Eh ti Japanci..a mogu i Koreanci...

• Začetnik teme Začetnik teme Jary
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Uh,toliko toga ima da se kaže u ime GT-R-a i u ime Turba.Mnogo stvari ću izostaviti,jer bi čitava priča trajala do sutra.Ako ti bude trebala neka konkretna informacija,koju izostavim,u tom slučaju viči.;)
Pre nego što krenem sa poredjenjem i priči o GT-R-u da ti odgovorim na pitanje u vezi s prekidačem.Dakle,pritiskom na prekidač menja se tzv. "set up" i GT-R postaje udoban,odnosno tvrd,zavisno od želje vozača.Na taj način menja se kompletno ogibljenje.
Pored toga GT-R ima toliko prekidača,da je nemoguće snaći se u svemu.Tu su i prekidači za amortizere,menjač i ogibljenje,posebno.
Jako bitna stvar je i prekidač za raspored snage kočenja izmedju prednje i zadnje osovine.Zadnji točkovi se zaokreću,pa i za njih postoji dugme kojim se kontroliše stepen zaokreta.
Sad idemo na poredjenje : GT-R vs. Turbo

Poglavlje 1 (Tehnički Podaci) - Njih ću izostaviti,jer postoji mogućnost da pogrešim,s obzirom da ih ne znam tačno.Ako insistiraš na njima,imam ih na Test spiskovima,pa ću skenirati i okačiti.

Poglavlje 2 - Karoserija

Završna obrada - Svakako bolja u Porsche-u (osvojio je 5 zvezdica,GT-R 4)
Preglednost - Oba su osvojila po 3 zvezdice
Opšti kvalitet - 5 zvezdica za Turbo u kojem je svaki detalj odlično obradjen,počev od volana,koji daleko bolje leži u rukama,u odnosu na GT-R-ov koji je nešto većih gabarita.Instrument tabla je isto odradjena kvalitetno i neuporedivo je lepša od one na GT-R-u.

Poglavlje 3 - Komfor

Sedišta - Bolja u Porsche-u (kao prvo kvalitetnija i neuporedivo udobnija u odnosu na GT-R-u). S druge strane GT-R ima bolje profilisana sedišta koja telo bolje drže u krivinama,ali kao što rekoh,potpuno je različit osećaj kad rukom predješ preko Porsche-ove kože i Nissanove.
Buka - Porsche je nešto tiši u osnosu na GT-R.
Zvuk - Ovde ne treba ništa govoriti.Zvuk GT-R-a je sličan zvuku Evolution-a,s tim što ovaj u Nissanu kad se zavrti na 6.400 obrtaja nešto jače reži,što je sasvim logično.U suštini,kada je boja zvuka u pitanju - totalno razočaranje.

Poglavlje 4 - Vozne Osobine

Upravljanje - 1:1
Kočnice - Ne znam tačno koje tu odneo pobedu,jer ne znam koji su tragovi u pitanju,ali u svakom slučaju,oba su se izvanredno pokazala.Porsche tradicionalno,GT-R takodje odličan.Čak Nissan ostavlja jači utisak pri kočenju od Porsche-a.
Stabilnost - Odlična kod oba modela,s tim što se Nissan ipak više naginje u krivinama,ali zbog niskog položaja sedenja,tose gotovo ne oseća.

Poglavlje 5 - Cena

82.000/143.000 EUR. Tu nemam nikakav komentar.

Na kraju,pored gomile dodataka koje ima GT-R tu je i dvostruko kvačilo na neki način iskopirano od Porsche-a,koje je po meni poprilično tvrdo,u svakom slučaju dosta tvrdje nego Porsche-ov PDK.
Nažalost nije mi pri ruci Test Spisak od ova dva modela,a ako ti treba reci,pronaći ću ga i okačiti da se uveriš u sve ovo.

Hvala sve si rekao, to mi se svidja kod GT-R sto ima sve to stelovanje,ogibljenja,kocnica, ugao skretanja zadnjih tockova...

I da li je na testu GT-R imao bolje vreme na stazi od Turba? Ja sam čitao test u Auto Klubu (Scuderia vs. Gallardo Vs. (mislim) GT2 vs. GT-R)....i GT-R je imao najlošije vreme, i to dosta (po krugu). Ovi su imali svi 75.xxx, dok je nisan imao 77.xxx...pa mi nije jasno kako je mogao postaviti takvo vreme na Ringu... :think:

I da li je na testu GT-R imao bolje vreme na stazi od Turba? Ja sam čitao test u Auto Klubu (Scuderia vs. Gallardo Vs. (mislim) GT2 vs. GT-R)....i GT-R je imao najlošije vreme, i to dosta (po krugu). Ovi su imali svi 75.xxx, dok je nisan imao 77.xxx...pa mi nije jasno kako je mogao postaviti takvo vreme na Ringu... :think:

Ne znam tačno ni koje je vreme ostvario GT-R,a ni Turbo,budući da ja nisam radio direktno poredjenje pomenuta dva modela na stazi.Rezultat na stazi zavisi od više parametara.

Od Scuderie i Gallarda sigurno nije mogao postići bolje rezultate,to sam spreman da potpišem,a u poredjenju sa Turbom na stazi,vrlo je moguće da postigne bolji rezultat.

Inače,postoji nešto što je mnogo zastupljeno kod proračuna vremena ostvarenog na stazi,a zove se - Marketinški Potez. ;) Mislim da je to slučaj i sa GT-R-om,ali naravno,ništa ne tvrdim,jer nemam čvrste dokaze. ;)

Ovde u terrae taxi, voze ove priuse ...

Imaju preko 30 kom, voze ih 2-3 godine, prešli su svi preko 300.000 ...

Kažu da ni sa jednim do sada nisu imali problema, ni centa nisu uložili u motore ... samo redovan servis ... a plus što ta auto svako vozi, dušu im vade ... kažu da su nepoderivi :)

toyota_prius.jpg

Da, čuo sam da u Budvi voze hibride u jednom taxi udruženju. Hajde molim te na'vataj jednog i pitaj ga koliko benzina potroši na 100km.

Sigurno troši dosta po gradu, ipak oni retko kad imaju daleke vožnje ;)

meni prius nije bio bas nesto ekonomican i extremno me je nervirao menjac, da ne pricam o ostalom...
priusi se koriste jos u nekim evropskim gradovima ali najcesce kao taxi koji idu do aerodroma jer je u takvim turama najveca usteda. doduse, kritikuju ga zbog mesta i niskog krova...

Ovi su automatici, sto se tice mesta, nazad ga ima vise nego kod mene u mercedesu.

Nizak krov nisam uspeo da provalim, jer ja imam 1,78 pa mi ne smeta ;)

CVT menjaci su cesci na manjim automobilima ( tipa Smart, Toyota IQ i sl ) nego kod vecih modela. Njihova ugradnja u tom segmentu je i logicna, oni ne podnose vece opterecenje a za male gradske automobile koji imaju potrebe za automatikom, CVT je kao stvoren. To se zna vec jedno 40 godina i jos je DAF 600 imao Variomatic menjac:

DAF33_transmission.jpg

E sad, problemi CVTa su to sto on ne podnosi vece opterecenje, ne u smislu tezine i dimenzija automobila nego u smislu snage i obrtnog momenta motora. Kod hidrida je problem jer imaju elektromotor koji ima o.moment veci od benzinskog motora. Prius, na primer, je maximum sto CVT moze da podnese. Vozio sam Lexus RX400h i on ima klasican automatik jer takav torque ni jedan CVT ne bi mogao da podnese. Drugi, po meni, bitan problem CVTa i Priusa je sto je jako glasan pri vecim brzinama. Jednostavno, nema menjaca koji bi smanjivao obrtaje ( i buku ) nego se motor vrti "za sve pare" dokle ga teras. Da je to neki motor pa da je zvuk brutalan, pa ajde, nego je zujalica koja nervira. Treca stvar je to sto Prius nema kick down i to je prilicno zeznuto pri nekim preticanjima. Doduse, velik torque tu malo vadi stvar ali ipak nije to to i zna da bude opasno. Cetvrti problem je to sto je Prius prilicno tezak ( baterije ) i nepregledan i to se mora imati u vidu kad a peti problem bi bio cena i nacin kupovine jer se ne moze kupiti za kesu para nego se mora uzeti na lizing direktno od Toyote koja ga kasnije odkupljuje i reciklira. Sesti problem bi bio to sto svaki casopis na svetu, koji je testirao Priusa je dobio potrosnju dosta vecu od one koju je Toyota reklamirala.

Ok, mnoge stvari se Priusu mogu oprostiti jer je u pitanju pionirski pokusaj ali trenutno najbolji i najzreliji hibrid na trzistu je Ford Fusion Hybrid. Veci, brzi, snazniji, opremljeniji a opet ekonomicniji od Priusa.

http://www.fordvehicles.com/2010fusion/

CVT menjaci su cesci na manjim automobilima ( tipa Smart, Toyota IQ i sl ) nego kod vecih modela. Njihova ugradnja u tom segmentu je i logicna, oni ne podnose vece opterecenje a za male gradske automobile koji imaju potrebe za automatikom, CVT je kao stvoren. To se zna vec jedno 40 godina i jos je DAF 600 imao Variomatic menjac:

DAF33_transmission.jpg

E sad, problemi CVTa su to sto on ne podnosi vece opterecenje, ne u smislu tezine i dimenzija automobila nego u smislu snage i obrtnog momenta motora. Kod hidrida je problem jer imaju elektromotor koji ima o.moment veci od benzinskog motora. Prius, na primer, je maximum sto CVT moze da podnese. Vozio sam Lexus RX400h i on ima klasican automatik jer takav torque ni jedan CVT ne bi mogao da podnese. Drugi, po meni, bitan problem CVTa i Priusa je sto je jako glasan pri vecim brzinama. Jednostavno, nema menjaca koji bi smanjivao obrtaje ( i buku ) nego se motor vrti "za sve pare" dokle ga teras. Da je to neki motor pa da je zvuk brutalan, pa ajde, nego je zujalica koja nervira. Treca stvar je to sto Prius nema kick down i to je prilicno zeznuto pri nekim preticanjima. Doduse, velik torque tu malo vadi stvar ali ipak nije to to i zna da bude opasno. Cetvrti problem je to sto je Prius prilicno tezak ( baterije ) i nepregledan i to se mora imati u vidu kad a peti problem bi bio cena i nacin kupovine jer se ne moze kupiti za kesu para nego se mora uzeti na lizing direktno od Toyote koja ga kasnije odkupljuje i reciklira. Sesti problem bi bio to sto svaki casopis na svetu, koji je testirao Priusa je dobio potrosnju dosta vecu od one koju je Toyota reklamirala.

Ok, mnoge stvari se Priusu mogu oprostiti jer je u pitanju pionirski pokusaj ali trenutno najbolji i najzreliji hibrid na trzistu je Ford Fusion Hybrid. Veci, brzi, snazniji, opremljeniji a opet ekonomicniji od Priusa.

http://www.fordvehicles.com/2010fusion/
A šta fali Hondi Insight ili onom Cherolet Volt-u? I kakve oni menjače imaju?

@ jomini

Insight ima CVT, naravno, japanci su se odlucili za to resenje dok Volt bi trebao da ima klasican menjac za benzinski motor i po jedan elektromotor za svaki pogonski tocak i tu mu neki sistem prenosa nije potreban, bar koliko sam ja razumeo. Taj koncept motor za tocak nije nov ali ga do sad niko nije razmatrao za serijsku proizvodnju. Volt je i dalje koncept koji tek treba da izadje a sta ce ispasti na kraju, videcemo.

Ljudi, ja iskreno mislim da su hibridi slepa ulica automobilskog razvoja. Mnogo kostaju ( kako da se razviju, tako da se kupe ), nemaju bas neka vozna svojstva, komplikovani su a opet usteda u potrosnji nije bas tako velika da bi se sve to isplatilo.

@ jomini

Insight ima CVT, naravno, japanci su se odlucili za to resenje dok Volt bi trebao da ima klasican menjac za benzinski motor i po jedan elektromotor za svaki pogonski tocak i tu mu neki sistem prenosa nije potreban, bar koliko sam ja razumeo. Taj koncept motor za tocak nije nov ali ga do sad niko nije razmatrao za serijsku proizvodnju. Volt je i dalje koncept koji tek treba da izadje a sta ce ispasti na kraju, videcemo.

Ja sam bio ubeđen da je već u serijskoj proizvodnji. A svima njima treba solarna ploča - krov.

Ljudi, ja iskreno mislim da su hibridi slepa ulica automobilskog razvoja. Mnogo kostaju ( kako da se razviju, tako da se kupe ), nemaju bas neka vozna svojstva, komplikovani su a opet usteda u potrosnji nije bas tako velika da bi se sve to isplatilo.
Insight košta manje od 20000€ kod nas, to je ok cena.

Back