EKV

• Začetnik teme Začetnik teme Karadjole De Mirel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
(nastavak)
Zaveta ćutanja pridržavao se ipak jedan od likova knjige, jedini bez imena i prezimena, izvesni gospodin Toša, a zapravo uvaženi doktor Todor Jovanović, koji ni meni, posle 20 godina poznanstva, na moje otvoreno pitanje i sumnju, nije dao odgovor o Margitinoj bolesti. Taj gospodin Toša ju je godinama pomagao, kao i mnoge druge, dajući joj besplatno svoje lekove i njenu «mesečnu platu» kako su on i Magi to zvali, ali tako nešto nećete pročitati u ovoj knjizi.
...Kao što iz nje nećete saznati koliko su joj pomagali i voleli je njeni prijatelji iz detinjstva Dejan Radovanović, istoričar umetnosti i Miloš Radović, reditelj, sin Duška Radovića; njena profesorka klavira Lilika i profesor Lambra; komšinice tetka Zora i tetka Emilija Mezga; Toša Jović koji se pobrinuo da je dostojno sahrani TV Beograd, ali je to u zadnji čas preuzeo na sebe Svetozar Cvetković; rođaci Milorad i Olga Ravasi koji žive u Americi i koji su tamo prvo napravili radio emisiju, a potom organizovali i koncert u Torontu u spomen Magi, što beogradski muzičari nisu učinili; teta Danica Mladenović koja joj je nedavno postavlila na grobu mermernu ploču; nespomenuti Dule ili uzgred spomenuti Marko, Joca, Milica, Iva, Stojan-Cole...

Međutim, ako je glavni motiv pisanja ove knjige bio pokušaj da se umanji diskriminacija HIV pozitivnih za života, koju Magi doduše nije ni doživela, onda se moglo pisati o njihovoj i Margitinoj diskriminaciji posle smrti! Mi, koji smo je sahranjivali i identifikovali u kapeli, bili smo svedoci toga... Ali, o tome niko ne progovara... O službi koja prevozi umrle sa VI odeljenja Infektivne klinike do kapele, koja odbija da ima kontakt sa umrlim, te ga pod punom zaštitnom opremom trpa golog u crnu, neprovidnu plastičnu kesu sa providnim otvorom samo za lice... Lice otvorenih ili povezanih očiju, koje nije imao ko da zatvori, jer nikog nije ni bilo tu u času smrti... Telo koje ni najbliži ni neko drugi nema pravo da okupa i obuče kako običaji nalažu, za koje se dva sanduka moraju kupiti, jedan metalni koji se zaletuje, a potom stavlja u drugi, drveni... Ja bih se opredelila da o takvim stvarima pišem i govorim kad je reč o diskriminaciji, jer mislim da je to ono što je široj javnosti gotovo nepoznato.
Saša Ilić, kao autor, opredelio se za opise nekih drugih pojedinosti i događaja, koji su čas istiniti čas krajnje nepouzdani ili čak lažni... Osim toga, većina događaja, čak i onih verodostojnih, stavljeni van konteksta, dobijaju sasvim drugi smisao od prvobitnog. Mnoge scene, odnosno situacije tokom kojih teče Margitina navodna ispovest, iskonstruisane su na nerealan način koji ne podleže zakonima ni životne ni književne logike. I najzad, jezik kojim Margita govori tokom svojih dugih monologa – nije njen jezik! Svi koji smo je poznavali, sigurni smo da se razgovori s Magi nisu nikada odvijali na način kako je to prezentovano u ovoj knjizi. Ko ne veruje, ko je nije poznavao, a nema drugih, boljih dokaza, neka bar pažljivo sasluša razgovor između Magi i Firčija snimljen na njegovom CD-u, pa će steći odmah predstavu o njenom krajnje originalnom, a ponekad teško shvatljivom, načinu razmišljanja i komuniciranja. (Na primer, Margitina čestitka za moj 34. rođendan, napisana na papiriću veličine 3cm, istrgnutom iz neke notne sveske, glasi: « ...Ali, najviše na svetu...» Eto, tako je govorila Margita...)
Njoj je malo bilo potrebno za sreću, ali ponekad i to malo je nedostižno. Naročito tako blistavom umu u svetu punom maloumnika... Pri jednom od naših poslednjih susreta, stegla me je u zagrljaj, zagnjurila glavu u moju kosu, u ono udubljenje nadomak ramena, i prošaputala: «To je sve što mi je potrebno.»
Čini mi se da joj ovakva knjiga ipak nije bila potrebna. Bila joj je potrebna prava ljubav, nežnost, razumevanje, kao i svima nama. Vapila je za tim od detinjstva, jer i tad joj je to, na određeni način, bilo uskraćeno... Ono što je bilo zamišljeno kao plod ljubavi i prijateljstva, a to je ova knjiga, nije nažalost postiglo svoj cilj ni ispunilo svoju svrhu.
Mnogi su nad ovom knjigom pustili suzu, od tuge, besa, revolta ili nemoći... Ali, setimo se, na kraju ove besede, Isusovih reči iz Besede na Gori: «Blago onima koji plaču, jer će se utešiti.»
Lidija Nikolic

Ja nisam:)

U nedelju, u 19:30 na rts2 bice emisija o EKV:D
Od 18.30h, biće 4 polučasovna dela (svake nedelje u isto vreme). U pitanju je film Dušana Vesića "Kao da je bilo nekad". Razmišljam da kupim TV tuner sada odmah (negde sam izgubio svoj?!) ali ništa živo ne radi. :( :( :(

[Edit] Sad videh prethodne poruke i link ka stranici na RTS sajtu - biće da je ipak u 19.30.

Poslednja izmena:
Lidija, dobrodosla, hvala na ovome. Mislim da bi mnoge zanimala knjiga o tim drugim Maginim stranama. Mislim da bi trebalo to objaviti. Ne znam sta je istina ali ne zelim price o njenom kraju zivota. Zelim da je upoznam veselu i punu optimizma i snage za pocetak. Najvise od svega bih zelela da sam je tad znala a posto je nemoguce, najvise bih volela da citam o tome

picture.php

Poslednja izmena:
(nastavak)
Čini mi se da joj ovakva knjiga ipak nije bila potrebna.
Poštovana gospođo Lidija, vi, kao pisac i sami, znate da je SVAKA knjiga, na svoj način, potrebna. A još bi potrebnija bila - vaša, o Margiti. Moram priznati da ne razumem zašto se u vezi stim toliko uzdržavate, da ne kažem, "femkate". Najbolji je odgovor drugim knjigama kojim niste zadovoljni, upravo - vaša knjiga. A i da nije odgovor, ne mislite li da ste, na neki način, svojoj prijateljici Margiti, to upravo dužni? Najmanje što možete učiniti za nju, i doprineti da ostane zapamćena onako kako je vi pamtite i kako zaslužuje. Ako ne uradite to, jednog će dana, s vama, nestati i sva ta sećanja.

Tuzno....mnogo...:( I jos ova jesen...:neutral: 50 godina...:cry:

Ova prva slika..omiljena mi je,iz tog kasnijeg perioda...

Lidija,hvala za ovo;) Bilo mi je i tuzno dok sam vas slusala u skc-u.:neutral:

Verovatno je Magi nekako bila inspiracija za Vasu knjigu Duse divlje i samotne? Stvarno je zasluzila da je odbranite. Zasto se pozivate na to da ljude vise zanimaju ovakve knjige? Zanimaju one koji nisu vredni pominjanja a nas iskrene ljubitelje,ili kako vec da nazovem, zanima istina sa svim slojevima i ceo njen zivot a ne 5 godina.

I to da je svaki tekst opis ubrizgavanja heroina i kriziranja...totalna glupost,jednostrano tumačenje i skrnavljenje....kao da je hteo svim fanovima da stavi do znanja- "znate,ipak je to čista narkomanska muzika,svaka pesma je o heroinu.....",drugim rečima,hteo čovek narodu da zgadi EKV....moje mišljenje:) narko-fobija...:lol:

I to da je svaki tekst opis ubrizgavanja heroina i kriziranja...totalna glupost,jednostrano tumačenje i skrnavljenje....
Uh... "skrnavljenje", ipak je prejaka reč. A jednostrano tumačenje, jeste svakako. Ali, i ono je samo - jedno od mnogih.

kao da je hteo svim fanovima da stavi do znanja- "znate,ipak je to čista narkomanska muzika,svaka pesma je o heroinu.....",drugim rečima,hteo čovek narodu da zgadi EKV....moje mišljenje:) narko-fobija...:lol:
Da, ali, ipak, ne može ništa da zgadi pravim poštovaocima. Ljudi, ne znam, ipak, što toliko... Ja sam svoje utiske opšrino o knjizi već ostavila ovde, ali sad moram ponoviti onaj zaključak: uprkos svemu, meni Magin lik nije ništa unižen, ni u jednom smislu, (ne samo "meni", subjektivno, već i "objektivno", tekstom iz knjige). Ona je meni i dalje, to, što je, uostalom, uvek i bila, velika umetnica, izuzetan višestruki talenat, ljupka, nesvakidašnja, lepa žena, sa svim svojim vrlinama i manama, pa, nek se i drogirala, majku mu, i to je, šteta velika, ali je - za ljude. I zapravo uopšte nije toliko ni važno. Važno je delo koje je za sobom ostavila.

Meni je, ako već i dalje o knjizi, na primer, posebno zasmetalo kako je autor "opleo" Firčija, e, to je stvarno bilo neukusno.

Uh... "skrnavljenje", ipak je prejaka reč. A jednostrano tumačenje, jeste svakako. Ali, i ono je samo - jedno od mnogih.

Da, ali, ipak, ne može ništa da zgadi pravim poštovaocima. Ljudi, ne znam, ipak, što toliko... Ja sam svoje utiske opšrino o knjizi već ostavila ovde, ali sad moram ponoviti onaj zaključak: uprkos svemu, meni Magin lik nije ništa unižen, ni u jednom smislu, (ne samo "meni", subjektivno, već i "objektivno", tekstom iz knjige). Ona je meni i dalje, to, što je, uostalom, uvek i bila, velika umetnica, izuzetan višestruki talenat, ljupka, nesvakidašnja, lepa žena, sa svim svojim vrlinama i manama, pa, nek se i drogirala, majku mu, i to je, šteta velika, ali je - za ljude. I zapravo uopšte nije toliko ni važno. Važno je delo koje je za sobom ostavila.

Meni je, ako već i dalje o knjizi, na primer, posebno zasmetalo kako je autor "opleo" Firčija, e, to je stvarno bilo neukusno.

Ali može neupućenima koji ih tek otkrivaju...pa i ja sam relativno svež u slušanju EKV,da sam čitao knjigu na samom početku,dok mi je taj zvuk bio nov,verujem da bi mi ta knjiga ipak umanjila želju da o njima otkrijem nešto više.....a inače oni već imaju već preteranu "narkomansku" reputaciju,tako da je ovo već bilo previše....

I to da je svaki tekst opis ubrizgavanja heroina i kriziranja...totalna glupost,jednostrano tumačenje i skrnavljenje....kao da je hteo svim fanovima da stavi do znanja- "znate,ipak je to čista narkomanska muzika,svaka pesma je o heroinu.....",drugim rečima,hteo čovek narodu da zgadi EKV....moje mišljenje:) narko-fobija...:lol:

Ruku na srce, nije da u tim tumačenjima ne može da se pronađe ni malo istine... ta su tumačenja moguća, ali još i milion drugih, drugačijih.

Zašto bi Ilić, kao neko ko se predstavlja kao Margitin prijatelj i staratelj, želeo da "skrnavi" njen rad? Da li je logično baciti se u omalovažavanje stvaralaštva nekog koga voliš, o kome paziš i ko ti je drag? Pogotovu posle smrti tog nekog. Nemojte pomisliti da ga branim. Ne stajem ni na čiju stranu, nego, prosto se, onako naglas, pitam... Nije mi normalno da sad celu tu knjigu svedemo na izmišljotinu. U nečemu je sigurno preterano, nešto je sigurno dodato i oduzeto, ali neke istine u svemu mora biti... U suprotnom, koja je logika i čemu?

Kako npr. bilo ko od vas shvata tekst Očiju boje meda, nevezano za ono što piše u knjizi? Iskreno me interesuje.

Poslednja izmena:
Ali može neupućenima koji ih tek otkrivaju...pa i ja sam relativno svež u slušanju EKV,da sam čitao knjigu na samom početku,dok mi je taj zvuk bio nov,verujem da bi mi ta knjiga ipak umanjila želju da o njima otkrijem nešto više.....a inače oni već imaju već preteranu "narkomansku" reputaciju,tako da je ovo već bilo previše....
Možda, jednom manjem broju neupućenih. Uostalom, sve je to individualno. Mene, na primer, pre svega zanima umetnički dojam. Ako nešto ostavi snažan utisak na mene, biće mi zapravo - svejedno kakav je taj umetnik kao ličnist. jasno, interesovaću se i za njegov vanumetnički deo, jer, sve to jeste i celokupnost ličnosti, ali mi u stvari neće biti važno šta je i kakav taj (bio) u privatnom svom životu. Zaboga, volim i Ezru Paunda, i D'Annunzija, i Hamsuna iako su bili skloni fašističkim idejama, i Crnjanskog iako je bio kako kažu, vrlo "težak čovek". Dučića, uprkos nekim poznatim šovinističkim "ispadima"... Slušam Preleta, i Olivera Mandića, premda mi se silno gadi šta su oni kao ljudi postali zadnjih decenija. Bitno mi je njihovo snažno umetničko delo...

Ruku na srce, nije da u tim tumačenjima ne može da se pronađe ni malo istine... ta su tumačenja moguća, ali još i milion drugih, drugačijih.

Zašto bi Ilić, kao neko ko se predstavlja kao Margitin prijatelj i staratelj, želeo da "skrnavi" njen rad? Da li je logično baciti se u omalovažavanje stvaralaštva nekog koga voliš, o kome paziš i ko ti je drag? Pogotovu posle smrti tog nekog. Nemojte pomisliti da ga branim. Ne stajem ni na čiju stranu, nego, prosto se, onako naglas, pitam... Nije mi normalno da sad celu tu knjigu svedemo na izmišljotinu. U nečemu je sigurno preterano, nešto je sigurno dodato i oduzeto, ali neke istine u svemu mora biti... U suprotnom, koja je logika i čemu?
Lepo rečeno. :)

Kako npr. bilo ko od vas shvata tekst Očiju boje meda, nevezano za ono što piše u knjizi? Iskreno me interesuje.
Najiskrenije, prva asocijacija mi je uvek bila ona... koju neki smatraju "banalnom", ali ja ne. To je specifičan, i dobar, originalan opis jedne vrste seksualnog odnosa.

Meni je bez sumnje ta pesma o seksualnom odnosu.Od tumacenja u knjizi,najgluplje je za Ameriku. To je mozda njihov najjasniji tekst. Slazem se sa Milunkom po pitanju odnosa prema umetniku.Dugo sam volela ekv a da nisam znala ni njihova imena ni izgled ni nista o njima. Volim da stvari upoznajem bez ikakvih predrasuda i da vremenom istrazujem i zavolim ono lepo u njima.

Ja se "lomim" između "tog" i shvatanja koje stoji u knjizi... :) Ta je pesma čini mi se, značenjem, najdiskutabilnija...
Meni je shvatanje iz knjige, kao i mnoge druge, uostalom tamo, asocijacije na drogu, nekako isuviše usiljeno. E, u tom delu mislim da je Ilić preterao, iako, naravno, u nekim slučajevima, doista i asocijacija za drogu sasvim ima smisla. A za konkretno ovu pesmu, zapravo, ima tu i još drugih mogućnosti tumačenja sem seksa i droge. Šta sve može značiti, i na šta asocira "dečak iz vode", "trag pod levom miškom", "menjati oblik kao vidra"... ? U svemu tome, treba se uvek setiti i Milanove naklonosti fantastici i naučnoj fantastici. U njegovim stihovima ima motiva iz tih knjiga. A i "Mesto u mećavi" nije slučajno izabran naziv one knjige, to je naziv poglavlja iz knjige "Leva ruka tame" U. Le Guin, koju Milan, znamo, označava kao posebno mu dragu.

Lidija, hvala Vam na ovako iscrpnom i veoma slikovitom tekstu koji je ujedno potkrepljen veoma čvrstim argumentima.
Takođe moram da kažem da se u potpunosti slažem sa @jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj kada kaže:
Mislim da bi mnoge zanimala knjiga o tim drugim Maginim stranama. Mislim da bi trebalo to objaviti. Ne znam sta je istina ali ne zelim price o njenom kraju zivota. Zelim da je upoznam veselu i punu optimizma i snage za pocetak. Najvise od svega bih zelela da sam je tad znala a posto je nemoguce, najvise bih volela da citam o tome
Pravim fanovima EKVa je potrebna jedna takva knjiga pogotovo nama koji smo bili veoma mali kada je EKV bio u punoj snazi i u trenutku Milanove smrti. Njih zanima suština stvari, a ne površno i populističko bavljenje EKVom.
Pokušaću to da razjsanim na sledeći način.Na koncertu EKV revisiteda 15.06. na trgu Slobode u Novom Sadu baš zato što je bio besplatan skupilo se svakakvog sveta. Od slučajnih prolaznika preko onih koji znaju samo "Zemlju", "Krug" i "Par godina za nas" pa do istinskih fanova EKVa.
Kod ovih prvih jedan deo nažalost nije imao pojma koji je bend EKV ali na sreću oni su bili malobrojni dok oni drugi se pretrežno mogu svrstati u onu drugu grupu dok su pravi fanovi znali za koncert.
Ovi drugi su populisti te stoga njih nisu zanimale pesme poput "Vode", "Ponosa", "Tonemo"... Ali nažalost oni su bili i najbrojniji. To je otprilike i publika koju zanima priča vezana za drogu u EKVu i kojima je glavna po meni skroz netačan slogan "Sex, droga i r'n'r". Stoga kada sam neke od njih pitao za mišljenje u vezi koncerta odgovr je bio da im je skroz bezveze pošto nisu čuli "najveće hitove" od EKVa. Već da su čuli jedino "Par godina za nas" od onoga što ih interesuje, a iz te izjave se vidi da nisu skapirali priču EKVa jer da su samo dublje zadrli od sjajne melodije i u prethode tri navedene pesme shvatili bi jačinu poruke koju nam šalju Milan, Magi, VD, Bojan i ostali članovi dragog nam sastava, ali ne njima je važan ritam što je ipak forma koja je važna ali nikako nije važnija od teksta kada se priča o bendu kao što je EKV. Pošto su oni svirali i pevali ono što su živeli. Pesme od EKVa su duhovni rock (nisam rekao "religijski") ili kako Magi veoma precizno navodi da EKV svira muziku koju imenuje kao "Slovenski gen".
Među fanovima mlađe generacija nastupilo je oduševljenje jer većina nas nikad nije ni sanjala da će ikada imati prilike da sluša glas Milana Mladenovića pred "pet hiljada ljudi/ sa dignutim čašama" već da će slušati i gledati nastupe EKVa u intimi svoje sobe. Zato želim da Firčiju uputim jedno veliko HVALA što mi je omogućio da doživim približan osećaj onom osećaju koji bi bio da je Milan zaista tu među nama i da danas slavi svoj 50. rođendan.
Dok ovi drugi fanovi koji su imali prilike da slušaju uživo EKV u punoj snazi (a kad EKV nije bio u punoj snazi?(pitanje je retoričko) oni su većinom prokomentarisali kao veoma zanimljiv.
Tim ljudima odnosno iskrenim fanovima su potrebne knjige, dokumentarni filmovi, raznorazna svedočenja Milanovih, Maginih, Bojanovih i Mitrovih prijatelja, a kao i u svemu u životu pravi i iskreni ljudi su uvek u manjini ako se porede sa ruljom, a u prilog tome svedoči i ovaj forum na kojem je svakog dana sve više iskrenih poštovalaca EKVa.
ekv%20%20photo%20image.jpg

Poslednja izmena:
Jaoj... Juce nikako nisam mogla da svrnem na nasu temu, ali, kao da sam predosecala da se nesto vazno pisalo... Nisam mogla da spavam i sedoh za racunar... Kad ono - imala sam sta i da vidim ...

Pre svega, @lidija.nikolic , hvala Vam sto ste posetili nasu temu...Od Vasih postova donja vilica mi je bila na podu pola sata... Sada nosim vrpcu oko glave jer mi je mandibula razlabavljena...:lol: ... Dobrodosli! Moram da se pridruzim ohrabrenju i molbama @jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj i @Милункe Савић , koje se odnose na to da napisete KNJIGU O MAGI KAKVA JOJ DOLIKUJE...

@Mилункa, lepo se toga setila @slightsigh ... Bilo bi super da sdelas kakvo pisanije o EKV... Milanu, Magi , Bojanu, VD-u ... Mada, kada sam procitala za taj tvoj roman! Jaoj... Pises, tj. napisala si roman o BGD-u i jazz-u i EKV... WOW! Sjajno! Meni je EKV Beograd ili BGD kako ja volim da mu tepam... Kada mislim na BGD ja cujem muziku EKV... Od svoje seste godine, kada sam i prvi put saznala da EKV postoji i ko je Magi a ko Milan... i ko je taj Koja i Sarlo, meni je EKV bio simbol moga grada, koji je tu i ceka da odrastemi i da mu se pridruzim kao ,,velika'' ... Sad sam ,,vel'ka (budala) '' i EKV i BGD su u mojoj glavi i srcu i ... ,,Ne zelim! Ne zelim! Da... Zaborim ovaj grad!'' ... Jos uvek mi igra pred ocima i zvoni u usima: ,,EKV - najbeogradskija grupa!'' ...

Oprostite mi drugari sto ja malo udavih sa BGD-om ... Nedostaje...

@jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj, hvala na onom komplimentu... Dace Bog pa cemo svi sa ove nase teme pisati po nesto ili crtati po nesto ili komponovati ili obraditi neke tv snimke pa cemo napraviti neki KOLAZ O EKV... To bi bilo sjajno... Kao, npr. vise radionica sa odredjenom temom vezano za EKV stvaralastvo, pa se onda od toga svega napravi neki kolaz... Ali, @Milunka definitivno da bidne zaduzena za pisanija... :D;)

Eh da... @Forma_Ideale, slazem se sa tobom da je pesma ,,Oci boje meda'' bas najdiskutabilnija sto se znacenja teksta tice... Ja sam najpre tu pesmu dozivljavala kao borbu nekog decaka sa drugog sveta za ljubav ( nisam mislila samo na ljubav medju partnerima ) ... Dakle, tumacila sam je malo u SF fazonu... Kasnije mi je ta asocijacija na seksualni odnos promenila kurs razmisljanja i dozivljavanja pesme... Te sad nekako mislim da je to najoriginalnija pesma o strasti ( jes' malo opste mesto ta strast, al' di cu sad u detalje! ) ... Ali, ko zna koliko cu jos tako da mislim?! Pesma je zaista cudnovatna ! Jer, buni me onaj stih ,,ja sam decak iz vode'' .Pomislim i na plodovu vodu, ali i na naucnu cinjenicu ( za sada je jos uvek tako ) da je zivot na zemlji potekao iz vode... A onda meni moj muz kaze na sve to: ,,Pa on sam nastaje iz vode... On tezi oslobodjenju od svega! On zeli da poruci da je slobodan!'' ... Eto... Tako da, iako i dalje mislim da je to jedna genijalna oda strasti ( ma ne... ja uopste nisam tvrdoglava! ), jos uvek nisam nacisto... Pesma je bas... ENIGMA!

Jos i ovo... Ne mislim da je Vladimir Ilic imao lose namere sto se Magi tice, napisavsi onu, po meni - zao mi je ali to je moje misljenje, neuspelu knjigu ,,Vrati unatrag'' ... Ali, sto kazu ljudi - put do pakla je poplocan najboljim namerama... Mislim da nije uspeo da napise dobru knjigu... Eto, to je to...

Poslednja izmena:

Back