Eksperimentisanje s ljudima ( predviđanje ponašanja, manipulisanje )

Pre izvesnog vremena sam jednoj osobi koja smatra da je jaka, karakterna, produhovljena ličnost ( tj. ima izražen ego ) postavio pitanje ''koliko imaš prijatelja na fejsbuku'' na šta je ona počela da mi drži slovo kako mi to nisu pravi prijatelji, kako je pravih najviše 3-4 i to prilično nametljivo kao da sam debil koji to ne konta. Dakle, reakcija te osobe je bila predvidljiva tj. u skladu sa njenom ego strukturom.
Zanimljivo mi je da posmatram ponašanje ljudi, mada moram priznati da bi voleo da ( još ) bolje predviđam njihovo ponašanje pa zato i otvaram ovu temu. Imate li neki predlog za eksperimentisanje tog tipa, neki vaš način za predviđanje ponašanja i sl? Ili način na koji rečima i pitanjima usmeravate osobu da izrazi svoje ( predvidljivo ) ponašanje...
Nisam baš najzadovoljniji kako sam predstavio ovu temu, ali nadam se da ste razumeli...

Vrlo zanimljiv eksperiment, u slučaju da nisi profesionalno zainteresovan. Jer, znam neke ljude koji dele tvoje interesovanje, mada ih nikakva službena stručnost ne zanima; i isključivo se interesuju iz rođene koristi.

Kako sam prepoznala njih?

Stručnjaci bi ti rekli: po površnom šarmu i nestalnim emocijama. Ja bih rekla: po očima. I očiglednom.

Jer, pametnom je očigledno. Ostali su ovce.

I inače.

Nikad nisam smatrala zanimljvim posmatrat ljudsku prirodu; jer znam da ih se može razvrstat u par kategorija, i to je to. Svaki se put zainteresujem kad čujem da neko mari za tako šta. Jer, ako to nije profesionalna znatiželja, onda se radi samo o znatiželji nekog ko ne shvata reagovanje i emocije po sebi.

A upravo sam o takvima govorila na početku posta.

Mada, verovatno bih bila jako dobar sociopata, ako već nisam; protiv čega postoji osnovana sumnja.

Možda mi je zato ova tema čudna. Rečima i pitanjima usmeravati osobu da izrazi sebe, ma nemoj. Pa jel nije u tome bit? :mrgreen:

Kad nađeš interesovanja.

Pre izvesnog vremena sam jednoj osobi koja smatra da je jaka, karakterna, produhovljena ličnost ( tj. ima izražen ego ) postavio pitanje ''koliko imaš prijatelja na fejsbuku'' na šta je ona počela da mi drži slovo kako mi to nisu pravi prijatelji, kako je pravih najviše 3-4 i to prilično nametljivo kao da sam debil koji to ne konta. Dakle, reakcija te osobe je bila predvidljiva tj. u skladu sa njenom ego strukturom.
Zanimljivo mi je da posmatram ponašanje ljudi, mada moram priznati da bi voleo da ( još ) bolje predviđam njihovo ponašanje pa zato i otvaram ovu temu. Imate li neki predlog za eksperimentisanje tog tipa, neki vaš način za predviđanje ponašanja i sl? Ili način na koji rečima i pitanjima usmeravate osobu da izrazi svoje ( predvidljivo ) ponašanje...
Nisam baš najzadovoljniji kako sam predstavio ovu temu, ali nadam se da ste razumeli...

Hehe ja svo vreme to radim na forumu krstarice.....I mogu da nateram coveka da uradi bukvalno sve sto hocu i sto predvidim

:-D

Imao sam priliku da pročitam knjigu Edvarda Bernajsa "Propaganda". Tek kad pročitate knjigu skontate koliko je on, Bernajs, uticao na propagandu i spinovanje javnosti kakvu danas poznajemo; manipulisao je ljudima i vešto ih ubeđivao da stanu na njegovo stanvište. Bio je stvarno majstor manipulacije! Sa jedne strane, u toj knjizi kaže kako propaganda ima plemenitu svrhu a radio je sve i svašta. Pa čak i učestvovao u svgavanju demokratski izabranog predsednika! NE znam... Baš sam bio pod utiscima pa sam ih napisao na svom blogu: http://www.predragpopovic.com/2014/11/citaonica-edvard-barnajz-propaganda-stvaranje-javnog-mnjenja-recenzija-knjige.html

Mene nervira kada neko pokuša da mi preko nečeg što volim/mrzim izazove očekivanu reakciju :lol: Onda namerno iskuliram ili reagujem suprotno.

Postoji gomila univerzalnih fenomena preko kojih možeš da izazoveš neku reakciju. Tipa, religija, nacionalizam, egoizam itd, generalno ono što je važno dotičnom čoveku. Naravno, možeš iskoristiti i činjenicu da osoba voli belu čokoladu, ali što je ono što voli apstraktnije, to je tebi lakše da izazoveš željenu reakciju. Naši ljudi generalno pate od sve tri univerzalne stavke koje navedoh, tako da - široko ti polje :mrgreen:

Oni koji gaje ego su uvek predvidljivi jer njihov stav(svesno ili nesvesno) i jeste da su dostigli savrsenstvo i da ne smeju da se menjaju jer bi to narusilo njihovo dostignuce:)
Tako da su,prosto receno prozirni.Lako je uociti mehanizme po kojima deluju.
I najzanimljivije mi je sto upravo oni veruju da savrseno manipulisu,a zapravo oni su savrsene "zrtve".:think:

Pa ponosne osobe su predvidive i zrtve svog ega aii i jesu manipulatori kod odredjenog broja nesvesnih ljudi...
Veruju da manipulisu ali ne mogu to kod ljudi koji znaju ko su... mogu ljude bez licnosti da izmanipulisu...

Back