EKV

• Začetnik teme Začetnik teme Karadjole De Mirel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Vezano za narkomaniju. Činjenica je da su gotovo svi bili navučeni. Fakat, pa i MS, ali samo posmatranje EKV-a kao grupe narkmomana je ne samo okrutno,uvredljivo već i neandertalski. EKV je svojom muzikom ostavio dubok i kvalitetat trag i to je jedino što vredi. Kakve ima veze ako je Milan neke pesme pisao na heroinu? To ne umanjuje vrednost tih pesama. Od takvih ljudi zazirem.

A ko uopste ovde govori o njima kao o grupi narkomana? Muzika je izuzetna,to stoji.Ali se tekstovi ne ticu obicnih ljudi.Ticu se narkomana.Koji se 7 dana ciste,kojima je ispod nervozne koze uvek budna Glad....itd.

Moram priznati,njihove pesme jesu "uragan emocija".Ali se ne moze zanemariti činjenica da su,najverovatnije,o heroinu.Dosta dug period sam ih slusao pod nekim naletom euforije,opčinjen muzičkim kvalitetima.Bukvalno sam bio u tripu-"oni su bili moji ljudi,ljudi kao ja".Dok nisam shvatio da nije tako,ali bukvalno.Oni su bili izuzetno talentovani ljudi,ali narkomani.Što ih definitivno odvaja od moje priče.

Ne slušam ih više.(Jedino alkoholisanz:pšto jasno svedoči o tome da je reč o vrsti opijatske muzike,koja se ne sme previše slušati jer odvaja od realnosti i ne vodi nikuda).

Pesme nam se dopadaju (izgleda niko ne ume da kaže zbog čega), ali realno, 20 godina nagađamo i pretpostavljamo o čemu pevaju... :roll: U čemu je veličina večitog nagađanja o tome "šta je pesnik hteo da kaže"? Odgovor ne može biti "a zašto je uopšte važno, važno je da te dotiče". Važno je. Nego šta je, nego je važno da razumeš, poznaješ, shvataš ono što voliš... U suprotnom, zbog čega i na osnovu čega - voliš?!
A ja mislim da doista - nije važno. Važno je da te nešto dotakne duboko. Jednostavno - "drmne " te do srži, nema tu objašnjavanja, nekog racionalisanja. Zbog čega moram da kažem i da znam zašto mi se nešto sviđa (ili zašto mi se ne sviđa). To ne važi, naravno, samo za EKV, nego za sve, čitavu umetnost.

A ja mislim da doista - nije važno. Važno je da te nešto dotakne duboko. Jednostavno - "drmne " te do srži, nema tu objašnjavanja, nekog racionalisanja. Zbog čega moram da kažem i da znam zašto mi se nešto sviđa (ili zašto mi se ne sviđa). To ne važi, naravno, samo za EKV, nego za sve, čitavu umetnost.

Ne govorim o racionalisanju. Ali, smatram nužnim razumevanje teksta da bi se moglo tvrditi da je dobar, ovakav ili onakav... A njihovi se tekstovi uglavnom veličaju. Pripisuje im se metaforičnost, složenost, delikatnost, vizija i šta sve ne... Nije li malo apsurdno veličati tekst, a ne razumeti ga? A, da li neko odavde, sada, posle toliko godina slušanja i bavljenja njima, razume šta znači još ovaj put dok zrači i moli - pokloniću, i čuveni trag pod levom miškom. Pa na taj trag se u kritikama javno reagovalo sa "šta god to značilo". Iako EKV cenim i volim jednako kao i ranije, ipak smatram da je prava veličina, snaga i složenost u - jednostavnosti. Koja je njima prilično manjkala.

Ranije se kojekuda pisalo da je postojao predlog da Milanovo pesništvo/pesništvo EKV-a uđe u čitanke. Neki su na to osuli paljbu, a neki podržali predlog. Ja, evo, nisam pametna šta na to da kažem... ali, živo me zanima, kako bi izgledala analiza pesme Oči boje meda u bilo kom razredu osnovne škole... ili Sedam dana... Kad krenem ka... Šta bi na te tekstove rekla deca, a u kojoj bi se tek muči našla učiteljica/nastavnik da na to replicira? :confused:

Mnogi njihovi tekstovi (koji su meni lično jasni, a da li su oni hteli reći to ili nešto treće - druga je stvar) mi se dopadaju. Gole metafore, nejasnoće i "umotavanja"- ne. Volim muziku EKV-a. Volim Milanov glas. Selektivno volim njihove tekstove. Zato volim EKV. Ja nekako volim da imam zato na zašto. Ti, ili neko drugi naravno ne mora da ima "potrebu" za tim. Za sad, ne postoji neko/nešto što (ne) volim, a da ne umem da kažem zbog čega. :confused:

Poslednja izmena:
I ja sam bio u tom fazonu,kao i ti sad.....ali kako je proslo malo vremena,sleglo mi se,i mislim da u knjizi ima puno istine.Margita jeste bila teski narkoman.I kako može bilo ko od nas da tvrdi da nije o heroinu,kad niko od nas i ne konta o čemu se zaista rade te pesme.Budimo realni.

Mada sam i dalje protivnik te knjige,jer je autor bas bas antipatican,i kroz knjigu se provlaci neki ton preziranja narkomana.A o stilu i da ne govorim.z:((

Nisam n(iu)KaKvo m fazonu.EKV slusam godinama unazad.
MARGITU OSTAVI NA MIRU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pesme EKV nisu napravljene da bi ih debili ,,kontali'' kako njima padne na pamet !!!!!!!!!
TVRDIM,NE DA LUPAS I DA NISU O HEROINU,NEGO DA SVAKU PESMU
SVAKO IOLE NORMALAN MOZE DA RAZUME,I DA SU PITANJA POVODOM NJIHOVIH
TEKSTOVA NAMERNO PROTURALI LJUDI SA ZADNJIM NAMERAMA.

Poslednja izmena:
Moram priznati,njihove pesme jesu "uragan emocija".Ali se ne moze zanemariti činjenica da su,najverovatnije,o heroinu.Dosta dug period sam ih slusao pod nekim naletom euforije,opčinjen muzičkim kvalitetima.Bukvalno sam bio u tripu-"oni su bili moji ljudi,ljudi kao ja".Dok nisam shvatio da nije tako,ali bukvalno.Oni su bili izuzetno talentovani ljudi,ali narkomani.Što ih definitivno odvaja od moje priče.

Ne slušam ih više.(Jedino alkoholisanz:pšto jasno svedoči o tome da je reč o vrsti opijatske muzike,koja se ne sme previše slušati jer odvaja od realnosti i ne vodi nikuda).

Ako ne nalazis da bilo sta imas sa ,,tim ljudima"i ne slusas njihovu muziku,cemu ove poruke??????????:neutral:
A kazes da i njihova muzika lose utice na tebe,to je moram priznati zanimljivo:confused:

Ne govorim o racionalisanju. Ali, smatram nužnim razumevanje teksta da bi se moglo tvrditi da je dobar, ovakav ili onakav... A njihovi se tekstovi uglavnom veličaju. Pripisuje im se metaforičnost, složenost, delikatnost, vizija i šta sve ne... Nije li malo apsurdno veličati tekst, a ne razumeti ga? A, da li neko odavde, sada, posle toliko godina slušanja i bavljenja njima, razume šta znači još ovaj put dok zrači i moli - pokloniću, i čuveni trag pod levom miškom. Pa na taj trag se u kritikama javno reagovalo sa "šta god to značilo". Iako EKV cenim i volim jednako kao i ranije, ipak smatram da je prava veličina, snaga i složenost u - jednostavnosti. Koja je njima prilično manjkala.

Ranije se kojekuda pisalo da je postojao predlog da Milanovo pesništvo/pesništvo EKV-a uđe u čitanke. Neki su na to osuli paljbu, a neki podržali predlog. Ja, evo, nisam pametna šta na to da kažem... ali, živo me zanima, kako bi izgledala analiza pesme Oči boje meda u bilo kom razredu osnovne škole... ili Sedam dana... Kad krenem ka... Šta bi na te tekstove rekla deca, a u kojoj bi se tek muči našla učiteljica/nastavnik da na to replicira? :confused:

Mnogi njihovi tekstovi (koji su meni lično jasni, a da li su oni hteli reći to ili nešto treće - druga je stvar) mi se dopadaju. Gole metafore, nejasnoće i "umotavanja"- ne. Volim muziku EKV-a. Volim Milanov glas. Selektivno volim njihove tekstove. Zato volim EKV. Ja nekako volim da imam zato na zašto. Ti, ili neko drugi naravno ne mora da ima "potrebu" za tim. Za sad, ne postoji neko/nešto što (ne) volim, a da ne umem da kažem zbog čega. :confused:

Forma,pokreces pitanje oko stihova,pitam se da li cu ipak morati da upropastim meni najdraze pesme ,,tumaceci ih''.I to jos pesme koje nisam ja pisala.
Nemojte to da radite,stvarno nije u redu.
A sta kazete na po meni SAVRSEN tekst Ona mi je rekla?!Ajde, al da se ne vadite opet na heroin ili neku drugu drogu.

Tako je. Sve ima svoje zasto,
ali kada je LJUBAV u pitanju,to ne vazi:)

Poslednja izmena:
Yes,ON is mine.
ON wanted to be mine.
(ne nije posesivna:),dobro ajde mozda malo)

I zna zasto voli Milana.
I da, izmedju ostalog,ON je preeeeeeeeeeelep.

,,JA ZNAM DA OSTANEM SAM,
DA ODEM I DAM SVE MOJE DOBRO...''

M.M.

Poslednja izmena:

Odvajaš ljude samo zato što su bili narkomani? No comment. Zašto toliko insistirate da su pesme EKV-a posvećene heroinu ili bilo kojoj drugoj drogi?

Što se tiče (ne)razumevanja textova, njihoti textovi su pravljeni da svako može razume pesmu na svoj način (ako ih vi razumete kao priče o drogi, onda...). uzmimo na primer Krug, neko može da kapira tu pesmu kao krug koji se nalazi oko nas koji nas drži, krugi čiji je vetar saputnik, krug na koji mi sami utičemo, krug koji nas nosi, koga mi stvaramo i koga možemo razbiti,jako lako. E sad ja kapiram da je Krug u ovom slučaju metaforički život. Ili kao neki krug prijatelja npr. Meni više nije potrebno.

Drugi će reći kako on peva o začaranom krugu (krugu droge) u koji je ušao, koji je smislio, i koji će ga (ili će on sam sebe) razbiti. Vi tumačite kako hoćete.

Većina pesama je na taj fazon. Pa i neka se neki deo ne uklapa u našu viziju poruke kakve to ima veze? Eto mnoge za mnog pesme nisam našao način da ih razumem. Ali mi prijaju. Jer je to harmonija. Ma koliko zvučalo paradoksalno možda je upravo to ta jednostavnost...čuti pesmu i biti zanesen...bez ikakvog razmišljanja....

Moja prijateljica voli da kada govori o muzici koju voli, nabroji izvodjace i obavezno doda "i jos neke stvari koje ne razumem, ali osecam". Slazem se sa njom. Mislim da ne postoji osoba koja razume sve pesme Dzonija Stulica ili Block outa. Uostalom, to (ne)razumevanje vazi za umetnost uopste. Ko moze sa sigurnoscu da tvrdi "Dis(ili bilo koji drugi pesnik, ali Dis mi je najdrazi) je tim stihom hteo da kaze to i to." ? Umetnost je za mene, stvar licnog dozivljaja. Iako su sve pesme o heroinu, mora se priznati da je autor to vrlo vesto uspeo da sakrije i da pritom od 1 teme napravi razlicite pesme koje svako moze da protumaci na sopstveni nacin. Sto se mladih tice, takodje mogu da tumace te pesme onako kako ih oni osecaju. Ako im niko ne skrene paznju na drogu, sigurna sam da im to nece pasti na pamet. Mene mnogo vise brine sto slusaju Cice, Mice, koje pevaju o sponzorusama, prevari, alkoholizmu i ostalim iskrivljenim vrednostima vrlo otvoreno. Nazalost, one su uzori danasnjoj deci(cast izuzecima medju decom). I na kraju, Bijelo dugme ima stih u pesmi "malo slatkog secera za vene" i Rundek u Salu od svile "kapi s oboda sada padaju na uze i gan(sto su neki protumacili kao pribor za bodenje, ali ja nisam)"... Sustina je u tome da svako tumaci onako kako oseca i to je vazno. Autori pesama, romana su nam i dali tu slobodu onog trenutka kada su njihova dela dospela u javnost.

Nisam n(iu)KaKvo m fazonu.EKV slusam godinama unazad.
MARGITU OSTAVI NA MIRU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pesme EKV nisu napravljene da bi ih debili ,,kontali'' kako njima padne na pamet !!!!!!!!!
TVRDIM,NE DA LUPAS I DA NISU O HEROINU,NEGO DA SVAKU PESMU
SVAKO IOLE NORMALAN MOZE DA RAZUME,I DA SU PITANJA POVODOM NJIHOVIH
TEKSTOVA NAMERNO PROTURALI LJUDI SA ZADNJIM NAMERAMA.

Koja si ti budala.

Kako se ismijem fino...
Sada ću da budem otrov pravi...
Ljudi, Margita je mrtva, Milan je mrtav, Bojan je mrtav, pola rokera toga doba je mrtvo.
Zašto?
Zato što su bili narkomani.
Ja volim EKV, poštujem ih kao muzičare, baš me zaboli šta su radili u životu osim muzike.
Ja ih gledam kroz muziku.
I svaki put ismijem se kad mi kažu sanjao/la Milana, Margitu ovog onog...
Gledajte ih kao muzičare, ne kao idole.
I da, Milan je pisao pjesme o drogi, kako se osjeća...
Žika je govorio kako je Milan zaboravio tekst pjesme i kako se svira, tačno pred svirku...
Ali šta je mogao, nisu znali tada šta droga nosi.
Ajd' stanite na zemlju i gledajte na njih kao ostale ljude, poštujte njihovu muziku i ne pokušavajte poricati nešto što se već dogodilo.

Izvinjavam se na ovako glupom postu, samo sam napisao ono što se gomila u meni od kada ne pišem na ovoj temi.

Kako se ismijem fino...
Ljudi, Margita je mrtva, Milan je mrtav, Bojan je mrtav, pola rokera toga doba je mrtvo.
Zašto?
Ja volim EKV, poštujem ih kao muzičare, baš me zaboli šta su radili u životu osim muzike.
Žika je govorio kako je Milan zaboravio tekst pjesme i kako se svira, tačno pred svirku...
Ajd' stanite na zemlju i gledajte na njih kao ostale ljude, poštujte njihovu muziku i ne pokušavajte poricati nešto što se već dogodilo.

Izvinjavam se na ovako glupom postu, samo sam napisao ono što se gomila u meni od kada ne pišem na ovoj temi.

napokon........ovde se svi mesaju u njihov zivot i "rekla-kazala" price....muzika je pala u 2.planz:(

I da, ne krivim ni Milana niti koga za konzumiranje droga i pisanje tekstova pod dejstvom istih.
Njihov izbor, gledam na muziku, tekst, ne šta rade.
Koliko tekstova nastane u polusnu, strahu ovom onom... zašto ne bi i pod dejstvom opijata?
Mnogi književnici su konzumirali to da bi dobijali halucijacije i nove vizije... (/point Bodler npr)

Prva stvar: Ovo su rekli vec mnogi, ali nema veze: Ne treba menjati stav prema njihovoj (ili bilo cijoj) muzici zbog toga sto su se drogirali.
A druga stvar: O cemu vi pricate sa ovim tumacenjima?! Pa nije to ustav, to su pesme. Ne moze niko pogresno da ih protumaci. Kako moze bilo ko osim autora (po meni ne moze ni on) da kaze: "Nije tacno, ova pesma znaci to i to"

Dobro, glupo sam se izrazio, ali kapiraju valjda svi o cemu se radi... :)

Kako se ismijem fino...
Zašto?

(Ovo sad nema veze sa temom, više je edukativni apel deci, koja čitaju ovu temu...)

I nisu morali da znaju. Ni sada, ne moraš da znaš klasifikaciju posledica, hemijski sastav bilo koje droge, rastvorljivost, ili šta već... Dovoljno je da znaš da je loša. :confused: Zato ne stoji ono Njeno "malo toga znamo i o vitaminima". I ne moraš ništa više da znaš, osim da su dobri.

(Ovo sad nema veze sa temom, više je edukativni apel deci, koja čitaju ovu temu...)

I nisu morali da znaju. Ni sada, ne moraš da znaš klasifikaciju posledica, hemijski sastav bilo koje droge, rastvorljivost, ili šta već... Dovoljno je da znaš da je loša. :confused: Zato ne stoji ono Njeno "malo toga znamo i o vitaminima". I ne moraš ništa više da znaš, osim da su dobri.

Ovo je daleko od teme, ali prosto moram da odgovorim...
Mnogo je veca sansa da ce "deca" nesto probati ako nemaju pojma sta je. Takav stav prema drogama tokom godina je i doveo do velikog broja zrtava. Dakle, naravno da bi trebalo biti obavesten sto bolje.
Usput, ne moras mnogo da znas o vitaminima, ali pored toga da su "dobri" treba znati i dozvoljenu dozu ;)

Ovo je daleko od teme, ali prosto moram da odgovorim...
Mnogo je veca sansa da ce "deca" nesto probati ako nemaju pojma sta je. Takav stav prema drogama tokom godina je i doveo do velikog broja zrtava. Dakle, naravno da bi trebalo biti obavesten sto bolje.
Usput, ne moras mnogo da znas o vitaminima, ali pored toga da su "dobri" treba znati i dozvoljenu dozu ;)

Naravno da je bolje znati što više. Prilično sam banalizovala i plastično odgovorila, mislila sam da je to očigledno. Ipak, sva deca sigurno znaju to da je droga loša. Sigurno. Sva. Ne zvuči dobro ni kad se samo izgovori ta reč. Neko će i pored toga što zna - da proba, a neko jer to zna - ne. Šta je u tom nekom, da proba iako to zna? Znam dečka koji je imao ozbiljnih problema, a znao je sve pre nego je do problema došlo. Znanje i nije neki garant i preventiva... već pre ličnost, karakter, mudrost.

P.S. Jel ti to znaš za slučaj overdose-a vitaminom? ;)

Poslednja izmena:

Ajoj,nikad se necu sloziti sa tobom po tom pitanju...:neutral::)I sto rece Limun,stvarno nije bitno da li su bili narkomani ili ne..Mislim,ko da je bitno...

Poslednja izmena:
Pa, dobro, jeste malo apsurdno veličati tekst a ne razumeti ga. Ali, prvo, ima tekstova i tekstova, nekih "težih", nekih "lakših", drugo, oni sami su najčešće pominjali kako njihove tekstove treba "konzumirati" uvek vezano za muziku (mada ni to nije "sveto pismo", ja, recimo, smatram da mnogi od tekstova doista imaju značajnu književnu vrednost i sami za sebe uzeti), treće, opet to, meni je uglavnom dovoljno i nekako tekst "osetiti", ili "slutiti", kako bi rekao Dis, pa, ako me pogodi, to je to, iako ga možda "ne razumem". Naprosto, meni se učuni da tu "ima nešto".

Ja bih ga (bez ikakve euforije i "idolatrije", najracionalnije kažem) unela u čitanke. (Unela bih, sem toga i još mnogo drugog, ali nije ovde tema). Ali, problem je generalno s tim sistemom "analize književnih dela", mislim da bi to trebalo u celini organizovati drugačije, ne smarati decu dosadnim analizama, itd...

Mnogi njihovi tekstovi (koji su meni lično jasni, a da li su oni hteli reći to ili nešto treće - druga je stvar) mi se dopadaju. Gole metafore, nejasnoće i "umotavanja"- ne. Volim muziku EKV-a. Volim Milanov glas. Selektivno volim njihove tekstove. Zato volim EKV.
Pa, to je upravo to što maločas rekoh. z:)

Ja nekako volim da imam zato na zašto. Ti, ili neko drugi naravno ne mora da ima "potrebu" za tim. Za sad, ne postoji neko/nešto što (ne) volim, a da ne umem da kažem zbog čega. :confused:
I to je ok. A, nije da i ja nemam potrebu za tim, ponekad se baš i silno trudim da "prokužim" "šta je pesnik hteo..." Priznajem da i meni poneki tekstovi, ili delovi teksta pesama EKV jesu nedokučivi, pa i smorni, ali, uz muziku, Milanov glas, kako kažeš, i čitav aranžman uopšte, na kraju, uživam i u tome.

Kako se ismijem fino...
Zašto?

Nije ti uopšte glup post, naprotiv, vrlo je dobar, jedino se ne slažem da nisu znali šta droga nosi.

Naravno da je bolje znati što više. Prilično sam banalizovala i plastično odgovorila, mislila sam da je to očigledno. Ipak, sva deca sigurno znaju to da je droga loša. Sigurno. Sva. Ne zvuči dobro ni kad se samo izgovori ta reč. Neko će i pored toga što zna - da proba, a neko jer to zna - ne. Šta je u tom nekom, da proba iako to zna? Znam dečka koji je imao ozbiljnih problema, a znao je sve pre nego je do problema došlo. Znanje i nije neki garant i preventiva... već pre ličnost, karakter, mudrost.

P.S. Jel ti to znaš za slučaj overdose-a vitaminom? ;)

U pravu si nije znanje preventiva, ali bolje je znati zasto ne, a ne da bude: zato sto su mama i tata rekli no no :D

Srecom, ne znam na sopstvenoj kozi z:)

Back