prvo jaje mora da nastane od ribe ,vodomzemca onda je logicno da su prvi organizmi stvoreni vec sa tim sposobnostima i osobinama razvoja inace ovako mos se vrtis u krug do beskonacnosti...kambrijumska explozija kako je popularno nazivaju evolucionisti upravo to potvrdjuje....kao da se desila neka explozija zivota

Back