Tenkre
Buduća legenda
- Poruka
 - 25.345

Rekao sam ne bih ratovao za mesto samo zato što sam rođen u njemu, smatram da to nije dovoljan razlog
To što kažem da bih branio zajednicu u kojoj živim ne znači da bih je branio zato što sam rođen u njoj ili moji preci itd. Već zato što su članovi te zajednice ljudi sa kojima živim i radim, prijatelji, porodica, tu je moj dom.
To je potpuno drugačije od nacionalističkih argumenata o krvi i tlu, ili o državnom suverenitetu i bezuslovnoj lojalnosti državi.
Nisam ni protiv lojalnosti državi ukoliko država to opravdava, kao primer sam naveo skandinavske zemlje
Za mene je Srbija jedna korumpirana država koja ne radi u mom interesu već vladajućeg sloja tajkuna, partijskih botova i interesa krupnog kapitala sa Zapada itd. Ne vidim razlog zašto bih branio takvu zemlju. Kada je u pitanju zajednica u kojoj živim to je već druga stvar.
A što se tiče mitova i istorijskih knjiga pišam se na to, bitni su stvarni ljudi od krvi i mesa a ne mitovi i legende
Toliko od mene
Pozdrav
U tome i jeste poenta.Ako se samo tvoja zajednica sama brani,onda nema šansu da se odbrani od bilo koga.Ako svoju državu doživljavaš kao skup zajednica sličnih tvojoj,koje pri tome imaju isti interes-odbranu od neprijatelja/okupatora itd.dolazimo do situacije u kojoj je neophodno braniti neku drugu zajednicu da bi mogao očekivati da i ona brani tvoju i da se ne bi našao u situaciji da je još samo tvoja zajednica ostala,a da su sve ostale uništene ili pokorene.Na taj način se definiše i državna granica,te priča o suverenitetu dabija na značaju...
Elem,srednjovekovni Turci su se probili na Balkan i u Evropu uopšte upravo zahvaljujući sebičluku i razjedinjenosti zajednica,a ne nekom svojom snagom.Većina tadašnjih Grka je razmišljala kao i ti danas,pa su olako stradali.Bugarska je bila podeljena na dva dela i svaki deo je mrzeo onaj drugi više od realne opasnosti-Turaka.Kod nas su lokalni feudalci smatrali da nema potrebe da brane tame neke granice,već da treba braniti samo svoju zajednicu...Zvuči li poznato?

Ne bih rekao..