Eh...

• Začetnik teme Začetnik teme Nemir
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Negde duboko u meni
postojis damarima moga bila,
nedeljiv od svega sto jesam.
Ne raspoznajem vise
gdje zavrsavam ja
niti gdje postajes Ti;
čak i u nevaznim sitnicama
pronalazim tragove vremena
koje delim s Tobom.
Ne zivim niti trenutak
najobicnije svakodnevice
ne disući Tvojim dahom.
I sada tu si,
jedina iskra zivota
na umornim vedjama.
Osvices mi jutrom
prvom recju na usnama;
sretna grlim noc
znajući da prikradas se tiho,
oblikujes deo po deo
mojih misli,
pretaces ih
nebeskom lakocom u stvarnost
obojanu Tvojim prisustvom.
Negde duboko u meni
postojis damarima moga bila,
nedeljiv od svega sto jesam
.

Sneg je padao tog davnog Božića, hiljadu devetsto šezdeset i neke, a vetar duvao tako silno i ljuto, kao da je branio pahuljama da slete na tlo i odmore se od tolikog puta. Majka se probijala napred a ja sam išao za njom. Polako smo se približavali kućici u Ravaničkoj ulici na kraju grada, u kojoj je živela moja tetka Nada. Teča je bio službenik na železnici i već dugo je radio na terenu, a tetka je zajedno sa ćerkicom Snežom i dve mačke živela u toj kući, daleko od centra. Par puta sam se sapleo o ogromne smetove i gurnut velikim i snažnim vetrom, zario nos u sneg. Majka bi se tada vraćala i podigla bi me, a zatim bismo, kao da smo ponovo skupili snagu, nastavili polako prema tetkinoj kući.

Tetka Nada je sama provodila Badnje veče, njena ćerkica je zaspala, a dve mačke skupile su se ispod šporeta i zadovoljno prele. Imala je ona i psa, uvek nekog novog. Ovog puta to je bio neki Žuća, koji se radovao svakome i jedino bi zalajao od sreće ili da nagovesti dolazeće goste.

Tetka nam se obradovala, posula je kuću slamom, orasima i šišarkama, a kandilo je gorelo ispod slike Svetoj Jovana.
„Kako si Nado? Srećno Badnje veče!”, reče moja majka.
„Srećno i vama, i hvala što ste došli”, reče tetka i pomilova me po glavi. Ona bi se uvek zaplakala kada bi me videla da dolazim kod nje.
Iako si klinac”, govorila mi je, „pljunuti si otac Nikola koji je poginuo ”.

Moja majka je tada bila sama, radila je neki prost posao u fabrici i jedva smo preživljavali sa tom njenom platicom. Još se nije bila preudala posle smrti moga oca, a eto, i moja tetka je samovala u maloj kućici pokrivenoj debelim slojem snega u delu grada, na periferiji, koji se zvao Vrapčane.
„ ’Ajde, uđite, uđite, danas je vrlo hladno i ja sam baš dobro zagrejala kućicu”, govorila je moja tetka, dok smo se mi čistili od snega. Onaj žuti pas iskoristi priliku da se i on uvuče u kuću i, na moje veliko čudo nabi se ispod šporeta gde su mačke zadovoljno prele. Ja sedoh u fotelju za koju je moja tetka uvek govorila da je u njoj sedeo moj otac, kad god bi došao iz Divolja kod Splita, gde je služio u Kraljevoj avijaciji.
„Evo, uzmi slike i gledaj, a ja ću pripremiti nešto za jelo”, reče tetka i pruži mi veliki kožni album, pun starih i požutelih slika.
„Posle ručka možeš da izađeš i da napraviš Sneška Belića”.
Dok su njih dve pričale i pripremale nešto za jelo, ja sam listao slike i s vremena na vreme pogledavao ispod šporeta, gde je Žuća spavao sa dve mačke pored sebe. Kandilo je gorelo, a na stolu je, pored ostalih đakonija, bila i Rozen torta, moja omiljena poslastica.
Vratih se ja velikom albumu. U uniformi, visok, sa epoletama i malom sabljom, paradno obučen, stajao je moj otac - pilot, snažan i jak, širokih ramena i pogleda blagog i zaštitničkog. Smešio se sa jedne požutele slike, kao da mi je govorio:
„Ništa ti ne brini, nisam ja poginuo, ja sam uvek pored tebe, pa evo, i sada. Pruži mi ruku, daj je slobodno, nemoj da se plašiš, ja sam tvoj otac…”.
Ja mu zaista pružih promrzle prste i osetih kako me on uhvati svojom snažnom i velikom rukom koja je vozila te velike, i meni uvek drage i lepe, ratne dvokrilce sa mitraljezima na kljunu.

„Eto! Hajd’ sad malo da šetamo”, reče mi on, „hajdemo napolje, sneg je prestao da pada, a vetar je utihnuo. Hajde da se grudvamo!”

Ne znam šta su tada radile moja mama i tetka, ali ja izađoh sa svojim ocem na ulicu gde smo pravili velike grudve i smejali se, a onda ih bacali jedan na drugog. On je uvek namerno promašivao, a ja ga uvek pogađao u grudi, dok se on, presrećan, smejao. Onda smo pravili Sneška, velikog, sa crvenim nosem, metlom i šeširom. Čak je i Žuća bio srećan i trčao okolo, lajući i mašući repom kao peruškom za prašinu. Onda bi me otac podigao i stavio na ramena i tako trčao dugom ulicom, punom snega i pahulja. Crvenih obraza i umoran od trčanja, jedva sam čekao da se uvučem u kuću, zavalim u toplu fotelju i uzmem jedan od onih divnih kolača zvanih Rozen torta, sa roze filom od šećera...
Osetih kako me otac poljubi u hladni obraz i pomilova po glavi, a na licu mu ponovo videh onaj isti lepi osmeh koji je govorio:
„Ne brini, moj sine, ne boj se ničega, ja sam uvek tu, kraj tebe....”.
„Zadremao si”, budila me je tetka nežno, „hajde, uzmi svoju omiljenu Rozen tortu, samo za tebe sam je pravila...”.
Jeo sam poslasticu, gledao sliku svog oca u albumu, a Žuća je mahao repom, nadajući se parčetu. Kroz prozor se smešio Sneško Belić sa velikim crvenim nosem, šeširom i metlom...

Čuda se dešavaju samo onima koji veruju u čuda, bila je omiljena izreka moje majke i ja je se setih tada, dok sam jeo tortu i gledao kroz prozor u Sneška Belića...

Džo Moler

0361.gif

Eeeeeeeeeeeeehhh ;-)

Goli je recitovao svoju poemu GOLIMA NE SKIDAJTE KOŠULJU. Pesmu je kazivao promuklim glasom, malo pognut, stisnutih pesnica, poput gladijatora koji izaziva zver.
Na 'stazi slonova' mogao se sresti u svako doba dana ili noći.Prvi je u jutarnjim satima stizao 'na pojilo' u kafanu kraj pijace.Noći bi provodio uz društvo, ali su ga jutra dočekivala slomljenog. Tvrdio je da pesnike treba tući i naterati ih da priznaju sve što znaju.
Goli je tvrdio da je speleolog u duplji života. Njegovi nemiri su dovodili u dvoumicu - poza, ili stvarno ludilo. Družio se sa ljudima, a ipak bio usamljeni kojot. Ljudi su mu verovali, neki ga sažaljevali, neki pomagali. Nije im uzvraćao.
Voleo sam da ćutim sa Golim.
-Ovo je veliki grad i mora da ima svoje ludake - govorio je Goli. - Pitam se šta smo mi Bogu skrivili da nosimo taj teret.
-Svoj teret nosi sam - pobuni se Klebečko. - Najteže je vama koji veštački održavate ludilo. Ludilo je prava bolest, jer je bezbolna.
-Razlika između nas, prijatelju, je velika. Za razliku od tebe koji se praviš pametan, ja se pravim lud - branio se Goli.

Savo S. Jokić - Zimski leptir

Danas bih mogao...
voljeti te kao jucer,
kao sutra,
kao svaki dan.

Danas bih mogao..
otici daleko...puno dalje
no sto je vrijeme,
puno dalje no sto oci dosezu.

Danas bih mogao
pruziti ruku
niz krizaljku zbunjenog
srca
i dotaci zlatnu ribicu za srecu.

Danas bih napokon mogao
probuditi se sretan
kad sam vec tebe sanjao
i tvoje usne snom ljubio!

Sve bih danas mogao
jer danas je dobar dan :
za herojski zivot obicnog tempa,
za ljubav i poneki poljubac
sto ga tamo daleko
na tvoje celo
smjesta povjetarac
usuljavsi se izmedj´ zavjesa
nosen mojom zeljom...
i srebrnom trakom mjeseca

f

13618.gif

Svake te noci sanjam
zora mi donosi tugu
zasto te voljeti moram
kad ti volis drugu
zasto te sanjati moram
kad je to samo varka
zasto si otisao drugoj
zasto se ugasi ljubavna zarka
suze mi niz lice teku
dok cekam povratak tvoj
a usne mi cesto sapucu
"VRATI SE JEDINI MOJ"

13618.gif

love_269.gif
love_269.gif
love_269.gif

Ti postojis, nisi samo nedostizan san,
U tvojim rukama se radjaju sva proljeca.
U ocima tvojim utapaju se svi nemiri i tuge,
I samo uz tebe se prava sigurnost osjeca.

U meni si probudio neke nove osjecaje,
I otkljucao u srcu sve skrivene kutke,
Poklonio mi paznju , ljubav i razumjevanje,
Pa se uvukao u moje srce i dusu, sasvim sutke.

I neka si dosao, cekala sam te toliko dugo,
Bez tebe su dani bili hladni, monotoni i sivi.
Kad si mi pruzio ruku i rekao da me volis,
Naucio si me kako se i od ljubavi moze da zivi.

Kako se realista i romantik iskreno voljeti mogu,
I kako se nadopunjuju u ovom svijetu bez sjaja.
Ti, nogama cvrsto na zemlji, ja u lebdecem stanju,
Ali nas ista ljubav i isto osjecanje potpuno spaja.

Pokazao si mi svijet, onakav kakav doista i je,
Neuvijen u celofan, tezak, pun rana sto bole.
Spustio me na zemlju, ali mi vratio samopouzdanje,
I pokazao mi kako se i razlicitosti mogu da vole.

avant-garde-wedding-photogr.jpg

Obucem haljinu boje
tvojih ociju
Tvoj me dah kao
parfem obavije.
Zagrlim sve tvoje
misli ...
Usne premazem
tvojim osmehom
u kosu upletem
sve dodire ...
Zakitim se
tvojim recima,
nastupa carolija
dok rasirenih ruku
cekam da me vetar
ka tebi odnese ....

POZIV

Ne zanima me kako zarađuješ za život.
Želim znati za čime čezneš i usuđuješ li se sanjati o ispunjenju želje svog srca.
Ne zanima me koliko ti je godina.
Želim znati jesi li spreman napraviti budalu od sebe zbog ljubavi, zbog snova, zbog pustolovine koja se zove Život.
Ne zanima me koje planeei se mimoilaze s tvojim Mjesecom.
Želim znati jesi li dotaknuo središte svoje tuge, jesu li te životne izdaje otvorile ili si se skvrčio, zatvorio zbog straha od nove boli! Želim znati možeš li sjediti s boli, mojom ili svojom vlastitom, ne pomaknuvši se da je zastreš ili umanjiš ili izliječiš.
Želim znati možeš li boraviti uz radost, moju ili svoju vlastitu; možeš li se predati divljem plesu i dopustiti da te zanos prožme sve do vršaka prstiju, ne opominjući nas da budemo oprezni, da budemo realni, da ne zaboravimo svoja ljudska ograničenja.
Ne zanima me je li priča koju mi pričaš istinita.
Ne želim znati jesi li u stanju razočarati drugoga kako bi ostao vjeran sebi; možeš li podnijeti optužbe o izdaji i ne izdati vlastitu dušu.
Želim znati možeš li biti vjeran i stoga dostojan povjerenja.
Želim znati možeš li vidjeti Ljepotu čak i ako je nema svakoga dana, i možeš li napajati svoj život Božjom prisutnošću.
Želim znati umiješ li živjeti s porazom, svojim i mojim, pa ipak stati na obalu jezera i doviknuti srebrnom Mjesecu:"Da!"
Ne zanima me gdje živiš i koliko novaca imaš.
Želim znati možeš li nakon noći provedene u boli i očajanju ustati, izmučen, s umorom u kostima, i obaviti sve ono što je potrebno za djecu.
Ne zanima me ko si, ni kako si došao ovamo.
Želim znati hoćeš li stati sa mnom u središte vatre i ne ustuknuti.
Ne zanima me gdje, ni što, ni s kim si učio.
Želim znati što te podupire iznutra, kad sve ostalo nestane.
Želim znati možeš li biti sam sa sobom i voliš li uistinu svoje društvo u pustim trenucima.

molim te Nemir da mi napises cije je ovo, fenomenalno je, inace je ova tvoja tema moje utociste u teskim trenutcima...unaprijed hvala

Back