Emocionalna inteligencija - na poslu

• Začetnik teme Začetnik teme Betty
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
To su seminari ili radionice, koje imamo nekoliko puta godisnje. Ne zove se EQ trening, svaka radionica ili seminar ima svoju temu, za zaposlene je obavezan i besplatan, nije sve samo EQ ali je temelj, poradis malo na sebi. Imamo i ljude, koji rade individualno sa zaposlenima, koliko ko hoce i zeli.
Moj EQ je za moj danasnji nivo dovoljno razvijen, vise me interesuju neke druge stvari. Na seminare idem, posto su obavezni i koristni ali covek treba da raste u svemu, ne samo da dize svoj EQ.

Kedi:
EQ je bitan ako radite posao koji podrazumeva nekakav odnos sa ljudima - klijentima, strankama, clanovima tima etc. Jedan nuklearni fizicar verovatno nikada nije ni cuo za EQ.
Secam se moje sestre od pre nekih dve tri godine - kruta i bez takta. Danas sa lakocom resava probleme na koje nailazi svakodnevno- pravnik je po struci.
Mada mislim da su neki prirodno talentovani, rodjeni elasticni...
Ja ih znam nekoliko (nuklearnih fizičara) i svi imaju veoma visok EQ.Ne samo da su čuli već su i izučavali.On uglavnom prati ostale segmente inteligencije.Retko ćeš naći veoma inteligentne ljude sa malim EQ .Ali ih ima. Recimo Tesla. A posao je samo jedan aspekt života. EQ je važan u svim međuljudskim odnosima,pa i u ljubavi.

tapetarduda:
Ja ih znam nekoliko (nuklearnih fizičara) i svi imaju veoma visok EQ.Ne samo da su čuli već su i izučavali.On uglavnom prati ostale segmente inteligencije.Retko ćeš naći veoma inteligentne ljude sa malim EQ .Ali ih ima. Recimo Tesla. A posao je samo jedan aspekt života. EQ je važan u svim međuljudskim odnosima,pa i u ljubavi.

Nijedan genije nema visok EQ.

Betty:
Otkud ti to :shock:

Pa logicno. Svaki genije je okupiran svojim radom i ne vidi oko sebe nista drugo sem svog rada i nista drugo ga i ne interesuje. Zato ljudi za genijalce kazu, da su vec pomalo ludi, jer su neprilagodjeni okolini i drustvu.
Poznajem nekoliko dr. i ddr. i dddr. nauka (ovih zadnjih nema bas u izobilju), koji se bave istrazivackim radom i svi su kao malo "udareni mokrom carapom" ili kako god se vec kaze. Jedan od njih ne zna ni svoj broj cipela - kao primer samo. Okolina i drustvo za njih ne postoji, sem ako imaju neke veze sa onim cime se oni bave.
Njihov IQ je vanzemaljski ali EQ jim je ispod proseka.

cokoladic@:
Pa logicno. Svaki genije je okupiran svojim radom i ne vidi oko sebe nista drugo sem svog rada i nista drugo ga i ne interesuje. Zato ljudi za genijalce kazu, da su vec pomalo ludi, jer su neprilagodjeni okolini i drustvu.
Poznajem nekoliko dr. i ddr. i dddr. nauka (ovih zadnjih nema bas u izobilju), koji se bave istrazivackim radom i svi su kao malo "udareni mokrom carapom" ili kako god se vec kaze. Jedan od njih ne zna ni svoj broj cipela - kao primer samo. Okolina i drustvo za njih ne postoji, sem ako imaju neke veze sa onim cime se oni bave.
Njihov IQ je vanzemaljski ali EQ jim je ispod proseka.

u.......uuuu.....tačno! Danas ti ništa ne vredi, nikakva nauka i dostignuća ukoliko ne umeš da prezentuješ svoj rad, unaprediš ga i radiš u mreži! Ko može sam....sem farmera i to onih na salašima :D

AŠKI:
Beti-jesi znala da je visok nivo tolerancije isto znak visoko razvijene EQ?Poštovanje tuđeg mišljenja i osećanja kao i različitosti.To je veoma važno i u poslovnom i u privatnom životu.

Sinoć kad sam se vraćala kući, mislila sam o tome! Koliko smo fleksi npr. kad nam dođu gosti - radimo li ono što oni žele, ili ih vodamo gde se nama hoće i teramo da budu uštogljeni i obučeni u odela. Ili pak pregovaramo.
Pitamo li naše goste / partnere / klijente / kupce ŠTA žele ili im namećemo ono što MI msilimo da treba?

Šta biva, e to je smešno, kad ti KAŽU šta bi oni, a ti se oglušiš? :lol:

~~~~~~~~~~~~~~~~
Pitanje: kako pravilno hendlovati seksualno uznemiravanje?
Gledala sam malo po webu...seksualno uznemiravanje je svako neželjeno seksualno ponašanje, uključuje set ponašanja različitih kojima je zajedničko da nisu dobrodošli i da imaju veze sa seksualnoću. Ukratko: unwelcome attention of a sexual nature

gost2004:
Hvala ti. Nisam se nikada testirala na EQ i baš sam se lepo zabavila. :) Mislim da sam dobila nerealan rezultat ali nema veze.Bitno je kako čovek funkcioniše-rezultati testa su manje bitni.Čula sam za ljude koji na poslu funkcionišu kao savršeni saradnici a kući su sa porodicom sasvim drugačiji.U suštini niko nije savršen.

Betty:
Pitanje: kako pravilno hendlovati seksualno uznemiravanje?
Gledala sam malo po webu...seksualno uznemiravanje je svako neželjeno seksualno ponašanje, uključuje set ponašanja različitih kojima je zajedničko da nisu dobrodošli i da imaju veze sa seksualnoću. Ukratko: unwelcome attention of a sexual nature
To je jako relativno. Zavisi od podneblja ,folklora,kulture i običaja.Obično se govori o seksualnom uznemiravanju žena ali ja mislim da je i muškarac pored koleginice sa dekolteom do pupka i minićem koji više otkriva nego pokriva isto seksualno uznemiravan.Mislim da sam staromodna.

ja mislim da EQ zavisi od osobe do osobe.

mislim, da je na poslu u prvoj liniji potrebna određena mera empatije, ako neko nije sposoban da prepozna i proceni tuđe reakcije i emocija, onda nije ni sposoban da reaguje adekvatno na njih.

ja radim u mojoj trenutnoj firmi tek preko dva meseca, ali se slažem fenomenalno sa svima, i to ne samo sa kolegama u mom odeljenju, nego i sa ljudima iz drugih odeljenja, čak i sa nekim head of-ovima ...

u suštini i ne obraćam pažnju na to, kako to radim, jednostavno sam (kad sam na poslu) jako pozitivna, fleksibilna i prilagodljiva osoba. tako da nemam problema sa time da dobijem ono šta želim od nekoga.

mislim da je isto bitno, voleti svoj posao i ono šta radiš. treba biti prirodno komunikativan i društven i treba znati šta želiš i šta hoćeš da postigneš. ne treba gurati na silu i ne treba stići laktovima do cilja, pošto onda samo stvaraš sebi neprijatelje. puno toga se postiže ako nekoga zamoliš ljubazno, ili ga pozoveš na kafu.

flert isto nije loša metoda, ali i to treba umeti, pošto kad pređe granicu, onda postaje neprijatno za sve učesnike.

Tema je jako interesantna pogotovo meni jer radim diplomski rad na temu Emocionalna inteligencija i liderstvo (ekonomski fakultet). Ujedno trazim knjigu "EI u poslu" od Daniela Golemana da kupim, ali nisam jos nasao knjizaru koja to prodaje. Pa ako neko zna neki link gdje se moze naruciti.
Ja vjerujem u moc i prednosti koje nam EI donosi kako u poslovnom tako i u svakodnevnom zivotu.
Zato sam se i odlucio za ovu temu diplomskog rada. Oblast je bar kod nas malo istrazena i u poslovnoj praksi mislim da potencijali nisu dovoljno iskoristeni. Zapravo radi se o tome da ljudi treba da se upoznaju sa temom EI i da tu ideju prenose drugima.
Sretno

Talente u kompaniji može itekako da zakoči to što nemaju razvijenu socijalnu inteligenciju i timski duh. Zato je jako važno ko im je mentor i kako ih usmerava.
Zašto? Zato što danas znanje ima tupu oštricu ukoliko ne umeš da ga šeruješ, umnožiš, podeliš da bi bilo veće. Ako si one man show,. sporo ili nikako napreduješ. Ja prva ne volim zakerala i one koji se nikad ne udenu.

Inače, nisam čula da ima baš EI u poslu knjiga...ima samo EU ;)

Back