Drustvo, ja mislim da je ubedljivo najbolji smer Racuonovdstvo i finansije. Ja sam apsolvent na ekonomskom fakultetu u Kragujevcu koji, moram priznati ima jacu katedru za racunovodstvo od Beogradske.
Racunovodje su jako postovane, a trebace ih u Srbiji. To nam je govorio uvazeni profesor Slobodan Malinic, dekan ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, inace bio je i predsednik Racunovodja za jugoistocnu Evropu (SEFARD), predsednjik Saveza Racunovodja i Revizora Srbije...
Naravno, svaka cast i profesorima iz Beograda, ali nekolicina ispita bas na ovom smeru su puno laksi, npr. Poslovne finansije je mnogo teze poloziti kod profesora Stancica nego kod profesora Ivanisevica, upravljacko racunovodstvo (DA NE RACUNAM BOLONJU, TO JE HAOS STA RADI), Kolege iz Bg mi prokukase na Upravljacko racunovodstvo, a kad sam video kakve zadatke rade, ja sam se nasmejao jer mi radimo duplo teze.
Nije bitno, nasi profesori od profesora Stefanovica, Malinica, Stancica i profesorki Vuksanovic i Ljubisavljevic, kao i cuvenog profesora Veroljuba Dugalica naucili su nas puno i obicno kolege koje zavrse smer Racunovodstvo i finansije u Kragujevcu dolaze do dobrih poslova, upisuju postdiplomske studije i polazu za Ovlascenog Racunovodju, ovlascenog Javnog racunovodju i Ovlascenog revizora, a ti ispiti su katastrofalno teski. To su nam govorili nasi profesori koji predaju na postdiplomskim studijama u Beogradu i na kursu za ovlascena znanja.
Drugi smerovi, mozda i ne daju tolika znanja, ali smer racunovodstvo i finansije sigurno.
Takodje, u novinanama, na internetu, na konkursima i u oglasima mozete cesto pronaci da se trazi dipl. ekonomista a pozeljan smer Racunovodstvo i finansije. Savez racunovodja Srbije clan je IFAC-a (Svetske federacije racunovodja Inernational Federation of Accounting) i jednostavno postaje potreba za vecim brojem strucnjaka u toj oblasti. Mi, kao clanica IFAC-a smo u obavezi da postujemo Medjunarodnje racunovodstvene standarde i nas Zakon o Racunovodstvu je definisan na vrlo prost nacin "Sve u skladu sa Medjunarodnim racunovodstvenim standardima" i jedan je od najboljih u Evropi.
Firme se razvijaju, a osnovna funkcija racunovodstva je da pruzi izuzetno dobru informacionu bazu za donosenje pravih odluka, naravno, ovde su jako bitna i znanja iz oblasti Strategijskog menadzmenta (profesori Stevo Janosevic u KG i profesor Djuricin u BG), izuzetno strogi profesori, ali jako korektni i pruze puno znanja.
Drugo, bice u obavezi da se vrsi eksterna revizija finansijskih izvestaja. Nemojte me pogresno shvatiti, ali cilj revizije nije da vas kazni, vec da vam pomogne, tj da ubedi vlasnike preduzeca da li njihov menadzment radi dobro, a sve se to vidi kroz finansijske izvestaje. Naravno, tu postoji i kreativno racunovodstvo, ali to je vise oblast poreskog konsaltinga koji ce vam omoguciti da razlicitim metodama prikazete sto nizu dobit, a da poslujete u skladu sa zakonom, da finansijska policija nema nikakvog osnova da vam napise primedbu. Ti strucnjaci su u svetu najvise placeni, (kaze prof. dr Dragana Markovic, profesor na predmetu Monetarne i Javne finansije). Sve u skladu sa zakonom.
Tih strucnjaka u Srbiji ima vrlo malo, a u Americi, pa i u Zapadnoj Evropi, racunovodje su najplacenija zanimanja. A ako polozite za Zvanje Ovlascenog Racunovodje, ovde u Srbiji, to zvanje vam vazi svuda u svetu, jer smo clanica IFAC-a i polazemo i ucimo po programu Svetske federacije racunovodja. A da bi neko mogao da bude ovlasceni racunovodja mora da ispuni 3 uslova. 1) Da je zavrsio ekonomski fakultet SMER FINANSIJE I RACUNOVODSTVO 2) 3 godine radnog iskustva 3) da polaze predvidjene ispite
U Velikoj Britaniji trenutno nedostaje 55000 ovlascenih racunovodja, a u Srbiji ce tak nedostajati jer svaki finansijski izvestaj mora da vam potpise ovlasceni racunovodja.
Nadam se da sam vas ukratko ubedio u znacaj ovog smera na fakultetu koji je ubedljivo najtezi, produzice vam studije u proseku za godinu dana, ali ce vam pruziti ubedlljivo najveca znanja i najvece sanse za posao. Pod ovim ne racunam studente koji su upisali po BOLONJI jer BOLONJA unistava sadasnje generacije, a o tome cu pisati drugom prilikom.
Pozdrav iz Kragujevca.