EKV

• Začetnik teme Začetnik teme DJM
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sa` ću za ovo da ti udelim reputejšn. :D

Mislim da ljudi kad to kažu, misle na rock muziku. (Vidiš da te pitaju "zar nisi prerasla tu vrstu muzike"?)Na tekstove mnogi i ne obraćaju pažnju. Na kom rock koncertu si ti videla da publiku dominantno čine ljudi u godinama? :confused: Ja ni na jednom. :neutral: I kad gledaš koncertne snimke EKV-a, publika su dominantno deca i mladi. Mislim, ono, obično mladi šize na hevi gitarske i bubnjarske deonice, vrištanje, "aj, aj, aj, aj" i tako to. :D

Zimus na koncertu Akija Rahimovskog u "Tremi" bilo je podjednako ljudi svih generacija, a ako se ne varam i na onom koncertu posvećenom Davorinu Popoviću iz Index-a. Umalo da zaboravim tu je i nastup Josipe Lisac prošle godine na manifestaciji "NS s ljubavlju".

Sa` ću za ovo da ti udelim reputejšn. :D

Mislim da ljudi kad to kažu, misle na rock muziku. (Vidiš da te pitaju "zar nisi prerasla tu vrstu muzike"?)Na tekstove mnogi i ne obraćaju pažnju. Na kom rock koncertu si ti videla da publiku dominantno čine ljudi u godinama? :confused: Ja ni na jednom. :neutral: I kad gledaš koncertne snimke EKV-a, publika su dominantno deca i mladi. Mislim, ono, obično mladi šize na hevi gitarske i bubnjarske deonice, vrištanje, "aj, aj, aj, aj" i tako to. :D

Da,znam da misle na muziku,jer tekstove niko ni ne slusa(od tih ljudi).
Malo mi je glupo kad neko deli muziku po uzrastu i godinama,ja i danas mogu da slusam pesme za decu...:lol:
Ali,eto,i pre kad su govorili da za par godina necu slusati Ekatarinu,prevarili su se!
Prva pesma koju sam cula bila je Dum dum,kao mala sam se malo plasila tog spota,bio mi je nekako jeziv,ali mi je privlacio paznju,onda mi je brat pustio Oci boje meda i malo po malo...iz znatizelje,pretvorilo se u onaj tinejdz fanatizam,i sad,na kraju,u ljubav!:heart:

Zimus na koncertu Akija Rahimovskog u "Tremi" bilo je podjednako ljudi svih generacija, a ako se ne varam i na onom koncertu posvećenom Davorinu Popoviću iz Index-a. Umalo da zaboravim tu je i nastup Josipe Lisac prošle godine na manifestaciji "NS s ljubavlju".

Da,samo da se nadovezem,bila sam na Akijevom koncertu zimus u Zrenjaninu,takodje je tako bilo,na Atomcima,Jagodama itd,takodje...Cak ponegde vise starijih!

Da,znam da misle na muziku,jer tekstove niko ni ne slusa(od tih ljudi).
Malo mi je glupo kad neko deli muziku po uzrastu i godinama,ja i danas mogu da slusam pesme za decu...:lol:
Ali,eto,i pre kad su govorili da za par godina necu slusati Ekatarinu,prevarili su se!
Prva pesma koju sam cula bila je Dum dum,kao mala sam se malo plasila tog spota,bio mi je nekako jeziv,ali mi je privlacio paznju,onda mi je brat pustio Oci boje meda i malo po malo...iz znatizelje,pretvorilo se u onaj tinejdz fanatizam,i sad,na kraju,u ljubav!:heart:
Kod mene je slučaj da ne samo muziku već sve u životu delim na dobro (kvalitetno) i loše (nekvalitetno). To je kad govorim o podeli u najširem smislu.
Što se tiče rocka i godine, koliko ono beše Mick Jagger i ekipa imaju godina????
Naranvo tu su i veterani EX-YU rock scene poput braće Jelić, Vlade Jankovića Jeta, Marko Brecelj iz muzičkog sveta kao i iz rock novinarstva Pera Janjatović (koji je u subotu bio na Punk rock festu i proslavi 20. rođendana Atheist rap-a) kao i Bogica Mijatović...

Zato kažem, EKV ću slušati i baviti se njime do kraja života ma šta ko mislio o tome. Kao i ostatak rock muzike :D.

Poslednja izmena:

Pa, mislim, ja ne delim, niti se ikome čudim što sluša bilo šta bilo kad, ali kažem na šta većina ljudi misli kad se čudi.

A apropo, Indexi, Josipa... mnogo su "mekši" od EKV-a.
Akonto Džegera, Yu grupe... Pa ne govorimo o starosti onih koji prave rock, već onih koji ga slušaju.

Poslednja izmena:
A stvarno kad se pogleda publika na njihovim koncertima,prvo zapadnu o oči tinejdžerke koje se njišu kao u transu.....:lol:

Mada,sasvim logično objašnjenje postoji:
EKV pesme su baš udar emocija,a adolescencija je sama po sebi buran period,i lako je u tom periodu "pošizeti" za tim pesmama.Ali opet,ja ipak smatram da je EKV suviše ozbiljan i muzički i tekstualno za skapirati kad je čovek jako mlad.Eto,sam se bavim muzikom,i često se iznenadim koliko su njihove pesme teške za pevanje......

Mada,reče Margita u onom intervjuu da neki kažu da je rock adolescentna umetnost......:think:

Poslednja izmena:
Pa, mislim, ja ne delim, niti se ikome čudim što sluša bilo šta bilo kad, ali kažem na šta većina ljudi misli kad se čudi.

A apropo, Indexi, Josipa... mnogo su "mekši" od EKV-a.
Akonto Džegera, Yu grupe... Pa ne govorimo o starosti onih koji prave rock, već onih koji ga slušaju.
Prvo sam ja naveo publiku kad sma rekao
, a tek sam se onda nadovezao i na izvođače da bi malo proširio priču, a tu oko publike @justEKV me je sasvim fino dopunila sa Atomskim skloništem koje mi je promaklo iako su nedavno bili na NS sajmu. Eto tu je i Bruno Langer kao veteran... :D ;)

P.S. Sad sam se setio Festivala Akustičarske muzike u NSu 2004. god. gosotvali su Dado Topić i Vedran Božić, tu je bilo većinom starije mase mislim da sma bio među najmlađima, a isti slučaj je i sa Zoranom Predinom iz Lačnog Franza koji je gostovao sa sinom... Tu je pretežno bila starija masa. Festival se odrežavao u Studiju "M" u ogranizaciji Muzičke Omladine Novoga Sada.

Poslednja izmena:
Mada reče Margita u onom intervjuu da neki kažu da je rock adolescentna umetnost......:think:
U istom tom intervjuu Magi i onaj brbljivi novinar od kojeg Magi ne može da dođe do reči postavljaju pitanje tipa "Kako će zvučati r'n'r kad postane zrela muzika?" i onda navode primer The Rolling Stones-a i Mick-a Jagger-a.

U istom tom intervjuu Magi i onaj brbljivi novinar od kojeg Magi ne može da dođe do reči postavljaju pitanje tipa "Kako će zvučati r'n'r kad postane zrela muzika?" i onda navode primer The Rolling Stones-a i Mick-a Jagger-a.

O,'cuveni' intervju...:neutral:
Pokusavam naci pesmicu koju sam kao klinka posvetila Milanu...mislim da sam je vec stavljala na neki forum...Molim unapred prisutne,ako je nadjem i stavim ovde,da mi se ne smeju:rumenko:

Eo sta nadoh: kod Firchie-a..

"Nekad davno,Tonny Montano je javno izjavio da ako Milan Mladenovic zna i jednu pesmu od Yes grupe da odsvira,on ce na sred Terazija da mu popusi....
Milan je na to odgovorio da je Yes grupu svirao jos k'o klinac!
hahahahah"

Firchie: Secam se ... dakle, da sakupimo sve nauchnike i istrazivache sveta ne bi im poslo za rukom da nadju vecu budalu od .. paz' majke ti "Tony Montane" ... he he he ... svaki put se slatko nasmejem kada pomislim na "njega" ... jel' on legalno ima pravo da bude chovek???? Zar to ne iziskuje neke, makar fizichke predispozicije, posto mentalne sigurno nema. Mogao bi da pozajmi makar jedan prsten od prstenaste gliste ali ... cekaj ... glista ce jos uvek imati vishe! Eeee moj "Tony"!!!:D

Pozdrav!

Ej ljudi, pozdrav svima, navratih da saznam vaše mišljenje odnosa Milana i Magi prema religiji?

Čini mi se da sam ovdje pročitao da su bili ateisti, ali opet mi tekst "Neko nas posmatra" ne govori to, a i saznah da je Magi čak i u svojem najgorem stanju redovno dolazila na liturgiju u jednu beogradsku crkvu tako da mi to govori jednu drugu priču.

Lijepa slika, a ja već duže vremena neke svoje posjede označavam lijevim donjim znakom. Kad kažem posjede mislim na narezane diskove, sveske, knjige, bilješke i sl.

Poslednja izmena:
Ej ljudi, pozdrav svima, navratih da saznam vaše mišljenje odnosa Milana i Magi prema religiji?

Čini mi se da sam ovdje pročitao da su bili ateisti, ali opet mi tekst "Neko nas posmatra" ne govori to, a i saznah da je Magi čak i u svojem najgorem stanju redovno dolazila na liturgiju u jednu beogradsku crkvu tako da mi to govori jednu drugu priču.

"neko" moze biti bilo ko ili sta, ne mora da bude Bog. Mnogo mi se dopala(mozda najvise u celoj knjizi)recenica u knjizi Vrati unatrag kojom Magi govori da Milan nije bio religiozan pa kaze da je rekao : "Kad nemas srece, ni vera ni nada ti ne pomazu." Ja sam vernik, ali sa tim sam morala da se slozim.

Neko nas posmatra

Uno, duo, tre, quatro

Nisam sve izgubio,
Nešto sam i dobio.
Nisam sve prokockao,
Nešto je i ostalo.

Neko nas posmatra,
Neko nas stalno gleda.
Neko nas posmatra,
Neko nas stalno gleda.

Neko nas posmatra.
Neko nas posmatra.

Nije sve izgorelo,
Nešto sam ugasio.
Nisam sve izgubio,
Ipak sam se snašao.

Neko nas posmatra,
Neko nas stalno gleda.
Neko nas posmatra,
Neko nas stalno gleda.

Neko nas posmatra.
Neko nas posmatra.

Neko nas posmatra,
Neko nas stalno gleda.
Neko nas posmatra,
Neko nas stalno gleda,
Ko nas stalno gleda...

). Zato Milan neprestano šalje poruke: MIR LJUDI!!! VOLITE SE!!!! LJUBAV!!!!. Hoću da kažem da ljudi oko nas, naši prijatelji čine naš svet, a u slučaju umetnika i njegova publika je njegov svet ili kako kaže Cane na Milanovoj sahrani: "...Ovde su ljudi da te isprate, tvoji ljudi...".
Sad dolazim do dela gde Milan peva:
"Neko nas posmatra,
Neko nas stalno gleda...", a pesmu završava stihom "Ko nas stalno gleda...".
"Neko" je u svakom slučaju biće, konkrenta osoba koja nam daje nadu u zlim vremenima, a pošto su zla vremena ta osoba da bi nam davala nadu mora biti dobra, a kad je dobra ona unutar sebe sadrži ljubav prema svakom od nas ponaosob. Pri tom ta osoba nije fizički sa nama, ali ipak postoji mi je nevidimo ali verujemo u nju. Sad svaka religija ima svoje Ime za tu osobu, u Judejizmu je Ime Jahve, a kod Hrišćana i Muslimana je Bog samo je razlika u prorocima kod Hrišćana je Isus, a kod Muslimana, Muhamed (religije sam ređao hronološki). Ujedno, Neko u sve tri religije je ista osoba (isto biće) obzirom da su sve one proizilazile jedna iz druge.
Pri tom "Neko" u Milanovoj pesmi ne mora da podrazmeva ni jedno ime od navedenih (držao sam se samo monoteističkih religija radi lakše analize, a i jedan od povoda za rat kao što sam naveo bio je i monoteizam odnosno njegova zloupotreba od strane samih verskih poglavara koji su služili ratnim huškačima).
Hoću da kažem, ako nas "Neko posmatra", i isti taj "Neko nas stalno gleda" to je u svakom slučaju osoba puna ljubavi koja je uvek tu da nam pruži nadu i da ona neće biti bolja ili lošija ako je mi imenujemo na jedan ili drugi način, ali tu naravno nije kraj mojem tumačenju kao što nije ni kraj same pesme. Na samom kraju Milan postavlja pitanje "Ko nas stalno gleda?" Tu Milan po meni postavlja pitanje "ko je "Neko"?".
Sve u svemu, pesma govori o nadi koju čovek ne sme da izgubi u ma koloko teškoj situaciji bio i da nikao ne sme da se pusti niz vodu i da mu kao stalna nada služi "Neko". Kao vizuelni prikaz pesme "Neko nas posmatra" u ovom ternutku mi pada jing-jang. Pošto u delu kod njega gde je tama ima tračak svetlosti koji pokazuje nadu i optimizam koji je Milan opevao u svojim stihovima.

jing_jang.jpg

Napomena 01: Kada korisitm pojam "tumačiti" ne mislim na "tumačenje poput horoskopa, gledanja u šolju i sličnih gluposti" već mislim na pojam "analizirati" tj. udubiti se u našto do samog kraja. Čisto da ne bude zabune.

Napomena 02: Kao i uvek ovo je moja analiza pesme sa kojom niko nije u obavezi da se složi. Takođe dok sam analizirao ujedno sam i preslušavao pesmu "Neko nas posmatra".

Poslednja izmena:
Hvala puno na ovoj analizi, odlična je i uglavnom imamo isto viđenje stvari. Mene lično "Neko nas posmatra" djelimičnu vuče na Canetovu "Biraj", iako je ona nastala petnestak godina kasnije, gdje su upravo u centru pažnje jing i jang, ali i činjenica da sami biramo (pravi) put.

Takođe, stih "Neko nas posmatra, neko nas stalno gleda" pojačava moj optimizam kada se radi o moralno ispravnim stvarima i ubija ono malo ljubomore koja se javlja zbog materijalne prednosti moralno loših osoba.

No svakako @ekv_ns_m kad si god u prilici ubaci svoje analize jer su sve ove dosadašnje zaista dobre i u većini si mi stvorio i neku drugu perspektivu koju ja iz prve nisam vidio. :ok:

@ekv_ns_m

Svaka čast na uloženom trudu.
Ali,iskreno,mislim da si veliki komplikator,i da više treba da se prepustiš svojoj intuiciji u doživljaju muzike.

Tekst te pesme je,u biti,veoma jednostavan.Jedna intimna ispovest.
I sve što si napisao,stoji...ali upravo takva obrazlaganja i teoretisanja ubijaju draž ovakve muzike i tekstova.......(meni,barem).:neutral:

@ekv_ns_m

Svaka čast na uloženom trudu.
Ali,iskreno,mislim da si veliki komplikator,i da više treba da se prepustiš svojoj intuiciji u doživljaju muzike.

I sve što si napisao,stoji...ali upravo takva obrazlaganja i teoretisanja ubijaju draž ovakve muzike i tekstova.......(meni,barem).:neutral:

Svaka ti je zlatna. ;)

). Zato Milan neprestano šalje poruke: MIR LJUDI!!! VOLITE SE!!!! LJUBAV!!!!. Hoću da kažem da ljudi oko nas, naši prijatelji čine naš svet, a u slučaju umetnika i njegova publika je njegov svet ili kako kaže Cane na Milanovoj sahrani: "...Ovde su ljudi da te isprate, tvoji ljudi...".
Sad dolazim do dela gde Milan peva:
"Neko nas posmatra,
Neko nas stalno gleda...", a pesmu završava stihom "Ko nas stalno gleda...".
"Neko" je u svakom slučaju biće, konkrenta osoba koja nam daje nadu u zlim vremenima, a pošto su zla vremena ta osoba da bi nam davala nadu mora biti dobra, a kad je dobra ona unutar sebe sadrži ljubav prema svakom od nas ponaosob. Pri tom ta osoba nije fizički sa nama, ali ipak postoji mi je nevidimo ali verujemo u nju. Sad svaka religija ima svoje Ime za tu osobu, u Judejizmu je Ime Jahve, a kod Hrišćana i Muslimana je Bog samo je razlika u prorocima kod Hrišćana je Isus, a kod Muslimana, Muhamed (religije sam ređao hronološki). Ujedno, Neko u sve tri religije je ista osoba (isto biće) obzirom da su sve one proizilazile jedna iz druge.
Pri tom "Neko" u Milanovoj pesmi ne mora da podrazmeva ni jedno ime od navedenih (držao sam se samo monoteističkih religija radi lakše analize, a i jedan od povoda za rat kao što sam naveo bio je i monoteizam odnosno njegova zloupotreba od strane samih verskih poglavara koji su služili ratnim huškačima).
Hoću da kažem, ako nas "Neko posmatra", i isti taj "Neko nas stalno gleda" to je u svakom slučaju osoba puna ljubavi koja je uvek tu da nam pruži nadu i da ona neće biti bolja ili lošija ako je mi imenujemo na jedan ili drugi način, ali tu naravno nije kraj mojem tumačenju kao što nije ni kraj same pesme. Na samom kraju Milan postavlja pitanje "Ko nas stalno gleda?" Tu Milan po meni postavlja pitanje "ko je "Neko"?".
Sve u svemu, pesma govori o nadi koju čovek ne sme da izgubi u ma koloko teškoj situaciji bio i da nikao ne sme da se pusti niz vodu i da mu kao stalna nada služi "Neko". Kao vizuelni prikaz pesme "Neko nas posmatra" u ovom ternutku mi pada jing-jang. Pošto u delu kod njega gde je tama ima tračak svetlosti koji pokazuje nadu i optimizam koji je Milan opevao u svojim stihovima.

jing_jang.jpg

Napomena 01: Kada korisitm pojam "tumačiti" ne mislim na "tumačenje poput horoskopa, gledanja u šolju i sličnih gluposti" već mislim na pojam "analizirati" tj. udubiti se u našto do samog kraja. Čisto da ne bude zabune.

Napomena 02: Kao i uvek ovo je moja analiza pesme sa kojom niko nije u obavezi da se složi. Takođe dok sam analizirao ujedno sam i preslušavao pesmu "Neko nas posmatra".
Врло добра анализа. :ok:
Али, пошто све има и другу страну (управо тај јин и јанг), онда тај "Неко" може бити и Зло. "Велики Брат". Неко нас контролише и у негативном смислу. :think:

Како се види, није ни мало једноставан. Шта то значи уопште "интимна исповест"? :think:
.ali upravo takva obrazlaganja i teoretisanja ubijaju draž ovakve muzike i tekstova.......(meni,barem).:neutral:
Зашто би убијали? :think:
Свако ново слушање, само додаје значењу.

Back