EKV

• Začetnik teme Začetnik teme DJM
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Iz romana "Šaka soli", Mire Stupice. Deo u kom se spominje Mira Mijatović:

Sibina Bogunović, kasnije udata Mijatović, bila je školska drugarica moga brata Bore, na glumačkoj akademiji, u klasi Joze Laurenčića i, kasnije, Tomislava Tanhofera. Dolazila je često sa Borom i kolegama u našu kuću. Sećam je se kao lepe, tihe, skromne devojke. One lepote, što je duže gledaš - sve ti je lepša. Ja sam već bila na svom zvezdanom putu. I ona me je gledala sa divljenjem. Prihvatila sam je koliko sam zbog zauzetosti mogla i saznala da je iz skromne porodice, sa bratom i dve udate sestre, da živi u zajednici sa mamom, bratom, snahom i njihovom decom u skromnoj kućici. Ponekad bi došla u moju garderobu da gleda kako se šminkam i pripremam za predstavu. Jedanput mi se tako, u garderobi, poverila:
"Večeras će se rešiti moja sudbina; mislim da će me večeras zaprositi."
"Ma nemoj, a ko je taj sretnik?"
"Jedan Bosanac", reče, "zove se Cvijetin Mijatović Majo, političar je, ali mnogo voli pozorište, tebe prosto obožava. Često doputuju nekolicina njih iz Sarajeva da vide baš Bojanove i tvoje predstave."
"Dobro", kažem, "pa srećno ti bilo, i pozdravi ga sa moje strane."

Tek što su se nekako smestili u kuću, a Sibina u pozorištu, postaviše Cvijetina za ambasadora u Sovjetskom Savezu. Tada je Sibina, posle dva teška spontana abortusa, najzad ostala u drugom stanju i rodila devojčicu Mirjanu. Rođena je u Ljubljani, gde je Sibina pod lekarskom kontrolom morala mesecima da leži. Cvijetin je otišao u Rusiju, ne videvši devojčicu. Posle tri meseca smo Sibinu, sa bebom u naručju, i mi ispratili na voz. Bio nas je pun peron, predvođeni Bakom, Sibininom mamom, i rođacima, koji su u tesni kupe unosili tone hrane za prilično nesnabdevenu Moskvu. Voz je kretao, ona mi je doviknula: "Eto, sada i mi u kući imamo jednu Miru." Onu istu Miru, a šest godina kasnije jednu lepu, malu Maju, čija imena čitam na ovoj strašnoj ploči.
Tu decu, koju nisam rodila, doživljavala sam kao svoju. Prošle smo uspešno njihovo detinjstvo i pubertet, a onda je došao pakao njihovih bolesti. Bili smo svi četvoro paćenici. Tako smo se u mukama i zauvek rastali, izmučeni jedni od drugih. Često plačem nad njihovim kratkim životima. Potresa me hrabrost male Maje koja je u dvadeset petoj godini umirala, ne tražeći zavaravanja, tešenje. Otišla je bez reči samosažaljenja.
Izmučeni i bez nade, sa čašama pića u ruci, stajali smo nas četvoro kraj bogatog stola, čekajući Novu, 1991. godinu. Nismo se gledali u oči, ali nas je kao obruč stezala, do pucanja, jedna misao: da iduće godine nećemo biti ovako zajedno. Iduće godine bili smo, ja i moj dragi i izmučeni Cvijetin, bez njih obe, a onda još jedna godina i stajala sam u kući sama ja, bez svih njih.

Nisma znao da je Milan bio Djevac...:think:
Odatle perfekcionizam i ponekad insistiranje na za druge sitnicama...

Izvini sto ti ovo kazem i razbijam iluziju( :lol: ), ali... horoskop, i uopste astrologija kao pseudonauka, je bullshit, i to pregolemi :neutral:
Misliti da 1/12 ljudi ima bas one osobine koje su im pripisane jer su rodjeni u nekom intervalu u godini je prilicno iracionalno, da ne upotrebim tezi izraz. Bih da nisi ti u pitanju :D
Ali se slazemo da je Milan (bio) perfekcionista, da ;)

Pesma!
U glavi mi je dugo bila, samo sam nju pevusio ^^

Ima veze donekle naravno bez preterivanja.Što se i vidi na primeru Milana.:aha:
Ne bih reko da je psudo nauka kada su se jedan Njutn i Kepler njome bavili,između ostalog:)

Hmmm
Ima toliko dokaza da je pseudonauka, za pocetak ne postoje bilo kakve naucne metode, koje su osnova da se nesto nazove, ili prizna, naukom.
Bio sam na predavanju o tome (na kome su se bavali i sujeverjem, placebo efektom i jos nekim stvarima) i kolicina apsurdnih stvari - paradoksa, vezanih za astrologiju je ogromna.

Npr, dali su nam papir na kome su detaljno opisane karakteristike koje bi trebalo da posedujemo, u skladu sa znakom.
Svi su visoko ocenili podudarnost napisanog i tu je vecina pomislila kako mozda ipak "ima tu nesto".
Ali, cvrc - svi su, zapravo, dobili identicne papire :lol:
(u pitanju je cuveni Barnumov ili Forerov efekat)

Jedna od stvari koje najtacnije razbijaju teoriju da je vreme necijeg rodjenja u korelaciji sa nekim osobinama je i kreiranje tih (astroloskih) perioda.
Naime, kada je astrologija nastala, ljudi su jos koristili netacan (stari) kalendar, koji je u medjuvremenu promenjen.
Naravno, astrolozi nisu to uopste uzeli u obzir, hahaha

Svako kreira svoj zivotni put i svoj karakter (na koji, doduse uticu i mnogi spoljni faktori), ali je sigurno da to nema nikakve veze sa tim u koje doba godine su se nekome roditelji seksali i kada je ugledao svetlost dana ;)
"Zvezde vladaju budalama, a pametni ljudi vladaju svojim zvezdama"

Ne bih dalje da sirim ovu temu, ipak ovo nije mesto za to, iako bih mogao :lol:

I izvinjavam se na katastrasnoj digresiji, koja naizgled nema veze sa temom, a mozda ipak i ima.

Enjoy!

Suvišni skepticizam...Ima i malo magije u životu ne samo 2+2=4 inače bi bio neizdrživ;)
Laku noć:bye:

Samo vas posmatra...

crowley%20the%20magician.jpg

:mrgreen:

"Sumnja je pocetak, a ne kraj mudrosti."
Ne treba slepo verovatii (ali ni ne verovati!), ali smo bas zbog evolucije i razvitka racionalnosti, svesti, kao i sumnje, uspeli da srusimo toliko zabluda koje su se pojavljivale kroz istoriju ;)
Nazalost, najteze je srusiti lazne aksiome i dogme, ali i to ce nekad desiti.
Jos je Pitagora rekao da zvezde sviraju muziku, ali samo nam fali sluha kako bismo je culi (parafraziram) :)
Ovo cesto citiraju "astro-zaludjenici", a i ja takodje smatram da je to divan citat.
Ali, takodje smatram, da on najmanje govori o astrologiji ;)
Magija je sveprisutna i potrebna za smisao, slazem se sa tobom, ali ne u obliku u kom ljudi pokusavaju da je pronadju.

A sada, neka svemir cuje nemir, pardon, neka svemir cuje EKV! :lol:
Odjava i kraj, laku noc xD

Hmmm
Ima toliko dokaza da je pseudonauka, za pocetak ne postoje bilo kakve naucne metode, koje su osnova da se nesto nazove, ili prizna, naukom.
Bio sam na predavanju o tome (na kome su se bavali i sujeverjem, placebo efektom i jos nekim stvarima) i kolicina apsurdnih stvari - paradoksa, vezanih za astrologiju je ogromna.

Npr, dali su nam papir na kome su detaljno opisane karakteristike koje bi trebalo da posedujemo, u skladu sa znakom.
Svi su visoko ocenili podudarnost napisanog i tu je vecina pomislila kako mozda ipak "ima tu nesto".
Ali, cvrc - svi su, zapravo, dobili identicne papire :lol:
(u pitanju je cuveni Barnumov ili Forerov efekat)

Jedna od stvari koje najtacnije razbijaju teoriju da je vreme necijeg rodjenja u korelaciji sa nekim osobinama je i kreiranje tih (astroloskih) perioda.
Naime, kada je astrologija nastala, ljudi su jos koristili netacan (stari) kalendar, koji je u medjuvremenu promenjen.
Naravno, astrolozi nisu to uopste uzeli u obzir, hahaha

Svako kreira svoj zivotni put i svoj karakter (na koji, doduse uticu i mnogi spoljni faktori), ali je sigurno da to nema nikakve veze sa tim u koje doba godine su se nekome roditelji seksali i kada je ugledao svetlost dana ;)
"Zvezde vladaju budalama, a pametni ljudi vladaju svojim zvezdama"

Ne bih dalje da sirim ovu temu, ipak ovo nije mesto za to, iako bih mogao :lol:

I izvinjavam se na katastrasnoj digresiji, koja naizgled nema veze sa temom, a mozda ipak i ima.

Enjoy!

Znaš kako, za mnoge je, uprkos činjenici da se studira, i teologija pseudonauka. Tako da je na tu i slične teme suvišno raspravljati i ubeđivati se, a kamoli nazivati budalom nekog jer u nešto veruje. Uvek će biti onih koji veruju u "pseudo" nauke i priznaju njihove principe, i onih koji ne veruju.

Umesto toga da zvezde vladaju budalama, može se reći i da "Zvezde kazuju, ali ne uslovljavaju". :)

/ipak nisam otisao JOS/ :lol:

Ok, i ja sam jedan od tih koji smatra da je teologija pseudonauka ;)
Aliii, da ne produbljujemo problematiku, slozices se.

Za citat si u pravu, i meni je "budale" malo prejaka rec, no, citat sam preneo u celosti, veliki sam protivnik -logija koje ne zasluzuju taj sufiks :lol:
Da dodam - po mom misljenju i (skromnom) znanju.
Tako da se izvinjavam ako se neko nasao prozvanim, nije mi to bila namera.

Jasno je da ce uvek biti razlicitih stavova, neprirodno je da svi isto misle.
Ovde smo da diskutujemo i iznosimo fakte i razmisljanja.
No, na pogresnoj smo temi :)

Bok xD

Znaš kako, za mnoge je, uprkos činjenici da se studira, i teologija pseudonauka. Tako da je na tu i slične teme suvišno raspravljati i ubeđivati se, a kamoli nazivati budalom nekog jer u nešto veruje. Uvek će biti onih koji veruju u "pseudo" nauke i priznaju njihove principe, i onih koji ne veruju.

Umesto toga da zvezde vladaju budalama, može se reći i da "Zvezde kazuju, ali ne uslovljavaju". :)

S druge strane imamo radikalne ateiste...Zato što je novac danas postao najvažnija stvar u životu treba da podignemo Hram Novcu,ili Atomu recimo...Mnogi se okreću trenutnoj modi kako vetar duva zato čovečanstvu i ide kako ide...Važno je biti ''cool'':mrgreen:...Uostalom i sam Milan je u jednom intervjuu pred smrt izrazio tugu zbog toga što su neke reči poput ''ljubavi'' već u to vreme izgubile značenje.Radikalizam u bilo čemu pa i radikalni ateizam/skepticizam treba se izbeći:cool:

Poslednja izmena:
Pa kad pogledaš temu sve je već rečeno...

da i bas zbog toga je pogresno... novi korisnici, samo udju i odu...
kada bi tema imala neku konstantnu pricu, ljudi bi se zadrzavali, oni mladi ljudi koji znaju samo 2-3 pesme (koje i na svadbama pustaju), trebali bi da im prosirimo vidike, da se zainteresuju malo, zar za to i ne sluze ovakve teme?

danas sam na trenutak pomislila da sam videla margitu. cekala sam na semaforu, i neka zena je stala pored mene i osmehnula se... pljunuta magi! srce mi je poskocilo. onda sam pomislila nesto kao: ne gubi se, kakva crna margita... a onda sam, sekund posto sam skrenula pogled, provalila da vise nije pored mene. osvrnula sam se, i nigde je nije bilo. :eek:

danas sam na trenutak pomislila da sam videla margitu. cekala sam na semaforu, i neka zena je stala pored mene i osmehnula se... pljunuta magi! srce mi je poskocilo. onda sam pomislila nesto kao: ne gubi se, kakva crna margita... a onda sam, sekund posto sam skrenula pogled, provalila da vise nije pored mene. osvrnula sam se, i nigde je nije bilo. :eek:

Ovo bi trebalo da pricas svom psihijatru, a ne korisnicima krstarice koji
ti ne mogu profesionalno pomoci.

Back