Eh ti Japanci..a mogu i Koreanci...

• Začetnik teme Začetnik teme Jary
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Master_Chief:
hm Italijan da bude bolji od Japanca,neshto chisto sumnjam...za ovog subarua ti ipak platish dosta kvalitet,a za tog fiata,pa shta znam,skup je jbga.Lichno pre bih dao vishe para za subarua nego za fiata,locha im je limarija,unutra su loshije uradjeni,jeftin materijal,verovatno se i kvare vishe.Japanac je za mene kao i "nemac",skup al se brate ne kvari na svakih 100km.Josh shto su ovih zadnjih godina japanska kola jako poskupela zato shto su daleko kvalitetnija od recimo pochetka devedesetih.Tako je barem ovde kod mene u norveskoj,jako su cenjena ta japanska kola a i njihove radionice daju najbolje usluge,kod njih ima najvishe zadovoljnih mushetrija.
Greska .. .
Japanci su poskupeli zato sto im je zbranjeno da naprave vozila koliko mogu . . .
Oni prave za otpr. 24 sata 1, Eu za 36, a US 48 (ili sam pomeso EU i US) i pravili su ih u milionime tek tako, tako da to nije bilo isplativo za ostale industrije i oni se lepo kolektivno udruzili i stavili im zabranu .. . UPM . . .
Potrazite na wiki koliko je napravljno Civica '90 i koliko ih je bilo samo u US . . .
Intervencije da se pokvare ili nesto desi je 1 u 100, EU 20-30 na 100, a US 40 na 100, Zastava 120 na 100 !

Jel treba da spomenem Lexusa, tj Toyotu ?

E da, kad smo kod toga i ja bi i srcem i razumom da kupim EVO9 . . . jednog dana cu i uradtiti . . .

dsc01994.jpg

68Mustang428CJ:
Po cemu je Lexus najbolji auto na svetu?

Lexus je najbolje rangiran brand u istraživanju pouzdanosti J.D. Powera već 12. godinu zaredom, dok je Toyota osvojila mjesto najboljeg proizvođača u čak osam od ukupno 19 kategorija.

Dobra je to vijest za ovog japanskog proizvođača, koji već dugi niz godina pomiče granice u pogledu kvalitete i pouzdanosti, no ugled je malo uzdrman nedavnim serijama velikih opoziva.

U istraživanju J.D. Powera ispitana su iskustva 50.000 vlasnika vozila starih tri godine. Vlasnici Lexusa prijavili su 136 problema na 100 automobila, što je značajno ispod prosječnih 227 problema na 100 vozila. Lexusovi modeli GS 300/430, LS 430, SC 430 i GX 470 u vrhu su u svojim segmentima. Fordov brand Mercury završio je na drugom mjestu sa 151 problemom na 100 vozila, a slijedi ga GM-ov Buick sa 153 problema.

Začelje čuva Land Rover (438 problema), a nešto je bolji Saab sa 326 problema na 100 vozila. Općenito su europski brandovi , uključujući Mercedes, Porsche, Audi i Volvo ostvarili ispodprosječne rezultate. Čast su obranili Jaguar (210 problema) i BMW (212 problema) svrstavši se iznad prosjeka industrije.

Zaključak je J.D. Powera kako je sve manja prednost u pouzdanosti takozvanih 'elitnih' brandova pred velikoserijskim modelima te da primjetan općenit napredak u cijeloj automobilskoj industriji.

68Mustang428CJ:
Na 2007. dodeli nagrada, Toyota je osvojila 4 nagrade (najvise je osvojio Ford, ukupno 5 ako razunamo i Mazdu MX5 Miatu; ako ne, onda 4).

Razlog zasto su Evropljani slabi na J.D. Powers je elektronika, posebno na VW i Audi.
A ja mislim da je ovo>
J.D. Power and Associates includes more than 750 professional analysts, statisticians, economists, consultants, experts in demographics and consumer behavior, and administrative support personnel. Headquartered in Westlake Village, California, a suburb north of Los Angeles, the firm has five U.S.

Ma da ...

Kad bi vi samo znali kakve su kante Evropski automobili u Americi ... posebno Volkswagen ... Pre neki dan sam se vozio u drugovoj '99 Jetti ... raspada se na 80,000 milja (128,000 km): rdja, nista od elektronike ne radi, plastika svuda u interioru popucala, alarm stalno zeza, stalno check engine (proveri motor) lampica upaljena ...

Back