Ekstroverti ili introverti

Uhvatila sam se površnosti jer ne nalazim njenu vezu sa tipovima ličnosti (da se ne ponavljam u krug), a "rado viđeni".. pa, pitanje je koliko su rado viđeni, makar onima koji ne nalaze veće dodirne tačke sa njima ili koji ih percipiraju kao površne u globalu.

Kako se smuvaju dva introverta? Ovo je dobar pocetak nekog vica.

Nikako. Meni, introvertnom covjeku, mnogo se svidjala jedna introvertna djevojka prije nekoliko godina. Mislim da sam cak bio i zaljubljen. Simpatija je bila uzajamna i sve je govorilo da pred nama lezi srecna buducnost. Ali uprkos obostranoj zelji nismo uspjeli savladati svoju introvertnost i nista se nije desilo. :(

Koga pre birate za prijatelje i zbog čega? Kom tipu sami pripadate? Kakve partnere birate?
Ja sam malo više introvert nego ekstro. Momak je izraziti introvert. Pomalo zavidim ekstrovertnim ljudima. Želim tu njihovu neposrednost, sposobnost da se svemu prilagode, da se ne kolebaju. Više sam se sa njima družila, ali nakon nekoliko godina mi pucamo, zamaraju me, počne da me guši nestalnost. Ja sam njima troma, tjeskobna, guši ih to što ne mogu samo da se spakujem i otputujem. Meni treba plan. Sputavam čak i rođenu sestru. Čekaj, olupaće ti se o glavu nepromišljenost, čekaj da ti sestra kupi vodič i slično, i realno nikad joj se ništa nije olupalo.

Ja sam malo više introvert nego ekstro. Momak je izraziti introvert. Pomalo zavidim ekstrovertnim ljudima. Želim tu njihovu neposrednost, sposobnost da se svemu prilagode, da se ne kolebaju. Više sam se sa njima družila, ali nakon nekoliko godina mi pucamo, zamaraju me, počne da me guši nestalnost. Ja sam njima troma, tjeskobna, guši ih to što ne mogu samo da se spakujem i otputujem. Meni treba plan. Sputavam čak i rođenu sestru. Čekaj, olupaće ti se o glavu nepromišljenost, čekaj da ti sestra kupi vodič i slično, i realno nikad joj se ništa nije olupalo.

Pa realno može i slika o glavu da ti se olupa i to bukvalno, dok sediš u toplom stanu... al' hbga protiv prirode se ne može..:lol:

A ona kroz veze i život kao ajkulica pliva, a ja planski kao bos po trnju: )

Zlatno pravilo... kad god sam se plašila nečega ispalo je gore nego što sam očekivala... kad god sam merila i pazila, nije prošlo kako treba... svaka situacija u koju sam uletela neplanski ili jako malo planski je ispala fantastična... Msm da mi svojom tremom upropastimo stvari...:D
Ponekad mi nedostaje ta ja.

Ali pitanje analitičnosti i površnosti jeste pitanje kvaliteta obrade podataka.
Elem, površnosti i konformizma i na jednoj i na drugoj strani jednako (što je neko moje laičko zapažanje), osim što je navedeno teže uočljivo na prvu loptu kod introvertnih, makar iz razloga što slabije komuniciraju sa širom okolinom.. nije zlato sve što sija, a ni pamet sve što ćuti.

No svako ima pravo na svoje mišljenje, naravno, a ja ću tendenciozno da zatražim pravdu za ekstrovertne :)

Uopste ne mislim na analize koje zahtevaju neki intelektualni napor, ili neke narocite sposobnosti. Moze da to bude prenosenje utisaka o nekome, ili necemu, da opise negde atmosferu, sta se desilo...
Ako zamislis skalu koja ide od 100% introvertnog (ili okrenutog ka sebi) do 100% ekstroverntog (okrenutog ka spolja), izmedju su sve moguce nijanse, kad oba ova tipa nosimo u sebi, sto je i realno stanje na terenu. Da li je za ocekivati da ce kod onih koji su potisnuli potpuno u sebi introvertnost, ili ekstrovertnost moze ocekivati da razmisljaju na odredjeni nacin u odnosu na svoje potencijale, ne u odnosu na druge ljude (mislim da me tu pogresno shvatas)? Introvertni su drustveno manje prihvatljivi, pa nisam osula paljbu i po toj krajnosti.
Jos ako dodas i misaone, osecajne, opazajne i intuitivne tipove, postoji ocekivano ponasanje za svaki tip licnosti, i sve se to odrazava i na nacin misljenja, ne samo na prostu drustvenu interakciju.

Poslednja izmena:
Нема екст. никакве везе са социјалним контактима, него са пријемчивошћу да се деле приватности. Та страна личности је пресудна.
Не поверавање, него лично-приватно, али не приватни живот у смислу површних ствари-имам љубавницу, дужан сам, јуре ме рекеташи, него још интимније. Интро и те како могу да имају велики круг људи, да су дружељубиви, врло комуникативни.

Jos ako dodas i misaone, osecajne, opazajne i intuitivne tipove, postoji ocekivano ponasanje za svaki tip licnosti, i sve se to odrazava i na nacin misljenja, ne samo na prostu drustvenu interakciju.

E ovo je meni jedan od najlepsih i najvaznijih doprinosa analitickoj psihoilogiji a i socijalnoj psihologiji, ko se malo bavio ovim i ko iole razume emocije i ekspresivna stanja moze da cita coveka kao otvorenu knjigu. Nacin na koji je Jung odredio glavne tipove i sve podvrste koje nastaju je naprosto genijalan, nenadwebiv... + zasnovan na dugogodisnjem iskustvu/praksi

Back