EKV

• Začetnik teme Začetnik teme Karadjole De Mirel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da..i ,kao da je Milan nesvesno popio svoj otrov... sveopsta navala turbo folka,nestajanje roka,i rat...Kao da se i on sam pomirio vec sa svim tim...

:dash:

A stulic..pa to je Stulic,nekako uvek sam za sebe.Koliko god ja njega i Azru obozavala ,to je cinjenica .Sve se visine.

mislim da se on nije obazirao preterano na navalu turbo folka... vec, generalno drustvo je poslo na dole... od svih tih vrednosti koje su do tad znacnile...

'90 su bile velika prekretnica...

Hm,bila su teška vremena...A u njemu su se našli ljudi poput Milana i Džonija...A svako je to proživeo na svoj način - Džoni,tako što je ispljuvao sve i otišao,naglasivši svoju individualnost,a Milan je jednostavno,nestao - zajedno sa Jugoslavijom.

Eh sad,
da li je konačna praznina ništavila bolja od privremene patnje trajanja...?

Štulić je shvatio da je pevao gluvima deset godina,pomirivši se sa činjenicom da je jako malo normalnih ovde...Šta je trebao da uradi?

A Milan je izabrao opciju koja ne rešava ništa.Ta prevelika bol,sve što su doživeli je ceo EKV odvela u dekadentnost...A mogli su toliko mnogo da daju - par excellence.

Ali ipak...
Ne kazem da Milan nije bio isto tako na neki nacin.... recimo, egoistican, ali u pogledu toga da se fokusirao dosta na svoj bol, patnju...
on je hteo da razume, zaista...

stulic se uopste nije trudio...

Neko je davno otvorio temu EKV vs Azra.:)

Koliko sam ljudi srela,da mrze EKV,a zive za Azru,i obrnuto.Ili da oba benda vole,kao ja:p

Mislim da su obojica bili dosta jake licnosti,mozda 2 najveca rokera tog vremena u onoj Jugi.
Ali drugaciji su bili ,toliko drugaciji,da ne mozemouporedjivati nacine i razloge zbog kojih su ,da tako kazem,"otisli".

A je l zna neko,da li su se upoznali oni?

azru nikada nisam slusala.Da li je Stulic hteo da kaze da kompozicije nisu bile Milanove? U svakom slucaju,to kakav je Milan bio i taj svoj bol o kom je pevao, bas je to ono zbog cega je muzika ekv ovakva kakva je. Stulic nije bio takodje muzicar dovoljno dobar da bi ocenjivao druge.To su onako...price za novine

Ali ipak...
Ne kazem da Milan nije bio isto tako na neki nacin.... recimo, egoistican, ali u pogledu toga da se fokusirao dosta na svoj bol, patnju...
on je hteo da razume, zaista...

stulic se uopste nije trudio...

Štulić je taj period razumeo na skroz drugi način - znao je šta će se desiti godinama unapred,kada su to drugi nazivali paranojom.Ali ipak,i kad su ostali dobili svest o tome šta će se desiti,na svako pitanje tipa "Šta će siroti narod koji je uvučen u to?" odgovarao opaskom poput "Svako ima glavu pa nek misli - kako to da ja nisam uvučen u to?"
Tako izgleda čovek kojeg ne zanimaju nacionalna ograničenja.
Ne vidim samo šta je tu nečasno - nikome nije bio po volji: odavde su predlagali da ga treba streljati,odande da mu treba urezati šahovnicu na čelo,samo zato što nije želeo da profitabilno evoluira u ustašu ili ćetnika.
Istu sudbinu su imali i mnogi drugi pre njega:

„Za Hrvate sam od početka bio Srbin i unitarista. Za Srbe frankovac i ustaša, A za ustaše opasan marksist i komunist, Za neke marksiste salonski komunist, Za klerikalce i vjernike anti – krist koga treba pribiti na sramni stup. Za malograđane poslije rata sam kriv da je do svega ovoga došlo, Za partijce zato što nisam došao u partizane, Za vojnike zato što sam antimilitarist, A za antimilitariste zato što sam boljševik.“

azru nikada nisam slusala.Da li je Stulic hteo da kaze da kompozicije nisu bile Milanove? U svakom slucaju,to kakav je Milan bio i taj svoj bol o kom je pevao, bas je to ono zbog cega je muzika ekv ovakva kakva je. Stulic nije bio takodje muzicar dovoljno dobar da bi ocenjivao druge.To su onako...price za novine

Šteta što nisi slušala,ako voliš EKV,verovatno bi ti se i Azra svidela...

Čini mi se da to nije ono što je Štulić hteo da kaže,ako je uopšte rekao tako nešto.
Prvi put čujem za to.

Prisetimo se izjave Dzonija Stulica o Milanu davne 1990.

* Ne znam zasto, ali mi se cini da je publika koja je ostala verna Dzoniju, u stvari, ista publika koja prati i voli EKV. Zato pokusavam da saznam sta Dzoni misli o njima...
- Nikada ih nisam uzivo gledao. Cuo sam neke stvari sa zivog albuma i vidim da je to uglavnom Simple Minds i tu i tamo U2. To je sve u redu. On ima dobar glas, Mladenovic, dobro svira gitaru, ima osjecaj, ali kompozitor - nije, tekstopisac - nije, a ni ja nikad nisam volio Simple Minds. Mladenovic voli da svira, a ja volim kad ljudi vole da sviraju gitaru. Ali... on cijelo vrijeme pjeva jednu te istu pjesmu...

mladenovic nije kompozitor i nije tekstopisac?
i vi se slazete sa ovim? :???:
on svakako nije samostalan kompozitor jer u ekv-u su svi zajedno stvarali i komponovali, ali da nije tekstopisac e preko toga se svakako ne moze preci,...
a pesme su toliko raznolike, i teme, i albumi,...
i j aslusam azru ali mi je dzoni nekako isuvise vulgaran, glasno perverzan,..
milan je nezan u svojim tekstovima, istancan, misteriozan ;)

Ja se nisam slozila,nikako.A stulic je nekako suvise ..otovren,direktan,dok je Milan suptilan,zatvoren,emotivan,fin,ma divan.:heart:

Nemojte da se ovo pretvori u poredjenje Azre i EKV-a,tj.Milana i Dzonija,mada ih cesto ljudi porede.

Zna se koji bend i ciju licnost ja vise volim,ali ipak ne bih mogla ni bez Azre.

Jer na kraju se sve svodi na jedno-ova benda vrhunska,ali na skroz drukciji nacin,svojstven njihovim vodjama.

mladenovic nije kompozitor i nije tekstopisac?
i vi se slazete sa ovim? :???:

Ne znamo ni da li je zaista to rekao.
Uostalom,izvučeno iz konteksta,dovoljno bi bilo zarez promeniti,pa da rečenica dobije sasvim nov smisao...

i j aslusam azru ali mi je dzoni nekako isuvise vulgaran, glasno perverzan,..
milan je nezan u svojim tekstovima, istancan, misteriozan ;)

Slušam oba...Što se tiče Džonija,opscenost po potrebi,ali ne uvek.
On mi više odgovara,
previše mi je depresije u EKV,iako ih puno volim.

Ja se nisam slozila,nikako.A stulic je nekako suvise ..otovren,direktan,dok je Milan suptilan,zatvoren,emotivan,fin,ma divan.:heart:

Nemojte da se ovo pretvori u poredjenje Azre i EKV-a,tj.Milana i Dzonija,mada ih cesto ljudi porede.

Zna se koji bend i ciju licnost ja vise volim,ali ipak ne bih mogla ni bez Azre.

Jer na kraju se sve svodi na jedno-ova benda vrhunska,ali na skroz drukciji nacin,svojstven njihovim vodjama.

Slažem se.
Izbor zavisi od ličnosti...

Martina je to lijepo opisala, Stulic i Milan, dva potpuno razlicita svijeta.
Slusam Azru ali meni vise odgovara EKV. ;)
Samo ne volim to stalno poredjenje EKV-a i Simple Minds, ispade da su oni plagijatori, sto nikako nije tacno.

@ Johan jeste u Americi sam.

@ Anna stize prevod ;)

Sinhro-vrlo slobodan prevod :lol:

I’ll change the world by the end of the song
I’ll dance the enchanted dance to the tune of the wind
I’ll let the sun melt this love.
Between the worlds, far from us

I’ve come to take you
so you won’t be afraid
so you won’t say I’m not there
so you can close your eyes
so you won’t forget the words
I’ve come to take you
to the house of my ancestors
I can tell you there is no night
no giving up
Desire is hunger, it is fire
I’ll change my language, my dance, my body
I’ll use someone else’s words
I’ve come to tell you – watch over me
My step is my name!
Watch over me

Par godina- ova je malo tricky, pogotovo onaj dio raste kao nada...

My friend and I are sitting on a bench
Looking at the stars
Listening to the news that just arrived
They say we have
Just a few more years for us
We had all the toys, we lived it all
All those games of luck
Those games for people
That somebody came up with
just few years ago

Do you know how much I yearn to find you
Do you know what I need to know?
Love me like you’ve never loved me before
We exist in stories, shielding ourselves, walking and celebrating
Some trivial things
Some trivial stories
That somebody devised
In just a few years for us

It swells (grows, expands :confused:) up like hope, like the sea, like words, like dance, like dawn, like a child, like blood, like desire among us, it swells like the pain, and annihilates everything before our eyes.​

evo i Sedam dana. Ako neko ima drugacije i bolje ideje, slobodno mijenjajte;)

Seven days I’m up and down
Find me
Seven days I am, find and set
Reveal me
Let it hurt while it does
Pinch your skin with your hands
Pinch the fear under me
Dig your nails in sweat

Just this time while it’s asking and calling me
I’ll shield
Just few more times while it begs
I’ll give in
Hold me, love me
Take my sweaty neck into your hand
And save the time and yourself for me
I would be your brother,
You are my brother
Destroy yourself, o get away
From yourself

From myself

Slightsigh hvala puno

Milan nije tekstopisac?:???: nista gluplje u skorije vreme procitala nisam.Neki ljudi naprosto ne mogu razumeti price koje nisu konkretno ispricane , sto se ponekad svodi na banalnost kao u nekim tekstovima Stulica, drugi pak mogu jedino tako pricati svoje price...
Interesantno mi je sto neki ljudi zaista ne mogu razumeti Milanove tekstove , ali u tome i jeste magija :)

evo i Sedam dana. Ako neko ima drugacije i bolje ideje, slobodno mijenjajte;)

Seven days alone up and down
Find me
Seven days alone , find and set
Reveal me
Let it hurt while it does
Pinch your skin with your hands
Pinch the fear under me
Dig your nails in sweat

Just this time while it’s asking and calling me
I’ll shield
Just few more times while it begs
I’ll give in
Hold me, love me
Take my sweaty neck into your hand
And save the time and yourself for me
I would be your brother,
You are my brother
From yourself

From myself

evo ovako, moj skroman doprinos :)

Ljudi,znate ove slike...E sad,ako pogledam ono sto je iza Milanove glave,cini mi se da vidim Studentski grad,na NBG-u.Je l to samo moj trip,jer sam samo par puta prosla tuda...

Ako je on ziveo u III bulevaru...pa mislim da necu moci ponovo da prodjem tom ulicom normalno...:p

Poslednja izmena:

Back