Ti nikada nisi bla cista u glavu, ali zato uvek genijalna

Jaram i jaran,, prosto , jednostavno i logicno

Privid je da moje staze nemaju cilj
Халид је, заправо, погрешно пјевао...
Ој јаране, јаране
у јарму смо ми...
A Шантић правилно

Много су значајнији ти волови него што мислимо, за разумевање прошлих времена и савремених термина. У неолитско доба, због њих је измишљен точак, ето револуције

По њима је много сазвежђа добило име такође, све се кроз њих преламало.
И данас су људи, у све мањем проценту, везани за њих, видите ово
http://arhiva.alo.rs/vesti/reportaza-srbija/volovi-na-spomeniku/75755
Једном сам ја испитивала старију жену пореклом са села .. јер сам читала Симу Тројанчевића (књигу о невербалном српском говору) и он је описивао да волови у јарму имају одређене непроменљиве речи којим им човек наређује, па сам проверавала да ли је то истина и да ли се и данас задржало у народу. Она ми је испричала занимљивост- да су волови нераздвојни пар , ако један случајно умре или је болестан, тешко је заменљив.Ако је десни во онеспособљен, од комшије се тражи на зајам во-дешњак и на стране се строго пази, јер во-"левак" не зна команде и правце дешњака. Том десном (на десној страни јарма) команде су за покрет и кретање "ај,вол!" (негде ајс, негде ојс), а левом у јарму "ђа,вол"..Волар извикује стално те две фразице (ајвол. ђавол,ајвол, ђавол) ако жели да кола буду вучена праволинијски и равномерно..
Имам утисак да су паралелни токови воловског хода у колима са јармом били пресудни у именовању неких паралелних река (напр. у старом Епиру, данашњој Албанији река Десна ,тачније некад Десница, данас Осум ; и њој паралелна река Диавол. односно Ђавол, требало би Лијева река)..На исти начин су паралелне реке Тигар и Пурат(Еуфрат) , још једно место где је земљорадња давно почела, али не знам за везу са воловима на домородачким језицима оног доба.
Али, једно од најстаријих неолитских насеља има топоним ЈАРМО
https://en.wikipedia.org/wiki/Jarmo
А уопште говорећи, поводом "Ђавола" - левог вола у јарму, кад се у српској обичајној пракси од настанка Срба наовамо одређивало шта је светло. а шта тамно, шта добро , а шта лоше...страна "ајвола" је постала прототип добра- па се сва кола играју
на десно, пише се
на десно, а страна "ђавола" је прототип зла- посмртна кола се играју
на лево.. све што је
на лево је " зло и наопако", чак и народи што пишу
на лево су наопаки и зли за нас, итд.
Широка тема, заиста.