EKV

• Začetnik teme Začetnik teme Karadjole De Mirel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pre neki dan sam videla nekog lika sto na ulici prodaje lenonke,i odmah se setih da su oni nosili te u spotu za Par godina..I tako sam siznula,i doslo mi da ih kupim,ali sam proglasena za frika zato...Strasno...:thumbdown:

Kao,pa ko bi to danas nosio..."nije ti ovo vreme EKV-a..."

Ova posl.sa bebi dol je negde na Novom BG-u snimljena,citala sam.

ja bih nosio!
mada meni rejbanke stoje :mrgreen:

tako sam ja tražio palestinku, i nigdje je nisam našao, šteta pa nemam nikog u arapskim zemljama...:think:

Pre neki dan sam videla nekog lika sto na ulici prodaje lenonke,i odmah se setih da su oni nosili te u spotu za Par godina..I tako sam siznula,i doslo mi da ih kupim,ali sam proglasena za frika zato...Strasno...:thumbdown:

Kao,pa ko bi to danas nosio..."nije ti ovo vreme EKV-a..."

Ova posl.sa bebi dol je negde na Novom BG-u snimljena,citala sam.

Pa nosi lenonke,ne obaziri se na tudje komentare;)

Mislim da nije...

Milan Mladenović, umetnik (21.9.1958 - 5.11.1994)

Sav moj bol
Rođen u GETU, u ZEMLJI iza ZIDA, uzeo je gitaru shvativši da TREBA DA SE ČISTI. Znao je da je ostalo još samo PAR GODINA ZA NAS, par OLOVNIH GODINA. Bio je SIGURAN da će GLAD pokrenuti KARAVANE. PONOS mu nije dozvolio da ćuti, rekao je NE, rekao je ZABRANJUJEM, vikao je SLUŠAJ 'VAMO, ali ga nisu slušali. A imao je odgovor-LJUBAV! Osećam, NEKO NAS POSMATRA. Milan je sa nama, tu IZNAD GRADA. Gleda kako TONEMO, kako IDEMO u KRUG, šapućući I'VE ALWAYS LOVED YOU...
Junaci iz mladosti

Moj junak je bio Dado Topić. Voleo sam i Vedrana Božića, Bočeka, Dragog Jelića, Korni Grupu, ali sa tim sam odavno raskrstio.

Muzički razvoj
Beatles, Joni Mitchell, Yes, Jeff Beck, Deep Purple, Led Zeppelin, XTC, Stranglers, Joe Jackson, Gang of Four... Šarlo, EKV.

Punk
Punk je bio samo pomeranje na neke ljudske granice, spuštanje nekog besmislenog tehničkog nivoa na ljudskiji nivo. Bila je to važna poruka, a ne sano puko "umeće" na gitari.

Limunovo Drvo
Kroz grupu je prošla gomila muzičara. Problem je bio u tome što smo svirali muziku (Progresivni Hard Rock - prim.prir.) koju više nismo slušali ni voleli. Ipak jedan deo pesama nastalih u periodu Limunovog Drveta izvodili smo i kasnije.

Šarlo
Šarlo Akrobata je bio bend bez ikakve koncepcije, sve smo radili u magnovenju. E, sad što je sve to imali nekog smisla, bila je česta slučajnost. Mi smo bili grupa anarhista, svirali smo koncerte koje je retko ko mogao da sluša.

Led Zeppelin
Voleo sam Zeppeline, mada mi se nije sviđao Page-ov stil sviranja. Pomalo me je nerviralo što Plant uvek peva u visokim registrima, ali sve u svemu voleo sam ih. Jednom smo (Šarlo Akrobata) na koncertu u Kulušiću zasvirali Zeppeline. Svi su bili iznenađeni, to se nije očekivalo od nas.

Tuča sa publikom
Imali smo (Šarlo) frku na koncertu u Ljubljami. To nam je jako prijalo jer smo u duši silosi i oduvek smo želeli da se potučemo sa publikom.

Kako je nastajala muzika u Šarlu
Ja i Koja, ili ponekad VD donesemo neki rif. Onda se radi dalje. Melodiju razvijamo, pa je zatim razvaljujemo.

...A kako u EKV-u
Stvari uglavnom radimo na probama. Neko ima ideju i onda od nje pravimo pesmu. Krećemo od muzike koja daje neku početnu asocijaciju koju uobličavamo rečima. Ako se u tome uspe, uspela je i pesma.

Poređenje sa Simple Minds
Često nas porede sa Mindsima. Međutim, naša pesma "Budi sam na ulici" je žešća od svega što su Simple Minds ikada snimili.

Iznad grada
Pesma je pogrešno shvaćena. Ona govori o noći u gradu provedenoj sa prijateljima. Grupa ljudi izađe na piće, pa u diskoteku, pa kod nekog u stan. To je pesma o ljudima koji život provode gluvareći.
Disciplina Kičme
Nikada nismo bili konkurenti. Zašto bih ja bio nesrećan ako Koja peva "Nije dobro Bijelo Dugme, nija dobra Katarina...".

Talenat
Ne verujem da postoje ljudi koji nisu u stanju ništa da naprave, ljudi koji nemaju nikakav talenat. Postoje ljudi koji su otkrili mehanizam pravljenja stvari i ljudi koji to nisu.

Vežbanje
Besmisleno je sedeti kući i vežbati skale, kad sve to možeš da kažeš ovorenije i jasnije, na svoj način, a ne na tuđ. Ja nikad ne vežbam, ne sviram skalu nego muziku.

Milan kao gitarista
Egzibicije na gitari ili bilo kom drugom instrumentu su nešto najdosadnije u muzici. Ja sam svestan da nisam neki poseban gitarista, to mi je više prateći instrument. Više sam pevač i mada obožavam da sviram gitaru, to je kod mene stvar osećaja, a ne neke tehnike. Sebe uopšte ne doživljavam kao gitaristu.

Domaća muzika
Puno je jeftine imitacije stranih grupa, a vrlo malo originalnih ideja.

Depresija
Naše ploče su teške i depresivne - to je samo ono što se zaista nalazi u nama.

Politika u stihovima
Ima i kod nas politike, ali ne kao kod Bore Đorđevića koji odmah psuje majku svima. Kod nas to treba provaliti. "Jesen" je politička pesma o tome da je sranje svuda, a da to ljudima nije jasno.

Najviše mrzim...
Najviše na svetu mrzim malograđanštinu. Verovatno zato što sam i sam još uvek malograđanin.

Kritičari
Kritičari su poslednji o kojima razmišljam dok radim. Oni rade svoj posao, a ja svoj.

Književnost i SF
Puno čitam. Kao klinac obožavao sam Dimu, a u poslednje vreme Naučnu fantastiku i to sve podvrste ovog žanra. Borhes je uspeo da zaključa Fantastiku u sobicu i da je drži pod jakom kontrolom, da bi mu služila u isticanju poruke. Posebno volim rane radove Ursule Le Guin. Njena "Leva ruka tame" je jedna od najboljih knjiga koju sam pročitao.

Pušenje
Svojevremeno je Toni Montano izjavljivao da će javno, na Terazijama, Milanu da ******, ako ovaj zna da odsvira makar jednu stvar od Shadowsa. Milan je posle dužeg razmišljanja sa izrazom gađenja rekao: "Ma, Shadowse sam svirao još k'o klinac!".
korišćeni su fragmenti sećanja prijatelja i poznanika i intervjui objavljivani u Džuboksu, Poletu, Rocku, Pop-Rocku i Ritmu.

Tako bih izudarala ovog Montana da ga sad vidim...Mislim,njega sam idela x puta,djubre jedno,a Milana ne,niti cu...

au ove slicice su divne, dajte jos ;)
@ Oktobar Bas se radujem toj Maginoj slicici
@ Sibil sta te briga sta drugi misle, ako ti se dopadaju lenonke nosi ih ;) bitno je sta ti mislis

e, on je rostrum boj ili tako nesto, ako ne gresim...
prica je u fazonu, da je milan od njega "video" taj txt, pa ga je uzeo za pesmu jer mu se jako svideo....

pa...cini mi se da ova pesma nosi bas konkretnu poruku, koja se moze izdvojiti...
pogledaj, kako se boja odece menja...kroz pesmu....
bol prolazi...
vreme leci sve...

ja sam Tonemo slusala tokom jednog uzasnog vremena. bila je na mojoj svakodnevnoj playlisti. vise ne mogu da je cujem a da se ne podsjetim, a ne treba mi to:roll: ovih dana slusam EKV da me oraspolozi

a Svetiliste je spooky

mislim da ovo nije bilo:

Beogradski " cekaci poslednjeg autobusa " isli su, koliko god je bilo moguce, u korak s vremenom, potvrdjujuci tezu da je u glavnom gradu uvek bilo ljudi sposobnih da u pravom trenutku prepoznaju bitna strujanja u svetskom rokenrolu i uklope se u njih na neocekivano samosvojan nacin.
" Prvi moji susreti sa Milanom ", prica Koja, " bili su kad je 'Limunovo drvo' sviralo u SKC-u, gde je nastupala jedna odredjena vrsta bendova. Svi su se druzili i to je bila jedna odredjena grupa ljudi koja se uglavnom posle nalazila na Zelenom vencu. To su pravi poceci. Vidis ljude koji isto izgledaju kao ti, spojite se i pricate. Svako je nesto svirao, neko je imao bend, neko nije. Kompletno Limunovo drvo - Maksa , basista, Mikica Stefanovic, koji je bio gitarista i pevac, pa onda Dule ( Dusan Dejanovic), bubnjar Gagi (Dragomir Mihailovic) i Milan izaslo je odatle. Takodjer se tu pojavljivao i Svaba (Zoran Radomirovic, kasnije jedan od cetvorice iz originalne postave Katarine II, a danas basista Elektricnog orgazma) i Branko Potkonjak, koga su zvali Branko Hendriks. Isli smo na sve koncerte, svi su gledali gitare jedni drugima. Ja nisam nigde svirao, ali sam se sve vreme muvao. Onda sam napravio svoj bend , gde su mi pomagali Gagi, Dule i Dejan Kostic, otprilike za dve probe, pa sam onda svirao sa ljudima na kucnim sesnima. Postoji jos uvek traka koju smo snimili Dule, Milan i ja, Dule je citao tekstove iz "Cika" ili 'Zabavnika', a Milan i ja smo dzemovali: bluz, rokenrol, pa jednu temu kao 'Time' i tako ukrug. Odatle je, tacno se secam posto mi je to veoma vazno, onaj deo sa trece ploce Discipline kicme gde je ' Humoreska' sa violinom i onim basom. To je tog dana snimljeno, godina je bila ''77 ili ''78, leto. Dolazio je i Manza (Goran Bulatovic, originalni bubnjar Pertibrejkersa), takodjer i Zoran Janic (pevac Bezobrazno Zelenog, na zalost pokojni) to je bilo jedno muvanje, ekipa, mnogo ljudi se pojavljivalo. I tako smo mi svirali, i nista se nije desvalo, kao sto se obicno nista ne desavai onda da se vratim na Limunovo drvo, Dule je vec morao da izadje iz benda, isto i Maksa i u principu bend se raspao, i kao Milan ce da nastavi. Tu smo uskocili Vd i ja sa Gagijem, koji je jedini ostao i to je bio pokusaj da se neke njihove stvari premeste u pank. Napravili smo taj bend, ali su i dalje postojale dve struje. Gagi uopste nije bio u tom fazonu, tako da je posle tog jednog koncerta ispred Pankrata, na kojem je doziveo da ga klinci pankeri pljuju, odlucio da ode.'
Novinar Petar Janjatovic, cije je druzenje sa Milanom od samog pocetka izlazilo iz iskljucivo profesionalnih okvira, prvi put je video Limunovo drvo na koncertu u mesnoj zajednici.
'Bila je, recimo, neka ''79. godina i Nikola Karaklajic (jedan od pionira roka kod nas, dugogodisnji urednik emisije 'Vece uz radio' I programa Radio Beograda i urednik prvog 'Dzuboksa') pozvao me je da vidim neke nove zanimljive klince, medju kojima je bilo i Limunovo drvo. To je jedna od onih neobicnih situacija kad tacno pamtis trenutak kada si nekoga upoznao. U to doba intezivno sam se druzio sa momcima iz zagrebacke grupe Drugi Nacin i znam da su mi oni spomenuli da su u kampu u Trpnju, gde su imali stalnu letnju gazu, sreli Limunovo drvo, koje je tu takodjer nastupilo. Kad sam se posle upoznao sa Milanom, pricao mi je sa odusevljenjem kako su ih clanovi Drugog nacina prihvatili dobro , iako su prakticno bili pocetnici. Od toga je krenuo nas prvi razgovor. Kod Gagija i Milana se inace osecao drugaciji fluid u odnosu na ostale iz benda, ali su svi, mogla je biti i ''78., ne mogu tacno da se setim, jos uvek bili zainteresovani za hipi ideje. Bio sam dve godine stariji od Milana , ali sam funkcionisao kao mnogo stariji, jer sam vec imao jednu vrstu profesionalnog odnosa prema novinarstvu kojim sam se bavio, a oni su u svom poslu tek pocinjali. U to doba se intezivno igrao ping pong kod mene u dvoristu i Gagi i Milan su nekoliko puta dolazili kod mene da igramo, cime hocu da kazem da nase druzenje u startu nije bilo povezano iskljucivo sa muzikom, nego i sa mnogim drugim stvarima. Ono cega se najupecatljivije secam kod Milana je neka vrsta strahovitog postpubertetskog besa i frustracije, sto je izbijalo iz njega kad smo pricali i o najobicnijim stvarima, a posebno kad smo se dotakli pitanja neshvacenosti od strane autoriteta svake vrste ili cudnog nacina zivota u novobeogradskim stanovima. Tada su njegove reakcije bile mnogo eksplicitnije nego sto ce biti kasnije i cesto smo razgovarali o necemu sto bi se moglo nazvati individualnim razvojnim putem, gradjenjem sebe. To ga je strahovito zanimalo.'

To mi je naj deo...tako mi je M.i izgledao...

e, on je rostrum boj ili tako nesto, ako ne gresim...
prica je u fazonu, da je milan od njega "video" taj txt, pa ga je uzeo za pesmu jer mu se jako svideo....

pa...cini mi se da ova pesma nosi bas konkretnu poruku, koja se moze izdvojiti...
pogledaj, kako se boja odece menja...kroz pesmu....
bol prolazi...
vreme leci sve...

Zar nije Rostrum Boj postovao ovde na ovoj temi. Cini mi se da je stavljao neke uzasno dobre i unikatne slike (predpostavljam iz privatne kolecije)! mozda sam ja nesto pobrkala

Back