Emocionalno neverstvo?

Evo,Borka šta kažu novinari sa ''Krste'':
Na pomen neverstva najčešće se pomisli na fizičko neverstvo, na seksualni odnos s nekim s kime nismo u vezi (a imamo partnera ili partnerku). Međutim, postoji i emocionalno neverstvo, i ono može biti podjednako pogubno po vezu, čak i ako ni do kakve fizičke "konsumacije" ne dođe.

Stvar počinje skoro neprimetno. Nekada čak s osobom koja vas je na početku poznanstva iritirala, a onda u jednom trenutku kaže nešto nad čime se zamislite, i zaključite da se ipak radi o nekome vrednim vaše pažnje. Vaš odnos s tom osobom od tada deluje kao prijateljstvo s nekim ko je suprotnog pola. Platonsko prijateljstvo. Lepo ćaskate, smejete se zajedno, možda komunicirate i mejlom i porukicama, radujete se prilikama kad vidite tu osobu.

Vremenom, ta osoba vam se dopada sve više. Vaši razgovori, šale, komentarisanje ovoga i onoga sve vam više znače. Uživate u prijateljstvu sve više. Malo-pomalo, sve više se otvarate jedno drugom. Pričate o tome ko se čemu nada, čega se ko boji, šta ko pokušava... Povremeno vas žacne jačina osećanja koja imate prema toj osobi, ali brže-bolje uverite sebe da je sve u redu, radi se samo o prijateljstvu, a vi zaista nemate nameru da stupite u seksualne odnose s tom osobom. Volite svog partnera ili partnerku, nemate ni najmanju nameru da ih prevarite. A ovo prijateljstvo, pa, prijateljstvo je. Posebno je, znači vam, ali valjda je normalno da vam prijatelji znače.

Normalno je. Prijatelji i treba da vam znače. Ono što, ipak, ne bi trebalo dopustiti jeste da vam prijatelj znači više nego vaš partner ili partnerka (ne ako ste u ozbiljnoj vezi), jer ste, inače, počinili emocionalno neverstvo. Samo, kako proceniti da li je to slučaj?

Ukoliko se tog prijateljstva ne biste odrekli ni po cenu raskida s voljenom osobom, jasno je koji vam je odnos bitniji. Ako svoje strahove, nade i slično više delite s prijateljem/prijateljicom nego s partnerom/partnerkom, onda vam, barem u tom periodu, taj prijatelj ili prijateljica znače više od stalnih partnera. Ukoliko ćete sve ono lepo ili ružno što vam se u toku dana izdešavalo pre da podelite s prijateljem/prijateljicom nego s partnerom/partnerkom, i tu je jasno ko vam je emotivno bitniji. Ako se jedno drugom poveravate o problemima u vezi, jedno drugom pričate ono što se ne usuđujete da kažete voljenoj osobi - jasno je, zar ne?
ima još...

nastavak...
Niko tu ništa nije planirao, niko nije ni želeo da do toga dođe, a opet, desilo se - i ima veoma loše efekte na vašu vezu, čak i ako do fizičkog neverstva nikad ne dođe.

Problem je što se ovakva prijateljstva razvijaju postepeno, a signali u šta prerastaju često budu prenebregnuti, naročito ako imate problema s voljenom osobom i treba vam neko da vas sasluša, ili samo da učini da se osetite privlačnim. Neko prema kome ne osećate obavezu, ko vas vidi kao šarmantnu osobu koja dobro izgleda, i ko vas ne podrazumeva u svom životu jer ste mu bračni ili vanbračni partner i majka ili otac njegove ili njene dece. Ali, ništa se konkretno nije desilo! Nije - i to pojačava osećanja, jer nije došlo do "konsumacije odnosa", plus umanjuje osećaj krivice jer, eto, ničeg fizičkog tu nije bilo, iako svega ostalog jeste.

Rezultat? Nekad se trgnete, shvatite da je vaše prijateljstvo otišlo predaleko i povučete se - povlačenje je bolno i za vas i za tog prijatelja ili prijateljicu, jer ste jedno drugom počeli da značite jako mnogo - a zatim pokušate da nanovo izgradite oslabljeni odnos s partnerom ili partnerkom. A nekada se ne trgnete na vreme, već samo u nekom trenutku shvatite da su vam osećanja prema tom prijatelju ili prijateljici jača nego prema partneru ili partnerki, i da ste se od nekad voljene osobe udaljili toliko da vam sada deluje maltene kao stranac.

Ovo ne znači da se ne treba družiti s osobama suprotnog pola, ali je dobra ideja biti oprezan s tim prijateljstvima. I setiti se da ipak najveći deo bitnih stvari treba da delite s voljenom osobom, ne da vam prijatelj suprotnog pola bude prvi ili prva kome/kojoj odjurite da javite ono važno. Ali, partner ili partnerka vas ne slušaju! Onda imate problem u vezi, koji neće sam od sebe nestati tako što ćete emotivno sve više ulagati u prijateljstvo, a sve manje u vezu.

Postoji jedan koristan psihološki trik kada se o ovakvim prijateljstvima radi: ako se ta osoba poverava vama o svojim problemima u vezi, vi se njoj ne poveravajte o toj vrsti problema, i obrnuto. Na taj način, vi ćete toj osobi biti neka vrsta savetnika (između ostalog), ili će ona to biti vama, postojaće izvesna emotivna bliskost između vas dvoje, ali to neće otići dotle da delite sve dobro i sve loše što vam se dešava (to ipak treba raditi samo s voljenom osobom).

I izvinjavam se što sam ovoliko kopirao.Obično linkovi na članke sa ''Krstarice'' neće da mi rade iz nn razloga.

E,sad...što se tiče krivice,dosta žena će reći da je muškarac kriv.Verovatno.A krivo je i vreme.Vreme temeljnije i jače deluje na žene,nego na muškarce.Vreme ubija lep izgled,a time i samopuzdanje.Ženama starenje teže pada nego muškarcima.Odatle dolaze pitanja na koje same znate odgovor.

Ако жена самопоуздање црпи само из доборг изгледа онда си у праву.
Људи се опусте.. да не кажем запусте... не само када је физички изглед у питању..
Често се дешава да један партнер задржи своју радозналост... настави да учи и да се мења... а други једноставно стагнира..
Чија је кривица?

Ја кажем да је заједничка.
Кривица припада ономе ко се ''опустио'', али и ономе ко је наставио да се развија, себично - мислећи само на себе...

А можда је кривица и сасвим моја? Можда ја не умем да волим?
Можда ћу и следећег партнера претворити у духовну беду а ја наставити да се развијам?

Људи се опусте.. да не кажем запусте... не само када је физички изглед у питању..
Често се дешава да један партнер задржи своју радозналост... настави да учи и да се мења... а други једноставно стагнира..
Чија је кривица?

Кривица припада ономе ко се ''опустио'', али и ономе ко је наставио да се развија, себично - мислећи само на себе...

Можда ћу и следећег партнера претворити у духовну беду а ја наставити да се развијам?

de ovaj...Tita ti, daj mi recept za ovo...kako se to radi?
jbte, nisam ni znala da to moze...:roll:

btw krivica? :shock:

Чија је кривица?

To se drugačije kaže da on čovek ima posla i ne zna di mu je doope a di glava, a da si ti dokona pa se razvijaš :mrgreen:

Ovo ne znači da se ne treba družiti s osobama suprotnog pola, ali je dobra ideja biti oprezan s tim prijateljstvima. I setiti se da ipak najveći deo bitnih stvari treba da delite s voljenom osobom, ne da vam prijatelj suprotnog pola bude prvi ili prva kome/kojoj odjurite da javite ono važno. Ali, partner ili partnerka vas ne slušaju! Onda imate problem u vezi, koji neće sam od sebe nestati tako što ćete emotivno sve više ulagati u prijateljstvo, a sve manje u vezu.

Postoji jedan koristan psihološki trik kada se o ovakvim prijateljstvima radi: ako se ta osoba poverava vama o svojim problemima u vezi, vi se njoj ne poveravajte o toj vrsti problema, i obrnuto. Na taj način, vi ćete toj osobi biti neka vrsta savetnika (između ostalog), ili će ona to biti vama, postojaće izvesna emotivna bliskost između vas dvoje, ali to neće otići dotle da delite sve dobro i sve loše što vam se dešava (to ipak treba raditi samo s voljenom osobom).

sa prvim pasusom se manje vise slazem, ali drugi je katastrofa, selektovati svesno dokle prijateljstvo treba da ide iako osecate suprotno da ne bi "ugrozilo" vezu, glupost, a sta ako prijatelj nije suprotnog pola, jer to onda isto emotivno varanje? po ovom tekstu izgleda da nije...

de ovaj...Tita ti, daj mi recept za ovo...kako se to radi?
jbte, ja nisam ni znala da to moze...:roll:

btw krivica? :shock:

Врло једноставно. :D

Заштитничким ставом.. или још горе... претерано заштитничким ставом...

Због тога је чешћи случај да жене постану ''досадне'', а може се наравно десити и мушкарцима.

Пример:
Када нешто ново научиш. Да ли ћеш рећи... ''Е супер, ја то боље знам, од сада ћу ја то радити'' или ћеш рећи ''Е хајде да научим и тебе, није тешко''

[/B]

To se drugačije kaže da on čovek ima posla i ne zna di mu je doope a di glava, a da si ti dokona pa se razvijaš :mrgreen:

Или се каже...

Ти путујеш, упознајеш нове људе, стичеш нова искуства, (то све спада под не знаш где ти је шта од посла:mrgreen:) а она се развија са прахером у једној и варјачом у другој руци.

Или се каже...

Ти путујеш, упознајеш нове људе, стичеш нова искуства, (то све спада под не знаш где ти је шта од посла:mrgreen:) а она се развија са прахером у једној и варјачом у другој руци.
Koliko vidim,na forumu to nije slučaj.Većina žena su samostalne,obrazovane i znaju šta hoće...što se tiče kuvanja,muža koja je izučio kuvarski posao ili klopu iz restorana...ili ima i malo foliranja?

Koliko vidim,na forumu to nije slučaj.Većina žena su samostalne,obrazovane i znaju šta hoće...što se tiče kuvanja,muža koja je izučio kuvarski posao ili klopu iz restorana...ili ima i malo foliranja?

Јеси ли ти самосталан?
Умеш да се обучеш самостално?
Да спремиш ручак?
Опереш прозоре?

Мислим... сада изгледа као да причамо о тоталним глупостима...
али...
Има жена које своје драгане претворе у бебе и то зову ''љубав''...
а драгани оберучке ту ''љубав'' прихвате...

Ја нисам самостална, али се трудим да постанем и у томе имам подршку.

Evo,Borka šta kažu novinari sa ''Krste'':
Na pomen neverstva najčešće se pomisli na fizičko neverstvo, na seksualni odnos s nekim s kime nismo u vezi (a imamo partnera ili partnerku). Međutim, postoji i emocionalno neverstvo, i ono može biti podjednako pogubno po vezu, čak i ako ni do kakve fizičke "konsumacije" ne dođe.

Stvar počinje skoro neprimetno. Nekada čak s osobom koja vas je na početku poznanstva iritirala, a onda u jednom trenutku kaže nešto nad čime se zamislite, i zaključite da se ipak radi o nekome vrednim vaše pažnje. Vaš odnos s tom osobom od tada deluje kao prijateljstvo s nekim ko je suprotnog pola. Platonsko prijateljstvo. Lepo ćaskate, smejete se zajedno, možda komunicirate i mejlom i porukicama, radujete se prilikama kad vidite tu osobu.

Vremenom, ta osoba vam se dopada sve više. Vaši razgovori, šale, komentarisanje ovoga i onoga sve vam više znače. Uživate u prijateljstvu sve više. Malo-pomalo, sve više se otvarate jedno drugom. Pričate o tome ko se čemu nada, čega se ko boji, šta ko pokušava... Povremeno vas žacne jačina osećanja koja imate prema toj osobi, ali brže-bolje uverite sebe da je sve u redu, radi se samo o prijateljstvu, a vi zaista nemate nameru da stupite u seksualne odnose s tom osobom. Volite svog partnera ili partnerku, nemate ni najmanju nameru da ih prevarite. A ovo prijateljstvo, pa, prijateljstvo je. Posebno je, znači vam, ali valjda je normalno da vam prijatelji znače.

Normalno je. Prijatelji i treba da vam znače. Ono što, ipak, ne bi trebalo dopustiti jeste da vam prijatelj znači više nego vaš partner ili partnerka (ne ako ste u ozbiljnoj vezi), jer ste, inače, počinili emocionalno neverstvo. Samo, kako proceniti da li je to slučaj?

Ukoliko se tog prijateljstva ne biste odrekli ni po cenu raskida s voljenom osobom, jasno je koji vam je odnos bitniji. Ako svoje strahove, nade i slično više delite s prijateljem/prijateljicom nego s partnerom/partnerkom, onda vam, barem u tom periodu, taj prijatelj ili prijateljica znače više od stalnih partnera. Ukoliko ćete sve ono lepo ili ružno što vam se u toku dana izdešavalo pre da podelite s prijateljem/prijateljicom nego s partnerom/partnerkom, i tu je jasno ko vam je emotivno bitniji. Ako se jedno drugom poveravate o problemima u vezi, jedno drugom pričate ono što se ne usuđujete da kažete voljenoj osobi - jasno je, zar ne?
ima još...

Karlito, meni se upravo to desilo....Znam čoveka 10 godina.Kad sam ga upoznala,mislila sam da je uobražen. A poslednje dve godine, mrvicu po mrvicu, uvukao mi se pod kožu...kolena mi klecaju kad ga vidim, strah me je da ne provali šta mi je u glavi. Bilo bi dovoljno da me pogleda i kaže: dodji ovamo ....

ЈИма жена које своје драгане претворе у бебе и то зову ''љубав''...
а драгани оберучке ту ''љубав'' прихвате...
.

Jedna mala digresija u vidu preporuke knjige "Umeće ljubavi" E. Froma.:)
From pravom ljubavlju naziva samo ljubav koja se uči (ona koja ima svoj oslonac u sticanju ljubavnih veština, kao sto se to nekada davno radilo na Dalekom istoku) dok postoji i ona "neprava" ljubav muškarca i žene; ta "neprava" je u nekom izvitoperenom obliku - ima svoju aktivnu( "sadist") i pasivnu stranu ( "mazohist "), tj. "odnos majke i fetusa".

Jedna mala digresija u vidu preporuke knjige "Umeće ljubavi" E. Froma.:)
From pravom ljubavlju naziva samo ljubav koja se uči (ona koja ima svoj oslonac u sticanju ljubavnih veština, kao sto se to nekada davno radilo na Dalekom istoku) dok postoji i ona "neprava" ljubav muškarca i žene; ta "neprava" je u nekom izvitoperenom obliku - ima svoju aktivnu( "sadist") i pasivnu stranu ( "mazohist "), tj. "odnos majke i fetusa".

А са циљем? :D

Да ми разјасни нешто што ми је нејасно?

Да ми потврди нешто што већ знам?

У сваком случају... Хвала на препоруци.

Ma ne da ti razjasni, nego da potvrdi ono što si rekla o "muškarcima bebama" i "ženama majkama".
Btw, knjiga je mestimično vrlo dosadna.:roll:

:D Хвала на упозорењу... заобићићу је...

Али ћу је препоручити колеги, који често долази на посао неприкладно обучен, јер..

Жена нема времена да прати временску прогнозу, а он појма нема у ком ормару стоје његове ствари...:mrgreen:

Или ће му живот бити лепши ако је не прочита...:roll:

Skuvam tako ja kafu sjela za moj kompic,da se malo opustim...kad ima sta da vidim...
:lol:Prvo me Kojica baci u neverstvo,i to virtuelno,eeeej....:lol:
A onda me doticni gospodin El Muerte proglasio okrutnom,jos i perverznom,qq...:lol::lol:

Sad malo ozbiljno...tema...
Ko sto Alal rece samo komunikacija ...ako je nema inace,dzaba i pitanje paznje Sta si radio danas,itd...

Skuvam tako ja kafu sjela za moj kompic,da se malo opustim...kad ima sta da vidim...
:lol:Prvo me Kojica baci u neverstvo,i to virtuelno,eeeej....:lol:
A onda me doticni gospodin El Muerte proglasio okrutnom,jos i perverznom,qq...:lol::lol:

Sad malo ozbiljno...tema...
Ko sto Alal rece samo komunikacija ...ako je nema inace,dzaba i pitanje paznje Sta si radio danas,itd...

E, a kako bi odreagovala da sam rekao...kao da je sa ikone...:lol:

Back