Egzorcizam - realnost ili mit?

Wise Owl

Ističe se
Banovan
Poruka
2.632
Odgledah sinoč film papin egzorcista (2023) i moram priznati da mi se veoma svideo, iako ima elemente horora što ne volim da gledam, u principu. Elem, oduvek sam slušao kako pravoslavni sveštenici po Rusiji izvode egzorcizam i kako zaista ljudi mogu biti zaposednuti palim anđelima.

Pitanja:

1. Da li je egzorcizam stvaran?
  2. Ako jeste, šta se dešava sa dušom zaposednute osobe?
  3. Zašto se o ovome zna tako malo u javnosti ako je recimo istina?
  4. Negde sam čuo da, navodno, rimokatolička crkva nema nadmoć nad palim anđelima te samo pravoslavni sveštenici mogu raditi egzorcizam.
Mišljenja?

Da li je egzorcizam stvaran?
Nije

Ako jeste, šta se dešava sa dušom zaposednute osobe?
Ako jeste (nije), "zaposednuta" osoba pati od nekog mentalnog problema, pretpostavlja se šizofrenije.

Zašto se o ovome zna tako malo u javnosti ako je recimo istina?
Zna se malo, jer su u pitanju paranormalne stvari kojima se javnost ne bavi

Negde sam čuo da, navodno, rimokatolička crkva nema nadmoć nad palim anđelima te samo pravoslavni sveštenici mogu raditi egzorcizam.
Mentalno oboleloj osobi sveštenici ne mogu pomoći

Ako jeste (nije), "zaposednuta" osoba pati od nekog mentalnog problema, pretpostavlja se šizofrenije.
Možda su mentalne bolesti samo primeri zaposednutosti. :think:
Zna se malo, jer su u pitanju paranormalne stvari kojima se javnost ne bavi
Ne znam baš da li je malo. Možda kod nas. Ali vidim kod rimokatolika ima jedan poznat egzorcista po kojem je snimljen film, a i dokumentarac.
Mentalno oboleloj osobi sveštenici ne mogu pomoći
Pod uslovom da zaista nije zaposednuta. :think:

Odgledah sinoč film papin egzorcista (2023) i moram priznati da mi se veoma svideo, iako ima elemente horora što ne volim da gledam, u principu. Elem, oduvek sam slušao kako pravoslavni sveštenici po Rusiji izvode egzorcizam i kako zaista ljudi mogu biti zaposednuti palim anđelima.

Pitanja:

1. Da li je egzorcizam stvaran?
  2. Ako jeste, šta se dešava sa dušom zaposednute osobe?
  3. Zašto se o ovome zna tako malo u javnosti ako je recimo istina?
  4. Negde sam čuo da, navodno, rimokatolička crkva nema nadmoć nad palim anđelima te samo pravoslavni sveštenici mogu raditi egzorcizam.
Mišljenja?

Да, стваран је. Изводе га све евхаристијске цркве (православна, источно-православна и римокатоличка). Надмоћ над демонима немају неевхаристијске цркве коју исту доживљавају као симболичан а не стваран чи и које немају евхаристију, значи читава лепеза протестантских деноминација.

Код чувеног коптског свештеника Макари Јунана је дошло "пола Египта":

Postoji jedna meni jako zanimljiva teorija da su šizofreničari ljudi sa jedinstvenim sposobnostima koji su doživeli spoznaju i vide svet onakvim kakav on zapravo jeste za razliku od nas "normalnih". :D
postoji 8 milijardi svetova. Sami projektujemo svet prema nasoj logici i "vidjenju". Cini nam se da egzistiramo u istom prostoru i vremenu ali, i to je nasa projekcija.

Znaš, problem sa ovim klipovima jer što zaista imaš ljude koji tripuju da su zaposednuti i ponašaju se u skladu sa tim.

Не, није у томе проблем. Проблем је у прихватању Истине. Или, како Господ рече, "благо онима који не видеше а повероваше". Ко неће да верује, ништа га убедити не може.

Толико од мене.

Postoji dosta svedočanstava o egzorcizma, tako da nema sumnje da zle sile - demoni mogu zaposednuti čoveka. Uzmi na primer teškog alkoholičara. Eto primera zaposednutosti.
Kada govorim o zaposednutosti, ne mislim da nekoga ko je zgrešio i napravio pogrešne odluke u životu i onda se napija i telo poklekne pod uticajem alkohola (sve je to hemija). Ali tu nema zaposednutosti. Govorim baš o slučajevima gde nečastiva bića govore iz ljudi o nekim stvarima koje smrtnik ne može nikako znati. To bi definitivno ukazalo na pravu zaposednutost.

Kada govorim o zaposednutosti, ne mislim da nekoga ko je zgrešio i napravio pogrešne odluke u životu i onda se napija i telo poklekne pod uticajem alkohola (sve je to hemija). Ali tu nema zaposednutosti. Govorim baš o slučajevima gde nečastiva bića govore iz ljudi o nekim stvarima koje smrtnik ne može nikako znati. To bi definitivno ukazalo na pravu zaposednutost.
Кад неко проговори на течном древном страном језику, који никад није учио, шта има даље да сумњаш да му ђаво ушо у тело?

Deluješ mi kao vernik. Imam depresivni poremećaj, tako da ne bi bilo loše da me uputiš kod nekog sveštenika kojeg poznaješ. Možda mi pomogne, nemam šta da izgubim. Jel su ti sveštenici kod Tumana?
Не могу те упутити нигде, јер ти нисам родитељ, нити те знам...

Против депре је лек благодарење Богу за све што се десило и што ће се десити у животу, лепо и ружно, без икаквог роптања и негодовања на било кога, чак ни на себе и своју погубљеност превише...

Дакле, прво себе ресетујеш да тек има да доживиш утехе и просвету срећом, па тек онда идеш даље...

Само благодари тихо у самоћи, наглас себе сам да чујеш, речима молитве "Боже, хвала ти за све и увек што ме чуваш" неколико пута док се репетиције не претворе у осећања... осећање благодарности Богу су циљ против депре...

Кад дођеш до тог осећања хваљења Бога за све знано и незнано, видећеш како туга брзо нестаје...

Потом, тако увек ради у самоћи кад те удари депра кроз ум, и не мораш код попова да те гуле за паре... Идеш другим поводом у цркву...да помогнеш...

Имаш видео клипове, уживо снимке...
Imaš li neki video snimak, konkretno? Ne ove gore.

Кад неко проговори на течном древном страном језику, који никад није учио, шта има даље да сумњаш да му ђаво ушо у тело?
Ako je to tako, a takav dokaz bih voleo, onda nema šta da sumnjam. I da li je pravilno reći đavo ili demon? Pošto tu postoji hijerarhija i ne mora se on zanimati svima nama zasebno kad ima pale anđele.

Против депре је лек благодарење Богу за све што се десило и што ће се десити у животу, лепо и ружно, без икаквог роптања и негодовања на било кога, чак ни на себе и своју погубљеност превише...

Дакле, прво себе ресетујеш да тек има да доживиш утехе и просвету срећом, па тек онда идеш даље...

Само благодари тихо у самоћи, наглас себе сам да чујеш, речима молитве "Боже, хвала ти за све и увек што ме чуваш" неколико пута док се репетиције не претворе у осећања... осећање благодарности Богу су циљ против депре...

Кад дођеш до тог осећања хваљења Бога за све знано и незнано, видећеш како туга брзо нестаје...

Потом, тако увек ради у самоћи кад те удари депра кроз ум, и не мораш код попова да те гуле за паре... Идеш другим поводом у цркву...да помогнеш...
Bez svetih tajni nema duhovnog napretka. Zato treba ići redovno na svetu liturgiju i druge službe (večernja, jutrenje ...). Za početak vidi ako negdje ima da se svaki dan služi sveta liturgija

Možeš i meditirati... Kao pripomoć. Kod ozbiljne kliničke depresije treba se obratiti psihijatru.

Back