Etničko porijeklo Albanaca

Ово су твоје речи. Какве везе имају Албанци са Краљевством Алба које је хиљадама километара далеко од данашње Албаније па си Албу убацио у причу?
Па објаснио сам
Појам Албанци или Албанои се кроз историју користио барем за пет колективитета који немају додира са данашњим Арбанасима.
Прије одговора прочитај објаву на коју одговараш.
Објава бјеше управо са сврхом да је бесмислено повезивати појмове Албанци или Албанои који се јацљају кроз историју са именом које су у новијем времену користи за Арбанасе. Појмови Албанци, Албанои, Албани (а како су се називали становници краљевства Албе, или краљевства Албаније на Каквазу?) се кроз историју користио за бројне колективитете који немају никакве везе ни додира са каснијим Арбанасима, односно у данашњем времену Албанцима.

U ovom radu donosi se kratka istorija ideje da pojam Albanoi označava Normane a ne današnje etničke Albance i to od ideje Ere Vranusi i njene polemike sa jednim francuskim istoričarem do danas. Autor je bliži razmišljanju da je u pitanju grupa etničkih Albanaca u pitanju ali to se može i razumeti pošto mu je radno mesto negde u Tirani

Half a century ago, the Greek academic Era Vranoussi presented Balkan and Byzantinestudies with a new theory. She argued that the people named Albanoi in MichaelAttaleiates’ History were not Balkan Albanians, but rather Normans in southern Italy.A debate ensued with French Byzantinist Alain Ducellier that was never resolved.More recently, some notable scholars have begun to incorporate Vranoussi’shypothesis into their work. This article re-examines Vranoussi’s arguments andconcludes that the evidence favours the traditional reading of Albanoi as BalkanAlbanians over the interpretation of this ethnonym as an obscure reference to Normanmercenaries in territories south of Rome.

https://sci-hub.se/10.1017/byz.2021.11

Па објаснио сам

Прије одговора прочитај објаву на коју одговараш.
Објава бјеше управо са сврхом да је бесмислено повезивати појмове Албанци или Албанои који се јацљају кроз историју са именом које су у новијем времену користи за Арбанасе. Појмови Албанци, Албанои, Албани (а како су се називали становници краљевства Алба, или краљевства Албанија на Каквазу?) се кроз историју користио за бројне колективитете који немају никакве везе ни додира са каснијим Арбанасима, односно у данашњем времену Албанцима.
Pa ja sam pitao za dotičan spis da li može biti tačan od grčkog hroničara a ti mi odgovaraš Kraljevstvom Albom? Kakve veze imaju ti Albanci sa Kraljevstvom Albom? Da li to znači da su ti albamci koje grčki hroničar spominje Pikti ili Škoti.

Hteo si da ispadneš mnogo pametan ali si preterao malo pa ti sad krivo, mislim da je to u pitanju.

... a ti mi odgovaraš Kraljevstvom Albom?
Не, одговор теби је завршио са освртом испод објаве
У питању су егзоними. Зашто егзоними морају дјеловати слично? Не дјелују слично Њемци и Германи па ипак се у различитим језицима именује исти народ.
Каснији мој унос (након размака) а то је очигледно и из самог осврта нема везе са твојом објавом већ је са сврхом да скренем пажњу да је бесмислено повезивати појмове Албанци и Албанои који се јављају кроз историју са каснијим Арбанасима.

Не, одговор теби је завршио са освртом испод објаве

Каснији мој унос (након размака) а то је очигледно и из самог осврта нема везе са твојом објавом већ је са сврхом да скренем пажњу да је бесмислено повезивати појмове Албанци и Албанои који се јављају кроз историју са каснијим Арбанасима.
U dokumentu koji si izbacio ne piše Albanoi već Albans, to je tvoj citat lično. Albans znači Albanci.

Koji su to Albanci koji se spominju u grčкom dokumentu? Škoti nisu, Normani takođe, to smo več videli, Albanoi jako teško, oni su več odavno nestali kao i svi Iliri. Ko su onda ti Albanci koje Mihail Ataliot?

U dokumentu koji si izbacio ne piše Albanoi već Albans, to je tvoj citat lično.
Заправо пише. У тексту на грчком пише Албанои а превод на еглеском је Albans. Управо на то приређивач (Калделис) који одлично познаје и грчки и старогрчки и који је изучавао Ауталијата, указује када на стр,. 628 даје објашњење Albanoi (Albans; the Normans).
michael-attaleiates-the-history 628.jpg

Normani takođe,
То ти кажеш да нису Нормани. У научним круговима прихваћено је да су управо Нормани, што и сам приређивач сугерише.

Заправо пише. У тексту на грчком пише Албанои а превод на еглеском је Albans.
Pa ja grčki ne znam, Albanoi i Albanci nisu isto, odnose se na različite pojmove. Računam da je lepo prevedeno. A i da piše Albanoi to sigurno nisu antički Albanoi, oni su odavno nestali.
То ти кажеш да нису Нормани. У научним круговима прихваћено је да су управо Нормани, што и сам приређивач сугерише.
Pa zašto nije napisano Normani nego Albanci ili Albanoi? Dosta različito deluju ta dva pojma da bi se mogli tako lako pomešati.

A i da piše Albanoi to sigurno nisu antički Albanoi, oni su odavno nestali.
Нису.
Pa zašto nije napisano Normani nego Albanci ili Albanoi?
Зато што их аутор тако зове.
То ти је као да питаш, зашто неки аутор нашег говорног подручја није написао Германи или Deutsche, него Њемци? Зато што их тако зове.

Зато што их аутор тако зове.
То ти је као да питаш, зашто неки аутор нашег говорног подручја није написао Германи или Deutsche, него Њемци? Зато што их тако зове.
Zato što su Nemci germanski narod, pa to ima smisla, a i Nemačka se na engleskom jeziku naziva Germany. Ali Normani i Albanci nemaju ama baš nikakve veze, čak i ako uključimo Kraljevstvo Albu u celu tu priču. Normani nisu Albanci niti ALbanoi i veoma je teško pomešati ta dva pojma, jedino ako taj dokument nije pisao neku grčki pop Dukljanin ili nešto tako slično.

Normani nisu Albanci niti ALbanoi i veoma je teško pomešati ta dva pojma,
У научним круговима је прихваћено да су Албанои које помиње Михаил Ауталијат у свом рукопису Нормани.

У средњем вијеку нисмо имали усвојен стандард код именовања народа или колективитета. Сваки аутор је користио термине за које је сматрао да су по њему адекватни. При чему ваља имати на уму да су сазнања тих аутора не ријетко била оскудна, некад би тежили и уопштавању, груписању више колективитета под једним именом, некад и произвољном и комотном тумачењу код именовања. Зато је важно сагледати читав садржај рукописа, упоредити са другим списима који описују исте догађаје и личности или на истом простору и у том времену, тек по сагледавању свих доступних списа можемо извући ваљан закључак које је колективитете аутор под тим термином именовао.
Историчари медиавелисти који добро познају и старогрчки и стил и форму писања тадашњих рукописа су потрошили подоста времена и рада да би дошли до одређених закључака, ту шарлатанизму мјеста нема.

Poslednja izmena:
У научним круговима је прихваћено да су Албанои које помиње Михаил Ауталијат у свом рукопису Нормани.
Nađi mi još neki primer da se neki
Bugari nazivaju Egipćanima ili da se neki Franci nazivaju Persijancima. Skroz da nemaju veze jedni sa drugima. Ali da nije pop Dukljanin molim te.

Bugari nazivaju Egipćanima ili da se neki Franci nazivaju Persijancima
Примјера погрешног именовања народа, везивања за неке античке народе или у складу са комотним тумачењем има на стотине. Мађари су у X вијеку у византијским списима били називани Турцима, или Скитима, Турци и франци би се у неким списима називали Тројанцима са којима би се повезивали, готово код свих народа имали би у неком времену погрешан доживљај припадности и везивања за неке народа, некад би мотиви били малициозни, некад зарад тежње поједностављивању.
Но какве везе имају Бугари или Египћани са темом о поријеклу Албанаца?
Да се држимо теме.
Како све ово прелази у банализацију налик разговору уживо, што је недопустиво за птф исрторија, искључујем се из даљње овакве комуникације, написао се када је спис Михаила Ауталијата у питању, све што је требало.

Примјера погрешног именовања народа, везивања за неке античке народе или у складу са комотним тумачењем има на стотине. Мађари су у X вијеку у византијским списима били називани Турцима, или Скитима, Турци и франци би се у неким списима називали Тројанцима са којима би се повезивали, готово код свих народа имали би у неком времену погрешан доживљај припадности и везивања за неке народа, некад би мотиви били малициозни, некад зарад тежње поједностављивању.
Но какве везе имају Бугари или Египћани са темом о поријеклу Албанаца?
Да се држимо теме.
Како све ово прелази у банализацију налик разговору уживо, што је недопустиво за птф исрторија, искључујем се из даљње овакве комуникације, написао се када је спис Михаила Ауталијата у питању, све што је требало.
I sve što si naveo može se dovesti u vezu. Mađari su naselili prostor koji su pre njih držali Huni i Avari, turkijski narodi, a postoje indicije da su i sami bili azijatske ljudske rase. Turci su naselilicMalu Aziju, a Troja se nalazila tamo. Za Franke mi nije jasno zbog čega, možda postoji još neki pop Dukljanin pa je Franke video u Panoniji kada im tamo vreme nije pa ih nazvao Trojancima.

Kakve veze imaju Albanci ili Albanoi sa Normanima? Normani su držali južnu Italiju i Siciliju, Albanoi teritoriji današnje Albanije. Što bi navodno Normani bežali iz predela koji su tek osvojili i koji nisu nameravali tek tako da ustupe? Možda nisu Normani nego pravi Sicilijanci? Možda su pak ostaci ostataka Etruraca koji su se povukli na Siciliju pa pobegli u današnju Albaniju?

Možda Srbi iz DAI-a nisu Srbi već Saksonci, možda Hrvati nisu Hrvati nego Baskijci?

Мени име Нормана и Албанаца не делује слично па да може да се помеша. Колико се сматрају веродостојним историјски извори тог дотичног Михаила Ауталијата? Може ли им се веровати или не?
Албанои је једно од норманских племена које се населило у Италији.Нормани су тамо створили моћну државу која је била у константном сукобу са Византијом.

Albanci vode poreklo iz današnje Engleske. Naime, antički naziv za Englesku je Albion, što na grčkom znači "narod pored mora". U naletu severnih naroda, Albioni su počeli da traže novo stanište i tako u XI veku stigli na teritoriju Vizantije, tačnije Epira, gde su naseljeni kao Albanioni, iliti "južni narod pored mora". Njihov jezik je simbioza epirskog dijalekta grčkog, latinskog, primesa ilirskog i naravno keltskog.

Bugari nazivaju Egipćanima ili da se neki Franci nazivaju Persijancima. Skroz da nemaju veze jedni sa drugima. Ali da nije pop Dukljanin molim te.
Кад се при пут јавља албанско име за данашње Шиптаре, некадашње Арбанасе, Арваните, Арнауте?
Исмаил Кадаре у својим романима 'Тврђава' и 'Генерал мртве војске' несвесно даје потврду о норманским
пореклу бранитеља Кроје, описујући их као високе, плавокосе и плавооке. Сложићемо се око чињенице да
Шиптари немају ни једну ову физичку особину?

Albanci vode poreklo iz današnje Engleske. Naime, antički naziv za Englesku je Albion, što na grčkom znači "narod pored mora". U naletu severnih naroda, Albioni su počeli da traže novo stanište i tako u XI veku stigli na teritoriju Vizantije, tačnije Epira, gde su naseljeni kao Albanioni, iliti "južni narod pored mora". Njihov jezik je simbioza epirskog dijalekta grčkog, latinskog, primesa ilirskog i naravno keltskog.

Njihov jezik je najcistiji ilirski

Ne vec je ilirski
@Лекизан interveniši jer ovaj psiho opet troluje. I vrapci na grani znaju da je albanski jezik pun latinizama, turcizama i slavizama, a za ilirski jezik se ne zna kakav je bio jer nije sačuvan. Ilirski jezik je poznat koliko i hunski tj. potpuno je nepoznat. Ne zna se čak je li bio kentum ili satem. Jedino su poznata imena nekoliko ilirskih vladara, ali do nas su uglavnom došla u modifikovanoj formi jer su ih Grci i Rimljani zapisali malo drugačije. Albanci značajan latinski udio u svom jeziku ističu kao dokaz da su na Balkanu prije Slovena tj. da su im preci tu bili i u rimsko doba pa su od Rimljana usvojili dosta latinskih rječi.

Back