EGOIZAM

• Začetnik teme Začetnik teme 1DaL
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

1DaL

Iskusan
Poruka
5.531
Kako se to, i pod kojim uslovima, pojedinac razvije u egoističnu jedinku? Da li se egoizam može podeliti na kratkoročno i hronično stanje ili je trajanje nebitno? Znam za priču oko nesigurnosti i kompleksu niže vrednosti koji se krije duboko unutra, ali opet, otkad znam za sebe, neki ljudi u blizini su naglašeni egoisti, i prosto je čoveku iritiantno da duže vreme sluša toliku količinu reči "ja" u govoru, pa mi se sve čini da ima još nekih faktora koji utiču na javljanje egoizma, pored ova dva navedena...

pa to iz komplexa nize vrednosti,seljanke odu u svet prodaju se i dodju na selo da se hvale kako su uspele u zivotu,kao stide se svojih korena,ne slusaju narodnjake,krecu se po vip lozama,poznaju poznate

Kako se to, i pod kojim uslovima, pojedinac razvije u egoističnu jedinku? Da li se egoizam može podeliti na kratkoročno i hronično stanje ili je trajanje nebitno? Znam za priču oko nesigurnosti i kompleksu niže vrednosti koji se krije duboko unutra, ali opet, otkad znam za sebe, neki ljudi u blizini su naglašeni egoisti, i prosto je čoveku iritiantno da duže vreme sluša toliku količinu reči "ja" u govoru, pa mi se sve čini da ima još nekih faktora koji utiču na javljanje egoizma, pored ova dva navedena...

Smatram da je egoista tako vaspitan...
tj. da ga je sredina napravila takvim kakav jeste.

Ja mislim,ja smatram:lol:elem, po meni je to trajno stanje i ne znam kako bi se i čime egoista preobratio...čak i kad se učini da je na tom polju došlo do pomaka na kraju ja pa ja nepogrešivo izbije u prvi plan:roll:

ti shto ispoljavaju svoj egoizam i manifestuju ga tako shto verbalno stavljaju do znanja da su superiorni samo pokazuju sushtinsku nesigurnost u sebe i strah od svega oko sebe..
oni shto cute i manipulativno deluju na ciljane jedinke su opasniji..
svi jesu , u manjoj ili vecoj meri egoisti ..
al dodirnuce me samo ono chemu dozvolim pristup ..
tako da, ne mnogo bitna stavka ..

Preterivanje u ugadjanju detetu. Roditelji u ulozi "carobnih vila", bez autoriteta. Cesto povladjivanje detetu, njegovim zeljama, zahtevima, a ne stvarnim potrebama. Odrastanje bez obaveza, zadataka i odgovornosti i eto malog, a kasnije velikog egoiste. Ono sto je ukorenjeno odmalena tesko je iskoreniti.

Poslednja izmena:
На коју врсту егоизма мислиш?
На то да неко хоће да изгледа да је бољи од осталих? Или да некога боли уво шта други мисле о њему, али користи сваку прилику да не бирајући средтсва, оствари добит на рачун других. Ако је ово пров у питању, ја се не бих ни најмање узбуђивао због тога. Особа која изиграва паметњаковића ће брзо сломити нос јер ће натрчати на стену.

Ово друго је производ живота у 98% случајева! Живот ти одређује ко ћеш да будеш у главном.
На пример: ако оћеш да добијеш посао, мораш да лажеш. иако ти је лаж одвратна и није твој начин постојања, морађеш да се научиш да лажеш, јер ћеш почети да штуцаш, губиш битке, трпиш неуспехе...А онда, једном кад почнеш лагати, нема краја. Ситуација мења људе. Ово је највећа животна истина, а коју нико не воли да чује. Сад ја овде ризикујем да навучем много непријатеља, јер причам истину.

Живот је најчешћи кривац за стечени егоизам.

Preterivanje u ugadjanju detetu. Roditelji u ulozi "carobnih vila", bez autoriteta. Cesto povladjivanje detetu, njegovim zeljama, zahtevima, a ne stvarnim potrebama. Odrastanje bez obaveza, zadataka i odgovornosti i eto malog, a kasnije velikog egoiste. Ono sto je ukorenjeno odmalena tesko je iskoreniti.

с овим се слажем. Васпитање је најтежи део код одгајања детета. Да му много повлађујеш није добро. Да му претерано ускраћујеш није добро. Може да се развије у незадовољну особу, контраша, тврдоглавка а то је највећа штета њему самом. Па онда и свима који су укључени. Тераће инат и себи и другима,...да иако види да губи, неће попустити само да би задовољио недостатак пажње која датира у младим данима.

Egoizam je oblik samoljublja gde osoba nije imala u razvoju direktne primere pozitivnih poticaja kao ni evidentno prisutnu ljubav oko nje/ njega da bi mogao praviti razliku izmedju sluzenja sebi i voljenja sebe.Malo egoizma je svima zdravo.Tj.prava doza samoljublja.Obicno jedna koja nije stetna za odnose sa drugim ljudima i koja sluzi kao vrsta granicara u samopostovanju.Egoista kao sto je opisan u citatu, uglavnom nemaju tu granicu samopostovanja kao ni postovanja.Nauceni da su sebi sami svrha/cilj u svemu, iako znaju da vredjaju druge ljude svojim recima i postupcima, nisu u stanju da izadju iz njihovog ponasanja i odnosa prema svetu i zato je najbolje jednu takvu osobu izbegavati.na kraju krajeva uvek cete biti iskoristeni.A od nekih ljudi sa jednim od egositicnih poremecaja svi oko njih bivaju unisteni.

Poslednja izmena:

Back