EKV

• Začetnik teme Začetnik teme DJM
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hvala puno na ovoj analizi, odlična je i uglavnom imamo isto viđenje stvari. Mene lično "Neko nas posmatra" djelimičnu vuče na Canetovu "Biraj", iako je ona nastala petnestak godina kasnije, gdje su upravo u centru pažnje jing i jang, ali i činjenica da sami biramo (pravi) put.

Takođe, stih "Neko nas posmatra, neko nas stalno gleda" pojačava moj optimizam kada se radi o moralno ispravnim stvarima i ubija ono malo ljubomore koja se javlja zbog materijalne prednosti moralno loših osoba.

No svakako @ekv_ns_m kad si god u prilici ubaci svoje analize jer su sve ove dosadašnje zaista dobre i u većini si mi stvorio i neku drugu perspektivu koju ja iz prve nisam vidio. :ok:
Nema na čemu ;), analize radim na licu mesta ne copy/paste... Sad kad pročitam moje analize EKVa koje sam radio pre dve-tri godine izgledaju mi skroz smešno (odnosno izneo sam stavove ali ih nisam obrazložio ni blizu ovome kako sam to sad učinio- napisao sam pesma je o tome i tome i možda na par mesta u nekim pesmam naznačio zbog čega sad vršim nadogradnju), a verovatno će i ove analize kad prođe neko vreme izgledati smešno, pa će biti potrebno ponoviti radnju iznova i iznova,a za to je zaslužna intuicija povezana sa samokritičnošću koja me tera da iznova radim i da ne dozvoljavam gotova rešenja.

Како се види, није ни мало једноставан. Шта то значи уопште "интимна исповест"? :think:

Зашто би убијали? :think:
Свако ново слушање, само додаје значењу.

Ok.Ne moramo se složiti.

Intimna ispovest u smislu da je čovek jednostavno sumirao svoj život.Čudi me da se oko toga nismo razumeli.:neutral:
I ja,naprosto,ne vidim potrebu da se tako jednostavni stihovi raščlanjuju,mozgaju,preispituju.
Ali,opet,to je moj doživljaj.I moj pristup.

Tu pesmu doživljavam kao veoma jednostavnu.Kao svetlo na kraju tunela.
I tu više ne bih imao šta da dodam.

A te činjenice o ratu na prostoru bivše SFRJ su svima nama mladjima i još mladjima dobro poznate,i upućeni smo svi u to kako je Milan doživeo raspad te države.
Tako da ne doživljavam povezivanje te priče o raspadu države i stihova pomenute pesme kao ne znam kakvu "analizu".

Sve veoma dobro poznato.Ništa novo.Deja vu.

@ekv_ns_m

Svaka čast na uloženom trudu.
Hvala ;)

Ali,iskreno,mislim da si veliki komplikator,i da više treba da se prepustiš svojoj intuiciji u doživljaju muzike.
U kom smislu misliš da sam komplikator??? Već sam naveo da sam opširan zato što sve pokušavam da na bolji ili lošiji način argumentujem (objasnim) u datom trenutku, a to dovodi do širine koja može izgledati komplikovano.
Što se tiče intuicije nemoj da brineš ovo što kucam kucam u momentu i ne vraćam se na to jer jednostanvo kucam tako kao što osećam, a osećanje je iracionalno ali i intujitivno tako da intuicija ima veoma veliku ulogu u onome što pišem u trenutcima analize tekstova EKVa kao i bilo čijih drugih ako izuzmemo puko stihoklepanje koje je čist kič ali koje ovde nije tema pošto govorimo o EKVu.

Tekst te pesme je,u biti,veoma jednostavan.Jedna intimna ispovest.

Ja sam tekst i na jednostavna način i objsanio najviše sam vremena potrošio u obrazlaganju kako shvatam kad Milan kaže:"Neko" što je nadam se da ćeš se složiti samnom iracionalno te je stoga potrebno utrošiti mnogo veći broj reči da bi se objasnilo kako se "Neko" shvata nego na druge stvari u tekstu. Što se tiče "Initimne ispovetsti" to sam isto i ja reka još na početku teksta kad sam opisivao milje u kom je tekst nastao. Intimno je osećanje koje je Milan iskazao kroz ovu pesmu, a koje sam na svoj način izanalizirao, a ispovest je deljenje Milanovog osećanja sa "svojim ljudima" odnosno sa svojom publiko, a i to sam naveo u analizi.

I sve što si napisao,stoji...ali upravo takva obrazlaganja i teoretisanja ubijaju draž ovakve muzike i tekstova.......(meni,barem).:neutral:

Da biti na ovo odgovorio treba mi takođe detaljnije obrazloženje sa tvoje strane koje bi se sastojalo od pitanja koje ti je @Милунка Савић postavila. Pri tom nemam ni najmanju nameru da sukobljavam naša dva doživljaja EKVa već me zanima samo da mi detaljnije opišeš kako ga doživljavaš da bi i meni kao i drugima koji čitaju bilo potpuno jasno to što želiš da kažeš.

Зашто би убијали? :think:
Свако ново слушање, само додаје значењу.

P.S. Trening kao i u svemu u životu tako i kod intuicije dovodi do toga di ti intuiciju možeš da iskažeš rečima, a čak i dobrim delom oko 90% da je racionalizuješ i time staviš na papir. Vežbaj i uspećeš u tome.

Poslednja izmena:
Врло добра анализа. :ok:
Hvala.

Али, пошто све има и другу страну (управо тај јин и јанг), онда тај "Неко" може бити и Зло. "Велики Брат". Неко нас контролише и у негативном смислу. :think:
Naravno, slažem se da sve ima i drugu stranu i kad bismo izdvojili sam refren dobili bismo tu stranu Zla o kom govoriš. Ali pesmu sam baš zbog ambijenta u kom je stvorena doživao kao takvu da je Neko ustvari Ljubav, Dobro i da je tu da nam se nađe "kao Nada". Jednostanvo rečeno, tamno je okruženje u kom je umetnik zato se on bavi Jangom odnosno tamnom stranom i traži taj zračak svetlosti u tami u kojoj se našao. Tako sam doživeo dok sam radio analizu, a sa ovim podpitanje si mi zadala tako reći novi zadatak da probam da napavim kontratezu i da vidim kako bi izgledalo to. Samo u startu imam problem šta bi moglo biti to svetlo okruženje 1989.-1990.-1991.-1992.-1993. godine (tu sma se zaustavio zbog toga što je tad izašla pesma o kojoj govorimo).

Ok.Ne moramo se složiti.

Intimna ispovest u smislu da je čovek jednostavno sumirao svoj život.Čudi me da se oko toga nismo razumeli.:neutral:
I ja,naprosto,ne vidim potrebu da se tako jednostavni stihovi raščlanjuju,mozgaju,preispituju.
Ali,opet,to je moj doživljaj.I moj pristup.

Tu pesmu doživljavam kao veoma jednostavnu.Kao svetlo na kraju tunela.
I tu više ne bih imao šta da dodam.

A te činjenice o ratu na prostoru bivše SFRJ su svima nama mladjima i još mladjima dobro poznate,i upućeni smo svi u to kako je Milan doživeo raspad te države.
Tako da ne doživljavam povezivanje te priče o raspadu države i stihova pomenute pesme kao ne znam kakvu "analizu".

- Šta je sa onim malobrojim mladima koji tek počinju da slušaju EKV i recimo imaju 12-13-14-15-16 godina??? Da li si uverene da oni znaju kako je Milan doživeo raspad SFRJ??? Kao što sam već naveo ja sma EKV počeo da slušam sa 13 godina tad sam znao kakvo je bilo stanje u SFRJ, ali nisam znao kako ga je Milan doživeo i da je tad postojao neki forum posvećen EKVu tad bi mi bilo veoma interesantno da pročitam kako je Milan doživeo raspad SFRJ, a verovatno bi se zamislio nad tim kad bih saznao da ga je veoma potreslo.
Takođe sam primetio da se kod tebe mnoge stvari podrazumevaju. Vidiš kad pišeš javno to je veoma veliki problem, a forum je javno pisanje i vrsta javnog iznošenja stavova. Hoću da ti kažem da ono što ti i grupa od npr. nekoliko hiljada ljudi podrazmevate, ja i npr. neka druga grupa od nekoliko hiljada ljudi to ne moramo da podrazumevamo (i obratno). Svako od nas ima gomilu pojmova koje podrazmeva, ali kad pišemo javno radi lakšeg razumevanja potrebno je da idemo pod tim da svoje stavove što više koncipiramo tako da svima budu jasni i onom ko je juče čuo za EKV, ali i onom ko ga sluša od njihovog postanka.
Naravno, uvek postoje stvari oko kojih se ne vodi rasprava ali one su uvek u manjem broju ostaću opet na EKVu. To su npr. sve postave EKVa, o tome je bezveze raspravljati i iznosti stavove kad se tačno zna kad je ko bio ali ako je u nekom postu to potrebno spomenuti radi boljeg razumevanja stvari spomenućeš i to baš zbog one osobe koja je juče čula za EKV da bi joj odmah bilo jasno o čemu govoriš. Što će joj olakšati put ka njenom istraživanju i shvataju EKVa. Jedan deo ljudi učestvuje na forumu dok postiji dobar broj ljudi koji čita forume i izvan onih koji učestvuju u njima. Tako da se za njih može reći da su oni pasivni učesnici.

Poslednja izmena:
Hvala.

Naravno, slažem se da sve ima i drugu stranu i kad bismo izdvojili sam refren dobili bismo tu stranu Zla o kom govoriš. Ali pesmu sam baš zbog ambijenta u kom je stvorena doživao kao takvu da je Neko ustvari Ljubav, Dobro i da je tu da nam se nađe "kao Nada". Jednostanvo rečeno, tamno je okruženje u kom je umetnik zato se on bavi Jangom odnosno tamnom stranom i traži taj zračak svetlosti u tami u kojoj se našao. Tako sam doživeo dok sam radio analizu, a sa ovim podpitanje si mi zadala tako reći novi zadatak da probam da napavim kontratezu i da vidim kako bi izgledalo to. Samo u startu imam problem šta bi moglo biti to svetlo okruženje 1989.-1990.-1991.-1992.-1993. godine (tu sma se zaustavio zbog toga što je tad izašla pesma o kojoj govorimo).
Па, то је ваљда и то, и као не не не, и као да да да... тај стални ход по танкој жици, између светлости и таме, између добра и зла, стални пут од наде до очајања и натраг.
И села спаљена, и Идемо. И вода, мало крвава.
И У сваком поразу ја сам видео део слободе...
У ствари стални мотив њиховог стваралаштва, на овај или онај начин.
(И не само њихов, наравно).

Па, то је ваљда и то, и као не не не, и као да да да... тај стални ход по танкој жици, између светлости и таме, између добра и зла, стални пут од наде до очајања и натраг.
И села спаљена, и Идемо. И вода, мало крвава.
И У сваком поразу ја сам видео део слободе...
У ствари стални мотив њиховог стваралаштва, на овај или онај начин.
(И не само њихов, наравно).

Naravno da je i to što si navela. Jednostanvo život je sam po sebi takav kad se kleda kroz uslovno rečeno filozofiju jing-janga (kažem uslovno pošto je opet ovo veoma usko ali vremenom kroz razgovor doćićemo i do širine koju je možda najbolje definisati kao želju za bolje sutra koju ima svaki čovek). Takođe jeste to stalni motiv ali on je veoma izraženiji stvaranim u vremenu rata nego pre tog stvaranja. Uostalom koliko vidim stvari iz tog perioda si i navela, a i "Neko nas posmatra" je album koji je izašao 1993. kao i istoimena pesma (da se vratim na početak).
Pri tom između svih tih dualnosti unutar tekstova kad se pogleda celina svakogo do njih vidi se da to "i" ne homogenizuje (ne meša) već nasuprot heterogenizuje (oštro razdvaja) stvari i time to "i" postaje "ili". Odnosno, pravi vredsnosni presek jer pri "Krugu" života ne možeš istovremeno biti i na putu dobra i na putu zla, kad pevaš o "Zemlji" LJUBAVI i SLOBODE ti kad izgovriš "u svakom porazu ja sam video deo slobode i kad je gotovo za mene znaj i tad je počelo" nikako ne misliš na osvetu (u bilo kom smislu) već na novi početak koji ima šansu da bude bolji od prethodnog. Dok je pesma "Idemo" kao što sam već ranije rekao klasičan prikaz ratnog okruženja i te tame koja se nadvila nad SFRJ, a kasnije i SRJ.
Najebanalnije rečeno, imaš izbor između dobra i zla, između svetla i tame, pri tom izboru ti biraš ili jedno ili drugo, a nikako ne možeš odabrati oba. Što je Biljana Srbljanović jednom prilikom kroz šalu rekla:"Ne može devojka biti do pola trudna. Ili jeste trudna ili nije trudna. Nema između". To su one fundamentalne stvari i vrednosti o čijem vraćanju govore Milan i Magi u intervjuima iz tog perioda. To su dualnosti koje nikako nisu pomirljive već je nužno da se odlučimo za jednu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Razmišljam nešto ako krenem opet od okruženja koje je tamno. To okruženje čine ljudi u svim sferama života. Ljudi su tamni i sumorni, a uz sve to još su žestoko izmanipulisani od strane medija i spremni su da idu da ubijaju i da pale sela. Medije kontroliše Zlo u ljudskom obilu, a to zlo ima svoje puno ime i prezime i zove se slobodan milošević (ograničio sam se samo na područje SRJ, a isti zaključak navodi i na franju tuđmana i aliju izedbegovića (zato i njihova imena pišem malim slovom). Stoga je taj ko nas posmatra ustvari slobodan milošević (kad kažem njegovo ime mislim i na čitav tim ljudi koji je bio ispod njega i koji mu je služio kao oruđe za ostvarivanje tih ciljeva). Tako da onda "Neko" više nije "Neko" već je "neko" odnsno onda je "neko" slobodan milošević. Tu bi se za sad zaustavio obzirom da se vrtim u krug i da dolazim do tog momenta da opet "neko" preko svojih ljudi stvara tamni abijent što opet dovodi do moje prvobitne analize. Stoga krećem u traženje načina radi presecanja Gordijevog čvora i da probam da dovedem do toga da to ne bude Sizifov posao. Hoću da kažem da mi sad ovde radi intujicija tj. naslućujem i osećam ali još uvek mi se nije iskristalisalo te stoga ne mogu da nađem prave reči u ovom trenutku.

Poslednja izmena:
- Šta je sa onim malobrojim mladima koji tek počinju da slušaju EKV i recimo imaju 12-13-14-15-16 godina??? Da li si uverene da oni znaju kako je Milan doživeo raspad SFRJ??? Kao što sam već naveo ja sma EKV počeo da slušam sa 13 godina tad sam znao kakvo je bilo stanje u SFRJ, ali nisam znao kako ga je Milan doživeo i da je tad postojao neki forum posvećen EKVu tad bi mi bilo veoma interesantno da pročitam kako je Milan doživeo raspad SFRJ, a verovatno bi se zamislio nad tim kad bih saznao da ga je veoma potreslo.

Ja sam sve što sam imao da kažem u vezi te pesme i analiziranja,rekao.I nisam baš raspoložem da ulazim u neke polemike.

I samo ću reći da mislim da EKV nije za slušanje u tim godinama,koje si ti naveo.

Za godine se slazem. Mada je tu velika razlika, 12 godina i 16 godina nije isto, ni priblizno.

@ekv ns
Svaka tebi cast na trudu.
Ali ova tvoja izlaganja meni ne deluju kao necije misljenje o odredjenom umetnickom delu, vec (bas kao sto ti kazes) kao analiza. Pises kao da se ne radi o muzici i stihovima, nego o seciranju zaba ili nekom slicnom vidu analize. I (meni makar) tvoji postovi znatno gube tezinu kad vidim nesto kao "sverama".

Bez uvrede naravno. ;)

Ja sam sve što sam imao da kažem u vezi te pesme i analiziranja,rekao.I nisam baš raspoložem da ulazim u neke polemike.

I samo ću reći da mislim da EKV nije za slušanje u tim godinama,koje si ti naveo.I samo ću reći da mislim da EKV nije za slušanje u tim godinama,koje si ti naveo.

Najlakše je razmenjivati stavove sa nekim sa kim se u 99% stvari slažeš i sa kim 99% stvari podrazumevaš. Koliko vidim ti polemici nažalost daješ negativna prizvuk ali mi opet zbog toga što nisi obrazložio nije jasno zbog čega je to tako.Kod polemike se jednostavno radi o razmeni stavova o EKVu i njihovim stihovima (u ovom slučaju) ali radi boljeg razumevanja svih nas na forumu mislim da je veoma nužno pored stava izneti i dodatno objašnjenje zbog čega imamo taj stav, a pri tom ja barem nemam nameru da menjam ičiji stav (a nadam se ni bilo ko drugi), ali imam želju da čujem stav drugih koji iza sebe ima čvrstinu i priču, a ne samo stav. EKV je bend koji iza sebe ima čvrstu i postojanu priču.

I samo ću reći da mislim da EKV nije za slušanje u tim godinama,koje si ti naveo.
Opet ti kažem nemam nikakv problem sa tvojim stavom i poštujem ga ali me samo zanima zašto tako misliš?
Zbog čega bend tipa EKVa ne bi bio za nekog ko ima 12-13 godina (pa naviše)?? Šta ima loše u porukama ljubavi koje su u 99% stihova EKVa??? Šta ima loše u tome što se slavi život??? Jednostavno rečeno reč ljubav i sintagma ljubav prema životu su reči koje ukratko opisuju EKV. Šta je alternativa mladom čoveku u tim godinama kad je 90% medijske ali i muzičke scene zauzela seljana iz granda???? Pri tom svako će EKV doživeti na drugačiji način u odnsou na drugog, a sa 13 godina osoba će imati jedan doživljaj EKVa, sa 15 neki novi... Tako da sa svojim sazrevanjem menjaće se i njeno shvataje EKVa.

Ima dosta dobirh bendova poput ekv-a,ali koji nisu tako teski...Mlad covek treba da slusa neke lakse,vesele, stvari.:)

Moj otac ,npr,nikad nije mogao da slusa EKV,kaze da vrlo negativno uticu na njegovo rapsolozenje i psihu........kaze da tako uticu i na mene,ali moja zavisnost od njih je jaca:lol::mrgreen:

Za godine se slazem. Mada je tu velika razlika, 12 godina i 16 godina nije isto, ni priblizno.

@ekv ns
Ali ova tvoja izlaganja meni ne deluju kao necije misljenje o odredjenom umetnickom delu, vec (bas kao sto ti kazes) kao analiza. Pises kao da se ne radi o muzici i stihovima, nego o seciranju zaba ili nekom slicnom vidu analize. I (meni makar) tvoji postovi znatno gube tezinu kad vidim nesto kao "sverama".

Bez uvrede naravno. ;)

Što se tiče godina da se ne ponavljam odnono naveo bih isto kao i kod @johan s. vezanom za godine, ali ću se samo nadovezati da nije isto 12 i 16 godina zato sam i naveo taj spektar i tu sam se nasumice zaustavio. Kao što rekoh stvar je doživljaja EKV (i bilo čega drugog) sa 12 kao i sa 16 godina oni nikako nisu isti, ali postoje.

@ekv ns
Ali ova tvoja izlaganja meni ne deluju kao necije misljenje o odredjenom umetnickom delu, vec (bas kao sto ti kazes) kao analiza. Pises kao da se ne radi o muzici i stihovima, nego o seciranju zaba ili nekom slicnom vidu analize.
Bilo bi seciranje da sam izostavio celinu kad sam govorio o pesmi, ali sam se sve vreme držao osnovne forme i kao što svaki put naglasim (pogledaj napomenu 02) dok radim analizu pesme tad i preslušavam tu pesmu baš zbog momenata gde dolazi do promene ritma, gde se neka reč naglasi više ili manje i slično i onda to na bolji ili lošiji način pretačem u reči. Takođe što se tiče pojma analizirati tumačiti pročitaj napomenu 01 tu sam je pojasnio.

I (meni makar) tvoji postovi znatno gube tezinu kad vidim nesto kao "sverama".
Već sam više puta rekao da ne izčitavam svoje postove baš zbog toga što nemam toliko vremena da svaki post monaosob zagledam do detalja, a u brzini kucanja dolazi do greške što je usotalom i prirodno, ali ujedno i radim na tome da to ispravim, a i to sam već rekao ali nije na odmet da ponovim još koji put. Tražim način kako da ispravim tako da nema uvrede ;) .

Ima dosta dobirh bendova poput ekv-a,ali koji nisu tako teski...Mlad covek treba da slusa neke lakse,vesele, stvari.:)

Moj otac ,npr,nikad nije mogao da slusa EKV,kaze da vrlo negativno uticu na njegovo rapsolozenje i psihu........kaze da tako uticu i na mene,ali moja zavisnost od njih je jaca:lol::mrgreen:

Opet se vraćam na ambijent u kom su nastale te pesme. Da su nastale u nekom srećnijem vremenu sigurno bi drugačije zvučale i imale drugačiju tematiku. Pri tom ne govorim o raju na zemlji već o uređenom društvu.
Pri tom EKV ima tu boju tame u svojim tekstovima koja proizilazi iz toga što je okruženje oko njih tamno. Neki nažalost pretežno to osete kod EKVa što je naravno njihovo puno pravo, ali kroz tu tamo uvek imaš nadu i optimizam i to je ona svetla strana u EKVu o kojoj ja govorim ne zapostavljajući prethodno navedenu stranu koja je nastala u tom ambijentu.

Mlad covek treba da slusa neke lakse,vesele, stvari.:)
Zbog lakih i veselih nota mladi se i pretežno okreću grandu (namerno malim) ali ta priča nema dubinu za razliku od priče koja stoji iza novotalsanih bendova ili još šire gledano rock bendova.

Ta tama, sa malim tragovima nade je po meni sasvim normalna stvar.
Umetnicko stvaralastvo je odraz okruzenja i vremena u kom nastaje.
Naranvo da je sasvim normalna stvar i da je uticaj okruženja veoma velik, ali to ne bi bilo kompletno da ne postoji umetnikov unutrašnjki doživljaj stvari i događaja iz okruženja. To je pogotovo važno kad govorimo o EKVu i Milanu Mladenoviću obzirom na to da je i on sam to ponovio u više intervjua. Pošto unutar svakog od nas postoji jedan čitav svet koji treba da istražimo usotalom to nam je sasvim lepo poručio pesmom "Amerika".

Ah, skinuo sam i odgledao nocas dokumentarac "Kao da je bilo nekad"
Savrseno je i profesionalno uradjen, mada vecina ga je vec gledala ovde...
U svakom slucaju, legao sam tek u sest ujutru...

О,видим да се овде развија коначно неки облик дискусије после извесног периода стагнације:lol:,драго ми је...

Осим што ми Екатарина даје инспирацију да понекад напишем који стих посвећен њима,такође ме инспиришу да,слушајући их,сликам повлачећи кистом преко папира или платна у ритму песме или своје виђење или доживљај и текста и музике исказујем на тај начин.Мислим да скоро за сваку песму имам слику.Е,сада бих желела да сликам њих!Имам наравно много фотографија али не могу да се одлучим,слатке муке...:D
Поента приче:ако неко има идеју која Миланова,Магина,Бојанова фотографија би лепо изгледала као портрет,нека је постави овде...ако вам није тешко,наравно:D
Поздрав за све Екатаринере:heart:

Poslednja izmena:
Mislim da je ova savrsena...
EKV-1.jpg

i ova bi savrseno izgledala, ali nazalost, nisam uspeo da nadjem vecu.
0134765165_m.jpg

Poslednja izmena:
Поента приче:ако неко има идеју која Миланова,Магина,Бојанова фотографија би лепо изгледала као портрет,нека је постави овде...ако вам није тешко,наравно:D
Поздрав за све Екатаринере:heart:

FDA8604A8893AF4DB9264574B08B3CBD.jpg

magi.jpg

Back