Umro jos jedan,Cacanin u KC Kragujevac,cetvrta zrtva.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ja sam procitala ovakvo objasnjenje:
H1N1 se povezuje sa Španskom groznicom zbog toga sto umiru prvenstveno mladi ljudi. Mlađe osobe imaju jači imunitet i to je u ovom slučaju nepoželjno. Po dobijanju jake upale pluća uzrokovane virusom organizam šalje leukocite u pluća da se izbore dok ne napravi antitela kaj se bore protiv virusa. Pošto je imuni sistem prejak on uništavajući virus uništava i pluća i nusproizvod toga je voda. Dakle udavite se u sopstvenoj tečnosti. Organizmi sa slabijim imunim sistemom odreaguju isto ali nemaju dovoljno veliki broj belih krvnih zrnaca koji bi napravio toliku štetu na plućima i ne možete se ugušiti jer se ne stvori toliko vode koliko organizam sam ne može da apsorbuje i ukloni.
E sad da li ovo je ili nije tacno, djavo ce ga znati. Sto se vakcine tice, to je za mene klasican konflikt "biraj od dva zla manje". Shodno tome, neko ce se odluciti za vakcinu ako je upste bude za sire slojeve stanovnistva, neko nece, i molim lepo.
Ok, hajde da proanaliziramo logiku zaista detaljno.
- Svake godine, sezonski grip ubija nekoliko miliona ljudi širom sveta. (Samo u Americi, sa odličnom zdravstvenom zaštitom i visokim nivoom imunizacije, strada oko 40,000 godišnje).
-Svake godine, proizvodi se nova serija vakcina, zasnovana na sojevima koji se pojave te godine. Obično slabo ko u javnosti uopšte i gleda koji su sojevi u vakcini. Ove vakcine su se pokazale veoma, veoma sigurnim, sa ozbiljnim komplikacijama otprilike jednom u milion slučajeva.
- Ove godine se pojavio svinjski grip, oko koga se pojavila medijska halabuka.
- Pošto se svinjski grip pojavio nakon produkcije sezonskih vakcina (tj. tačnije od pojave gripa do trenutka kada je moguće početi praviti vakcine je prošlo vreme u toku koga su proizvedene sezonske vakcine), on nije uključen u sezonsku vakcinu za grip.
- Vakcina za svinjski grip je napravljena na potpuno isti način kao i vakcine za sezonske gripove u toku zadnjih dvadeset godina. Razlika između svinjskog gripa i sezonskog je samo malčice veća nego što je razlika između različitih sojeva sezonskog. Otud, nema vidljivog razloga zbog koga bi se očekivalo da ova vakcina ima i po čemu drugačije posledice nego obična.
- Svinjski grip se pokazao otprilike isto onoliko opasnim koliko i sezonski. Dakle, nije gori, ali nije ni bolji. I dalje prete standardne stotine hiljada i milioni mrtvih širom sveta.
Prema tome, ono što ulazi u zaključivanje je sledeće:
- svinjski grip je opasan otprilike koliko i sezonski, što uopšte nije zanemarljivo.
- šansa da čovek ima lošu posledicu od vakcine je otprilike duplo manja nego da pogine tako što ga udari grom.
Ergo, vakcinacija je bolji izbor.
To je logika iza ovog zaključivanja, Sofija.
Ok, da pogledamo stranicu koju si ti sama poslala u ovu temu. U svetu, svinjski grip nosi oko 1.2% šansu smrti. Američki podaci su oko 3%, ali za tu cifru se zna da je značajno prevelika (zato što su ovde lekari jako skupi mnogim ljudima, i otud je broj blažih slučajeva potcenjen).
Šanse za posledice od vakcine su...? Kolike, Sofija, i na osnovu kojih podataka. Ne zaboravi da su milioni vakcina već dati. I nešto ne vidim da ljudi padaju ko mušice od distonije...? Koji su specifični razlozi zbog koga bi trebalo da se vakcine protiv svinjskog gripa bojimo više nego standardne vakcine za grip?
1. Како можеш с толиком дозом сигурности говорити о евентуалним поледицама примања вакцине, кад је иста још увек у експерименталној фази?
2.Ако се свињски грип показао опасним колико је опасан и ''класичан'' грип, зашто би здрави људи примали вакцину? (ја је не примих ни једном у животу, а ни многи око мене и сви смо живи и здрави, хвала Богу)
3. Не брину мене ране последице, већ одложене. Уосталом, сложили смо се да је сувише мало времена прошло од момента кад су те вакцине подељене на Америчком континенту. Прави резултат ћемо тек имати прилике да видимо.Зашто не спомињеш ту могућност (одложених последица)?
4. Који су специфични разлози због којих те вакцине против свињског грипа треба мање да се бојимо него вакцине против ''класичног'' грипа?
5. Зашто мора да се потпише сагласност да желиш да примиш вакцину? Чега се то државе ограђују?Јербо, ни за једну вакцину никад не потписах сагласност...
Ovo pod 5 sam pitao još juče ili prekjuče i nikako da neko od stručnjaka odgovori. Kao što ne dobih odgovor šta se desilo u Ukrajini pa je tako velika smrtnost a Ukraina ne spada u mnogo siromašne zemlje.
Ne.A jel vakcinisanje protiv klasicnog gripa smanjuje mogucnost da se dobije svinjski?
Hoću odgovor od onih koji nas ubeđuju da je vakcinacija spas. Ako je potpuno ista kao i za sezonski grip, čemu potpisana saglasnost kad ne potpisujemo ni za jednu vakcinu?![]()
Pa logika je verovatno cisto pravna a ne medicinska, posto je ovo verovatno prva vakcina gripa za koju ce drzava da obezbedi onoliko doza koliko ima stanovnika. Pa kada postoji neki podzakonski akt koji kaze da ce tu vakcinu primiti svi, ako neko ko nije primio vakcinu umre, taj podzakonski akt ce biti vrlo bitan dokaz o nemarnosti drzave prema tom pojedincu, i njegova porodica moze da dobije parnicni spor. Kada potpise izjavu, drzava to moze da iskoristi kao dokaz na sudu da se taj pojedinac svojevoljno odrekao vakcine...
Cisto pravno obezbedjenje, ja mislim da je to razlog...
ne bih ja dalje o ovome...i da potpises i da ne potpises, spor dobiti neces, ili mozda bi i mogao ali jako tesko
a ne bih dalje ni o ovom gripu![]()
Pa logika je verovatno cisto pravna a ne medicinska, posto je ovo verovatno prva vakcina gripa za koju ce drzava da obezbedi onoliko doza koliko ima stanovnika. Pa kada postoji neki podzakonski akt koji kaze da ce tu vakcinu primiti svi, ako neko ko nije primio vakcinu umre, taj podzakonski akt ce biti vrlo bitan dokaz o nemarnosti drzave prema tom pojedincu, i njegova porodica moze da dobije parnicni spor. Kada potpise izjavu, drzava to moze da iskoristi kao dokaz na sudu da se taj pojedinac svojevoljno odrekao vakcine...
Cisto pravno obezbedjenje, ja mislim da je to razlog...
na prvom mestu paracetamol – febricet, paracet, efferalgan, panadol (ovo su registrovani nazivi jedne te iste supstance)Koji lekovi mogu da se daju deci za skidanje temperature? Neko je napred rekao da se ne sme davati Aspirin, Andol, Midol, Acetisal...
Hvala
na prvom mestu paracetamol – febricet, paracet, efferalgan, panadol (ovo su registrovani nazivi jedne te iste supstance)
eventualno brufen
paracetamol – febricet, paracet, efferalgan, panadol (ovo su registrovani nazivi jedne te iste supstance)
ili brufen
Sve su to lekovi na bazi acetilsalicilne kiseline (Aspirin) koji su povezani sa mogućnošću dobijanja Reye sindroma.Koji lekovi mogu da se daju deci za skidanje temperature? Neko je napred rekao da se ne sme davati Aspirin, Andol, Midol, Acetisal...
Hvala
1. Како можеш с толиком дозом сигурности говорити о евентуалним поледицама примања вакцине, кад је иста још увек у експерименталној фази?
2.Ако се свињски грип показао опасним колико је опасан и ''класичан'' грип, зашто би здрави људи примали вакцину? (ја је не примих ни једном у животу, а ни многи око мене и сви смо живи и здрави, хвала Богу)
3. Не брину мене ране последице, већ одложене. Уосталом, сложили смо се да је сувише мало времена прошло од момента кад су те вакцине подељене на Америчком континенту. Прави резултат ћемо тек имати прилике да видимо.Зашто не спомињеш ту могућност (одложених последица)?
4. Који су специфични разлози због којих те вакцине против свињског грипа треба мање да се бојимо него вакцине против ''класичног'' грипа?
5. Зашто мора да се потпише сагласност да желиш да примиш вакцину? Чега се то државе ограђују?Јербо, ни за једну вакцину никад не потписах сагласност...
pojavljuju mi se simptomi il gripa il nekog nazeba videcemo za neki dan
elem jel ima negde maske u bg da se kupe? ja bih rado stavila neku kad izadjem sad napolje ovako bolesna da ne sirim zarazu, ovo je bitno ako je svinjski u pitanju
napolju nemozes siriti zarazu ako neces direktno da prilazis ljudima....maski izgleda nigde nema ...koristi sal...ili maramu...
ja imam simtome prehlade...ali umisljam svasta...![]()
Procene strucnjaka su da ce u srbiji broj obolelih biti milonski.Uz ovaku stopu smrtnosti,sto je evdentno,to su brojke,slika nije ni malo ruzicasta.
Niuko ne zna koliko ce ljudi oboleti.
Niko ne zna kolika ce stopa smrtnosti biti.
Zna se samo ono sto imamo sada: Mali broj obolelih ali velika stopa smrtnosti.To su cinjenice.