Evo gde bi najviše ljudi branilo svoju državu u slučaju rata

Rekao sam ne bih ratovao za mesto samo zato što sam rođen u njemu, smatram da to nije dovoljan razlog
To što kažem da bih branio zajednicu u kojoj živim ne znači da bih je branio zato što sam rođen u njoj ili moji preci itd. Već zato što su članovi te zajednice ljudi sa kojima živim i radim, prijatelji, porodica, tu je moj dom.
To je potpuno drugačije od nacionalističkih argumenata o krvi i tlu, ili o državnom suverenitetu i bezuslovnoj lojalnosti državi.
Nisam ni protiv lojalnosti državi ukoliko država to opravdava, kao primer sam naveo skandinavske zemlje
Za mene je Srbija jedna korumpirana država koja ne radi u mom interesu već vladajućeg sloja tajkuna, partijskih botova i interesa krupnog kapitala sa Zapada itd. Ne vidim razlog zašto bih branio takvu zemlju. Kada je u pitanju zajednica u kojoj živim to je već druga stvar.

A što se tiče mitova i istorijskih knjiga pišam se na to, bitni su stvarni ljudi od krvi i mesa a ne mitovi i legende
Toliko od mene
Pozdrav

U tome i jeste poenta.Ako se samo tvoja zajednica sama brani,onda nema šansu da se odbrani od bilo koga.Ako svoju državu doživljavaš kao skup zajednica sličnih tvojoj,koje pri tome imaju isti interes-odbranu od neprijatelja/okupatora itd.dolazimo do situacije u kojoj je neophodno braniti neku drugu zajednicu da bi mogao očekivati da i ona brani tvoju i da se ne bi našao u situaciji da je još samo tvoja zajednica ostala,a da su sve ostale uništene ili pokorene.Na taj način se definiše i državna granica,te priča o suverenitetu dabija na značaju...

Elem,srednjovekovni Turci su se probili na Balkan i u Evropu uopšte upravo zahvaljujući sebičluku i razjedinjenosti zajednica,a ne nekom svojom snagom.Većina tadašnjih Grka je razmišljala kao i ti danas,pa su olako stradali.Bugarska je bila podeljena na dva dela i svaki deo je mrzeo onaj drugi više od realne opasnosti-Turaka.Kod nas su lokalni feudalci smatrali da nema potrebe da brane tame neke granice,već da treba braniti samo svoju zajednicu...Zvuči li poznato?

U tome i jeste poenta.Ako se samo tvoja zajednica sama brani,onda nema šansu da se odbrani od bilo koga.Ako svoju državu doživljavaš kao skup zajednica sličnih tvojoj,koje pri tome imaju isti interes-odbranu od neprijatelja/okupatora itd.dolazimo do situacije u kojoj je neophodno braniti neku drugu zajednicu da bi mogao očekivati da i ona brani tvoju i da se ne bi našao u situaciji da je još samo tvoja zajednica ostala,a da su sve ostale uništene ili pokorene.Na taj način se definiše i državna granica,te priča o suverenitetu dabija na značaju...

Elem,srednjovekovni Turci su se probili na Balkan i u Evropu uopšte upravo zahvaljujući sebičluku i razjedinjenosti zajednica,a ne nekom svojom snagom.Većina tadašnjih Grka je razmišljala kao i ti danas,pa su olako stradali.Bugarska je bila podeljena na dva dela i svaki deo je mrzeo onaj drugi više od realne opasnosti-Turaka.Kod nas su lokalni feudalci smatrali da nema potrebe da brane tame neke granice,već da treba braniti samo svoju zajednicu...Zvuči li poznato?

Postoji li neki stranac za koga mislis da bi ti bio gori gospodar od Vucica i SNS bagre? Ali onako iskreno odgovori? Recimo da uzmemo strance iz zapadne civilizacije generalno.

Postoji li neki stranac za koga mislis da bi ti bio gori gospodar od Vucica i SNS bagre? Ali onako iskreno odgovori? Recimo da uzmemo strance iz zapadne civilizacije generalno.

Od Vučića i bagre je svako bolji.U to nema sumnje.No nije u tome problem.Kada braniš državu,ne braniš vlast,državno uređenje i institucije.Brani,kako je napisao ovaj gore iz Kragujevca,svoje bližnje i čuvaš svoju kuću.Ne postoji nenasilna okupacija u kojoj bi došao neki Japanac npr.,zavladao državom i od nje napravio bolje mesto za život.Postoji samo upad tuđe vojske koja nema saosećanja za narod koji nije njihov.Od takvih se braniš,da ti ne bi odsekli glavu,decu dali u roblje, ženski svet silovali, a kuću zapalili...

Od Vučića i bagre je svako bolji.U to nema sumnje.No nije u tome problem.Kada braniš državu,ne braniš vlast,državno uređenje i institucije.Brani,kako je napisao ovaj gore iz Kragujevca,svoje bližnje i čuvaš svoju kuću.Ne postoji nenasilna okupacija u kojoj bi došao neki Japanac npr.,zavladao državom i od nje napravio bolje mesto za život.Postoji samo upad tuđe vojske koja nema saosećanja za narod koji nije njihov.Od takvih se braniš,da ti ne bi odsekli glavu,decu dali u roblje, ženski svet silovali, a kuću zapalili...
To je sve blaze nego sto sada radi Vucic, SNS bagra i srpska policija. Tebi da sada upadne neki policijski budza u kucu, siluje ti zenu, majku i cerku, a tebe polije benzinom i zapali te, sta mislis da li bi taj lezao i sat vremena u pritvoru?

To je sve blaze nego sto sada radi Vucic, SNS bagra i srpska policija. Tebi da sada upadne neki policijski budza u kucu, siluje ti zenu, majku i cerku, a tebe polije benzinom i zapali te, sta mislis da li bi taj lezao i sat vremena u pritvoru?

Dobro.Stoji da smo mi u specifičnoj situaciji,što se želje za odbranom bilo čega tiče.Nama dođe na isto.Kao da smo u onoj najranijoj fazi okupacije,kad je okupator nasilan i pun mržnje.Zamo me i čudi rezultat anketi iz uvodnog posta.Čuj 46% bi branilo zemlju.z:lol:

Ono što praktično znači kada sam govorio o zajednicama je da bih recimo pristao da branim Kragujevac kao moju zajednicu, pristao bih da branim i Republiku Srpsku kada bi bila napadnuta od strane neke druge vojske, pristao bih da učestvujem u nekoj kontraofanzivi protiv Oluje da je Milošević pokušao da spasi RSK. Ono na šta ne bih pristao je napad na zajednicu koja je otkazala poslušnost državi, mislim na Kosovo i Sandžak, eventualno bih pristao na odbranu severa Kosova i nekih srpskih delova Sandžaka ukoliko bi ti ljudi bili biološki ugroženi.

Što se tiče toga o državi kao organizaciji zajednica
Priznajem da lepo zvuči kada se tako predstavi, ali naša država nije organizovana tako. Zapravo jedino slično tome je organizacija vlasti u Švajcarskoj sa decentralizacijom vlasti, lokalnim narodnim referendumima itd, što je ako se dobro sećam zaostavština Francuske revolucije i tadašnjih ustava (načela jedinstva narodne vlasti). Nisam upoznat sa time da nešto slično postoji, znam za veliku decentralizaciju skandinavskih zemalja ali nisam dovoljno upoznat kako to funkcioniše. Primer bi bila teritorija Rožava u Siriji (ako se tako piše), koja je pod kontrolom Kurda koji su organizovani kao grupe naoružanih zajednica. Ali pitanje je šta će sa njima biti kada se rat dole završi.

Suverenitet je najviša vlast nad nekom teritorijom, prema teoriji o narodnom suverenitetu, suverenitet nad nekom teritorijom ima sam narod koji je organizovan preko predstavničke demokratije gde bira ljude koji u njegovo ime vrše vlast. Suvišno je da govorim o tome šta sa ovom teorijom nije u redu u praksi, tako da nema smisla govoriti o narodnom suverenitetu i integritetu.
Zapravo jako mali broj država u svetu je suveren a da nisu velike svetske sile (Rusija, Kina, SAD). U suverene zemlje bih ubrojao Severnu Koreju, Iran, Kubu i Venecuelu, jer one u praksi imaju suverenitet nad svojom teritorijom.

Šta bi praktično značio u ovom trenutku suverenitet Srbije, značio bi da Srbija ima potpunu vlast nad svojom teritorijom. Tu potpunu vlast bi imali elementi na vlasti u Srbiji, a svi znamo ko je to. Tako da prema mom mišljenju organizacija vlasti, političko uređenje... ko, kako i zašto vrši vlast je nešto najvažnije što treba uzimati u obzir kada neko razmišlja da li bi pristao da brani tu neograničenu vlast (suverenitet). Goli životi ljudi poput recimo onih kolona ozbeglica iz Hrvatske su druga priča, i to nije isto kao odbrana suvereniteta nad nekom teritorijom čiji stanovnici više ne žele da budu deo te države iz čega proizilazi da ne žele njen suverenitet na svojoj teritoriji.

Ukratko pristao bih da branim svoju zajednicu, pristao bih da branim i drugu zajednicu ali ne zbog nacionalističkih motiva već iz čisto moralnih humanističkih razloga.
Za suverenitet države bih ratovao ukoliko bih podržavao političko uređenje te države, samo rođenje nije dovoljno a slepi nacionalizam i patriotizam pogotovo

Sve zavisi od pitanja i konteksta tih dana kad je postavljeno pitanje...

Fight moze da se misli , da li bi ste ginuli za svoju drzavu...
A moze da znaci da li bi ste se borili za svoju drzavu...
A moze da se pita 35% turaka po Nemackoj, a moze da se pitaju samo nemci...

Nije niko glup da pomisli da bi turci ginuli za nemacku stvar...malo sutra...bilo bi kao u Avgustu.....autoput 24h cekanje, ali mora da se ide za Tursku...
Ustvari rekord je bio 72h....jedne godine...tada je bilo razvaljivanje od prodaje sokica......mogao si da kupis za 7 dana rada kucu...

Odbrana sebe i svoje porodice kroz odbranu zemlje je jedna od cescih zabluda svih rodoljuba koji su ginuli ili ce ginuti u ratovima. Ali postavlja se pitanje: Kako to da politicka vrhuska i bogatasi i njihova deca nikad ne idu u ratove, jer su i oni deo zajednice, i to onaj njen deo koji u Srbiji najvise uzima od te iste zajednice, nego redovno salju sirotinju koju nema pas za sta da ujede i kojoj prethodno napune glavu da treba da pogine za visi cilj, za svoju zemlju, za svoju porodicu, za svoje pretke.

Odgovor: Ratove organizuju ti isti koji nikada ne ratuju, da bi zaradili na njima. A ti sirotinjo gini sa pesmom na usnama.

Samo budala pristaje na bicevanje jer mu je alternativa ranjavanje kopljima...
To sto pojedinci ne vide druge alternative, problem je svih koji moraju da slusaju sta ti pojedinci pricaju....talasaju gomilu slicnu njima...

- - - - - - - - - -

A cesto bas cesto vidjam da postoji bas neki mazohizam u takvim ljudima...
Znaci vidim u njima iskrenu zelju da pate da bi se posle toga zalili pa onda period bili besni, pa opet pate i tako ciklicno..
Kad im ponudis neki drugi ciklus, oni odbijaju i vracaju se na ovaj model..

To se inace koristi kod upravljanja u kolektivu....ostali ne primecuju takvog pojedinca i njegove cikluse, nego samo jedan od ovih stanja...

- - - - - - - - - -

To sto mislite da Nemci ne bi branili Nemacku , zaebali ste se...
Ali da ne pricam, videce se vec sta je siri plan, ionako ste vi Blic , informer i eho ostalih novina po Srbiji...

Svi su vozili pijani k'o letve

Ем учиш да возиш пијан, ем по леду, после кад изађеш на нормалан друм возиш ко Фанђо..

- - - - - - - - - -

Moji sinovi,a izgleda će i ćeri,bodu crtu odavde s ovog bureta baruta...
Za koga da ginu?
Državu čine ljudi,a ne brda i doline...

Дај Боже да и тебе поведу са собом, а можемо да замислимо како би се борило нешто што је настало од тебе и под твојом палицом, морали би сви да носе панцир на леђима..

Nedavno je objavljena karta koja pokazuje kako ljudi širom Evrope odgovaraju na pitanje da li bi branili svoju zemlju u slučaju rata.
Finska je zemlja u kojoj je najviše ispitanika (74 odto) reklo da je spremno da brani svoju domovinu, a odmah je u stopu sledi Turska (73 odsto). Zanimljivo je da u obe države postoji služenje vojnog roka, što je sve veća retkost, iako se u više zemalja govori o njegovom ponovnom uvođenju.

Države čiji su građani najmanje spremni da se bore se nalaze u srcu Evrope su Belgija (19 odsto), Nemačka (18 odsto) a prednjači Holandija u kojoj je samo 15 odsto stanovništva reklo da je spremno da uzme oružje u ruke, piše Indy100.

Hrvatska iz nekog razloga nije na ovom popisu, kao ni Slovenija, Mađarska, Norveška, Slovačka i Belorusija. Što se tiče Srbije 46 odsto stanovništva bi se borilo, a u BiH 55 odsto.

http://www.vesti-online.com/Vesti/S...u-drzavu-u-slucaju-rata-Iznenadice-vas-Srbija

p6HGleG.png

Zapadne sisice su toliko kastrirane libtard glupostima,hedonizmom,homicima,da nije ni cudo sto ih muslike gaze ko ludi..Ima li sanse za ovakvu Evropu u neizbeznoj borbi sa islamom?z:hm: Ne bih rekao..

Ja bih se borila za Zemlju kada bi nas napali vanzemljaci

Samo budala pristaje na bicevanje jer mu je alternativa ranjavanje kopljima...
To sto pojedinci ne vide druge alternative, problem je svih koji moraju da slusaju sta ti pojedinci pricaju....talasaju gomilu slicnu njima...

- - - - - - - - - -

A cesto bas cesto vidjam da postoji bas neki mazohizam u takvim ljudima...
Znaci vidim u njima iskrenu zelju da pate da bi se posle toga zalili pa onda period bili besni, pa opet pate i tako ciklicno..
Kad im ponudis neki drugi ciklus, oni odbijaju i vracaju se na ovaj model..

To se inace koristi kod upravljanja u kolektivu....ostali ne primecuju takvog pojedinca i njegove cikluse, nego samo jedan od ovih stanja...

- - - - - - - - - -

To sto mislite da Nemci ne bi branili Nemacku , zaebali ste se...
Ali da ne pricam, videce se vec sta je siri plan, ionako ste vi Blic , informer i eho ostalih novina po Srbiji...

Jesi li ti Patak neki anarhista od 15 godina, kako mislis da ne pristanem na drzavnu prisilu, moc, otimanje i silovanje? Eto npr. ja iskreno necu da placam bilo kakav porez, taksu i akcizu, ali moram, jer je drzava 1213123213 puta jaca od mene, i pristajem na to silovanje i cepanje bulje. Bas me zanima kako ti, posto si tako hrabar i samosvestan, ne pristajes na drzavno SNS jbanje.

Back