ZEMLJA SENKI – SHADOWSLAND
- Covjek moze da bude ljubazan prema onome ko ne ostaje dugo.
- Nije sve u licnom dozivljaju.
- Citanje je bezbolno, knjige vas nece povrijediti.
- Mislio sam da ce mi odjednom, jednog dana, dok setam, iza brda, iskrsnuti pred ocima obecana zemlja.
- Bozic ima vise smisla kada su tu i djeca.
- Ne znam da li Bog zeli da budemo srecni?
- Mislim da zeli da budemo sposobni da volimo, da budemo voljeni, da odrastemo…
- Mi mislimo da nam igracke iz djetinjstva donose svu srecu i da je djecija soba cio svijet, ali nesto mora da nas tjera iz djecije sobe u svijet drugih, a to “nesto” je patnja.
- Citamo da bismo znali da nismo sami.
- Mi smo kao blokovi kamena iz kojih vajar klese ljudske oblike, udari njegovog glijeta, koji toliko bole, cine nas savrsenim.
- Uvijek mislim ono sto kazem, ali ne kazem ti sve.
- Ne kazem da je prijateljstvo mala stvar, ono je nesto najdragocjenije u zivotu, ali ne smije da postane razvodnjena verzija neceg sto nije.
- Kao?
- Kao sto je romanticna ljubav.
- Zivimo u zemlji sjenki, sunce uvijek sija negdje drugdje, iza okuke, iza brda…
- Kad nekog volite ne mozete da podnesete njegovu patnju, osjecate da je zelite prenijeti na sebe, cak i ja to osjecam, ali… Zasto ne i Bog?
- Ne zelim da te izgubim, ja ne zelim da budem izgubljena.
- Treba reci sve, trenutak brzo prodje i opet ste sami.
- Molim se, jer ne mogu drugacije, jer sam bespomocan, molim se zato sto osjecam potrebu, bol… To ne mijenja Boga, nego mene.
- Bol koji ce doci kasnije dio je srece koju sad imamo. Takav je dogovor.
- Plasim se da cu misliti da je patnja samo patnja, bez razloga, bez svrhe, bez oblika…
- …ali ne smijes da se nje drzis, moras da je pustis.
- Ovo je samo novo iskustvo, a iskustvo je surov ucitelj. Ali covjek uci, itekako uci.
- Zivot mora dalje.
- Ne znam da li mora, ali ide. Samo Bog zna zasto se to dogadja.
- Mi smo pacovi u kosmickoj laboratoriji. Eksperiment jeste za nase dobro, ali Bog vrsi selekciju.
- Najveca radost nije u posjedovanju nego u zudnji.
- Volimo da bismo znali da nismo sami.
- Zasto voleti, kad gubitak toliko boli? Vise nemam odgovor. Imam samo zivot koji sam prozivio. Dva puta mi je, u njemu, pruzena mogucnost izbora, kao decaku i kao odraslom muskarcu. Decak je izabrao sigurnost, muskarac bira patnju.
Sadasnji bol je deo ondasnje srece. Takav je dogovor.