evolucija VS kreacija

Prebacujem celu ovu diskusiju u odgovarajuću temu.

Zato što je evolucija naučna činjenica.

http://www.teorijaevolucije.com/

http://www.teorijaevolucije.com/evolucija_i_rasizam.html

Osim što jeste. Evolucija je činjenica, koja je danas obzervirana u prirodi. Teorija evolucije je teorija koja opisuje te činjenice.

Ne, zato što to nije tačno. No, postoje antievolucionističke knjige koje pišu doktori nauka, iz religioznih razloga. Isto kao što kineski doktori nauka pišu knjige koje "dokazuju" postojanje Chi energije, a indijski doktori nauka pišu knjige koje "dokazuju" doslovnu istinitost Bhagavad Gite.

Idi ovde:
http://forum.krstarica.com/threads/235746&highlight=bihi&page=64

I počni čitanje od poruke 1595.

Zato što se protivi religioznim uverenjima nekih ljudi. Isto tako su pre nekoliko vekova napadali ideju da Zemlja nije centar Univerzuma, pa i ideju da Zemlja nije ravna.

Proćiće ih.

Biolozi. Koji su proveli život izučavajući živi svet, i videli mehanizme evolucije svojim očima.

Nijedan. Majkl Bihi i dalje ima posao, Džonatan Vels je prešao sa jednog dobro plaćenog posla na još bolje plaćen na untrafundamentalističkom koledžu, itd.

Ima priča o jednoj ženi koja je imala privremen posao na koledžu, sa zadatkom da predaje biologiju uz udžbenika. Umesto da uradi ono što je potpisala ugovor da uradi, ona je predavala kreacionizam (i to koristeći totalno neistinite argumente, i totalno iskrivljenu nauku). Kada joj je istekao ugovor, nisu ga obnovili. To je otprilike najgori slučaj koga možeš da nađeš po ovom pitanju, a po meni, nimalo nezaslužen.

Niko ih ne sprečava da svoje članke objave gde god žele. Neko, nemaju članke, pošto se ne bave naučnim radom.

Na koji nacin je postala naucna CINJENICA?
Mozda imate neki snimak pretvaranja jednog organizma u drugi?
Ili ste to mozda proverili u laboratoriji?
Mozda ste napravili vestacki zivot u laboratoriji?
Mozda na fosilima koji se iskopaju postoji neka etiketa koja DOKAZUJE koji je fosil kojem predak? (ili to mozda vi PROGLASITE da je jedna vrsta predacka drugoj?)
Koje to PRIMECENE cinjenice opisuje teorija evolucije?
Mozda smo imali milione prelaznih fosila koji su biologe doveli do zakljucka da razliciti zivotni oblici nastaju pretvaranjem jednih u druge?
Ili je mozda NEKO PROGLASIO tu teoriju pre nego sto je i JEDAN JEDINI prelazni fosil bio otkriven?
Dakle?

Dovoljno je procitati knjige naucnika koji su se suprotstavili evoluciji (njihove biografije su u svakoj), pa videti kakva im je bila sudbina (mnogima od njih), ali ne samo njima, vec i ljudima koji su samo malo skrenuli od zacementirane price.

Tvrdnja - vodonik + kiseonik = voda, se ne napada zato sto se uvek moze dokazati (u svakom trenutku) za razliku od teorijskih postavki koje je nemoguce eksperimentalno potvrditi (pa samim tim ostaju spekulacije).

Holly88, baš si trol. ;) Ja sam ubijeđen da je život na Zemlji inteligentno osmišljen, ali i da je evolucija u šemi te osmišljenosti.

Nije problem u tome sta ti mislis.
Imas pravo da mislis sta hoces.
Problem nastaje kada ti neku NEDOKAZANU tvrdnju naturas kao naucnu cinjenicu, kada to pocnes da predajes deci po skolama kao nauku.

Ono sto ti mozda nije poznato:
ne samo da nije moguce pretvoriti postupnim promenama neku vrstu zivih bica u drugu, nego cak nije moguce drasticno promeniti (recimo selekcijom) ni izgled jedinki-potomaka u okviru jedne vrste, a u odnosu na prethodnike (pretke)?

Na koji nacin je postala naucna CINJENICA?
Mozda imate neki snimak pretvaranja jednog organizma u drugi?

Na isti način kojim je erozija naučna činjenica. Mi danas, uživo posmatramo sporo menjanje gena i morfologije vrsta. Videli smo nastanak nekoliko desetina novih vrsta. Videli smo nastanak novih tkiva, novih organa, novih enzima, procesima evolucije.

Kada pogledamo genom, vidimo kako se to događalo u prošlosti, kada pogledamo fosile, vidimo kako su oni poređanji po ugnježdenoj hijerarhiji.

Mozda ste napravili vestacki zivot u laboratoriji?

Dobrim delom, da. Pokazali smo kako prirodnim procesima mogu nastati prvi samoreplikujući molekularni sistemi, a Kreg Venter je proizveo prvi veštački genom i sada radi na proizvodnji prvog veštačkog organizma (ostali su samo tehnički problemi da se reše, više nema konceptualnih prepreka).

Mozda na fosilima koji se iskopaju postoji neka etiketa koja DOKAZUJE koji je fosil kojem predak? (ili to mozda vi PROGLASITE da je jedna vrsta predacka drugoj?)

Verovatnoća, Holly.

Evo ti copy/paste iz prethodnog odgovora na pitanje identično tvome:
* * *
Po teoriji evolucije, mi u prošlosti treba da vidimo ugnježdenu hijerarhiju fosila. Dakle, imamo sloj u kome nema tetrapoda, ali ima riba. Onda iza toga sledi sloj sa ribama koje imaju određene tetrapodske osobine. Onda iza toga sledi sloj sa ribama koje imaju još tetrapodskih osobina, a koje su pritom izgubile neke riblje osobine. Posle toga sledi sloj sa stvorenjima koja imaju pola tetrapodske osobine, pola riblje. Onda sloj sa stvorenjima koja imaju više tetrapodskih osobina, i malo ribljih. Pa sloj u kome su stvorenja sa skoro potpuno tetrapodskim osobinama i samo par ribljih. I konačno, tek nakon svega toga, sloj u kome se nalaze tetrapodi.

Mi vidimo upravo ono što teorija evolucije predviđa. Rhipidistia, Eusthenopteron, Panderichthys, Tiktaalik, Acanthostega, Ichtyostega. I isto ovo vidimo i za sve druge prelaze između vrsta.

Ti onda dođeš i tvrdiš da su to u stvari samo slučajno slični fosili (slučajno je svaki malo izmenjena kopija prethodnog, bez naglog dodavanja novih osobina), koji su eto slučajno baš tako poređani po ovim slojevima, i koji pokazuju sliku koja se slučajno uklapa u fiziološku ugnježdenu hijerarhiju, koja se opet slučajno uklapa u biohemijsku ugnježdenu hijerarhiju, koje se uklapaju u genetsku ugnježdenu hijerarhiju - sve eto čistim slučajem, tako se podesilo, a mi onda pogrešno iz toga vadimo zaključak.

Previše je veliki slučaj. Veća je šansa da ja svakog dana u životu dobijem na lutriji nego da se sve ovo tako slučajno podesilo. Ali ono što je najsmešnije je da ti veruješ u ovakvu neverovatnu slučajnost, a pritom optužuješ evoluciju da veruje u slučajnosti.

Koje to PRIMECENE cinjenice opisuje teorija evolucije?

Raspored fosila u slojevima. Poklapanje fiziološke, biohemijske i genetske ugnježdene hijerarhije. Činjenicu celokupnog genomičkog nasleđa. Populacionu genetiku i promenu učestalosti alela u okviru populacije. Promenu morfologije vrste u skladu sa selekcijom.

Mozda smo imali milione prelaznih fosila koji su biologe doveli do zakljucka da razliciti zivotni oblici nastaju pretvaranjem jednih u druge?

Da, imamo na desetine hiljada prelaznih fosila. Šta misliš da su dinosaurusi sa perjem, recimo? Slučajno su se baš fosilizovali u slojevima između dinosaurusa bez perja, i prvih ptica?

Ili je mozda NEKO PROGLASIO tu teoriju pre nego sto je i JEDAN JEDINI prelazni fosil bio otkriven?
Dakle?

Oko dvadeset biologa je, na osnovu veoma vidljivih dokaza iz prirode, došlo do različitih oblika teorije evolucije, pre nego što je prvi prelazni fosil uopšte i nađen. Glavni dokaz za evoluciju nije fosilni zapis, već ugnježdena hijerarhija. Darvin je prosto bio prvi koji je prepoznao osnovni mehanizam evolucije (prirodna selekcija nad varijacijom).

Kasnije su otkriveni razni prelazni fosili, koji su se uklopili u predviđanje teorije evolucije.

Kao što i treba u nauci da bude - teorija predvidi rezultate budućih nalaza. Ako je teorija tačna, onda se budući nalazi uklope u nju.

Dovoljno je procitati knjige naucnika koji su se suprotstavili evoluciji (njihove biografije su u svakoj), pa videti kakva im je bila sudbina (mnogima od njih), ali ne samo njima, vec i ljudima koji su samo malo skrenuli od zacementirane price.

Zaista? Navedi jednu takvu biografiju, molim te. Pa ćemo da proverimo šta se desilo.

Problem nastaje kada ti neku NEDOKAZANU tvrdnju naturas kao naucnu cinjenicu, kada to pocnes da predajes deci po skolama kao nauku.

Da je nedokazana, ne bi bila u školama, niti bi naučnici verovali u nju. No, čovek koji sa onakvim nivoom neznanja govori o gravitaciji...nije ni čudo što isto misli i o evoluciji.

ne samo da nije moguce pretvoriti postupnim promenama neku vrstu zivih bica u drugu, nego cak nije moguce drasticno promeniti (recimo selekcijom) ni izgled jedinki-potomaka u okviru jedne vrste, a u odnosu na prethodnike (pretke)?

Aha. Zbog toga, čivave i bernandinci izgledaju potpuno jednako vukovima (od kojih su nastale).

Nego, zbog čega je nemoguće? Uzmi, recimo, prelaz između riba i tetrapoda, i navedi mi koji korak je nemoguć i zašto.

kada očekivati dinosauruse u Jurassic Park stilu :D?

:) Ko zna, možda uskoro. Evo ti jedna knjižica na tu temu:

http://www.amazon.com/How-Build-Din...=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1257813385&sr=8-1

Autor dotične knjige je razvojni biolog, radi na pilićima. U laboratoriji je već do sada bez promene ijednog jedinog gena, samo manipulacijom razvojnih puteva, proizveo piliće sa dinosaurskim prednjim udovima i repom. :)

Morfološki, ptice i therapod dinosaurusi su ista grupa (recimo da je razlika kao između nas i lemura). A mnoge morfološke razlike slede ne toliko iz razvoja novih gena, koliko iz redirekcije razvojnih sistema. Tako da možda dobijemo male therapode uskoro... :)

Za druge stvari treba mnogo više rada, ali većini ljudi najzanimljiviji dinosaurusi spadaju baš u therapode. Tiranosaurus rex je iz ove grupe; a čuveni raptori ne samo što su bili rođaci ptica, već su skoro sigurno imali perje (zamisli koliko bi film bio slikovitiji da se to znalo u doba snimanja)...

Dobrim delom, da. Pokazali smo kako prirodnim procesima mogu nastati prvi samoreplikujući molekularni sistemi, a Kreg Venter je proizveo prvi veštački genom i sada radi na proizvodnji prvog veštačkog organizma (ostali su samo tehnički problemi da se reše, više nema konceptualnih prepreka).

...Endo...ovo i nije potpuno tacno...Venter pravi vjestacki organizam kombinujuci gene iz vrlo slicnih bakterija i formirajuci vjestacki genom koji naknadno ubacuje, transplantacijom, u celiju jedne od bakterija ciji su geni korisceni za sinteticki genom. Na osnovu procentualne razlicitosti gena izmedju "novog organizama" i organizama ciji su geni koristeni u sintezi novog genoma, taj novi organizam ce dobiti i novo ime...
Ali venter polazi od organizma(celije) i od gena koji su vec optimizirani i njihovom kombinacijom stvara super-organizam (celiju)...sto je jako zanimljivo za odredjene oblasti nauke, ali ne i za mene licno...

...meni je puno blizi rad Jack Szostak-a (vjerovatno ces znati i zasto), ovogodisnjeg dobitnika Nobelove nagrade za medicinu...koji pokusava da napravi sinteticki celijski sistem koji bi se ponasao po principu Darvinove evolucije...

za one zainteresovane evo i link za Szostak-ov lab:
http://genetics.mgh.harvard.edu/szostakweb/

...Endo...ovo i nije potpuno tacno...Venter pravi vjestacki organizam kombinujuci gene iz vrlo slicnih bakterija i formirajuci vjestacki genom koji naknadno ubacuje, transplantacijom, u celiju jedne od bakterija ciji su geni korisceni za sinteticki genom.

Za početak, da. Ali tu su i dalji planovi - veštačke kvaziarheje, dakle nema ćelijskog zida već samo membrana; a onda manipulacija eda bi se promenila vrsta i sastav membrane. Efektivno dobijaš veštačku ćeliju.

Vrti se i priča o pokušajima strukturalnog inženjeringa specifičnih makromembrana; tj. korišćenje kvaziarheja za izgradnju relativno velikih (um[SUP]3[/SUP]-mm[SUP]3[/SUP]) cisterni koje će imati precizno kontrolisan sastav i propusnost. Zatim i izgradnja membranskih površina, što ima naravno bezbroj upotreba u mikrofluidici, gorivnim ćelijama, nanotehnologiji, itd, itsl.

No, dobro si me podsetio na Szostaka, on je svakako bolji primer ovde.

Za početak, da. Ali tu su i dalji planovi - veštačke kvaziarheje, dakle nema ćelijskog zida već samo membrana; a onda manipulacija eda bi se promenila vrsta i sastav membrane. Efektivno dobijaš veštačku ćeliju.

Vrti se i priča o pokušajima strukturalnog inženjeringa specifičnih makromembrana; tj. korišćenje kvaziarheja za izgradnju relativno velikih (um[SUP]3[/SUP]-mm[SUP]3[/SUP]) cisterni koje će imati precizno kontrolisan sastav i propusnost. Zatim i izgradnja membranskih površina, što ima naravno bezbroj upotreba u mikrofluidici, gorivnim ćelijama, nanotehnologiji, itd, itsl.

...endo...sve ovo sto si napisao se vezuje i za Jack Szostak-a...koji iskreno govoreci radi na ovom problemu duze nego Venter

No, Venter ima mnogo više novca, i mnogo više ljudi na projektu, pa se sve događa mnogo brže. Nepravedno, jeste, ali ako se treba kladiti ko će prvi doći do rezultata...
Cini mi se da je Szostak mnogo zainteresovaniji za cistu nauku od Venter-a. Mozda ce Venter prvi stvoriti vestacku celiju, ali verujem da ce Szostak prvi doci do dela odgovora na pitanje kako je sve pocelo...

Na isti način kojim je erozija naučna činjenica. Mi danas, uživo posmatramo sporo menjanje gena i morfologije vrsta. Videli smo nastanak nekoliko desetina novih vrsta. Videli smo nastanak novih tkiva, novih organa, novih enzima, procesima evolucije.

Kada pogledamo genom, vidimo kako se to događalo u prošlosti, kada pogledamo fosile, vidimo kako su oni poređanji po ugnježdenoj hijerarhiji.

Verovatnoća, Holly.

Evo ti copy/paste iz prethodnog odgovora na pitanje identično tvome:
* * *
Po teoriji evolucije, mi u prošlosti treba da vidimo ugnježdenu hijerarhiju fosila. Dakle, imamo sloj u kome nema tetrapoda, ali ima riba. Onda iza toga sledi sloj sa ribama koje imaju određene tetrapodske osobine. Onda iza toga sledi sloj sa ribama koje imaju još tetrapodskih osobina, a koje su pritom izgubile neke riblje osobine. Posle toga sledi sloj sa stvorenjima koja imaju pola tetrapodske osobine, pola riblje. Onda sloj sa stvorenjima koja imaju više tetrapodskih osobina, i malo ribljih. Pa sloj u kome su stvorenja sa skoro potpuno tetrapodskim osobinama i samo par ribljih. I konačno, tek nakon svega toga, sloj u kome se nalaze tetrapodi.

Mi vidimo upravo ono što teorija evolucije predviđa. Rhipidistia, Eusthenopteron, Panderichthys, Tiktaalik, Acanthostega, Ichtyostega. I isto ovo vidimo i za sve druge prelaze između vrsta.

Ti onda dođeš i tvrdiš da su to u stvari samo slučajno slični fosili (slučajno je svaki malo izmenjena kopija prethodnog, bez naglog dodavanja novih osobina), koji su eto slučajno baš tako poređani po ovim slojevima, i koji pokazuju sliku koja se slučajno uklapa u fiziološku ugnježdenu hijerarhiju, koja se opet slučajno uklapa u biohemijsku ugnježdenu hijerarhiju, koje se uklapaju u genetsku ugnježdenu hijerarhiju - sve eto čistim slučajem, tako se podesilo, a mi onda pogrešno iz toga vadimo zaključak.

Previše je veliki slučaj. Veća je šansa da ja svakog dana u životu dobijem na lutriji nego da se sve ovo tako slučajno podesilo. Ali ono što je najsmešnije je da ti veruješ u ovakvu neverovatnu slučajnost, a pritom optužuješ evoluciju da veruje u slučajnosti.

Raspored fosila u slojevima. Poklapanje fiziološke, biohemijske i genetske ugnježdene hijerarhije. Činjenicu celokupnog genomičkog nasleđa. Populacionu genetiku i promenu učestalosti alela u okviru populacije. Promenu morfologije vrste u skladu sa selekcijom.

Da, imamo na desetine hiljada prelaznih fosila. Šta misliš da su dinosaurusi sa perjem, recimo? Slučajno su se baš fosilizovali u slojevima između dinosaurusa bez perja, i prvih ptica?

Oko dvadeset biologa je, na osnovu veoma vidljivih dokaza iz prirode, došlo do različitih oblika teorije evolucije, pre nego što je prvi prelazni fosil uopšte i nađen. Glavni dokaz za evoluciju nije fosilni zapis, već ugnježdena hijerarhija. Darvin je prosto bio prvi koji je prepoznao osnovni mehanizam evolucije (prirodna selekcija nad varijacijom).

Kasnije su otkriveni razni prelazni fosili, koji su se uklopili u predviđanje teorije evolucije.

Kao što i treba u nauci da bude - teorija predvidi rezultate budućih nalaza. Ako je teorija tačna, onda se budući nalazi uklope u nju.

Zaista? Navedi jednu takvu biografiju, molim te. Pa ćemo da proverimo šta se desilo.

Da je nedokazana, ne bi bila u školama, niti bi naučnici verovali u nju. No, čovek koji sa onakvim nivoom neznanja govori o gravitaciji...nije ni čudo što isto misli i o evoluciji.

Aha. Zbog toga, čivave i bernandinci izgledaju potpuno jednako vukovima (od kojih su nastale).

Nego, zbog čega je nemoguće? Uzmi, recimo, prelaz između riba i tetrapoda, i navedi mi koji korak je nemoguć i zašto.

Koje su to desetine novih vrsta ciji ste vi nastanak videli?
Bas me zanima.

O kakvoj hijerarhiji fosila govoris?
O kakvom rasporedu slojeva koji pokazuju tu hijerarhiju?
Mozda mislis na cinjenicu da, kada se raspored fosila "po dubini" ne poklapa sa vasom pricom, proglasite da je na tom mestu doslo do tektonskih poremecaja koji su izvrnuli slojeve pa su se mladji nasli na vecoj dubini?
Takvim pristupom vi mozete objasniti sve (prevedeno na srpski - ako se cinjenice ne slazu sa teorijom evolucije, tim gore po cinjenice, tj. cinjenice su validne samo ako se slazu sa teorijom evolucije, u suprotnom - nesto nije u redu sa njima).

Kreg Venter?
Sta ce uraditi?
Pomesati genome VEC POSTOJECIH zivih bica?
Zasto ne napravi zivot u laboratoriji, pravi vestacki zivot, pomesas lepo aminokiseline, i dobijes zivo bice?
Mi kombinacije VEC POSTOJECIH zivih bica vec imamo - ovza (kovca), gepard, ...

Smesno je i govoriti o tome da to sto postoje slicna bica dokazuje da su nastala jedna od drugih.
Ti i ja smo slicni.
Ko je kome predak - ti meni ili ja tebi?
Ili mozda nismo ni u kakvoj predacko-potomackoj vezi?

A to, da je evolucija dokazana zato sto se uci u skolama - to je verovatno najjaci dokaz za nju.

...Endo...ovo i nije potpuno tacno...Venter pravi vjestacki organizam kombinujuci gene iz vrlo slicnih bakterija i formirajuci vjestacki genom koji naknadno ubacuje, transplantacijom, u celiju jedne od bakterija ciji su geni korisceni za sinteticki genom. Na osnovu procentualne razlicitosti gena izmedju "novog organizama" i organizama ciji su geni koristeni u sintezi novog genoma, taj novi organizam ce dobiti i novo ime...
Ali venter polazi od organizma(celije) i od gena koji su vec optimizirani i njihovom kombinacijom stvara super-organizam (celiju)...sto je jako zanimljivo za odredjene oblasti nauke, ali ne i za mene licno...

...meni je puno blizi rad Jack Szostak-a (vjerovatno ces znati i zasto), ovogodisnjeg dobitnika Nobelove nagrade za medicinu...koji pokusava da napravi sinteticki celijski sistem koji bi se ponasao po principu Darvinove evolucije...

za one zainteresovane evo i link za Szostak-ov lab:
http://genetics.mgh.harvard.edu/szostakweb/

Jedini nacin da dobijes VESTACKI zivot (iliti zivot na vestacki nacin) je da u epruveti (ili nekom drugom sudu) pomesas amino-kiseline, propustis el.energiju kroz to (ili vec sta je potrebno) i dobijes jednocelijski organizam.
Znas kada ce to biti?
Prve neparne prestupne godine.
A znas li zasto?
Zato sto zivo bice ne cini samo materijalno telo, vec jos jedan deo koji se ne moze proizvesti u laboratoriji.

Od ZIVOG - ZIVO......to nije neki veliki problem.
Od NEZIVOG - ZIVO ... samo u snovima evolucionista.

...prvo otidji na sajt Szostak-ovog laba koji sam postavio i procitaj sta tamo pise...
...ovako samo pricas gluposti...

Ne govorim engleski, te mi je besmisleno da idem na takve sajtove.

Tvrdnja evolucionista je da je zivot nastao samostalnim kombinovanjem amino-kiselina, te je jedini nacin za dokazivanje takve postavke - dobijanje jednocelijskog ZIVOG BICA mesanjem organskih materija u laboratorijskoj posudi.

Sve ostalo- prckanje sa VEC POSTOJECIM DELOVIMA zivih bica - nema veze sa tom pricom.

Nego, recimider Sveto, što si promenio nick?

Koje su to desetine novih vrsta ciji ste vi nastanak videli?
Bas me zanima.

Nagli nastanak novih vrsta biljaka kroz poliploidnost, standaradan primer je Oenothera gigas.

Nastanak novih vrsta u laboratoriji, koje više ne mogu da imaju potomstvo sa pripadnicima majčinske vrste. Standardan primer je Woods Hole linija crva Nereis acuminata.

Nastanak potpuno novih morfologija. Standaradan primer je alga Chlorella vulgaris, koja je evoluirala višećelijske kolonije u laboratorijskim uslovima.

Nastanak vrste sa novom razvojnom karakteristikom. Klasičan primer je riba Gasterosteus aculeatus.

Itd.

O kakvoj hijerarhiji fosila govoris?

Ugnježdena hijerarhija. Znači, ne samo sličnost, već nasleđe sa izmenama.

O kakvom rasporedu slojeva koji pokazuju tu hijerarhiju?

Geološkom. :D Evo, ovakvom:

http://www.teorijaevolucije.com/geoloski_stub.html

Mozda mislis na cinjenicu da, kada se raspored fosila "po dubini" ne poklapa sa vasom pricom, proglasite da je na tom mestu doslo do tektonskih poremecaja koji su izvrnuli slojeve pa su se mladji nasli na vecoj dubini?

U stvari, prevrtanja slojeva ima jako retko, i nisu mi poznati važni fosili nađeni u takvim situacijama. Smicanje slojeva je češće, ali je takođe jasno vidljivo iz okolnih slojeva - niko ne izmišlja stvari na osnovu fosila, već se jasno vidi geologija davno pre nego što su fosili igde i nađeni.

Kreg Venter?
Sta ce uraditi?
Pomesati genome VEC POSTOJECIH zivih bica?

Ne, nego napraviti prvi veštački genom. Korak po korak, počevši od rekombinovanog genoma bakterije.

Zasto ne napravi zivot u laboratoriji, pravi vestacki zivot, pomesas lepo aminokiseline, i dobijes zivo bice?

Zato što živa bića nisu nastala na taj način.

Ti i ja smo slicni.
Ko je kome predak - ti meni ili ja tebi?
Ili mozda nismo ni u kakvoj predacko-potomackoj vezi?

Nismo, ali ako uporedimo genome, naćićemo da smo u rođačkoj vezi.

Niko ne pravi predačko-potomačke veze na osnovu sličnosti. Radi se o ugnježdenoj hijerarhiji, koju je malkice teže objasniti kao slučajnost...

Nego, recimider Sveto, što si promenio nick?

Nagli nastanak novih vrsta biljaka kroz poliploidnost, standaradan primer je Oenothera gigas.

Nastanak novih vrsta u laboratoriji, koje više ne mogu da imaju potomstvo sa pripadnicima majčinske vrste. Standardan primer je Woods Hole linija crva Nereis acuminata.

Nastanak potpuno novih morfologija. Standaradan primer je alga Chlorella vulgaris, koja je evoluirala višećelijske kolonije u laboratorijskim uslovima.

Nastanak vrste sa novom razvojnom karakteristikom. Klasičan primer je riba Gasterosteus aculeatus.

Itd.

Ugnježdena hijerarhija. Znači, ne samo sličnost, već nasleđe sa izmenama.

Geološkom. :D Evo, ovakvom:

http://www.teorijaevolucije.com/geoloski_stub.html

U stvari, prevrtanja slojeva ima jako retko, i nisu mi poznati važni fosili nađeni u takvim situacijama. Smicanje slojeva je češće, ali je takođe jasno vidljivo iz okolnih slojeva - niko ne izmišlja stvari na osnovu fosila, već se jasno vidi geologija davno pre nego što su fosili igde i nađeni.

Ne, nego napraviti prvi veštački genom. Korak po korak, počevši od rekombinovanog genoma bakterije.

Zato što živa bića nisu nastala na taj način.

Nismo, ali ako uporedimo genome, naćićemo da smo u rođačkoj vezi.

Niko ne pravi predačko-potomačke veze na osnovu sličnosti. Radi se o ugnježdenoj hijerarhiji, koju je malkice teže objasniti kao slučajnost...

Jednostavno- nije me bilo nekoliko meseci i zaboravio sam sifru.

Nove vrste:
Bandog
Pit-bul-terijer
Kakve veze oni imaju sa pocetnom vrstom - psima?
Magarac
Mazga
Kakve veze oni imaju sa pocetnom vrstom - konjima?

Ugnjezdena, fiktivna, izmisljena hijerarhija.

Da, nisu nadjeni fosili, samo sto se oni uglavnom koriste za "prepoznavanje" geoloskih slojeva.

Pocevsi od rekombinovanog genoma bakterije?
A zasto ne od nezivih materija?

A na koji nacin su nastala ziva bica?
(dajde taj udzbenik biologije...)

Tesko da mi imamo bilo kakve veze, ali da smo kojom (ne)srecom fosilizovani, vec bi nas neko proglasio da smo u predak-potomak vezi (pa zar ne licimo?).

:eek: U, kakvo otkrice...

...stvarno mi je zao sto nemam vremena za vise otkrica na ovom forumu...ali ako si i ti jedno od njih drago mi je sto razmjenismo bar jednu poruku...

Svakako. Kad "izadje iz Szostakovog laba" bice prosvecen, mnogo pametniji i vise nece pricati gluposti,

...uz sve to spoznace i tajnu ZIVOG i NEZIVOG...i na kraju ce otvoriti i tebi "trece oko" kad dodjes na ispasu...na krstaricu...

Back