Svima_Mili_&_Dragi
Aktivan član
- Poruka
- 1.754
Deretić kaže da je Djordje Manijak poveo Albance kao pomoćne trupe koji su kaskali u pozadini sa sve ženama i decom i da su ostali zaglavljeni na srpskoj zemlji jer nisu mogli da se vrate, dok u navedenom "dokazu" pisac kaže da je Djordje Manijak došao sa ratnicima Rimljanima i Albancima. Nema čak ni veze da li su to Šiptari Albanci ili neki drugi. Bitno je da su to bili ratnici, i da nisu vodili žene i decu sa sobom.
Ama ne zanima me nikakav Deretic iz XX veka. Mijajlo Ataliota iz XI kaze da je Djordje Manijak u XI veku doveo Alvane/Albanoje i Romeje sa Sicilije. Sta ti tu nije jasno i zasto si toliko dosadan vrteci sve neke nebitne informacije u krug? Ne bavim se Dereticem, ne bavim se nicim do primarnim izvorom iz perioda u kome se zbio dogadjaj koji izvor opisuje.
Da su Alvani/Albanoji bili ma koji stanovnici koji vec zive u Vizantiji, oni bi potpadali pod Romeje, ne bi bili posebno apostrofirani kao razliciti od Romeja.
Normani takodje vec zive u Vizantiji, postoji vikinska garda u Carigradu. Dakle, Alvani/Albanoji nisu ni Normani (a vec smo zakljucili da nisu uobicajeni Romeji tj Vizantinci). Tj oni su najverovantije isti oni ljudi koje su Arapi doveli na Siciliju, po svoj prilici iz kavkaske Albanije i koji ce se kasnije nazvati Arnautima. A u svakom slucaju su nekakvi Alvani/Albanoji koje Djordje Manijak dovodi sa Sicilije po prvi put u Epir.
Stvarno vise ne mogu da ponavljam sve to jedno isto. Ako ti i dalje nije jasno, tvoj problem, ali nema potrebe da me i dalje citiras opet postavljajuci neke varijacije potpuno nesuvislih pitanja na koja sam vec vise puta odgovorio. OK?
Bye.