Etničko porijeklo Albanaca

Kazez da je Olga ziva ti bi ovo -ono , pa eno u Beogradu Deretic I. .Jovan je ziv, pa idi pitaj ga ako ti nesto nije jasno .

Ja sam imao prilike daga upoznam i prodiskutujem koju sa njim; iz prve ruke sam se uvjerio da čovjek ne samo da nema ničega iza svojih tvrdnji (njegova jedina mantra je, iznova ponavljati to se ne slaže sa mojom pričom, dakle po toj logici mora biti falsifikat), već i da je u određenom smislu možda i psihijatrijski slučaj.

Poslednja izmena:
Извол`те молим вас наћи Деретлију на списку иностраних чланоива Руске академије наука:

http://www.ras.ru/members/personalstaff/foreignmembers.aspx

Што се алтернативних академија тиче, потражи детаље у овом посту.

Đabe se trudiš on to nije u stanju da razume .
Koliko li sam samo vremena utrošio da bih od njega dobijio navodne dokaze J.I. Deretića da su Albanci došli u XI veku al' ne vredi ne zna ni da ponovi ono što Deretić tvrdi :mrgreen:

Poslednja izmena:
Ja sam imao prilike daga upoznam i prodiskutujem koju sa njim; iz prve ruke sam se uvjerio da čovjek ne samo da nema ničega iza svojih tvrdnji (njegova jedina mantra je, iznova ponavljati to se ne slaže sa mojom pričom, dakle po toj logici mora biti falsifikat), već i da je u određenom smislu možda i psihijatrijski slučaj.

Ludnica , Isus Hristos je govorio srpskim jezikom :hahaha:

Poslednja izmena:

:hahaha: Ma ne pricaj ...... :zcepanje: sto me nasmeja ..... ti si u diskutivao sa njim , i tebe nije uverio , bas za zaljenje , a inace Jovan zna 8 ili 9 jezika .......ti govoris 1 ili 2 . Jovan je napisao 14 knjiga . Na molbu Rusa napisao je knjigu istoriju Srba i Rusa . Ajde neka tebe Rusi poteraju da ti napises istoriju Srba i Rusa .:ok:
http://www.delfi.rs/knjige/39214_istorija_srba_i_rusa_i-ii_knjiga_delfi_knjizare.html
http://www.dereta.rs/467ac6c1-3e51-4545-b7ef-55c87aed0764/Istorija-Srba-i-Rusa-III.aspx

:hahaha: Ma ne pricaj ...... :zcepanje: sto me nasmeja ..... ti si u diskutivao sa njim , i tebe nije uverio , bas za zaljenje , a inace Jovan zna 8 ili 9 jezika .......ti govoris 1 ili 2 . Jovan je napisao 14 knjiga . Na molbu Rusa napisao je knjigu istoriju Srba i Rusa . Ajde neka tebe Rusi poteraju da ti napises istoriju Srba i Rusa .:ok:
http://www.delfi.rs/knjige/39214_istorija_srba_i_rusa_i-ii_knjiga_delfi_knjizare.html
http://www.dereta.rs/467ac6c1-3e51-4545-b7ef-55c87aed0764/Istorija-Srba-i-Rusa-III.aspx

Чак четрнаест књига, ауууууу.

Али опет, шта је то. Па Радомир Белаћевић је написао једно 35-40 и то из различитих жанрова....

http://sr.wikipedia.org/sr/Радомир_Белаћевић

http://www.popboks.com/article/8084

Nije on psihijatrijski slučaj, ne brini... ima on koristi itekako od svog rada, odnosno hobija, jer je njemu istorija hobi...

Kaže čoek da su Rusi tražili da Deretić napiše neku knjigu , može biti neki Rusi zaposleni u ustanovi za psihijatriske bolesti zarad analitičkih potreba. Ovde nema razloga postaviti pitanje; koji je indeks citiranosti Jovana I. Deretića u naučnim publikacijama?, jer preispoljenom neznalici nič nije jasno u vezi vrednovanja naučnog rada.
---------------------------

No sve ovo nije tema , duže vreme se zadržavamo na psihijatriskom slučaju umesto da raspravljamo o poreku Albanaca.

Poslednja izmena:
Nije on psihijatrijski slučaj, ne brini... ima on koristi itekako od svog rada, odnosno hobija, jer je njemu istorija hobi...

Da li je Deretić psihijatrijski slučaj ili običan prevarant koji zarađuje na neobrazovanima (i isfrustriranima) pitanje je više za forum psihologije , Meni deluje da je psihijatriski slučaj , mada može biti da je ovo drugo.

Poslednja izmena:
Вратимо се ми полако на тему, која реч о изоглосама које
албански дели с североисточним ИЕ језицима и грчким:

7LRdYDC.png
Vladimir Orel; A Concise Historical Grammar of the Albanian Language: Reconstruction of Proto-Albanian, 2000, 250

ibid, 258

Најраније позајмљенице из прасловенскога у албански
показују да су усвојене пре словенске ликвидне метатезе,
тј. у албански су морале ући пре краја осмога столећа:

ibid, 39

Poslednja izmena:
Ne znam zašto ste toliko zapeli za g. Deretića?

Ali eto kada ste već zapeli: kako objašnjavate ilirsko pleme DERETINI?

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ancient_tribes_in_Illyria#Deretini

To se itekako odnosi na temu, jer mnogi još uvek pišu da su Albanci potomci Ilira.

Šta ti to znači "да су усвојене пре словенске ликвидне метатезе, тј. у албански су морале ући пре краја осмога столећа"?

A gde se desila ta slovenska likvidna metateza - na kom području?

x7LRdYDC.png.pagespeed.ic.l15V9uTIJJ.png

Vladimir Orel; A Concise Historical Grammar of the Albanian Language: Reconstruction of Proto-Albanian, 2000, 250

xw2R9spd.png.pagespeed.ic.8hPoOCxIq-.png

ibid, 258

xAt0OTN1.png.pagespeed.ic.Fgzy0BhMpr.png

ibid, 39

Igore, ne bih ovu hipotezu uzeo udravo za gotovo jer mi navedeni primeri deluju kao naknadna vokalizacija težih konsonantskih grupa; takođe ne bi bilo loše za hipotezu da je neku zasvedočenu reč uzela kao pozajmeljenicu, a ne samo rekonstruisane reči.

Pa ništa, stvar je jasna...ilirsko pleme Deretini se prethodno na nalazi na tom području, koji je kasnije pleme/bratstvo Deretići.

Ili ti objašnjavaš to drugačije?

Kao prvo, Deretići nisu bratstvo i pleme koliko je meni poznato, već samo porodica.
Kao drugo, kolika je vremenska distanca između izvora koji spominju ilirsko pleme i prvih Deretića na tom prostoru (ili uopšteno u istoriji)?

Dušan Popović se bavio porijeklom Deretića (O cincarima, Geca Kon, Beograd 1937); tu je naveo da je porijeklo Deretića vlaško, od imena Dera. Znači jedna velika srbenda kakva je Jovan I. Deretić, može da se ponosi da je sa porodične linije ne-srpskog porijekla. :mrgreen:

Ako si još primetio
Grci su pisali/pišu srpska prezimena na kao es na kraju, a na Wikipediji se nalazi baš to ""Deretini or Derriopes (Greek Δερρίοπες)" (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ancient_tribes_in_Illyria#Deretini)
Ovo prvo "Deretini" predpostavljam da je latinski naziv.

Ja opet ne vidim šta tu treba objasniti. :dontunderstand:
Šta, sve što se završava sa sufiksom na -es u grčkom jeziku je srpsko? :D

Ne znam ni odakle ti taj podatak da su baš tako srpska prezimena bila zapisivana..?

Poslednja izmena:
Kao prvo, Deretići nisu bratstvo i pleme koliko je meni poznato, već samo porodica.
Kao drugo, kolika je vremenska distanca između izvora koji spominju ilirsko pleme i prvih Deretića na tom prostoru (ili uopšteno u istoriji)?

Dušan Popović se bavio porijeklom Deretića (O cincarima, Geca Kon, Beograd 1937); tu je naveo da je porijeklo Deretića vlaško, od imena Dera. Znači jedna velika srbenda kakva je Jovan I. Deretić, može da se ponosi da je sa porodične linije ne-srpskog porijekla. :mrgreen:

Ajde nemoj mi više sa tim Vlasima. Zna se ko su Vlasi. Vlasi su stočari srpskog porekla, koji su slavili boga Volosa (Velesa), a kasnije (kada su Srbi postali hrišćani) tu ulogu preuzeo je sv. Vasilije ili Vlasije. Samo pogledaj sličnosti između boga Volosa i sv. Vasilija(Vlasija). Tako je bilo sa mnogim staroslovanskim/starosrpskim božanstvima.

Vlasi su Srbi - o tome sam već pisao, odnosno pisali su drugi, ja sam samo postavljao citate. A o tome je mnogo više napisao i Mrkalj.
A zar nisu Vlasi jedini "ostaci" autohtonog naroda na tim prostorima, kako je "utvrđeno" danas?

ILIRI - Deretini (Derriopes)
VLASI - Dera
SRBI - Deretići
Ja opet ne vidim šta tu treba objasniti. :dontunderstand:
Šta, sve što se završava sa sufiksom na -es u grčkom jeziku je srpsko? :D

Ne znam ni odakle ti taj podatak da su baš tako srpska prezimena bila zapisivana..?

Nisam rekao da sve što se završava na -es da je srpsko; nego sam postavio to kao još jednu potvrdu, da su "Deretini or Derriopes (Greek Δερρίοπες)" Deretići.

Ajde nemoj mi više sa tim Vlasima. Zna se ko su Vlasi. Vlasi su stočari srpskog porekla, koji su slavili boga Volosa (Velesa), a kasnije (kada su Srbi postali hrišćani) tu ulogu preuzeo je sv. Vasilije ili Vlasije. Samo pogledaj sličnosti između boga Volosa i sv. Vasilija(Vlasija). Tako je bilo sa mnogim staroslovanskim/starosrpskim božanstvima.

Vlasi su Srbi - o tome sam već pisao, odnosno pisali su drugi, ja sam samo postavljao citate. A o tome je mnogo više napisao i Mrkalj.
A zar nisu Vlasi jedini "ostaci" autohtonog naroda na tim prostorima, kako je "utvrđeno" danas?

Čitao sam da je nešto ranije kolega Mrkalj postavljao, ali to su teze koje ne dijele ljudi od nauke, ta nema ni veze ko je i koliko postavljao na forumu...
Da su 'Vlasi = Srbi' ne može se reći, bez nekog pojašnjenja šta se pod tim misli, a ako se misli na starosjedilačku romansku populaciju, dovoljno je prošetati u susjednu Rumuniju. :think:

No, da ne zalazimo u nešto što nije tema - ja sam citirao šta Popović kaže i kako je nastalo prezime Deretić...po Popoviću, od Cincara Dere.

ILIRI - Deretini (Derriopes)
VLASI - Dera
SRBI - Deretići

Nisam rekao da sve što se završava na -es da je srpsko; nego sam postavio to kao još jednu potvrdu, da su "Deretini or Derriopes (Greek Δερρίοπες)" Deretići.

Kakvu potvrdu? Gdje je veza koja povezuje Deretine i Deretiće milenijima kasnije? :dontunderstand:
I, još jednom, koja je distanca..? I da li se nalaze na istom prostoru?

Kakvu potvrdu? Gdje je veza koja povezuje Deretine i Deretiće milenijima kasnije? :dontunderstand:
I, još jednom, koja je distanca..? I da li se nalaze na istom prostoru?

Ne znam da li se nalaze baš u istom selu....:)
Važno je da se Albani povezuju sa današnjim Šćipetarima, koji se tako nisu nikada zvali, a ni dan danas se tako ne zovu, pa tako ne zovu ni svoju državu.

- - - - - - - - - -

Pa ako on vodi poreklo od tih Deretina to znaci da su oni vremenom srbizirani.

Jeste, kao i svi mi....od jednog malog plemena koji je došao u okolinu grada Servie

Pomešajte NAJGORE osobine Turaka (mali, krivonogi, velika glava, ružni, potkupljivi), Talijana (histerični, kukavice, mali, krivonogi), Srba i Crnogoraca (naivni, tvrdoglavi, ludi) i još ponešto od ostalih naroda (Grka, Bugara, Cigana, ...), uz to još i dodajte iskompleksiranost i dobićete tipičnog Šiptara. I eto vam njihovog etničkog porekla (ovo se odnosi na onaj agresivniji deo koji smara sa svojim teorijama o poreklu i cistoci svoje vrste).

Malo je suludo i kod Albanaca i kod Srba (i ostalih balkanaca) sto svi mi brojimo "po krvnim zrncima" cistotu svoje vrste, a pomesani smo i srodni, nakon toliko vekova u susedstvu (ma odakle da je iko od nas dosao pre 1000 i vise godina), a istrebljujemo se. Jos gore je to sto, svi mi to radimo po nagovoru stranaca (ovde mislim na nebalkance) kojima uopste nije vazno ni ko su, ni na cijoj zemlji se sire. Siptari sada mogu misliti da im je dobro, ali ne misle dokle ce to trajati, jer onog momenta kad prestanu biti korisni strancima, mogu proci isto kao i mi, pa ce na njih poslati neke druge balkance, i tako u nedogled. Dok se svi ne opametimo, i shvatimo da i nismo toliko razliciti. Jesu li ili nisu potomci Ilira, kavkaskih Albanaca, ili marsovaca, u stvarnosti je nebitno.

Poslednja izmena:

Back