Emotivno zlostavljanje

Zamislite da naletite na devojku koja je emotivni zlostavljac. Njena familija zna o cemu se radi, ali vam to precute. Vremenom shvatite da je drugima utrpavaju samo da je skinu sa svog vrata. Vi u startu ne znate o cemu se radi, vise puta se zalite na njene postupke njenima, ali nikakav odgovor ne dobijate koji bi objasnio situaciju. Vremenom vam unistava energiju i samopouzdanje. Tu negde isto saznajete da je ranije cak bila hospitalizovana na psihijatriji. Kako biste reagovali na takvo sakrivanje istine? Da li je u redu nekoga tako navuci na tanak led? Da li bi bilo u redu traziti objasnjenje zasto vam je tako nesto precutano?

ko je bio duzan da ga obavesti?

osoba moze da bude emotivni zlostavljac u jednom odnosu, a da to ne bude u drugim osnosima, to je dvosmerna ulica
nema zlostavljaca dok nema i onoga ko ce to da tolerise

muskarac koji ocekuje da mu ljubavne/partnerske/bracne probleme resava bilo ko, a narocito zenina familija nema nikakve sanse da zivi kako treba sa tom osobom

- - - - - - - - - -

OK, ali da li je ispravno traziti objasnjenje od familije koja je precutala ono sto zna i prebacila muku na drugoga? Kako se postaviti u datoj situaciji, ima li nekog pravnog nacina?

ako mozes da zivis sa tim, zivi, ako ne mozes, raskini

ne mesati rodbinu

- - - - - - - - - -

Da, ali sta ako je nacinjena neka steta, zdravstveno si se sjebo itd? Najlakse je reci, raskines. To obicno kazu oni koji to nisu doziveli. Emotivno zlostavljanje je tesko razumeti ako nisi doziveo. Uslov za to je da si voleo i da je neko na najperfidniji nacin koristio ta tvoja osecanja i pregazio te u maniru da mu nikad nije bilo stalo do tebe. Emotivno zlostavljanje se desava polako, ne na brzinu. Mislim da i familija takvih osoba ne moze da se izbori s tim i da i oni imaju ozbiljne probleme sa takvom decom, jer ih prakticno gurnu drugome na vrat. Muko moja predji na drugoga, tako rese problem. Jel imao neko iskustva s tim? Jos gore je kad se upadne u ekipu takvih koji se znaju sa nekog psiholoskog savetovanja. Siguran sam da zlostavljaci nisu sami, nego su potpomognuti slicnima.
cak i ako je sve ovo tacno i dalje je najbolje (iako je bolno) raskinuti, jer nece biti bolje, samo ce biti komplikovanije

pitanje je da li mozes da govoris o perfidnosti te osobe ako je ona psihijatrijski bolesnik
pitanje je kako ona uopste vidi vas odnos i koliko je to realno

iako mislis da drugi nisu bili fer (njeni), ne treba fokus da ti bude na njima
oni nisu ni uzrok ni resenje problema

Uvodni post govori o tome da je precutano njeno zdravstveno stanje cime je meni napravljena steta namerno. Ne treba meni sazaljenje niti objasnjenje da ona nije takva, niti sam ja vise s njom... Pitanje je postavljeno u smislu da li bi bio red koji samar opaliti onima oko nje koji su sve znali, ali su to precutali... Onima koji su mene svesno navodili na tanak led... Nekako se osecam da bih trebao to da uradim, jer sam izgubio par godina zivota, dok su drugi znali u sta se upustam iako sam vise puta ukazivao na njene cudne postupke, te su pomagali da se jos vise uvucem. Ne znam sta bih radio da je stvar otisla jos dalje u smislu deteta itd. Mozda samaranje nece doprineti nicemu, pa zato i pitam sta drugi misle. Mozda je neko doziveo slicno, pa zna. Sta bi bio najbolji korak da se sve najlakse zaboravi?
ako ti je zelja da im se uslovno receno osvetis, najefikasnije, najjednostavnije i najpametnije je da ih ignosrises, kao da ne postoje, kao da nisu dostojni reakcije

Nemaš potrebe da budeš uvredjen, svako u životu ima iza sebe ili ispred sebe periode kada je "bio glup" ili će biti. I nije to sa visine, ja samo možda imam malo manje razumevanja, jer sam u životu imala dva slična slučaja: bila sam u u vezi sa nekim ili je moja bliska rodbina bila u mreži manipulacije.

Niko se ne menja za 180 stepeni, ali niko, menja se samo tvoja percepcija o toj osobi. Tako i to što se tebi činilo kao ustupak, sa suprotne strane bilo je dobijanje onoga što je i naumljeno. Ako nisi bio sposoban da prepoznaš manipulatora i ako se nisi na vreme prilagodio - ne vidim ko je tu kriv. Naravno da će neko nekoga da iskorištava ako mu taj drugi dozvoli.
Podsećaš me na moju sestru koju godinama lik koristi za izvlačenje novca, i svaki put prodaje je joj istu priču, ona nasedne, on pokupi pare i opet isto i svaki put ona nama svima zagorčava život sa pitanjem Kako on može da laže- pa može. I svaki put je ona naivna jadnica koju mangup prevari i svi bi mi trebali sad da trčimo i da je štitimo, a pre toga kad pokušaš da je zaštitiš niko gori od tebe.

I kao što rekoh, ili smisli i ti perfidan način da se osvetiš ili idi dalje. A mrcvariti ljude oko sebe kako su oni i ona bili pokvarene a ti naivan, zaljubljen, iskren i svašta nešto - mislim da nije ok. Šta si dobio to i pojedi i idi dalje.
Koju igru igras/Erik Bern, mozda ne bi bilo lose da joj preporucis da procita, ima i na netu

- - - - - - - - - -

Ne analizirajući da li je uvodna ispovest autentična ili nije:

Interesantno je kako ljudi primete emotivno zlostavljanje tek pošto zaljubljenost/zanesenost ili ljubav prođu. U protivnom, ne bi bilo toliko priča o ljubomori kao „zdravom začinu“ veze ili o ponekom šamaru „iz strastvene ljubavi“. Zlostavljanje, izgleda, opčinjava? Jer, i emotivno ucenjivanje je zlostavljanje, najčešće slatko izrečeno („Dragi, obećaj mi da me nikada nećeš ostaviti, ma šta da se desi“; „Draga, ako me napustiš, ubiću se“, „Videćeš koliko ću ti nedostajati kad umrem“ i slično.)
Kada nestane zaljubljenost/ljubav, sve postaje jasnije, zar ne? Pa i da ste bili vezani za psihopatu.

Konačno, žrtva koja ne prestaje da bude žrtva, odnosno koja pod raznim izgovorima pristaje da igra tu ulogu, zapravo je IDEALNA žrtva. I to emotivni zlostavljač odlično prepoznaje, jer je reč o obostranoj manipulaciji. Mnogim ljudima odgovara uloga žrtve, jer se osećaju neponovljivim, važnim, jedinstvenim uzrokom patnje i fiksacije koje čak i nisu vezane za konkretan, „u svemu izuzetan“ objekat zlostavljanja već za patološku potrebu da se nečiji život drži pod kontrolom. Dakle, kada prestanete da budete njegova žrtva, zlostavljač će brzo pronaći novu ... a vi novog zlostavljača.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ako bi temu prosirili na bilo kakav vid psihicke torture, postavlja se pitanje kako reagovati na nju? Nije problem ako maltretira jedna osoba, ali moze postati zestok problem ako maltretira grupa. Elementi maltretiranja su izolacija, odbacivanje, vredjanje, unistavanje stvari, sirenje lazi, plasiranje lazi, smestanje razlicitih ponizavajucih situacija, izdaja intime i tajni, namerno izazivanje, namerno davanje pogresnih informacija, namerno navodjenje na pogresan korak itd.. Veoma je tesko ostati miran na sve to, jer se desava grupno, kao mobing u realnom zivotu... Cilj mobinga na poslu je otkaz, a sta je cilj mobinga van posla?

"Ako nekoga mrzi mnogo ljudi, to mora da je dobar čovek." - Sekspir

jedino resenje je otici sto dalje i bez reci, jer svako objasnjavanje, svadje i rasprave dovode do besmislenih razgovora koji dodatno povredjuju, a nista ne resavaju

a sto se tice Sekspirovog zakljucka, diskutabilno je prilicno

ako ti je zelja da im se uslovno receno osvetis, najefikasnije, najjednostavnije i najpametnije je da ih ignosrises, kao da ne postoje, kao da nisu dostojni reakcije

Nakon takvog dozivljaja veoma je tesko ostati smiren u fazonu kao da se nista nije desilo. Po zakonu, kazna za neovlasceno prisluskivanje ide do 3 godine zatvora, samo da pokazem koliko je to ozbiljna stvar, a ne mozes da dokazes nista dok neko ne prizna. Bukvalno te prave ludim, pricaju okolo da si puko, da izmisljas stvari itd.. Toliko je jednostavno sve izvesti da to boli, moze se desiti bilo kome, jer se grupa okomi na jednoga. Siguran sam da bi svako ko to dozivi bio sokiran, pogotovo ako se to desi od osobe sa kojom si u vezi. Sta je poenta toga bila, ja pojma nemam, a isto ne razumem zasto ljudi misle da lazem.. Koja bi poenta bila da ja o tome ovde lazem?

Evo citiracu pitanje jednog clana foruma da pokazem na sta su sve ljudi spremni pa nek razmisle da li lazem:

"Jedna moja ortakinja...
Zbog toga sto se njen momak nadrkano ponasao u par navrata je skovala zaveru, a to je da uradi sve sto moze da se ovaj zaljubi u nju, a onda da ga zayebava.
Nista njoj nije problem da ima sex sa njim itd., ali je morao da plati za uvrede...

Na kraju su raskinuli zbog mene, ali to nije bitno...
"

Kako bi reagovala da to dozivis? Ignorisala?

"Ako nekoga mrzi mnogo ljudi, to mora da je dobar čovek." - Sekspir,
ne mora da je dobar covek da bi ga mrzelo mnogo ljudi, cesce mrze loseg nego dobrog, logicno, zar ne?

a ti navodno dobri koje mrze zbog tzv. dobrote su posebna i siroka tema

Tako bi trebalo biti, ali nije. Svi su dobri dok ne zagusti. Ako ne razumes tu izreku onda ili si mlada, ili te zivot jos nije stisnuo.

Back