EKV

• Začetnik teme Začetnik teme Karadjole De Mirel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ona mi je rekla

Ona mi je rekla gde se skrivas
Zelela bi da me opet vidi
Ona mi je rekla, ja te vidim
Ali za nju vise ne postojim

Ona mi je rekla, zasto cutis
A zeleo bih nesto da joj kazem
Ona mi je rekla, mices usne
Ali ipak ne cujem ni glasa

Ona mi je rekla
Tebe nema
Nikad nisi bio stvaran

Ona mi je rekla, vrlo cudno
U tom pesku ja ne ostavljam traga
Ona mi je rekla, da li sanjam
Njene ruke prolaze kroz mene

Ona mi je rekla
Tebe nema
Nikad nisi bio stvaran

Jeziva pesma,ali izuzetno dobra

SURE (1991)

Either I am sure
Or I believe I am sure
With legs made of glass
I walk a very thin line.

Either I wear a mask
Or I believe I wear a mask
Underneath the colours
I only say the words that hide who I am.

I will tie the loose ends
Recreate torn messages
Footprints under the window and
Shores under the pillow
Like in a dream.

I put up a front
Your eyes are looking at my palm
You don’t know who I am
I don’t know who I might become.

Try to understand
Out of nothing create
Lift the curtain up
Show all you think that I hide.

I will tie the loose ends
Recreate torn messages
Footprints under the window and
Shores under the pillow
Like in a dream.

SHE IS WAKING UP

She’s gonna be eighteen
Years old this June
And has no idea what to do
After the graduation exam.
People are mean
Looking at her breasts
People are very mean
Looking at her skin.

She is waking up.

All her life
They’ve stuffed her mind
Dolls, clothes and skirts
Are the things for the girls.
Skipping rope
She never learned how to.
Preparing lunch
Was never what she was all about.

She is waking up.

She has no one
No one to tell her
You are mine.

People wonder
Can she really think?
People wonder
Should she be allowed to know all these things?
People are mean
Looking at her breasts
People are very mean
Looking at her skin

She is waking up.

OUT (1984)

Out-out, out, out.
Out-out,out.

She walks alone through the streets of the town
Thinks she knows all the things she found out
Its only a down
It’s what people like to call an ’out’

Out, out out out out.

AMERICA (1989)

People go
and go
and they go.
It's boring here
They've all fled
someplace more fun.
Far away
Far away is America.

And if I did manage to get there,
I got there from the inside
inside of myself
and not on the outside
up and down and left and right
inside
inside,inside of myself
and not on the outside.

There is the path,
There is the goal,
There is the sign.

There, far away,
There is
America.

I feel so tired
Don’t know who, why or what
made me so.
It’s boring here
They’ve all fled
someplace more fun.
Far away
Far away is America.

ANESTHESIA (1993)

You know well
Every word, every sign
How to say
The shortest and the sweetest
Goodbye.

We grow up
Take good care
Step on things by mistake
Your softest lips say
Goodbye.

Anesthesia.

Mirror laughs
At my eyes
Silver bugs
Sing chirping
Goodbye.

Imagine you
Instead of me
Imagine me
Instead of you
I open my eyes and say goodbye.

Anesthesia.

Ja sam znala da postoje verzije na engleskom za pesme: Silver years(Par godina za nas), Seven days(Sedam dana), Earth(Zemlja)...

@ugaja
Je l' , je su li ovo tvoji slobodni prevodi ili ...?

Pozdrav ... ,,Svi su otišli na neko zabavnije mesto...Daleko je, daleko je Amerika!''

ovo su moji prevodi...slobodni su onoliko koliko to snaga Milanovog genija dopusta...lomila sam se da li da prevodim kao poeziju vernu recima...ali ove reci moraju imati ritam muzike EKV-a...zato sloboda da moze da se oseti i zvuk...nisam sigurna koliko valja.

Ako neko ima te prethodne prevode na engleski please neka ih okaci...

Pozdrav svima na ovom forumu..iscitala sam ga unatrag...divni ste.

Pitanje svima : Kako razumete ove stihove...da li se prvi podvuceni deo odnosi na vetar ili na krug?

A drugi?

Da li su krug i vetar kao jin i jang...da li je to snaga sto stvara i unistava?

EKV - Krug

Ovaj krug sam smislio
Ovaj krug sam stvorio
Ovaj krug sam razbio
U vetar rasuo.

Vetar misli,
Vetar zna
Sve sto znamo ti i ja.

On me voli,
On me nosi,
On me razbija.

(Solo)
A ha! A Ha!
U hmm A Ha!

Kao da sam umoran
I kao da sam star
Kao da je dosdno
Isuvise da znam

Ovaj krug sam skupio
I opet sklopio

On me voli,
On me nosi,
On mi oprasta.

A Ha! A Ha!

U hmm A Ha!

Kao ne
I kao da
Kao zabrana
I kao dozvola
Kao ne ne ne
Kao da da da
Kao zabava
I kao dosada.

Ovaj krug sam smislio
Ovaj krug sam stvorio
Ovaj krug sam razbio
U vetar rasuo.

Kao ne
I kao da
Kao zabrana
I kao dozvola
Kao ne ne ne,
Kao da da da
Kao zabava, I kao dosada.

ugaja:
Pitanje svima : Kako razumete ove stihove...da li se prvi podvuceni deo odnosi na vetar ili na krug?

A drugi?

Da li su krug i vetar kao jin i jang...da li je to snaga sto stvara i unistava?

EKV - Krug

Ovaj krug sam smislio
Ovaj krug sam stvorio
Ovaj krug sam razbio
U vetar rasuo.

Vetar misli,
Vetar zna
Sve sto znamo ti i ja.

On me voli,
On me nosi,
On me razbija.

(Solo)
A ha! A Ha!
U hmm A Ha!

Kao da sam umoran
I kao da sam star
Kao da je dosdno
Isuvise da znam

Ovaj krug sam skupio
I opet sklopio

On me voli,
On me nosi,
On mi oprasta.

A Ha! A Ha!

U hmm A Ha!

Kao ne
I kao da
Kao zabrana
I kao dozvola
Kao ne ne ne
Kao da da da
Kao zabava
I kao dosada.

Ovaj krug sam smislio
Ovaj krug sam stvorio
Ovaj krug sam razbio
U vetar rasuo.

Kao ne
I kao da
Kao zabrana
I kao dozvola
Kao ne ne ne,
Kao da da da
Kao zabava, I kao dosada.

1. Mislim da se prvi podvučeni deo odnosi na vetar, a drugi podvučeni deo na krug.
2. E... sad... da li su vetar i krug jin i jang? Mislim da je vetar poput božanstva... vetar kao božanstvo podstiče na stvaranje kruga, ali i na njegovo razbijanje... i tako u krug, kroz obrazac(ako se tako može reći) jin i janga... Mala digresija - kada se pomene jin i jang ja se uvek setim one sintagme iz Milanove omiljene knjige ,,Leva ruka tame '' Ursule K. Le Guin: LEVA RUKA TAME,DESNA RUKA SVETLOSTI... Ovo je po sećanju :roll: ...moram da uzmem roman iz biblioteke pa ću to bolje citirati...
3.Vetar zna, razbija,nosi... a krug-oprašta, voli... Mada,mislim da i vetar voli... Ali krug je zapravo stvaralaštvo, umetnost individue, dar... a svaki dar je od Boga... Bog, tj vetar nosi osnovno - rađanje,umiranje,stvaranje,uništavanje... kao život... ali sve je u harmoniji (jin i jang,svetlost i tama) - zabava,dosada... ne,da... zabrana,dozvola...umor, osećanje starosti(potrošenosti) i stvaranje,životvornost...

Ova pesma je bila veoma popularna... Ali mislim da je prihvaćena zdravo za gotovo... Tačnije, fantastična muzika je bila koprena za tekst... A tekst je vrlo interesantan... To je ta čar Ekatarine Velike... Kada samo malo počneš da istražuješ, posle izvesnog vremena se zapitaš: da li su te pesme tebe pronašle , a ne ti njih? To je ta univerzalnost,to je ta umetnost stvaralaštva EKV...

Meni se ugaja tvoji prevodi dopadaju... Ono jes' , :roll: ja stručnjak za engleski jezik i prevod nisam, ali meni je to ok...
Pošto sam ja u nekoj frci, nemam vremena da ti iskuckam reči za pesme Earth, Silver years, Seven days...Ali ovo je sajt www.ekvrevisited.com na kome u okviru sekcije Ekatarina Velika imaš diskografiju i mp3 fajlove...U okviru tih mp3 fajlova ćeš naći ove tri, gore pomenute, pesme... To je 13MB... Nadam se da ti neće biti problem da ih download-uješ...A ako bude, kuckaćemo, no frks! Pozdrav! :D

Oktobar1864:
krug je savrsenstvo prirode, pojavljuje se svugde, savrseno jednak, uvek sa istim proporcijama...krug je najsavrseniji pojam u prirodi....malecki odprinos od mene...

hvala:)

Imama ja tonu pitanja...nekih malih nedoumica i nekih stvari koje razbijaju mozak danima.
Milanov pesnicki izraz je kompleksan, a opet, reci su prave...u tim "malim" recima, u svakom zvuku slova se krije poneka velika istina.

I kada uzmem i iscitavam pesme...svaka je zavrsena, savrsena, krug do kruga i veliki krug istinskog umetnika.

Prevodim i slusam i slusajuci ja ga pitam...

verzija ljudi iz gradova sa kao u snu-live 1991...razbija u paramparcad.

googlujem rituale i legende starih slovena i otkrivam da oci boje meda mogu da budu i o rusalkama...

pozdrav svima.

Ja ne znam ni jednu jedinu njihovu dobru pesmu.Sem ako ih poredimo sa Popajem,Sansajnom,Dr Igijem,Ajzakom i tim crnim talasom devedesetih cija su preteca u dobroj meri bili...Odvratno.

Pretpostavljam da je ovolika popularnost tog inace nizerazrednog benda rezultat delom posmrtne glorifikacije,jer niko od njih sem Srdjana Todorovica nije vise medju zivima,a i toga sto je,za razliku od onih kvalitetnih(Azra,Bijelo dugme,Parni valjak itd.),srpski.

Svakog ko ovo moze da odslusa,odgleda,ili sta ga vec interesuje,sa zadovoljstvom cu proglasiti za muzickog debila.

To sto neko nije cuo za kvalitetniju poeziju od pastirluka jednog Milana Mladenovica necu komentarisati.

A cak i da su imali kvalitetne tekstove,kao sto nisu,to opet nije dovoljno da bi se bavili muzikom.

@Trocki

:shock: Vauuuu stigao je naučnik... :lol: :lol: :lol:

Šta bre lupetaš ovde? EKV je bio preteča Popaju, Sanšajnu, Dr Igiju... crnom zvuku :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Yebo te, koja količina gluposti je ovde napisana, pa ovo je strašno. I smešno. :shock: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A glupost neviđena na ovom forumu ili bilo gde je nazvati Milanovu poeziju pastirlukom :shock: a u isto vreme Bijelo Dugme stvrstavati u kvalitetne, to su isti oni koji imaju PASTIRSKE tekstove sledeće sadržine:
imo kucu nemam je
imo zemlju prodo je
svo imanje prokocko pa sta

Bilo mi cejf
bilo mi cejf
bilo mi cejf
bilo mi cejf cejf cejf
zar je tako nesto grijeh

imo dragu nemam je
imam zato druge sve
sve sam pare prokocko pa sta

bekrija sam bekrija sam
prvi
bekrija sam
to mi je u krvi
ljubi
bekrija sam bekrija sam
ljudi
bekrija si cijelo selo vice
e pa jesam
sta se koga tice
tice
hej hej hej

Nemaš ti pojma šta pišeš, niti odakle si šupalj, pa umesto glave češeš guzicu. :lol: :lol: :lol: Umesto da ti nekog nešto proglašavaš idi se leči, jer još nije vikend. Čudi me da vas iz ludare puštaju i preko nedelje. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Za ovoliku količinu LUPETANJA dobija se momentalni BAN. Ne od moderatora, nego od sopstvenog mozga! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Trocki:
Ja ne znam ni jednu jedinu njihovu dobru pesmu.Sem ako ih poredimo sa Popajem,Sansajnom,Dr Igijem,Ajzakom i tim crnim talasom devedesetih cija su preteca u dobroj meri bili...Odvratno.

Pretpostavljam da je ovolika popularnost tog inace nizerazrednog benda rezultat delom posmrtne glorifikacije,jer niko od njih sem Srdjana Todorovica nije vise medju zivima,a i toga sto je,za razliku od onih kvalitetnih(Azra,Bijelo dugme,Parni valjak itd.),srpski.

Svakog ko ovo moze da odslusa,odgleda,ili sta ga vec interesuje,sa zadovoljstvom cu proglasiti za muzickog debila.

To sto neko nije cuo za kvalitetniju poeziju od pastirluka jednog Milana Mladenovica necu komentarisati.

A cak i da su imali kvalitetne tekstove,kao sto nisu,to opet nije dovoljno da bi se bavili muzikom.

kvalitetnija poezija...postoji...verovatno...nekrofil nisam ...a linkic za youtube odgledah sa osmehom...znaci em sam nepismena , a uz to i duduk za muziku...a nisam bas ni nacisto sa time da li sam u stanju da se odredim kao pripadnik ove ili one nacije...eto ne uklapam ti se u teorije nikako:)

I bas mi je drago da je jos neko primetio ono sto ti zoves " pastirluk", a ja pak mislim da je to ono...genetsko pamcenje iz davnina ...cesto nezasluzeno ignorisan motiv u pesmama Milana Mladenovica. :wink:

Back