ЕПИСКОП ЈОВАН (ЋУЛИБРК): СРБИ, ДОБРО ВАГАЈТЕ СВАКУ РЕЧ О СТЕПИНЦУ!

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548
Епископ Славонски Јован Ћулибрк, највећи стручњак СПЦ о холокаусту током Другог светског рата, каже да ћемо сви морати добро да измеримо сваку реч о кардиналу Алојзију Степинцу, који ће можда бити каноннизован.

"Мислим да ћемо сви ми морати да добрано одвагнемо сваку ријеч, прошлу и будућу, у погледу Степинца. Оно око чега ћемо се сигурно сложити то је да комунистички процес и комунистичка оптужба не могу да представљају полазиште за разговор о Степинцу. На том процесу и уопште пред комунистима је он показао храброст, и несумњиво је да је тај елеменат исповједништва пресудан у процесу беатификације и канонизације. Но управо одатле полазе и они који Степинцу приговарају да исту храброст није показао и пред Павелићем када је требало осудити и спријечити усташка злодјела. Но ништа није једноставно: замислите да су и Степинцу и патријарху Павлу усташе убиле брата - Павлов брат Душан погинуо је у партизанима у Сирачу 1942, а Степинчевог брата Мију одвели су и убили наредне, 1943. године."

Степинац се НИКАДА И НИ ПО КОМ ОСНОВУ НЕ МОЖЕ И НЕ СМЕ БРАНИТИ.... ови из СПЦ СУ СТВАРНО ЗАПЕЛИ СВИМ СНАГАМА ДА ДЕФИНИТИВНО НАПРАВЕ РАСКОЛ У ЦРКВИ И ДА ОД ЈЕДНЕ ДОБИЈЕМО ДВЕ СПЦ - ЈЕДНУ ПОЛИТИЧКУ И ПОЛИТИКАНТСКУ А ДРУГУ НАРОДНУ КАО ШТО ЈЕ ДО САДА УВЕК У ИСТОРИЈИ И БИЛА....... --------- АЛИ НИ КОМУНИСТИ ТАКОЂЕ јер и они имају "путера на глави".....

Епископ Славонски Јован Ћулибрк, највећи стручњак СПЦ о холокаусту током Другог светског рата, каже да ћемо сви морати добро да измеримо сваку реч о кардиналу Алојзију Степинцу, који ће можда бити каноннизован.

"Мислим да ћемо сви ми морати да добрано одвагнемо сваку ријеч, прошлу и будућу, у погледу Степинца. Оно око чега ћемо се сигурно сложити то је да комунистички процес и комунистичка оптужба не могу да представљају полазиште за разговор о Степинцу. На том процесу и уопште пред комунистима је он показао храброст, и несумњиво је да је тај елеменат исповједништва пресудан у процесу беатификације и канонизације. Но управо одатле полазе и они који Степинцу приговарају да исту храброст није показао и пред Павелићем када је требало осудити и спријечити усташка злодјела. Но ништа није једноставно: замислите да су и Степинцу и патријарху Павлу усташе убиле брата - Павлов брат Душан погинуо је у партизанима у Сирачу 1942, а Степинчевог брата Мију одвели су и убили наредне, 1943. године."

Само нека мере.

ЕПИСКОП ЈОВАН (ЋУЛИБРК): СРБИ, ДОБРО ВАГАЈТЕ СВАКУ РЕЧ О СТЕПИНЦУ!

• четвртак, 27 август 2015 14:50
jovanculibrk.jpg
Код нас се питање улоге католичког свештенства у Другом свјетском рату свело на српско-хрватске односе, без увида и разумијевања његовог општег оквира

Овако епископ славонски Јован Ћулибрк у интервјуу за нови број Недељника говори о могућој канонизацији кардинала Алојзија Степинца. Владика Јован важи у СПЦ за најбољег познаваоца Холокауста, геноцида у Другом светском рату и српско-јеврејских односа. Све то је, између осталог, изучавао и на Јеврејском универзитету у Јерусалиму и у Јад Вашему. Двадесет година после "Олује" и "Бљеска", и 70 година после пробоја Јасеновца, за Недељник је епископ Епархије славонске причао о "вертикали српског страдања на овим просторима", о односима СПЦ са Ватиканом, о улози кардинала Алојзија Степинца у злогласној НДХ, о везама српског и јеврејског народа...
"Код нас се питање улоге католичког свештенства у Другом свјетском рату свело на српско-хрватске односе, без увида и разумијевања његовог општег оквира: нпр. сви знају за књигу Марка Ривелија о Степинцу, али је ријетко ко читао такође код нас објављену Ривелијеву књигу о Ватикану у Другом свјетском рату - и при томе треба рећи да Ривели сигурно није врхунски стручњак, као што то није ни Џон Корнвел, чија је књига Хитлеров папа ипак успјешнија, али и нешто познатија код нас. Но, сама чињеница да Пио XII још није канонизован, довољно говори о томе колико је озбиљно ово питање. Пију XII и Ватикану се најчешће приговара то што јавно није осудио Холокауст, али и Пољаци носе веома горко сјећање на ратног папу јер сматрају да је и њихово страдање било прећутано ради мира између Ватикана и Трећег рајха. Тек остаје да се преведу изванредна дјела Мајкла Фајера или Пола О'Шија, у којима се може сагледати где је мјесто НДХ и кардинала Степинца у ширим еклисијалним и државним оквирима."
У нашој јавности су, казао је владика Јован, после Сабора ове године побркане три комисије.
"Прва је комисија за дијалог између Српске цркве и Хрватске бискупске конференције, на чијем је челу са стране СПЦ еx оффицио митрополит загребачко-љубљански, дакле владика Порфирије; друга комисија је саборски Одбор за Јасеновац, на чијем челу сам ове године наслиједио умировљеног владику херцеговачког Атанасија и бањалучког Јефрема; и на крају, ту је трећа комисија чије формирање је предложио папа Фрањо, чији би задатак био да расправи питање канонизације кардинала Алојзија Степинца, а која би требало да се састоји од православних и римокатолика, али чији састав још није дефинисан", објашњава владика славонски, и додаје:
"О Степинчевој канонизацији искључиво Ватикан одлучује. Но, само формирање овакве комисије је велики корак напред у међусобним односима, и надам се да ће преко ове комисије и наука и богословље имати прилику да дају своје одговоре."
Владика Јован је казао и да је неморално износити ауторитативне тврдње о броју жртава у Јасеновцу.
"Број није суштински битан али је веома важан, јер показује димензије злочина. Да је број страдалих у Јасеновцу огроман то знамо, али је проблем који постоји још од почетка осамдесетих, када је почело отвореније да се расправља о Јасеновцу, у томе што ће велики број људи да скочи и пита: а колики је тај број? Овде ћу да поновим оно што говорим стално, а то је да је неморално питати за број страдалих у Јасеновцу. Зашто? Зато што су у већини европских држава до 1948. године извршене процјене броја жртава у Другом свјетском рату и дате су прелиминарне процјене карактера рата; Нирнбершки трибунал је симбол тог времена. 70 година након престанка рада Јасеновца, ми још увијек баратамо с поратним процјенама, и још увијек нам недостаје озбиљан рад на утврђивању броја жртава. Зато, износити ауторитативне тврдње о броју јасеновачких жртава, поготово како се то ради на простору бивше Југославије, јесте неморално", објашњава владика Јован Ћулибрк.
Он је за Недељник говорио и о опустелим селима у Славонији и обележавању "Бљеска" и "Олује".
"Била је у мају обљетница 'Бљеска' у Окучанима. Ми смо тај дан у Храму Светог Димитрија служили литургију и помен, на које из Србије није дошао скоро нико: ниједан новинар, нико се није јавио. А знате зашто? Највише зато што се у вријеме 'Бљеска' у Београду одигравао стоти дерби, деведесет хиљада људи је сједило на Маракани, а онда су тек у ко зна којем минуту Дневника рекли да се нешто збива у Западној Славонији. Лоша је савјест код људи који су у тој обмани активно или пасивно учествовали, мрачна је савјест код људи и она их несвјесно кочи да се врате "Бљеску" који им оптерећује савјест", рекао је, између осталог, владика Јован.

Извор Недељник / Курир, 27. 08. 2015.

Mi,koji pripadamo Pravoslavnoj Hriscanskoj Crkvi,moramo uvek biti svesni,da je Kardinal Stepinac,TAKODJE pripadao Hriscanskoj bratskoj Rimo-Katolickoj Crkvi.Prema tome,ako je neko,ko pripada ISTOJ HRISCANSKOJ CRKVI,kao i mi,kanonizovan,da bi bio proglasen svecem,mi smo DUZNI da tu kanonizaciju postujemeo.Kardinal Stepinac,ponizavan je i mucen,za vreme krvavog komunistickog terora,koji
je u Jugoslaviji,proganjao vernike,svih konfesija.

Dakle,mislim da postoji pored Stepinca,jos ljudi,koje je taj rezim,umorio strasnom smrcu.Svi oni,zasluzuju,da na neki nacin,,postanu sveti mucenici Hriscanske Crkve.Ne bi trebalo gledati,gde su oni
ziveli.Bitno je samo to,da ih je komunisticki rezim,nevine mucio i ubijao.

Napokon glas razuma iz SPC-a! Mitomanija ne može opstati kad nema uporišta. Polako će i druge stvari isplivati na površinu...

Хоће. Испливаће да су комунисти усташком кардиналу нудили слободу али их је он одбио.

Србска Православна Црква била је у време комунизма препуна убачених фрањеваца и другог олоша, нико не зна какво је сада стање по том питању

Стање је катастрофално.

Стање је катастрофално.

Нисам пре схватио, објаснио ми је један тип вражји план комуниста. Комунисти су у ствари били ударна песница запада, вођа им је био јб тито, тит по римском, а римски генерал Тит је растурио Јерусалемски храм и после тога је луда Рома раселила Јевреје из Израела. Исту улогу имао је и јб Тито тј Тит само према Србској цркви, улогу римског генерала који уништава цркву.

Jovane, sram te bilo !

Нисам пре схватио, објаснио ми је један тип вражји план комуниста. Комунисти су у ствари били ударна песница запада, вођа им је био јб тито, тит по римском, а римски генерал Тит је растурио Јерусалемски храм и после тога је луда Рома раселила Јевреје из Израела. Исту улогу имао је и јб Тито тј Тит само према Србској цркви, улогу римског генерала који уништава цркву.

Ух, не би ишао толико далеко. Довољно ми је да видим оног Качавенду, возање џипа кроз пешачку зону у Новом Саду, Пахомија, итд. Сад ће неко рећи они су само људи и нису црква. А они су истакнути представници божије администрације и треба да дају пример ако желе "стадо".
Наравно, има ту и дивних људи.

Ух, не би ишао толико далеко. Довољно ми је да видим оног Качавенду, возање џипа кроз пешачку зону у Новом Саду, Пахомија, итд. Сад ће неко рећи они су само људи и нису црква. А они су истакнути представници божије администрације и треба да дају пример ако желе "стадо".
Наравно, има ту и дивних људи.

Има добрих људи међу њима, то нико не оспорава, ал не питају се много. Павле је успео доста тога да поправи ал не и да почисти све, у ствари он уопште није чистио и то је проблем.

Pravi svestenik ce uvek reci coveku, gledaj da zivis cist pred bogom, a ne gledaj tudje poslove.

Ovo je vise na delu ujedinjenje pravoslavaca i katolika, a tu ce nestati pravoslavci, evo u koje god pare hocete da se kladite, tako ce biti...
Nista od pravoslavne tradicije nece ostati...zivi bili pa videli...

Jedini izlaz je da nastupi moratorijum na ujednjenje crkve...jer dok su pravoslavlju klimave pozicije pogresno je ujedinjavati se sa katolicima...Ne poznajem katolicku veru, pa ne znam da li postoji nesto kao verska tolerantnost...

Ali argument da je neko dobar svestenik jer se kacio sa komunistima, je stvarno taman za ovo vreme glupih i zluradih...

Poslednja izmena od moderatora:

Pravi svestenik ce uvek reci coveku, gledaj da zivis cist pred bogom, a ne gledaj tudje poslove.

Ovo je vise na delu ujedinjenje pravoslavaca i katolika, a tu ce nestati pravoslavci, evo u koje god pare hocete da se kladite, tako ce biti...
Nista od pravoslavne tradicije nece ostati...zivi bili pa videli...

Jedini izlaz je da nastupi moratorijum na ujednjenje crkve...jer dok su pravoslavlju klimave pozicije pogresno je ujedinjavati se sa katolicima...Ne poznajem katolicku veru, pa ne znam da li postoji nesto kao verska tolerantnost...

Ali argument da je neko dobar svestenik jer se kacio sa komunistima, je stvarno taman za ovo vreme glupih i zluradih...

A zašto ne, jedan je Bog.

Poslednja izmena od moderatora:

Ето зашто ја једнако упозоравам колико је опасан и куда све води сваки НЕКРИТИЧКИ антикомунизам...

А неки се дају завести, и натрчавају олако на ту ђавољу замку.

Back