Theofan
Primećen član
- Poruka
- 654
we all love this frustrated comment

are there more this like ?

are there more this like ?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Malo je suludo i kod Albanaca i kod Srba (i ostalih balkanaca) sto svi mi brojimo "po krvnim zrncima" cistotu svoje vrste, a pomesani smo i srodni, nakon toliko vekova u susedstvu (ma odakle da je iko od nas dosao pre 1000 i vise godina), a istrebljujemo se. Jos gore je to sto, svi mi to radimo po nagovoru stranaca (ovde mislim na nebalkance) kojima uopste nije vazno ni ko su, ni na cijoj zemlji se sire. Siptari sada mogu misliti da im je dobro, ali ne misle dokle ce to trajati, jer onog momenta kad prestanu biti korisni strancima, mogu proci isto kao i mi, pa ce na njih poslati neke druge balkance, i tako u nedogled. Dok se svi ne opametimo, i shvatimo da i nismo toliko razliciti. Jesu li ili nisu potomci Ilira, kavkaskih Albanaca, ili marsovaca, u stvarnosti je nebitno.

NaravnoJe li to sarkastično?![]()
Naravno
Onda te pozivam da mi obrazložiš ko su bili Deretini, i ko su Deretići (tj. porijeklo Deretića), geografski lociraš i uspostaviš geografsku vezu, te napraviš hronološku nit između tog ilirskog plemena i jednog srpskog prezimena dva milenijuma docnije. (tj. da dokažeš da nisam u pravu).
Ja sam ti pokazao do sada napravljenu analizu tog prezimena (Popović, 1937. g.) - od cincarskoga Dera; Dereta je samo augmentativ od Dera (kao recimo Ljupče, . Novijeg nekog ne znam da li ima; u velikom Srpskom prezimeniku Matice srpske ga nema, vjerovatno zato što nije tipično srpsko prezime ili je rijetko.
Svakako je prezime neobično i vrlo rijetklo, kao i samo ime Dereta (ili Dera). Ne znam zapravo da li uopšte sa sličnim sufiksom i postoji na ovim prostorima, sem eventualno Dražeta, što se također pominje kao vrlo rijetko, ali za koje možemo definitivno utvrditi domaću etiologiju (drag-).
To će biti da je razlog više da porijeklo Deretića treba tražiti kod nekog drugog, ko je bio asimilovan (a možda je Popović baš bio na dobrom tragu), jer izgleda da neće bit' da je srpsko.
Slozio bih se sa vecinom napisanog .Kao prvo ne kažem ja da je to sad 100 posto isto pleme/bratstvo, jer ni za jednoga od pre 2000 godina ne možeš da dobiješ "hronološku nit" do današnjih dana, ali...
- sa jedne strane imamo jedno ilirsko pleme koje se zvalo DERETINI (pre 2000 godina), a na drugoj strani imamo današnje pleme/bratstvo DERETIĆI. Na osnovu toga odma možemo da vidimo jedno potpuno isto ime. Ovde moram još jednom da napomenem da se na latinskom piše Deretini ili na grčkom Derriopes. A znamo da su Grci za Nemanjiće pisali Nemanides. Ovo takođe ide u prilog tome, da su možda ovi Deretini (latinsko) ili Derriopes (grčko) sami sebe nazivali Deretići. Ne kažem da je to sad 100 posto tako, ali navodim kao primer, pa ti sad radi šta hoćeš.
- imamo ova dva plemena/bratstva koja se nalaze u Iliriku. E sad, gde su se tačno nalazili ovi Deretini Iliri, ne znam, niti ćemo verovatno ikada saznati, ali ono što znamo jeste to, da su bili u Iliriku i da su ilirsko pleme. Valjda znaš gde su se nalazili Iliri - na prostoru gde su današnji Srbi.
Neverovatno kako je ovo identično; područje Ilira i područje južnih Slavena (Jugoslavija)
http://sr.wikipedia.org/wiki/Датотека:Illyrians.jpg
http://sr.wikipedia.org/wiki/Датотека:Illyrian_tribes-sr.png
A sa druge strane povezuje se pleme Serboi (koji se spominje pre takođe 2000 godina) na Kavkazu sa današnjim Srbima, pa nikome ništa - iako nemamo "hronološku nit".
Ne znam koliko je ova mapa tačna, ali eto našao sam da su Deretini bili negde kod Jablanice: http://sl.wikipedia.org/wiki/Slika:IllyricumAD6RomanConditionofTribes.png (slovenačka wikipedija)
A Deretić je iz Trebinja, ako se ne varam. Znači sve ti je to Hercegovina.
- a za kraj. Sam si rekao kako je Dušan Popović utvrdio da je Deretić vlaškog porekla - znači starosedelačko poreklo. A ja sam mnjenja da su Vlasi Srbi, jer ima dosta činjenica koja idu u prilog tome.
Eto toliko od mene.
То нимало неће развеселити следбенике „повијесне збиљности“, каквом је, показујући ћуп на којем су исцртана шаховска поља, својевремено, махао покојни Фрањо Туђман доказујући како Хрвати, за разлику од до тада општеприхваћеног схватања нису дошли на Балкан из Панонске низије, већ директно из древног Ирана.
Zasto filozofirate o Vlasima? Kod nas, u Srbiji, Vlasi su narod poseban (za neupucene, to su ovi sto imaju neobicnu magiju, obicaje i dobru kuhinju) i zive uglavnom u Negotinskoj krajini, ali ima ih i dalje u Srbiji.
U oblasti trenutno hrvatskog primorskog zaledja i na ostrvima zive Srbi (veliki deo njih je tamo dosao iz Hercegovine, a pre toga su ziveli kojekuda), a te Srbe, Hrvati pogrdno zovu Vlasi. Medjutim, tako su ih zvali i u Austrougarskoj i u Italiji (Venecija, Trst, ...).
Jedni sa drugima nemaju veze.
Slozio bih se sa vecinom napisanog .
I upitao ( onako u globalu , a i konstatovao ), da su Vlasi jos uvek enigma za nase istoricare ?
Da li neko moze da mi danas objasni tri stvari , prva je zasto mahom nose srpska imena ,
zasto se mahom povezuju sa Srbima ( jedan naveden primer) , i kako to da se u dalmaciji medju Hrvatima(danas) nalaze asimilovani vlasi koji su i znali da prozbore na vlaskom
Medju Srbima takvih nema . Dakle eto uopsteno nek neko sazeto napise tu nit koja nam nedostaje o Vlasima , za koje lisno mislim da su Srbi , a sve i da nisu zasto su svoj etnos "poklonili Srbima"
Ako su bili tako mnogobrojni gde su tragovi njihovog jezika i na kraju kako manjina moze nametnuti volju vecini ?
Babe , žabe i krabe. Termin Vlasi imao je različita značenja evo da pomenem neke od njih;
- Danas nacionalna manjina u istočnoj Srbiji a oni su su u najvećoj meri novije stanovništvo na tom prostoru.
- Verovatno najčešće značenje je kao romanizovano starosedelačko stanovništvo na Balkanu različitog porekla.
- U Srednjam veku kao delatnička i socijalna kategorija (kao stočari)
- Naziv za Srbe od strane Dubrovčana , i obrnuto - u pojedinim poveljama su Srbi (i neki bosanski vladari) nazivali Dubrovčane Vlasima
- Naziv za Srbe od strane Turaka i bosanskih muslimana (kod bosanskih muslimana to značenje je ostalo do dan danas- Vlaj)
- Naziv za Srbe od strane Austrijanaca
Što znači da svaki pomen termina Vlah treba tumačiti u okviru konkretnog istorijskog konteksta.
No vratimo se na poreklo Albanaca.
Babe , žabe i krabe. Termin Vlasi imao je različita značenja evo da pomenem neke od njih;
- Danas nacionalna manjina u istočnoj Srbiji a oni su su u najvećoj meri novije stanovništvo na tom prostoru.
- Verovatno najčešće značenje je kao romanizovano starosedelačko stanovništvo na Balkanu različitog porekla.
- U Srednjam veku kao delatnička i socijalna kategorija (kao stočari)
- Naziv za Srbe od strane Dubrovčana , i obrnuto - u pojedinim poveljama su Srbi (i neki bosanski vladari) nazivali Dubrovčane Vlasima
- Naziv za Srbe od strane Turaka i bosanskih muslimana (kod bosanskih muslimana to značenje je ostalo do dan danas- Vlaj)
- Naziv za Srbe od strane Austrijanaca
Što znači da svaki pomen termina Vlah treba tumačiti u okviru konkretnog istorijskog konteksta.
No vratimo se na poreklo Albanaca.

Kao prvo ne kažem ja da je to sad 100 posto isto pleme/bratstvo, jer ni za jednoga od pre 2000 godina ne možeš da dobiješ "hronološku nit" do današnjih dana, ali...
- sa jedne strane imamo jedno ilirsko pleme koje se zvalo DERETINI (pre 2000 godina), a na drugoj strani imamo današnje pleme/bratstvo DERETIĆI. Na osnovu toga odma možemo da vidimo jedno potpuno isto ime. Ovde moram još jednom da napomenem da se na latinskom piše Deretini ili na grčkom Derriopes. A znamo da su Grci za Nemanjiće pisali Nemanides. Ovo takođe ide u prilog tome, da su možda ovi Deretini (latinsko) ili Derriopes (grčko) sami sebe nazivali Deretići. Ne kažem da je to sad 100 posto tako, ali navodim kao primer, pa ti sad radi šta hoćeš.
- imamo ova dva plemena/bratstva koja se nalaze u Iliriku. E sad, gde su se tačno nalazili ovi Deretini Iliri, ne znam, niti ćemo verovatno ikada saznati, ali ono što znamo jeste to, da su bili u Iliriku i da su ilirsko pleme. Valjda znaš gde su se nalazili Iliri - na prostoru gde su današnji Srbi.
Neverovatno kako je ovo identično; područje Ilira i područje južnih Slavena (Jugoslavija)
http://sr.wikipedia.org/wiki/Датотека:Illyrians.jpg
http://sr.wikipedia.org/wiki/Датотека:Illyrian_tribes-sr.png
A sa druge strane povezuje se pleme Serboi (koji se spominje pre takođe 2000 godina) na Kavkazu sa današnjim Srbima, pa nikome ništa - iako nemamo "hronološku nit".
Ne znam koliko je ova mapa tačna, ali eto našao sam da su Deretini bili negde kod Jablanice: http://sl.wikipedia.org/wiki/Slika:IllyricumAD6RomanConditionofTribes.png (slovenačka wikipedija)
A Deretić je iz Trebinja, ako se ne varam. Znači sve ti je to Hercegovina.

- a za kraj. Sam si rekao kako je Dušan Popović utvrdio da je Deretić vlaškog porekla - znači starosedelačko poreklo. A ja sam mnjenja da su Vlasi Srbi, jer ima dosta činjenica koja idu u prilog tome.
Eto toliko od mene.
Tesko da su od Cincara u Hercegovini
Sto se teme tice
Kavkaska Albanija ? Da li to ima neke veze sa danasnjim Arbanasima (namerno govorim Arbanasi jer je to ime kojim ih Srbi zovu od davnina ).
Da li je ta teorija ispitana , izvinjavam se ako je to obradjeno u nekoj od predhodnih diskusija .
Definitivno danasnji Arbanasi nemaju veze sa Ilirima to bar mozemo da konstatujemo
Takodje interesantna je tvrdja da imaju direktne veze sa Sarcenima sa juga Italije ( mada mislim da je i ta teza oborena )
Slobodno ih zovi Albancima, podjednako su srpski (ili nesrpski) nazivi i Albanci i Arbanasi. Sa Arbanasima rizikuješ da zvučiš arhaično, kao da govoriš o Serbljima, Horvatima, Madžarima, Grecima, Bolgarima i sl. Naziv "Arbanasi" je skoro pa nestao u upotrebi još u tursko vreme, kada počinje da se koristi turska reč "Arnauti".
Nemaju veze, jer je i za jedne i za druge "Albanija" strani naziv kojim su ih nazivali stranci. Balkanski Albanci sebe zovu Šćip'tari i govore indoevropskim jezikom, dok su kavkaski Albanci narod po imenu Uti i govore jezikom koji pripada kavkaskoj grupi jezika, to jest sa jezikom Šćiptara poseduje sličnost od 0%.
Teorija nije ni ispitivana jer u ozbiljnoj nauci i ne postoji. U popularnoj literaturi ju je lansirao Jovan I. Deretić i pominju je samo oni koji žele preko nje da predstave Albance kao doseljenike na Balkan u vreme Đorđa Manijaka. Albanija je, na primer, bio i naziv za Škotsku, po keltskom nazivu Alba i Alban, pa nikome nije palo na pamet da uzme da tvrdi da su Albanci zapravo Škoti, i ta teorija takođe nije ispitana iz apsolutno istog razloga. Našu javnost je lakše zbuniti vezivanjem za neke "Tunguzije" u sred Azije o kojima ne znamo ništa, ali veza Albanaca sa kavkaskom Albanijom je identična kao i sa škotskom Albanijom. Nema je.
Albanci imaju veze sa Ilirima, jer su Iliri učestvovali u njihovoj etnogenezi. Samo, nemaju veze sa svim Ilirima, već samo sa onim malim delom koncentrisanim oko Albanije. Potomci ostatka Ilira su savremeni Srbi, Hrvati, Bošnjaci...
Slobodno ih zovi Albancima, podjednako su srpski (ili nesrpski) nazivi i Albanci i Arbanasi. Sa Arbanasima rizikuješ da zvučiš arhaično, kao da govoriš o Serbljima, Horvatima, Madžarima, Grecima, Bolgarima i sl. Naziv "Arbanasi" je skoro pa nestao u upotrebi još u tursko vreme, kada počinje da se koristi turska reč "Arnauti".
Tesko da su od Cincara u Hercegovini
Otkud Cincari u Hercegovini?
Koja je etimologija etnonima Arbanas, odnosno, da li je ista ili drugačija od etimologije naziva Albanac?