Možda je neko i pročitao ovaj tekst.Ja sam ga našla na netu i sačuvala ga.Nadam se da će vam se dopasti.
>>Milan Mladenović je rođen 21. septembra 1958.godine u Zagrebu,od oca Spase oficira JNA, rodom iz Kruševca i majke Danice iz Makarske. Do svoje šeste godine Milan je živeo u Zagrebu a zatim se preselio u Sarajevo.Detinjstvo u Sarajevu je uglavnom opisivao kroz priče o mnogim dečačkim tučama sa starijima od sebe. Bio je mali dečak sa naočarima,a pamte ga po tome što je uvek nosio tango-gitaru i redovno odlazio na časove kod čuvenog Garija Garinče. U Beograd se preselio 1970,a nešto kasnije osnovao bend Limunovo Drvo. Stasavao je uz muziku i muzika je stasavala uz njega- zajedno sa Električnim orgazmom i Idolima,njegov drugi bend Šarlo Akrobata je doneo Novi Talas na Jugoslovensku muzičku scenu. Formiranjem Ekatarine Velike stvorio je muziku koja je danas važan deo obavezne lektire. Uspehe EKV nikada nije pripisivao sebi iako je on bio najpopularniji član – insistirao je na tretmanu prvog medju jednakima. Svako ime iz sastava EKV-a je legendarno : Magi, Bojan Pečar,Vd, Gagi,Žika Todorović,Ivan Fece Firchi . Neki clanovi benda su nažalost umrli a neki su se odselili u inostrantvo, neki prestali da sviraju. Firchie sada živi u Njujorku gde ima sopstvenu proizvodnju bubnjeva Firchie drums. Rado je pristao na razgovor sa nama o Milanu Mladenoviću,čoveku koji je umnogome uticao na njegov život.
KAKAV RADOSTAN DAN
Milana sam upoznao u Novom Sadu 1978. na Tribini Mladih. Bio je to zajednički koncert moje tadašnje grupe Šta i Milanovog Limunovg drveta. Nakon svirke smo svi završili kod Nenada Čanka – flautiste i klavijaturiste i raspričali se do zore. Milan se usput mnogo smejao tome koliko je Čanak jak i lud jer je nosio Milanovo pojačalo na leđima skroz do kuće i to bez prigovora : « Vi ste naši gosti, a kod nas gosti ne rade.»
Bio sam apsolutno odlepljen od zemlje u razgovoru sa Milanom –našli smo se na milion nivoa. Posebno se sećam koliko sam bio oduševljen njegovim smislom za ritam,njegovom jednostavnošću i iskrenošću. Posle te večeri smo se sreli na ponovnom zajedničkom koncertu u SKC-u. Ista priča, samo sa još većom dozom obostranog oduševljenja i interesovanja. Sledeći put smo se ispričali u Puli za vreme koncerta u Areni. Ubrzo posle toga,na moje iznenađenje,našli smo se u Novom Sadu.Bio sam presrećan kad sam ugledao Milana i Gagija nenajavljene na mojim vratima. Nije im trebalo mnogo vremena da pređu na temu i da mi u kratkim crtama objasne da su došli da me pitaju da se pridružim Katarini II. Na moje pitanje šta je sa Vd-om,njihovim bubnjarem,rekli su mi da je u zatvoru a da oni ne žele zbog toga da prestanu sa radom. Ostavili su mi demo snimke i ja sam se bacio na razradu aranžmana za bubnjarske deonice. Sećam se da sam baš žešće radio na tome ali mi je ubrzo rečeno da će ipak Vd da odsvira ploču jer je pušten iz zatvora . Svi smo se složili da bi mu to mnogo značilo. Ubrzo posle toga,mislim da je reč o samo par meseci,ponovo sam slusao Katarinu II u SKCu. Nakon tog koncerta Milan me je odvukao u stranu i rekao : ,,Nemamo izbora,mi moramo da sviramo zajedno.” .Noge su mi se tresle od uzbuđenja.
NEKO NAS POSMATRA
Smetali su mu dvoličnost i foliranje. Omiljena mu je bila konfrotancija sa novinarima zbog blaziranih pitanja u vezi s muzikom i sličnim. Više puta je bila mučna atmosfera za vreme intervjua jer je Milan bio u fazonu da im saspe. Prijala mu je popularnost ali isključivo u smilu da mu to dozvoljava da se malo lakše bavi muzikom. Sećam se da sam ga nagovarao da se doseli kod mene u NY, što je i želeo,ali toliko je bio zauzet sa EKV da mi je govorio da ne može ni na minut da ostavi to što radi. U poslu ga je mrzelo samo da tegli instrumente i da se bakće sa menadžerima. Legendarne su svađe sa Vojom Tungom, koji meni i dan danas duguje pare. Sećam se kako je Milan psovao što mora da radi ono što je po definiciji bio menadžerski posao.
OČI BOJE MEDA
U nekom smislu svi Milanovi testovi su autobiografski. Za tekst kao sto je Oči boje meda mogu pouzdano da kažem da je više nego autobiografski.Ne samo da sam bio prisutan nego sam i dan danas u kontaktu sa Očima boje meda. Zanimljiva je priča o tekstu poznate pesme To sam ja. To je jedini tekst sa kojim čak i ja imam veze, indirektno. Naime,za vreme jedne veoma plodne probe,spontano smo započeli jam session kao i uvek pred kraj dana. U pauzi sam iz čistog zezanja predložio da svako kaže po samo jednu reč i tako sastavimo tekst. Milan se nasmejao, napravio kratku pauzu, blago razgoračio oči,kao da sugeriše početak igre asocijacija i rekao:,,To!”.Odmah smo smo shvatili podstrek,a Bojan je preduhitrio i Magi i mene rekavši:,,Sam”,a Magi je dodala ,,Ja!”. Zbrzao sam i samo ponovio reč,,to” da bismo nastavili u krug da ponavljamo : to sam ja, to sam ja, to sam ja. Već smo se cerekali misleći da će sve ispati glupo kad je neko promenio tok igre rekavši,,U”. Naravno sledi poznati nastavak :,,u rupi bez dna” i tako dalje. Veoma malo editinga je bilo potrebno da sve na kraju ima smisla ,ali tako je nastao jedinstven tekst EKV. Mrzeo je vojsku i mislim da i danas drži rekord najkraćeg boravka u njoj- samo desetak dana. Pesma Soba govori o njegovom povratku iz vojske kada zatiče sobu koju ne prepoznaje nakon kraćeg odsustva. Milanova soba je bila čudo. Mala soba sa betonskim zidovima,braon nameštaj i jedan omanji krevet sa par polica pretrpanih kasetama i pločama. U toj sobi su se čuda rađala. Tu je naravno bila i gitara. Prvu gitaru Gibson Milanu je otac kupio u Beograđanki. Gitara je naravno bila pod brojem jedan u njegovom životu,ali je na moje i svačije zaprepašćenje odjedanput odlučio da svira trubu. Čak mi je i poslao fotografiju da mi dokaže da je počeo da vežba i da će biti žešci trubač.
MOKAR OD PRAŠTANJA.
Milan je uvek naglašavao da se muzika MORA potpisivati kao zajednička, takav je bar bio princip EKV. Poznato je da muzičari pate od veoma velike doze neizlečivog egomanijakalnog ponašanja što uvek dovodi do svađa i razlaza. Iskreno ja nikad nisam osteio ni mrvicu toga u EKV. Magi je zaista bila magična. Bojan je umeo da bude veoma komplikovan,na momente čak težak,ali i toliko duhovit da mu se sve praštalo, dok sam Milana uvek doživljavao kao nekoga na koga se moralo i jedino moglo ugledati. Zvuči naivno, ali smo zaista bili srećni što radimo to što radimo. Kao u nekoj bajci,delili smo i dobro i zlo. Desio se samo jedan relativno ozbiljniji konflikt za vreme snimanja drugog albuma u Zagrebu,kada se odjednom pojavio Tomo In der Muhlen u ulozi producenta naše ploče,iako to niko nije tražio. Naime,on i Magi su se spanđali pa se on tu našao pozvan da gurka reglere od miksete još kao i suvlasnik studija. Prvo smo ćuteći pratili situaciju sve dok nisam prvi eksplodirao i sa velikom dozom ultimatuma saopštio da to neće moći. Sada mi je pomalo i smešno kad se setim,ali Magi je bila VEOMA ljuta kad sam jednostavno saopštio Tomi da je otpušten. Danas Tomo o tome priča kao o anegdoti i stalno govori da sam ga ja jedini u životu otpustio. Drago mi je! Milan je stajao nekako po strani u nekom polumraku i samo se cerekao. Posle mi je rekao da je bio veoma zahvalan što sam to uradio i da sam spasao ploču. Magi mi je neposredno pred smrt rekla da je htela da me ubije u tom trenutku ali da je to ipak bio pravi potez. Zapisala je u svom dnevniku datum i par reči : Firchie is the drummer. Kill the drummer. Love the drummer.<<