Egipat

Jel` neko letovao u Tabi?
Ima li ko kakva iskustva i kako je u Elijatu?
Cini mi se interesantna ponuda, Petra, Jerusalim se ne cine tako dalekim i skupim izletima kao iz Sharama...

ja sam prolazio kroz tabu i Ilat(Elijat se kaze Ilat) kada sam isao za Jerusalim prosle godine iz Sharm El Sheika . Platio sam izlet 150e i to je zaista nesto predivno . Polazi se uvece oko 10 iz hotela a stize se u Izrael u ranim jutarnjim casovima prolazi se kroz Tabu koja je granicni prelaz ka Izraelu i Saudi Arabiji , pa zatim kroz Ilat i onda se odmara na mrtvom moru uz dorucak i kupanje. Zatim posle toga se ide za Jerusalim i Vitlejem gde se ide u obilazak Maslenske gore, Crkve hristovog groba u Jerusalimu, crkve hristovog rodjenja u Vitlejemu , kao i sobe tajne vecere , grobnice jevrejskog cara davida , zida placa i ide se kroz stari deo jerusalima putem kojim je isao hristos i nosio svoj krst na golgotu. Sve u svemu jedno nezaboravno iskustvo i jedna od najlepsih stvari u zivotu svakog pravoslavnog hriscanina. I mislim da 150 evra iz Sharma za tako nesto uopste nije skupo.

U Tabi takodje ima nekih hotela al je Sharm ipak neuporedivo bolji i lepsi - ja sam video Hilton. Ilat je takodje lep ali je zato sto je jedino pravo jevrejsko letovaliste i jedino mesto na crvenom moru - veoma skup.

Ras Mohamed.... :heart: :heart: :heart:

To nije nacionalni park,to je raj.....

upravo tako :)

ko ide u sharm a voli ronjenje najbolje je da izabere neki od hotela ne u samom sharmu ili starom delu sharma vec sharks bay u blizini aerodroma ili nabq . i sharks bay i nabq se bukvalno nalaze na koralnom grebenu naspram ostrva Tiran i tu je najlepse moguce ronjenje. Kad ronis na koralnom grebenu zaista se osecas kao da si u raju :heart:

IDEM OVE GODINE U KAIRO I SHARM.PREKO KONTIKIJA.OD 4.JULA DO 19. VALJDA.BICE MALO PRZENJA.IDE SE U KAIRO,TAMO PAR DANA,PA NA PIRAMIDE,PA ISPOD SUECKOG KANALA,PA U SHARM..........RAJ...............

Moje iskustvo sa Egiptom je pozitivno. Za petnaest dana sam svoj odmor rasporedila : tri dana u Kairu, obilazak Nacionalnog muzeja, Piramide, Kobsku crkvu, znamenitosti. Jedan dan u Aleksandriji. Mislim da bi išla u Aleksandriju još jednom bar tri dana.Preostale dane sam provela u Hurgadi ali sa jednodnevnim izletom do Luksor, Karnaka, Dolinu Kraljeva, zatim jedan dan safari u pustinji, do beduinskih logora . Izuzetno iskustvo.Ples u suton uz vatru i egzotičnu muziku, zatim posmatranjem zvezda ležeći na vrelom noćnom pesku nezaboravan osećaj. Posebno me je oduševilo ronjenje, tropske prelepe ribice i prekrasno more. Išla sam dva puta.
Nešto ne opisivo je Rajsko ostrvo. Na njemu nema ni jednog drveta...ali lepota prijatno osećanje prožima pri boravku na tom mestu.

Ostalo mi je u planu Plovidba Nilom ali za to bi trebala ići u februar ili april.
Predivna zemlja...
thumbnail.php

interesuje me da li je neko bio u hurghadi u hotelu new ramoza, u kom je to kraju da li ima u blizini nocni provod i da li mozete nesto vise da mi kazete o hotelu?
I jos jedno pitanjce :P da li znate koliko traje let osijek-hurgada ili beograd-hurgada
hvala unapred

Dobroooo zar ja da dizem ovu temu sa trece strane ???

Došli su crni dani :)

Dragi putnici , zahvaljujuci visegodisnjem citanju ove teme kao i utiscima prijatelja ove godine sam stisla zube i zaputila se u Egipat...hotel Stela di mare sea club . Ko ne zna hotel ima 4* i Ai uslugu.

Došla sam noćas, pa dok je sveze evo mog kratkog :mrgreen: rezimea.

Iz beograda za Kairo vec tradicionalno se leti popodne il uvece . Dolazak u kairo je za nas bio u ponoc. Na aeredormu su nas sacekali naši nastradali turisti i to je prva slika koju sam videla kad sam izasla iz aviona. Jedan tuzan prizor susreta porodica i povrdjenih koji razgovaraju kroz staklo. Suze na sve strane ...moram vam prizati i meni je malo falilo , toliko je to nekako tuzna scena bila. A onda okret na drugu stranu i sustret sa drugom kulturom. Zene u crnom sirokim narodnim masama poznate kao "nindze" na sve strane. :eek:

Nas su spustili u stari deo aerodroma koji je daleko od reprezantativnog, i sam taj prvi utisak je jeziv. Ljudi sa maskama proti gripa setaju aerodromom, nama su odmah uvalili dva kartona , jedan zdravstveni jedan emigracijski te smo to popunjavali...zatim su nam merili temperaturu nekim cudesima od kamera i posle standardnih peripetija izadjosmo sa aerodroma na moje veliko zadovoljstvo ...jer je unutra bilo em zagusljivo em sumorno.

Put od aerodroma do Stele traje puna 2 h .
Ko kaze da je stigao za manje vremena - laze.
Put je ravan i kroz pustinju tako da je beskrajno dosadan jer ama nista na tom putu videti necete.

Stela di Mare je nešto kao selo , zapravo gomila stambenih zgrada i tri hotela .
Dosli smo po teskom mraku pa nismo stigli bas ni da sagledamo gde smo al vec ujutru je sve bilo jasno.

Odlicno organizovan prijem gostiju , koji traje sve ukupno 10 min, u sobama smo bili oko 2 iza ponoci i tu nas je cekala vecera. Posle onih sendvica u jatu to je bila gozba .

Sam hotel nekada je bio italijanski , ali je pre nekog vremena ( niko ne zna kad tacno ) prodat arapinu . vec ta informacija puno gooori , jer su italijane i francuze zaenili arapi , a srba ima daleko manje nego ranijih godina .

Ipak....sve to jos nekako funkcionise , mada sudeci po komentarima ljudi koji se tu vracaju vec drugi il neki cak 5 put , daleko je to od one tzv utalijanske usluge.

Meni koja nisam videla italijansku ova arapska nije bila losa , iako u poredjenju sa turskom , zabavna i smesna .

Resila sam da se ne nerviram, i da ne dam da mi gluposti kvare odmor pa sam ovo leto tako i preterala. Da hocete nasli bi 10001 zamerku ovom hotelu ...

Nasa soba bila je uredna , redovno odrzavana i sve je radilo sto nije bio slucaj sa ostalim sobama nasih turista.

Hrana u hotelu je .....svedena. Jednolicna i prilagodjena araapskom ukusu.
Arapa preko nedelje ima taman toliko da znas da su tu , al i kad dodje cetvrtak , preplave hotel i onda tu nastaje pravi sukob civilizacija i kultura i nama resenim da se tu dobro provedemo , glavni predmet zabave.

Usluga u restoranima je posebni hit....konobari su veseli al do zla boga spori i nezainteresovani , al kad ih vidis onako nasmejane nista ne mozes da im zameris.

Svaki cas nesto nema , te "koka kola je finiš" :), te "fanta is kaput ", te "nema ananas -oce jabuku ???" :zcepanje: Nasa deca su se smejala ko luda na brasno istrazujuci sta tog dana nema .

Plaza je pescana , i zaista se tu moze uzivati , kad bi bar madrace za lezaljke imali .
Kicmu sam ispravila suncajuci se , razmisljam mozda to i nije tako lose :)

More radi u dve smene .
Jedne je nedelje pre a druge po podne .
Kad ga ima , pretoplo je i to je valjda najtoplije i najlepse more koje sam videla u zivotu.
Al kad ga nema - nema ga.

Sto opet nije lose jer onda ima skoljki i rakova i blata i tu nastaje raj za decu .

Al....ove godine - valjda bas sto ja dolazim :lol: - u moru je bilo bar milion meduza.
I to ne malih, vadili smo kapitalce ko decija glava :(
Egipćani se kunu da to nikad nije bilo, povratnici da to nisu do sad videli a mi koji tu prvi put dolazimo , u more ulazimo ko da idemo u rat , naoruzani koficama i lopaticama , uvek spremni da zamanemo ako se nemam priblizi na blize od metar. :lol:

Prednost ...naucili smo kako se love meduze.
Mana ...svako jutro smo po hiljadu puta morali da ubedjujemo decu da je ok i da slobodno mogu da udju u more.

Uzitak za decu a i nas ( mada to niko od odraslih nije javno priznao ) su bazeni koji su rasporedjeni medju vilama . To je vise bara nego bazen bar sudeci po toploti te vode al ko je tu usao , satima nije izasao. :)

Sve vadeci se na decu .

Centralni bazen smo nekako precutno ostavili arapima da se u njemu kupaju al smo zato ove okupirali i zabranili bilo kome da tu promoli nos. Zabranili bukom koju smo proizvodili ne bi li oterali nadmocnijeg i brojnijeg neprijatelja :mrgreen:

Kao sto sam i mislila , najveca mana ovog letovanja su bakterije koje se nalaze negde ( još nismo ustanovili gde ) a koje proizvode stomacne probleme ...ko ime srece zavrsi sa par antinala i par sati u wc.

Ko nema srece ( kao ja ) zavrsi sa 40 temperaturom , grcevima i tri dana lezanja u sobi.
Resena da pobedim tu spodobu , nisam joj dala da mi uporpasti godišnji, pa sam je ubijala nekim prejakim egipatskim lekom, al na zalost tek treceg dana jer je apoteka samoinicijativno proglasila neradne dane bas onda kad sam ja bila na redu za bolest.

Simptomaticno je da su SVI do poslednjeg odrasli srbi prosli neki oblik ove dijareje , al NI JEDNO jedino dete.

Neke nase teroije kazu da je stvar u kafi.
Mada tu teroiju pobijaju slucajevi koji kafu ne konzuiraju.

Lepota ovog letovanja i nesto sto u potpunosti vadi stvar i cini da se sa ovog letovanja i pored bolesti i svega navedenog vratim srecna je odlazak u Kairo na obilazak Piramida , Gize , muzeja....

Sreca je da smo imali zaista sjajnog vodica , tako da je taj izlet zaista blaga bio vredan iako naporan .
Al ako je moja 6-ogodisnja cerka izdrzala - onda nema razloga da neko drugi ne izdrzi.

I za kraj....nesto kao zakljucak jeste :
Stela di Mare je simpaticno mesto za odmor , mesto na kome cete se ako niste cepidlake i zakerala ( sto ja jesam al sam tamo iz nekog razloga prestala da budem ) provesti sjajno.

Uz pravilnu upotrebu hrane , sunca , i sa oruzjem protuvu meduza :mrgreen: velike su sanse da se odande vratite srecni.

U srbiji ostavite sledece stvari :
1. ideju da je to hotel sa 4 *
2. da je taj Ai onaj koji daje sve u fullu
3. predrasudu da u julu tamo ima 1000 stepeni

A sa sobom obavezno ponesite :
1. Dobru volju da prezivite 14 dana sa arapima na istom mestu u isto vreme , pogotovo tamo gde se jede
2. Svest da idete u kulturoloski potpuno drugaciju zemlju
3. Spremnost da se svemu tome prilagodite i smejete.

Back