"tematski" klip
Samo malo da pojasnim. Ovo je rekao Hoze Silva. o Emilu Kueu, inace osnivac Silva Metode
Nikada se nisam smejao Emilu Kueu iako u ovim umnim vremenima to mnogi
cine. On je poznat po recenici koja danas izaziva smeh baš kao poenta vica: "Svakog
dana, u svakom pogledu, meni je sve bolje i bolje." Ove reci su izlecile hiljade ljudi
od izuzetno ozbiljnih bolesti! One nisu nikakva šala; poštujem ih i pozdravljam Dr.
Kuea s poštovanjem i zahvalnošcu, jer sam naucio lekciju neprocenjive vrednosti iz
njegove knjige "Kako gospodariti sobom".
Skoro trideset godina Dr. Kue je bio hemicar u svom rodnom gradu, Troju, u
Francuskoj. Nakon izucavanja i eksperimenata sa hipnozom razvio je sopstvenu
psihoterapiju koja se bazirala na autosugestiji. Godine 1910. otvorio je besplatnu
kliniku u Nansiju u kojoj je uspešno lecio hiljade pacijenata, neke od reume, teških
glavobolja, astme, paralize nekog ekstremiteta, druge od mucanja, nabreklih rana,
fibroznih vlaknastih tumora i cireva - zapanjujuca raznovrsnost oboljenja. Nikada
nikog nije sam izlecio, govorio im je i ucio ih da sami sebe izlece. Nema nikakve
sumnje da je dolazilo do izlecenja - o tome postoji dokumentacija - ali Kueov metod
je skoro potpuno nestao od njegove smrti 1926. godine. Da je ovaj metod bio
komplikovan tako da je samo mali broj specijalista mogao da nauci kako se koristi,
možda bi preživeo i do danas bio u upotrebi. Meðutim, to je jednostavan metod.
Svako može da ga nauci. Njegova suština je u Kontroli uma.
Dva su osnovna principa:
1. U jednom trenutku možemo misliti samo o jednoj stvari, i
2. Kada se koncentrišemo na misao, ona postaje stvarnost jer je naše telo pretvara
u akciju.
Imajuci to u vidu, ako želite da pokrenete procese izlecenja vašeg tela koji su
možda blokirani negativnim mislima (svesno ili nesvesno), samo ponavljajte
dvadeset puta uzastopce: "Svakog dana, u svakom pogledu, sve mi je bolje i bolje."
Radite to dva puta dnevno i vi vec koristite Kueov metod.
Pošto su moja istraživanja pokazala da je ucinak reci uveliko pojacan na
meditativnim nivoima svesti, izvršio sam odreðeno prilagoðavanje ovog metoda. Na
Alfa i Teta nivou govorimo sledece: "Svakog dana, u svakom pogledu, ja sam sve
bolji, bolji i bolji." Ovo kažemo samo jednom za vreme meditacije. Takoðe kažemo
i: "Negativne misli i negativne sugestije nemaju nikakvog uticaja na mene na bilo
kom nivou uma", takoðe pod uticajem Dr. Kuea.
Samo ove dve recenice proizvele su upecatljiv broj konkretnih rezultata. Veoma
je zanimljivo iskustvo jednog vojnika koga su iznenada poslali u Indokinu, odmah
posle prvog dana kursa Kontrole uma. On je zapamtio kako da meditira i zapamtio
je ove dve recenice.
Dodeljen je jedinici u kojoj je narednik bio alkoholicar žestokog temperamenta i
koji je novajliju izdvojio da bi ga posebno maltretirao. Za nekoliko nedelja vojnika
su nocu poceli da bude napadi kašlja, a zatim i astme koju nikada pre nije imao.
Iscrpno medicinsko istraživanje pokazalo je da je bio potpuno zdrav. Istovremeno se
sve više zamarao; poceo je sve lošije da obavlja svoje zadatke, tako da je privlacio
sve neprijatniju pažnju svog narednika.
Ostali u njegovoj jedinici odali su se drogi, a on se okrenuo Kontroli uma i ovim
dvema recenicama. Srecom, bio je u mogucnosti da meditira tri puta dnevno.
"Za tri dana bio sam potpuno imun na narednika. Radio bih ono što je naredio, ali
ništa što bi rekao nije me doticalo. U roku od nedelju dana prestao sam da kašljem a
moja astma je nestala."
Da mi je ovo rekao neko ko je završio kurs Kontrole uma bio bih zadovoljan, kao
što sam to uvek kod uspešnih slucajeva, ali ne bih bio impresioniran. U Kontroli
uma brojne su tehnike samoizlecenja snažnijeg dejstva i u sledecim poglavljima
pomoci cu vam da ih naucite. Ono što iskustvo ovog coveka cini posebno
zanimljivim jeste da on nije poznavao nijednu od ovih tehnika, vec je koristio samo
dve recenice koje je naucio prvog dana kursa.
Reci su zadivljujuce mocne cak i na mnogo dubljim nivoima uma od onih koje
upotrebljavamo u Kontroli uma.