Egzorcizam - realnost ili mit?

Meни се чини да постављаш схоластичка питања.
Ова питања која ти постављаш ми се чини као да на столу имаш Библију, па Будизам, па све остало. Па као хајде редом да кренемо од Библије да видимо да нешто исчачкамо, православље и тако то па после идемо даље.
Као да те реално тема православља баш слабо занима, изледа ми као да си нешто у тој причи онако случајно па ниси сигуран да ли да напушташ то или да остајеш.
Imaš li odgovor na to pitanje ili ne? Pitanje je skroz okej.

Kod
Odgledah sinoč film papin egzorcista (2023) i moram priznati da mi se veoma svideo, iako ima elemente horora što ne volim da gledam, u principu. Elem, oduvek sam slušao kako pravoslavni sveštenici po Rusiji izvode egzorcizam i kako zaista ljudi mogu biti zaposednuti palim anđelima.

Pitanja:

1. Da li je egzorcizam stvaran?
  2. Ako jeste, šta se dešava sa dušom zaposednute osobe?
  3. Zašto se o ovome zna tako malo u javnosti ako je recimo istina?
  4. Negde sam čuo da, navodno, rimokatolička crkva nema nadmoć nad palim anđelima te samo pravoslavni sveštenici mogu raditi egzorcizam.
Mišljenja?
Kod ateista takvih slucajeva nema.
Dakle stvar je psihe.

Свети Лука Кримски: Да ли смо ми слободни од демонске опседнутости? Стално, сваког дана, сваког часа демонске силе проничу у наша срца. Јер, зар у нама имало гордости, злобе и човекомрштва? Зар има мало људи који се, помоливши се у храму, враћају кући и почињу да гризу своје ближње? Има, на нашу срамоту чак и оних који су у стању да учине лоповлук и блуд, који су лако приступачни демонској сили, свакој похоти и страстима.
...
Ако човек живи у атмосфери мноштва духова злобе у поднебесју, међу саблазнима и развраћености, глупости и вулгарности, у атмосфери незадрживих људских страсти, његова душа не може да се не зарази прљавштином.
...
Куда да одемо од ове смртне духовне опасности? Где је наша заштита од демона? На сва тешка питања тражите одговор у Светом Писму. Противотров од заразе нам је пре неколико миленијума дао свети пророк Давид: „Та, у Бога је мир души мојој, од Њега је спасење моје! Та, он је град мој и спасење моје, уточиште моје, нећу посрнути нимало (Пс. 62, 1-2).“
... Овај род се изгони само молитвом и постом. Читајте Свето писмо, оно је противотров за ђавоиманост.

Back