NickFreakyrgios
Elita
- Poruka
- 24.262
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Postoje tu dva tumačenja. Jedno je ono koje je predložio Ivan Božić, o tome da je to neki trend migracije arbanaške populacije, koji je uticao na to da se Zeta albanizuje. Ili barem povećanje arbanaškog življa.
Drugo tumačenje je to koje si ti naveo i ono su obrazložili bračni par Komatina u svom skorijem radu, vrlo konzistentno, kako to počinje sa širenjem iz Skadra 1392. godine.
Ono gde je problem jeste ako tumačenju papinog pisma iz 1367. godine, na koje se oni nisu osvrnuli, pridamo isto tumačenje kao i dokumentu iz 1396. godine. Uprkos vrlo ubedljivim argumentacijama para Komatina, moram priznati da meni ostaje donekle nejadno zašto bi se mletačka nomenklatura toliko raširila uspešno, po svim Veneciji stranim jezicima. Da podvučem, sami su Srbi to prihvatili. OK, verovatno da podvuku prava i istaknu kome pripada Zeta, istina. Međutim ja sam skloniji mišljenju da je i u Božićevom tumačenju bilo nečeg, posebno u kontekstu pisma pape Urbana V.
Čudno, Anđelo Roka svedoči da su Epirci Barletijevog vremena govornici slovenskog jezika....Inače, pretpostavljam da tek treba da dođeš do toga da je Barleti Albance smatrao potomcima drevnih Epiraca...dakle Pirovog naroda...kao i mnogi drugi autori tog vremena.
Upsss, verovatno će tad biti ma to su arhaizacije obične.Ne arhaizira se isključivo kad su Srbi u pitanju; zamalo da zaboravim.
![]()
Промашио си поенту.Pokojni Adrijan Klosi je bio za mnoge u Albaniji, verovatno, mi bismo rekli, drugoalbanijanac, autošovinista, soroševac i plaćenik srpske službe.
Промашио си поенту.
Мислећих (нормалних) Срба чији интелект може препознати другосрбијанце, аутошовинисте, сорошевце и остале плаћенике страног олоша.Čiju poentu?
Мислећих (нормалних) Срба чији интелект може препознати другосрбијанце, аутошовинисте, сорошевце и остале плаћенике страног олоша.
Наравно да има, јер си, помало и подругљиво, повукао паралелу и поистовјетио оне који су због ставова нападали Клосија и мислеће Србе који умије препознати аутошовинисте и оне који раде по упутствима оних који зло мисле Србима и које у колоквијалном говору понекад зовемо серошевцима. Ја бих лично употребио неки много грђи термин, али ето може проћи и сорошевци.Pa to nema veze sa mojom objavom.
Наравно да има, јер си, помало и подругљиво, повукао паралелу и поистовјетио оне који су због ставова нападали Клосија и мислеће Србе који умије препознати аутошовинисте и оне који раде по упутствима оних који зло мисле Србима и које у колоквијалном говору понекад зовемо серошевцима. Ја бих лично употребио неки много грђи термин, али ето може проћи и сорошевци.
Елем, када пишемо и зборимо о историји, ваља (или макар тежити) зборити/писати што истинитије, не "тумачити" процесе и догађаје, него де држати чињеница, селективним примјерима не вршити манипулацију и извртати чињенице него сагледавати историју свеобухватно, и епизоде и догађаје који ремете нашу перцепцију, не измишљати и домишљати него поштовати факта.
Они који у писању/излагањима теже истинитијем приказу историју, који не врше селекцију како би извртали догађаје, који не "тумаче" историју него се држе чињеница, без обзира колико нам се то допадало или не, никако не могу бити аутошовинисти и сорошевци.
Напротив, аутошовинисти међу Србљем и сорошевци су пречесто на истој таласној дужини са онима који су нападали Клосија.
Pije kaže da je Albanija nekada bila deo Makedonije.
To je suženi Ilirik, pozno srednjovekovni, koji će se isprepletati sa pojmom Albanija, odnosno čije će srce biti oko Drača
Genealogija Jovana ili Đina Muzakua koju on navodi 1510.godine.
Po muškoj liniji tu se nalaze izvesni Stoja i Bogdan......Signor Stoya, Signor Bogdan,
Ostala imena su reklo bi se klasična hrišćanska, a ovo Đin u originalu glasi Ginno
Мислим да је "ђин" из влашког језика. Власи свашта кажу наопако ,нема им језик етимолошку архитектуру, позајме реч па је користе за слично (напр.кажу под а мисле на таван)..Код њих се "ш" и "ђин" чују у свакој реченици много пута. Прво је везник, а друго предлог, напр:
Ђин Банат = (идем) из Баната
Ђин Берат= из Берата
Ђин Мараш= из Мараша
Ђин Спата= из Спате
Ђин Каса= из куће (изашао...)
uńi s-a mutat pin saćiļi đin okuol= неки су отишли уоколо (у оближња села), изокола..
а "од" граде као Ђин+тра напр. Јован од Баната био би Јован Ђинтра Банат; Ђин+тин= отпочетка;Ђин+унтру= изнутра
- "The variety of IE destined to become Albanoid was a NORTHERN IE language, grouped with or in contact with Germanic and Balto-Slavic."
- "Albanoid, along with Latvian and Proto-Slavic, developed the DIGIT-on-TEN pattern, presumably an innovation in one language that spread by contact into the others, but its speakers changed this pattern as they moved south into the Balkans and came into contact with the variety of Latin that some of its speakers shifted to, yielding Romanian."