Na druženju postoji jedna filozofska tema, skraćeno poznata kao ''60''te. Tamo raspravljaju o bitnim egzistencijalnim temama.
Pošto su zapažanja univerzalna, kao i izloženi stavovi koje sam malo niže citirao, a nisam mogao da odolim, hehehe, pa makar me i banovali, nudim vam temu za razmišljanje i neozaobilazno svraćanje na te čuvene šezdesete kako bi ste se obrazovali.
Dakle doktrinarni, eto, čak eksplicitni stav glasi:
@?!
''ako zanemarimo filozofiju....koja kaze da zato sto ima kraj, zivot je besmislen...''
Sumnjiv filosofski pogled na svet, čak i filozofski da je! Ali, nešto mi je poznat, rekoh sebi. Daj, potraži.
Odbio sam svaku primisao da takav filozofski pogled na svet, dakle nije filosofski, vuče svoje korene, ili ih nalazi u bilo kojoj knjizi sadržanoj u Starom zavetu. Definitivno, još manje bi se to moglo reći za Novi zavet. Obratio sam se za savet svom profesoru filosofije. Reče mi da ne budalim i da takav stav neću pronaći čak ni kod Sartra, ma ni kod Kirkjegora. Onda sam ga upitao da li možda takav stav možda leži u nihilističkim doktrinama, kao što je na primer komunizam ili fašizam. Negirao je. Još mi se podrugljivo nasmejao. Ljubazno sam mu se zahvalio na pomoći. Obećao mi je knjigu sa posvetom, ukoliko mu više ne budem postavljao takva glupa pitanja.
Možda u nekom literarnom delu mogu naći taj epohalni filozofski stav. Nazvao sam Basaru. Opet je bio u kafani, i naduvan. Po običaju, bio je u stanju u kojem mu se vokabular sužava na jedva 50 reči. Kako stvari stoje i to je bilo dovoljno, čak i previše za odgovor.
Ukratko, rekao mi je da ne serem jer takvu glupost u literaturi niko nije mogao da napiše a da je pri tome štampan, čak ni Hitler u ''Mein Kampf''-u. Onda se setio da jedino takvu misao mogu naći kod Orvela u ''1984.'' a da je pri tome izustio ''Veliki brat''.
Njegov odgovor je bio vrlo razložan. Da li to znači da počinjem da menjam mišljenje o njemu. Ma ne. Ni za jotu.
Mada, ni o nekim drugima.
Ali to bi bila neka druga priča.
Mit dunavskih rusalki