Lesandar
Buduća legenda
- Poruka
- 27.930
Biber nije ono crno zrno, nego ljuto.Колико је логично назвати групу људи на Балкану по биберу?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Biber nije ono crno zrno, nego ljuto.Колико је логично назвати групу људи на Балкану по биберу?
Nisu, a nisu ni Karavlasi, u najboljem slučaju po njih živeli su negde na Rodopskim planinama.Да ли су Арбанаси живели на територији данашње Румуније, колико је мени познато не,
али су Власи некада живели на територији данашње Албаније.
Питање за Правог Влаха: Да ли на Влашком 'букур' има значење?
Не верујем управо због овог.Bukurešt je primer kako kod divljih naroda bonement pur - (nazdravlje) na dobro, pređe od Normana među grko-pindske stočare u bucuros - srećan, među Šiptare u bukur - lepo, pa selidbom u Vlašku u bucur - drago. Slično kako je i drug store kod nas postao drakstor, samo bez lekova.
Можда смо их повели са собом као и цигане, уосталом Индијцима су касте остале од Аријеваца.Nije fer da su Albanci sad još Indijci, do sada su drevni Srbi bili Indijci i Sanskrit ustvari srpski, dosta ukradoše Albanci istoriju Balkana sad još Indiju!
Kako Slavene brate slatki, pa ti pokušavaš da ime Progon protumačiš kao albansko![]()
Na drugu stranu što je jasno da ime ima grčki koren i da je ime Progon zabeleženo u srpskim pisanim spomenicima gde je prilagođeno srpskom jeziku i gde je kao takvo ušlo i u venecijanske papire. Ako je u takvom starom obliku ostalo sačuvano kod Albanaca to govori da su ti "Albanci" pripadali srpskom/slavenskom kulturnom krugu i da su kasnije albanizovani. To ne govori o autentičnosti albanskog porekla tog imena nego o njegovoj kulturnoj seobi. Isto tako i spomenici sa "mešanom" onomastikom. Neka imena pokušavaju se po svaku cenu albanizirati iako je jasno da su njihovi preci ili potomci slavenskog porekla jer nose slavenska imena.
Problem srpske istoriografije i lingvistike nije samo jugonostalgija oličena u kroatofiliji nego i albanofilija koja iza svakog pogodnog imena pokušava izvući albanski koren i time Albance pretvoriti u balkanski/ilirski fenomen umesto u lokalnu šaku jada kojoj su na ruku išle istorijske okolnosti, slično Hrvatima.
Zvuči, ili ne zvuči, ali šta bukur ili Bukur znači?Не верујем управо због овог.
Интересантно да Кашмирци говоре ДАРДАНСКИМ дијалектом.
Има још нешто карактеристично за Албанце и разне Индијце,
изузетно лепе жене у односу на мушку популацију.
Овај дардански звучи баш назално као и данашњи шиптарски.
Одличан резиме Балканског 'мелтинг пота'. Писао сам давно овде да се народи не разликују пореклом
већ својом баштином. Да би човек био Србин није битно да припада одређеној ХГ-пи већ да се понаша
у складу са заоставштином својих предака сроченој у моралним сликама епског стваралаштва.
'Боље ти је изгубити главу, него своју огрешити душу'
'Из Инђије, из проклете, ђе кум кума на судове ћера'
'Што погани од људи чините, што јуначки људе не смакнете'
'Ти имадеш и оца и мајку, ни једнога за асталом нема'
...
Интересантно да ни један преводилац са Хиндуа не избацује превод за 'букур'.Zvuči, ili ne zvuči, ali šta bukur ili Bukur znači?
Za ovu drugu sam našao da ima značenje: Hukus bukus - Who are you and who am I
Како си дошао до овога?Па да, управо највећи јунаци јуначких песама су управо били Е-В13, дакле не-Словени.
Како си дошао до овога?
Брђани су зато што хајдуци обитавају у планинама, далеко од зулумћара.Просто, највише јунака се управо и помиње где су Брђани, дакле Е-В13 чисто.
Брђани су зато што хајдуци обитавају у планинама, далеко од зулумћара.
Заборављаш 'Ко се не шће у ланце везати, то се збјежа у ове планине'.
Извињавам се на погрешном читању. Право да ти кажем ја већ одавно сумњамМа бре мислим на Брда у Црној Гори, на брђанска племена, зато сам и написао великим словом...а са друге стране и Ђурађ Кастриот, исто Е-В13 је пружао отпор дуго дуго после слома Србске државе, као и сви Малисори...
Извињавам се на погрешном читању. Право да ти кажем ја већ одавно сумњам
да је Српска заоставштина понајмање словенска, бар нас балканских Срба.
Љутозрнци. Мора да су имали много бора по челима. Колико оваквих имена људских групација знамо?Biber nije ono crno zrno, nego ljuto.
Не верујем управо због овог.
Интересантно да Кашмирци говоре ДАРДАНСКИМ дијалектом.
Има још нешто карактеристично за Албанце и разне Индијце,
изузетно лепе жене у односу на мушку популацију.
Овај дардански звучи баш назално као и данашњи шиптарски.
Интересантно да ни један преводилац са Хиндуа не избацује превод за 'букур'.
Ко зна на ком су дијалекту ове песме? Судећи по изгледу спота, мелодији,
претпостављам да су љубавне и да 'букур' значи лепа, лепо исто као и у албанском.
Као прво, Витко и Субота су свакако имена која су постојала у српском средњем веку (срамота је да те ја то учим). Ако су Жутићи добили име по боји (мада можда и по карактеристици лица), онда је логично да су и Кучи добили име по боји. Оно што још немамо за доказ јесте да је неко користио име по зачинима, бар на централном Балкану.Što fali Biberovićima?Ili Paprenjacima?
Ili Žutićima, Šepama, Vitkovićima, Subotićima ili bilo kom drugom rodu ili porodici koji je poneo ime po nepatronimiku? Ili Kuči? Šta znači Kuč? Crven? Šta je to crveno kod Kuča? Da postavim pitanje po tvojoj logici: Koliko je smisleno grupi ljudi dati ime po boji? Ili je to samo natezanje imena da bi se prilagodila albanskoj reči i da bi se iz toga izvlačio zaključak o albanskom plemenu Kuča?
Хајде да ми дашAli u celoj tvojoj poruci važnije je nešto drugo:
Jer upravo to i jeste smisao cele poruke i mog obraćanja. Piperi su dobili ime po nečem što im je bilo poznato. To je moglo biti po grčkoj reči za biber (jer su verovatno bili "papreni") a može biti po talijanskom (hajde da ti dam i tu mogućnost pa da kažem i romanofonim vlasima) obliku imena Filip. Ali nisu povukli ime iz albanskog kulturnog kruga jer nema nikakavih dokaza za to.
Ljutiči, Besi..., kad je prezime u pitanju, vrlo legalno je Ljutić sa mnogo varijacija, pa onda Biberović, Biberčić, Piper, Paprika, Paprić, i da ne nabrajamo više jer smo postigli 10%Љутозрнци. Мора да су имали много бора по челима. Колико оваквих имена људских групација знамо?![]()
Осим што је Љутић изведено од назива за дивље, и што користиш кружну аргументацију (Пипери су од љутог зрна јер су Пипери од љутог зрна), да ли су ова презимена посведочена пре краја 18/почетка 19. века?Ljutiči, Besi..., kad je prezime u pitanju, vrlo legalno je Ljutić sa mnogo varijacija, pa onda Biberović, Biberčić, Piper, Paprika, Paprić, i da ne nabrajamo više jer smo postigli 10%
Ох не, све само не моју великошиптарску тираду!Što se tiče Kuča, da prekinemo tvoju velikošiptarsku tiradu sa osvrtom na staroslovenski termin KUČA koji znači isto što i KATUN gde su Kuči obitavali do 21. veka.
Zabole me za katun, kuča je koliba i ima široku namenu, dakle Kuči su Kuči zato što obitavaju po kučama.Ох не, све само не моју великошиптарску тираду!
Подсетићу те да део твојих сународника износи тезу да је катун настао мењањем појма еквивалентном оном османском џемат. И мораћу те разочарати, како је катун део трансхуманце, он није ексклузивно станиште сточара (осим ако и Кучи нису били од љутог зрна).
Kашмир је доњи спот Хокус Покус и звучи баш шиптарски.Љутозрнци. Мора да су имали много бора по челима. Колико оваквих имена људских групација знамо?
Какво море...размишљања. Кашмири је део породице дардијских језика. Но ово што си ти поставио није ни кашмири, нити други дардијски језик. У питању је језик са супротног краја Индије, бенгалски. На њему букер (у видеу погрешно спеловано) значи груди (у анатомском смислу, chest). Дакле, опет пишеш глупости.