Evolucija vs Kreacija

2.) Нетачно, тема је изгледа погрешно насловљена, јер гласи: Evolucija vs Kreacijа а не ТЕ вс Креационизам. Креација значи на латинском: стварање а креатор=творац... а Креационизам је нешто друго то је неки нови верски покрет тј. секта.

Ok, ajde da se složimo. Možemo možda da zamolimo moderatora da promeni ime teme, ako se svi slažu? Da li bi onda to bio kraj sukoba?

No, ostaje jedan veliki centralan problem. Ti si ovde i dalje citirao gomilu neistina koje su kvazinaučnici promovisali - i onda si te kvazinaučnike branio od svake kritike. To nije religiozni problem, ali jeste naučni. Jer kako god da okreneš, Vels i društvo pišu neistine. Stvari iz knjiga koje si naveo (a koje je i "Pravoslavlje" objavilo, napravivši pritom debelu grešku u koracima) nisu istina.

I dogod ti i drugi, u ime vere, navodite takve stvari kao legitimne kritike nauke, vi forsirate potpuno nepotreban i u stvarnosti nepostojeći sukob vere sa razumom.

Ok, onda neće biti problema da nam lepo pokažeš koliko grešimo.

Ja sam ti naveo zašto Beheove knjige predstavljaju glupost. Ti sada možeš tome da kontriraš. Ne samo "Behe kaže, pa zato mora biti tačno", pošto Behe nije prorok Božji. U Beheovoj knjizi lepo, recimo, piše da je imuni sistem ireducibilno kompleksan, i da ne može postojati uprošćena verzija. Ja na to odgovaram sa živim bićem, lamprejem, koji sadrži upravo takav redukovani mehanizam za koga Behe kaže da ne može postojati.

Dakle, ako Behe govori istinu, onda lamprej ne postoji. Ovo nema nikakve veze sa bilo kakvim pljuvanjem, već prosto sa jednom fizičkom činjenicom.

Ili Džonatan Vels. Ja sam njega, po tebi, "napljuvao" kako je on Munovac. Da li ti tvrdiš da on nije Munovac? On sam to javno priznaje. Da li on laže iz nekog razloga? Objasni nam to.

Takođe, ono opisano povodom peperastih moljaca. Da li sam ja rekao nešto što nije tačno? Da li je zaista nemoguća selekcija? Ako jeste, kako onda funkcioniše stočarstvo - magijom? Ili možeš to da nam objasniš?

* * *

Isto to važi i za sve ostale. Nije ništa lakše nego napljuvati čoveka: kažeš te on je budala, te on je ludak, te on je ovo, te on je ono. Ali na to se lako da odgovor: nije bitno kakav je čovek, već je bitno šta taj čovek kaže. Ako ti najveći ludak kaže "nebo je plavo", to je i dalje istina.

Dakle, ako želiš da negiraš ono što je napisano, daj činjenice. Objasni nam zašto je Behe u stvari u pravu, zašto je Vels u stvari u pravu, i zašto ne valjaju one jasno napisane kritike koje sam ovde dao (ja sam ti lepo rekao zašto oni nisu u pravu, dao sam ti razloge nezavisne od njihove ličnosti).

Ти имаш велики проблем стога што уопште не разумеш ВЕРУ. Ти би хтео да ја твоје ставове оповргавам снагом научних чињеница - а ја нисам научник, тако да ти у ствари све време нападаш мене зато што ВЕРУЈЕМ. Зар није логичније да се ви као НАУЧНА ЗАЈЕДНИЦА обрачунате са КРЕАЦИОНИСТИМА који се такође предстаављају као људи од науке и да се и једни и други не петљате у БОЖЈА ПОСЛА. Ти овде "јуриш" мене зато што су неки ставови креациониста прихватљиви и за православље - уместо да јуриш њих. И што је још горе ти захтеваш да РЕЛИГИЈА тј.ВЕРА прихвати ваше научне чињенице зато што сте
ви доказали да су тачне... о, мајко моја...:think:

Ma sta je vama, ljudi? Sve vise mislim da ste stvarno SEKTA!
Ko nije, neka izvini.

Izvinićemo.

Nego, šta je tebi? Ovo je javna diskusija. Ovde su neki (pa i ti, mada si povukla to kasnije, u redu) izneli stavove koji predstavljaju naučnike u veoma, veoma ružnom svetlu (te svi oni su satanisti, te svi oni lažu i varaju narod, te ne može se naučnicima ništa verovati, te naučnici su toliko glupi da nisu u stanju da razumeju ni najosnovnije probleme u svojoj oblasti...).

I naučnici su reagovali. Šta očekuješ? Da li si zaista iznenađena što nas ovakve reči vređaju?

Šta bi mislila kada bi neko otvorio temu o teologiji, i počeo da priča kako "eh ti teolozi, njima se ništa ne može verovati, stalno lažu i izmišljaju; eh ti teolozi, oni ne vide ove ogromne probleme, mada svako desetogodišnje dete može jasno da ih prepozna; eh, sve je to puno rupa, čiste gluposti". Da li bi se iznenadila kada bi se pojavila gomila teologa i počela da odgovara na takve tvrdnje?

Ти имаш велики проблем стога што уопште не разумеш ВЕРУ.
. . .
И што је још горе ти захтеваш да РЕЛИГИЈА тј.ВЕРА прихвати ваше научне чињенице зато што сте ви доказали да су тачне... о, мајко моја...:think:

Izvini, ali mislim da problem nije na mojoj strani, Eremito.

Vera uzima razne oblike. Recimo, čovek može da veruje da postoji Bog, koji je poslao Isusa na zemlju da spere grehe čovečanstva. To je predmet vere: nema nikakvih dokaza da se to tako zaista desilo, i iz tih razloga. Da ima dokaza, to bi onda bilo znanje, a ne vera.

S druge strane, uzmi ono što si citirao iz Velsove knjige. Tu se govori o biberastim moljcima, njihovom dominantnom fenotipu, i mehanizmima kroz koje se taj fenotip promenio. Ovo uopšte nije predmet vere. Ovo je predmet znanja. Ja nemam šta da "verujem" u promenu fenotipa, već mogu da sednem i izbrojim i proverim. Samim tim, imam i pravo da tebi zamerim kada preneseš Velsove neistinite informacije.

Problem je kod tebe, Eremito. Ti si onaj koji priča o veri, ali onda se oslanja na priče jednog sektaša, koji laže o činjenicama prirode. Ja ne mislim da ti "veruješ u Velsa". Vels nije za tebe prorok, njegove reči nisu svete. Ali ti ih postavljaš na to mesto, zato što si se toliko naljutio na nas, da si prestao da jasno razmišljaš šta radiš, i šta ono što radiš u stvari znači. Pomešao si veru i znanje - uradio si upravo ono što meni zameraš.

Ok, ajde da se složimo. Možemo možda da zamolimo moderatora da promeni ime teme, ako se svi slažu? Da li bi onda to bio kraj sukoba?

I dogod ti i drugi, u ime vere, navodite takve stvari kao legitimne kritike nauke, vi forsirate potpuno nepotreban i u stvarnosti nepostojeći sukob vere sa razumom.

Ja nista ne forsiram, npr.
Ova je tema, sudeci po onome kako je dozivljavate i vodite, zapravo za pdf. Nauka. Jer vi naucne argumente suprotstavljate duhovnim, a kako trazite naucne odgovore, onda predlazem da se ova tema prebaci na "Nauku", to bi bilo najkorektnije, sve drugo je besmisleno, jer verujuce ljude nazivate kreacionistima, cime ih stavljate u ravan nekakvih naucnika, sektasa, mimo njihove volje.

Upravo ovo je i primer onoga što pokušavamo da ti dovedemo do očiju. Čak i urednici Pravoslavlja su se upecali u kreacionističku zamku, i preuzeli materijale od fundamentalističke islamske sekte bez provere ili analize!

To je ono što se događa kada, iz želje da se vera odbrani, počne da se meša vera i znanje, i da se koriste informacije bez nezavisne provere. Ovo je jedna od najvećih opasnosti po pravoslavlje danas.

(Katolici su ovde, opet, usvojili mnogo pametniju strategiju: oni se već par decenija veoma paze kreacionizma, i trude se da njegov uticaj i upliv u svoju crkvu ograniče. Razumeli su nivo destruktivnosti koga takvo učenje nosi u sebi. Isto važi i za mnoge protestantske denominacije, od anglikanaca nadalje. Zbog ovakve promišljenosti u delanju, oni i jesu toliko veća religija od pravoslavlja, koje srlja srcem unapred, emocionalnim reakcijama umesto racionalnim razmišljanjem. Radi pravde, vredi reći da ova osobina jeste i jedna od osnovnih prednosti pravoslavne vere, ali majku mu, kada košta, onda košta papreno. Mogli bi da pokušamo da malo balansiramo dva pristupa...)

У мојим претходним постовима где сам покушао да растумачим неке појмове које овде употребљавате цитирао сам баш Вујаклију и реч СЕКТА, али и опис СЕКТЕ у књизи др Л.Милина који је још строжији од Луковићевог, тј.прецизнији у смислу објашњења шта је то секта за Православље.

eremita, šta ti nije jasno u pojmu operativna definicija? :dontunderstand:

А зашто ја сада поново да ти објашњавам када је већ лепо све описано. Мала опаска: самим тим што себе називате "научна заједница" одмах представљате некакву групу и стално се петљате око вере и Библије баш све исто као и креационисти.

U tom slučaju, eremita, slobodno navedi gde je bilo ko od onih koji zastupaju teoriju evolucije navodio Sveto pismo kao dokaz da je teorija evolucije tačna ili netačna.
Nisi nikada čuo za mesnu zajednicu, sportsku zajednicu, zajednicu poljoprivrednika ili su i to sekte po tebi? :eek:
Prirodne nauke ne interesuje Sveto pismo i one se ne bave Svetim pismom, osim kada kreacionisti potegnu Sveto pismo kao "naučni" argument.

Иначе, за твоју информацију ВАТИКАН тј:ПАПА ЈЕ УПРАВО У ФЕБРУАРУ ОВЕ ГОДИНЕ ПРИХВАТИО ДАРВИНОВУ ТЕОРИЈУ... тако да кхм...:cool:

Uh, znači družićeš se samo sa fundamentalističkim protestantima i mudžahedinima? Baš mi te je žao... :sad2:

Има ставова у Т.Е. које СПЦ прихвата али има и неких ставова креациониста које СПЦ прихвата - тј. све оно што се уклапа у Православну веру СПЦ прихваата. Копираћу један текст Зечевића из кога ћеш то и сам закључити...

eremita, smao da pitam: ti znaš šta tvrdi teorija evolucije, zar ne?
Valjda se ne bi javno sramotio da raspravljaš o nečemu što ne znaš... :think:

Креационисти третирају искључиво Стари завет - и зато их има свуда тј. увлаче се и у ислам. Али оно што и ти и они заборављате је да је Хришћанство НОВОЗАВЕТНА ВЕРА а да су муслимани МУХАМЕДАНЦИ...а и данашњи јудаисти су НОВОЈУДАИСТИ...

Koliko ja znam Stari zavet je integralni deo Svetog pisma i hrišćanstvo se Starog zaveta nije odreklo, a nije ni Isus Hristos, tako da ne razumem šta želiš da kažeš. :think:

Što se mene tiče, interesuje me sledeće:
1. Zašto se pozivaš na kreacioniste, ako već ne deliš njihove stavove?
2. Zbog čega zastupaš kreacionizam, ako tvrdiš da je to sekta?
3. Zašto "Pravoslavlje" stvara sliku o SPC kao o verskoj zajednici koja podržava stavove protestantskih sekti i radikalnih islamista?
4. Ako si ti već navedeni dokazi koji pobijaju sve što tvrde kreacionisti koje si naveo, zbog čega ih braniš?
5. Od svega što si naveo da li si u stanju da navedeš za koje kritike teorije evolucije smatraš da su tačne i zbog čega?

Ako ti je problem da odgovoriš na svih pet pitanja, odgovori makar na poslednje.

Izvinićemo.

Nego, šta je tebi? Ovo je javna diskusija. Ovde su neki (pa i ti, mada si povukla to kasnije, u redu) izneli stavove koji predstavljaju naučnike u veoma, veoma ružnom svetlu (te svi oni su satanisti, te svi oni lažu i varaju narod, te ne može se naučnicima ništa verovati, te naučnici su toliko glupi da nisu u stanju da razumeju ni najosnovnije probleme u svojoj oblasti...).

I naučnici su reagovali. Šta očekuješ? Da li si zaista iznenađena što nas ovakve reči vređaju?

Šta bi mislila kada bi neko otvorio temu o teologiji, i počeo da priča kako "eh ti teolozi, njima se ništa ne može verovati, stalno lažu i izmišljaju; eh ti teolozi, oni ne vide ove ogromne probleme, mada svako desetogodišnje dete može jasno da ih prepozna; eh, sve je to puno rupa, čiste gluposti". Da li bi se iznenadila kada bi se pojavila gomila teologa i počela da odgovara na takve tvrdnje?

Da se razumemo, mozda je u pitanju velika zabuna i nesporazum, ali ja nisam teolog.
Mozda je ova diskusija namenjena teolozima, ali ja to nisam znala. Mozda bi oni mogli bolje da odgovore, ili bi vas mozda vise zadovoljio njihov odgovor, jer sve gledate s naucne strane.
Ako je tako, to je dokaz vise da ova tema treba da ide na pdf. "nauka", ili da se na samom njenom pocetku naglasi : "Samo za naucnike i teologe".

Ova je tema, sudeci po onome kako je dozivljavate i vodite, zapravo za pdf. Nauka. Jer vi naucne argumente suprotstavljate duhovnim, a kako trazite naucne odgovore, onda predlazem da se ova tema prebaci na "Nauku", to bi bilo najkorektnije, sve drugo je besmisleno, jer verujuce ljude nazivate kreacionistima, cime ih stavljate u ravan nekakvih naucnika, sektasa, mimo njihove volje.

Netacno. Nauka ne napada duhovno i ovo je najvaznija tacka da se razume i koju namerno izvrcete na svakom koraku.

Ovde se napada tvrdnja kreacionista da su njihove teze naucno tacne. Nema nikakvog napada na duhovno.

Ne, picololeone. Mi ovde ne suprotstavljamo naučne argumente duhovnim. Mi suprotstavljamo naučne argumente kvazinaučnim.

Kada neko, recimo, napiše "ne postoje prelazni fosili", to nije duhovni argument. To je naučna tvrdnja - u stvari, kvazinaučna i neistinita. I mi na tu tvrdnju odgovaramo naukom, kao što i treba.

Ovde nigde nije bilo duhovnih tvrdnji na koje je neko nasrtao naukom! Nijednom! Nigde nije neko rekao "Isus je sišao na zemlju da opere grehe čovečanstva", pa mu neko na to odgovori sa "takvo pranje je fizički nemoguće, pošto ako uzmemo formule fluidne dinamike i primenimo ih na ukupan greh ljudskog roda..."

Sve se svodi na sukob između neistinite kvazinauke, za koju su se neki zakačili iz pogrešnog ubeđenja da jedino tako mogu da "odbrane veru" - i nauke.

Na pdf. Prirodne Nauke već postoji ovakva tema (daleko veća nego ovde, u stvari). Tehnički si u pravu da bi i ova tema trebala da bude tamo. Ali, problem je u tome što većina ljudi koji zastupaju ovakvu kvazinauku, rade to iz loših religioznih razloga. Zato će ona da iskače opet i opet na ovom forumu, ma koliko se mi trudili da to potisnemo... :(

Možda u budućnosti možeš da nam pomogneš, savetujući svoju sabraću da naučna pitanja ostave naučnicima, ili da ih bar diskutuju na nekom prikladnijem mestu?

Da se razumemo, mozda je u pitanju velika zabuna i nesporazum, ali ja nisam teolog.
Mozda je ova diskusija namenjena teolozima, ali ja to nisam znala. Mozda bi oni mogli bolje da odgovore, ili bi vas mozda vise zadovoljio njihov odgovor, jer sve gledate s naucne strane.
Ako je tako, to je dokaz vise da ova tema treba da ide na pdf. "nauka", ili da se na samom njenom pocetku naglasi : "Samo za naucnike i teologe".

Jos jednom netacno. Kreacionisti se izdaju kao vernici koji tvrde da mogu naucno da dokazu da su sve vrste nastale stvaranjem, medjutim sve sto rade je pokusaj da se na silu stvori naucni legitimitet njihovoj veri. Zbog toga je pravo mesto za ovaj razgovor na pdf Religija.

Ти имаш велики проблем стога што уопште не разумеш ВЕРУ. Ти би хтео да ја твоје ставове оповргавам снагом научних чињеница - а ја нисам научник, тако да ти у ствари све време нападаш мене зато што ВЕРУЈЕМ. Зар није логичније да се ви као НАУЧНА ЗАЈЕДНИЦА обрачунате са КРЕАЦИОНИСТИМА који се такође предстаављају као људи од науке и да се и једни и други не петљате у БОЖЈА ПОСЛА. Ти овде "јуриш" мене зато што су неки ставови креациониста прихватљиви и за православље - уместо да јуриш њих. И што је још горе ти захтеваш да РЕЛИГИЈА тј.ВЕРА прихвати ваше научне чињенице зато што сте
ви доказали да су тачне... о, мајко моја...:think:

eremita, ako veruješ, zbog čega navodiš naučnike kreacioniste kao argument?
Time izlaziš iz domena vere i prelaziš na teren nauke i onda sejoš ljutiš kad ti neko demonstrira koliko grešiš... :roll:
Inače, tebe niko ne napada zato što veruješ, nemoj dramiti i izgravati mučenika.
To ti je jasno stavljeno do znanja najmanje desetak puta.
eremita, prestani da simuliraš maniju gonjenja - sam si krenuo sa citiranjem kreacionista, niko te na to nije primoravao.
Sada, kada ti je po zna koji put pokazano koliko ti kreacionisti greše, onda te odjednom neko progoni, ili napada tvoju veru...
Zamisli, naučni argumentima smo pokazali da su "naučni" argumenti koji si se prihvatio pogrešni i sada ti više nauka ne odgovara?
A odgovarala ti je nauka i naučni argumenti dok si citirao kreacioniste, siguran u povoljan ishod za tvoj stav, pa sada, kada je krenulo nizbrdo, onda bi brže-bolje da se ratosiljaš te nauke? :lol:

Koje steto "duhovne" argumente izneli?
Ona tvoja blamaža sa Džentrijevem je pretpostavljam bio "duhovni" argument?
Ili je reč o tome da ste misleći da imate dovoljno podrške u naučnicima koji zastupaju kreacionizam, krenuli u diskusiju, u kojoj su vaši stavovi bili demontirani u najkraćem roku, pa vam sada nije pravo?

Možda u budućnosti možeš da nam pomogneš, savetujući svoju sabraću da naučna pitanja ostave naučnicima, ili da ih bar diskutuju na nekom prikladnijem mestu?

Hocu. I ja mislim da je to na mestu.

Samo ne znam cemu onda ova tema, jer ne videh u skorije vreme (oprostite ako sam neupucena) nikog od "kreacionista".

I sama sam skoro upala u tu zamku, a predlozicu i Eremiti da se okane toga, jer verujem da ni on nije nikakav "kreacionista", to je sve sto mogu da korisno uradim.:rumenko:

Pozdrav.

@ evolucionisti

Интересује ме да ли знате шта је ово, види се да је предмет биологија али
проучвају и креационизам:

Vrlo dobar pristup, mada retko viđen.

Većina biologa ne može da se efektivno suprotstavi kreacionističkim tvrdnjima, pošto se tu radi o potpuno odvojenoj sferi znanja. Recimo, ako nekom prosečnom biologu počneš da pričaš o tome kako su "kod mesta Paluksi u Teksasu nađeni tragovi dinosaurusa pored tragova čoveka", on neće imati pojma o čemu se radi. Radi odgovaranja na kreacionističke tvrdnje, potrebno je poznavati makar osnovne neistine koje su izmišljene u toku zadnjih nekoliko decenija.

Vredi buduće biologe upoznati sa ovim pokretima, i sa njihovom argumentacijom i načinom razmišljanja. Ovi pokreti su veliki, snažni i internacionalno prisutni, i protiv njih se mora boriti. Ovaj kurs, izgleda, pokušava da makar površno pripremi studente za ovakve sukobe.

Samo ne znam cemu onda ova tema, jer ne videh u skorije vreme (oprostite ako sam neupucena) nikog od "kreacionista".

Muti se mnogo voda, ali nije baš tako. Eremita je ovde citirao upravo ljude koji izlažu kvazinaučne tvrdnje (Behe, Vels, i bratija). Sve i da on nije sam kreacionista, njegove poruke podržavaju netačne kreacionističke kvazinaučne tvrdnje, i na njih se mora naučno odgovoriti.

No, tvoj lični stav je sada jasan, povukla si svoje prethodne komentare u korist kreacionizma, i tu sada više nema sukoba.

Ali ja nisam kreacionista.

Pa zašto si onda uzela njihove stavove i citirala njihove reči? :dontunderstand:

Ne, ovoj temi je upravo mesto na ovom podforumu, jer kreacionistički napadi na teoriju evolucije su motivisani i religijom, između ostalog, a kreacionizam se koristi radi stvaranja neke kvazinaučne potpore veri.
Ono što kreacionisti hoće je "i jare i pare", jer sa jedne strane falsifikuju neki legitimitet nauke svojim religijskim uverenjima, čineći da vera u boga postane znanje o bogu, dok sa druge strane, kada ih poklope naučnim argumentima i razotkriju kao šarlatane i prevarante, čine ono što ti i eremita radite, bunite se zbog upotrebe nauke u obračunu sa manipulatorima i lažovima.
Drugim rečima, kreacionisti prave problem poštenim vernicima, problem za koji vernici ni ne znaju da postoji.
Sve što treba jednom prosečnom ateisti da prikaže neku versku zajednicu nazadnom, zatucanom i lošeg uticaja na razvoj, na primer pravoslavlje, je da citira nekog koga zastupa kreacionizam, na primer, eremitu.
Ne treba mu ništa više.
Zbog toga je ovoj temi upravo mesto na podforumu "Religija", jer kreacionizam, osim kvazinauke, predstavlja i kvaziveru.

Izvinićemo.

Ma ovo je sve istina.:) (ja sam ateistički fundamentalista :D)

Koje steto "duhovne" argumente izneli?
Ona tvoja blamaža sa Džentrijevem je pretpostavljam bio "duhovni" argument?
Ili je reč o tome da ste misleći da imate dovoljno podrške u naučnicima koji zastupaju kreacionizam, krenuli u diskusiju, u kojoj su vaši stavovi bili demontirani u najkraćem roku, pa vam sada nije pravo?

Da. Kod mene je to slucaj, ali nije da mi nije pravo, jer bolja je i "blamaza", samo da covek izadje na pravi put! Shavtila sam da sam upala u opasnu zamku, jer duhovno se ne moze dokazati materijalnim.

Zato što nisu objasnili da ne podržavaju te stavove, nego piše:

Drugim rečima, podržavaju stavove upravo onih koje navodno svrstaju u sekte, eremita.
Ono što ja mislim da uredništvo časopisa "Pravoslavlje" nije ni pročitalo ovaj tekst i da su im strani elementi isti podvalili, kako bi razne naivne budale mogle da isti citiraju kao zvanični stav SPC.
Naravno, za ovako nešto nema nikakvu potvrdu i to je samo rezultat moje nade da SPC ne podržava stavove kreacionista na koje se poziva u svom glasilu, mada ako u zaglavlju stoji:

onda za moju nadu ima veoma malo mesta... :(

Ево нашао сам нешто па би било добро да ви који се бавите науком бар покушате да разумете ОНЕ КОЈИ СЕ БАВЕ ВЕРОМ, јер наведене ставове у потпуности
подржавам.:

ПРОТОЈЕРЕЈ-СТАВРОФОР АНДРЕЈ ФИЛИПС
О ЧАРЛСУ ДАРВИНУ

ProtaAndrejFilips.jpg

Увод

Само неколико миља одавде, близу Пеглшама (Paglesham) на Ривер Кроучу (River Crouch), у муљу пустих мочвара Есекса (Essex), налазе се остаци ''Бигла'' (''The Beagle''). То је био брод на којем је Чарлс Дарвин пловио до Галапагоса, после чега је написао своје најпознатије дело. Данас, 12. Фебруара 2009. године, овај свет (и стварно мислим ''овај свет'') прославља двестогодишњицу рођења аутора ''Порекла врста''.
О вредностима његове теорије еволуције путем "природне селекције" и даље расправљају римокатолици, а посебно протестанти. Неки од ових задње поменутих су пре неколико година уобличили креационистичку теорију - супротну овој која се назива ''дарвинизам'' - а која се држи креационистичког концепта тзв. ''интелигентног стварања''. Православни хришћани не учествују нарочито у овој дебати јер се она одвија изван Православне Цркве. Како Православље уопште гледа на теорију еволуције и на теорију креационизма?

Теорија еволуције

Као прво, морамо знати да је ово једноставно теорија, ништа више. Тамо где се не супротставља нашој вери, нема ни проблема, тамо где је против наше вере, ту постаје неприхватљива. Давно је исправно речено да где год постоји сукоб између науке и религије, то је или због лоше науке, или због лоше религије, или због тога што су и једна и друга лоше. Реч ''наука'' (scientia -лат.) значи ''знање'', а ми смо свесни да је наше познавање овог света оскудно и да никада неће бити потпуно. Тако и наше знање о вери, која је знање о Богу, јесте оскудно и никада неће бити много велико. Из овога можемо закључити постоји велика могућност да нешто погрешно схватимо.

Друго, морамо напоменути да је Дарвин био посматрач творевине, аристотеловац, који је уочавао природне феномене палог света не продирући у суштину ствари, у оно што стоји иза творевине, већ само опажајући поједине детаље палог света онакве какви су. Ово само по себи ограничава вредност и релевантност онога што је у томе постигао. Дарвин је намерно искључио Творца из својих посматрања. Њему је била туђа идеја о постојању Промисли, Бога Љубави, Који интервенише у створеном свету и води га Својом руком. По њему, творевина се развила без Бога. Дарвинов је интелект био без-божан, без обзира на то какво је, можда, било његово срце. Због овога, за оне који вером знају да такав Бог постоји, његова теорија има ограничен значај, зато што искључује кључни део слагалице. Чињеница је да се Дарвинова теорија бави само питањем ''како'' а не и питањем ''ко''. Ако смо свесни овог ограничења, онда можемо боље разумети праве вредности и мане ове теорије.
Као треће, Дарвинова теорија о еволуцији врста негира црквено сведочанство о стварању света садржано у Светом Писму (Постање 1, 21, 24 и 25). Овде је сасвим јасно речено да су прва створења била она која живе у води, да су онда дошла она која лете, а након тога и она која живе на земљи. Сва су стварана сукцесивно и ''по својим врстама''. Другим речима, није било еволуције врста већ стварања много врста, што значи да ајкула није постала орао и орао није постао слон. Сваки је род (''врста'') био и јесте другачији. Како год, такође је јасно да ово објашњење ни у ком случају не искључује процес прилагођавања (ако баш желите, ''еволуције'') унутар врста, где, на пример, птице мењају боје или облик кљуна, или чак и више од тога, прилагођавајући се окружењу. Овде би открића ДНК-а можда могла помоћи у разјашњавању овог процеса адаптације који је Дарвин проматрао на Галапагосу.
И коначно, уз горе наведено, оно у чему се никако не можемо сложити са дарвинизмом, јесте изричитост тврдње да је човек настао од мајмуна. Довољно је јасно из црквеног сведочанства о стварању човека да је људско тело направљено од ''праха земаљскога'' (хемијски елементи из земље), а да је Бог човеку удахнуо ''дух животни'' (Постање 2, 7 ). Из књиге Постања 1, 26 се такође види да је стварање човека било одвојено од стварања животиња. Због тога Црква зна и верује да човек има бесмртну и вечну душу (Постање 2, 7), јер је начињен ''по лику и обличју Божијем'' (Постање 1, 26). Другачије речено, људска су бића различита од животиња баш као што су и биљке различите од животиња (Постање, 1, 11-12). Морају се поштовати различите фазе стварања, поредак стварања, то је нешто чега се сви научници придржавају.

Креационизам

Прво, треба знати да је креационизам само теорија, ништа више. Као што смо већ напоменули, где теорија није у спору са нашом вером, нема ни потешкоћа, а тамо где јесте, она је за нас неприхватљива. Проблем са креационизмом је тај што он у многим стварима није заснован на посматрању феномена. Као што смо такође истакли, наше познавање вере, која је спознавање Бога, јесте сићушно и никада неће бити нешто велико. Из овога можемо закључити да је велика и могућност да нешто погрешно разумемо.
Друго, примећујемо да су креационисти у извесном смислу платоничари: они почињу од вере у Творца, са чиме се слажемо, али зато такође тврде да знају ии видљиве чињенице које треба да узмемо у обзир. како је Творац стварао. Овај рационалистички прилаз делује арогантно јер ми једноставно не знамо како је Он то чинио. Ми никада не можемо разумети Створитеља, јер смо само део његовог стварања. Добро је имати општу слику (Бог као Створитељ), али имамо и видљиве чињенице које треба да узмемо у обзир.

У најбољем случају ми можемо само теоретисати и нагађати, што је крајње небитно за нашу основну бригу о спасавању наше душе. Зато можемо изнети закључак да се креационистичка теорија бави само питањем ''ко'' а не и ''како''. Ако ово добро схватимо, онда можемо и имати представу о вредностима и границама ове теорије. Сигурно, Бог је Створитељ, али то како је Он све створио - остаје заувек изван нашег домашаја. Штавише, било која религиозна теорија која се тиме бави, заправо промашује поенту својим бесплодним и недоказивим спекулисањем. Сваки креациониста је подобан да постане жртва оног истог теорисања које користе и дарвинисти.
Треће, у настојању да претвори Бога у некаквог мађионичара, креационизам превиђа сличности у творевини. Рибе, птице, животиње и људска бића - сви имају много тога заједничког. Већина има сличне очи, уши, носеве, уста и унутрашње органе. Што је врста ''виша'', сличности су веће. Тако, људи и шимпанзе немају само слична тела, четири уда, спољашње и унутрашње органе, нагоне, већ и одређени ниво интелигенције и понеке приближне реакције. И поред свега, за Православље ово не значи да је људско биће еволуирало од шимпанзе. То једноставно значи да је људско тело створено по примеру тела шимпанзе. Али за оне који верују у Бога и у вечну и бесмртну душу, људско тело није исто што и људско биће.
И коначно, све што је претходно речено указује на то да нас је све створио исти Творац. У сличностима примата и људи, где научници атеисти виде прилику да порекну Божију руку, ми пак опажамо евидентан пример постојања дела Божијег. Нема потребе порицати очигледну сличност између тела животиња и тела човека. У ствари, разлика између људскога тела и тела шимпанзе није велика, и научници кажу да је чак 98% ДНК-а шимпанзе и човека истоветно (и то нас нимало не чуди). Разлика је у томе што човек има вечну и бесмртну душу, а животиње немају. Другачије речено, разлика није ни телесна ни ментална, већ духовна, није у ономе што је споља, него у ономе што је унутар нас.

http://orthodoxengland.org.uk/darwin.htm

Poslednja izmena:
Закључак

Дарвин је оптужен због каше коју је закувао. Тако данас, Галуп пол[1] (Gallup poll) објављује резултате да земље Западне Европе јесу међу земљама са највећим процентом атеиста на свету , са само 14% Естонаца који изјављују да им је вера битна, 17% Швеђана, 18% Данаца, 20% Норвежана, 21% Чеха, 25% Француза и тако редом. Нема сумње да се за ово може окривити и Дарвин. Он је већ оптуживан за успон једног Хитлера, који је одлучио да неке људске расе јесу изнад осталих, те да због тога ове ''инфериорне'' могу бити клане као да се ради о стоци. То је све био део ''природне селекције'' за Хитлера. Дарвин је такође окривљен и за Лењина и Стаљина, који су одлучили да, пошто су људи само животиње, оне који су међу њима непожељне (т.ј. оне који се нису слагали са њиховим апсурдним псеудо-социјалним и економским теоријама) такође могу бити масовно убијане. Може се такође сматрати да је за њих и ово део ''природне селекције''. Шта рећи на све ово?
Иако је Дарвин лично био изгубио своју веру, не би га требало непосредно кривити ни за једно од оног што је наведено. Пре би за то требало окривити дарвинизам. Сам Дарвин је био само представник свог сопственог неверујућег и човеко-обожавајућег друштва и културе. Да је живео у друштву које верује у Бога, а не у хуманистичком друштву, које је одбацивало Бога, у којем је пали човек постављен за идола, а његови сумњиви ''прогрес'' и ''разум'' били обожавани, вероватно не би дошао до својих теоријских ставова. Дарвин, као и Хитлер и Лењин после њега, само су били продукт еволуционог процеса који је већ трајао 800 година у то време. То је била еволуција западњачког рационализма, који се ослањао само на пали и обмањиви људски разум.
Дарвин је изгубио своју веру , али се ми питамо да ли је она икада и постојала. Да ју је имао сигурно би сагледавао творевину, које је проучавао читавог живота, у потпуно другачијем светлу. То и јесте његова трагедија - Дарвин је био жртва западњачке еволуције - еволуције атеизма. Боље би учинио да је коракнуо уназад из нецрквеног друштва и културе у којима је одрастао и вратио се у друштво и културу Цркве, следујући трима великим научницима и људима од знања које прослављамо данас.[2]

Превод са енглеског:
Љубомир Костић
Лектура:
Родољуб Лазић
Извор:
ORTHODOX ENGLAND

Hocu. I ja mislim da je to na mestu.

I sama sam skoro upala u tu zamku, a predlozicu i Eremiti da se okane toga, jer verujem da ni on nije nikakav "kreacionista", to je sve sto mogu da korisno uradim.:rumenko:

Pozdrav.

Na primer, vorki, Ping23 i čoli. Oni su citirali iste one kvazinaučnike koje je citirao eremita, i to te iste navode. I ti navodi su bili opovrgnuti.

Osvežavajući stav. :ok:

Nadam se da ćeš sa eremitom imati više uspeha od mene. :roll:

Back